Valikko
Pohjois-Suomi / Rovaniemi / yhteistyö

Kulttuuri- ja ravintolaelämykset Rovaniemellä

Löysin Rovaniemeltä hieman yllätyksekseni joulupukin, porojen ja luontoelämysten lisäksi myös kulttuuria ia erittäin hyviä ruokaelämyksiä. Seuraavassa (ei paremmuusjärjestyksessä) viisi ehdottomasti käymisen arvoista paikkaa, jotka mahtuvat kiireisellä samaan päivään ja nautiskelijalla kahteen päivään (ja sen jälkeen erityisesti ravintoloissa voi aloittaa uuden kierroksen). Kaikki nämä olivat kävelymatkan päässä molemmista hotelleistamme, joissa Rovaniemellä ollessamme asuimme: Rantasipi Pohjanhovista ja Scandic Rovaniemestä. 20 euron arvoisella kulttuuripassilla pääsee kaikkiin kolmeen kulttuurikohteeseen ja pyörätuolin käyttäjän avustaja tulee mukaan maksutta.

1) Kulttuurikeskus Korundi

Keskiviikkona puoliltapäivin Korundin aulassa on kuhinaa. Käynnissä on selkeästi jokin kansainvälinen konferenssi. Pujahdamme ihmisvilinästä näyttelyiden puolelle ja kuhina katkeaa samantien. Saamme kierrellä täysin rauhassa. En ole käynyt taidemuseossa pitkään aikaan, koska olen ajatellut, etten ole taidemuseoihminen. Päätelmäni on ehkä ollut väärä, sillä täällä viihdyn todella hyvin. Alakerrassa on Piirrä nyt! -näyttely, joka vaihtui toiseksi pian käyntimme jälkeen. Uusinta uutta -näyttely jatkuu vielä toukokuun loppuun. Korundi on jollain tapaa tunnelmallinen paikka ja ainakin nämä näkemämme näyttelyt aidosti kiinnostavia. Tiloissa pääsee hyvin liikkumaan apuvälineiden kanssa ja aulassa on inva-wc.

IMG_8174

IMG_3894

IMG_3893

2) Arktikum

Arktikum on tiedekeskus ja museo, jossa on useita erilaisia näyttelyitä. Parin tunnin vapaan kiertelyn aikana tutustuimme pohjoisen luontoon, ihmisten selviytymiseen, pohjoisen kulttuureihin, revontulien syntyyn ja vaikka mihin muuhun mielenkiintoiseen osin interaktiivisten juttujen avulla. Näyttelyissä edetään välillä loivia ramppeja pitkin ja kaikkialle pääsin hyvin. Kahvilan porkkanakakku on ihanaa ja inva-wc löytyy. Arktikumin talo lasikattoineen on myös nähtävyys itsessään.

IMG_3778

IMG_3787

IMG_3790

IMG_3793

IMG_3799

IMG_3808

3) Tiedekeskus Pilke

Pilke sijaitsee aivan Arktikumin vieressä, joten nämä kaksi on helppo yhdistää samalle käynnille. Arktikumin läheisestä sisäänkäynnistä jatketaan portaita pitkin ylös, mutta seinässä on puhelinnumero, johon soittamalla saa henkilökunnan avaamaan hissin. Talon toisella puolella sijaitsevasta sisäänkäynnistä pääsee sisääntulokerrokseen suoraan esteettömästi. Pilke sijaitsee Metsähallituksen puurakenteisessa, tyylikkäässä talossa. Sisääntulokerroksessa on myymälä, jossa on turistirihkaman sijaan oikeasti laadukkaita ja mielenkiintoisia tuotteita. Alakerrasta kuuluu, kun ulkomaalainen turisti laulaa karaokea. Porukkaa ei keskellä päivää ole täälläkään ruuhkaksi asti, joten karaoke pääsee kaikumaan tilassa vapaasti. Kaikkia valittavana olevia kappaleita yhdistää jollain tavalla metsä. On täällä toki paljon muutakin. Tilavassa salissa pääsee itse tekemään ja kokemaan. Suurin osa toiminnoista soveltuu myös pyörätuolin käyttäjille ja näyttötaulut ovat matalalla ihan jo lapsiakin ajatellen. Kaikesta tällaisesta riemuitsevan kummityttöni kanssa saisin varmasti enemmän itsekin irti kuin nyt, mutta kyllä aikuisenakin kannattaa ainakin käydä pyörähtämässä. Tunti riittää meille tällä kertaa hyvin, aikaa kuluisi ehkä enemmän, jos tehtäviin keskittyisi tarkemmin. Täältäkin löytyy inva-wc ja henkilökunta on hyvin palvelualtista ja kiinnostuneita kuulemaan parannusehdotuksia esteettömyyden näkökulmasta.

IMG_3825

IMG_3830

IMG_3834

IMG_3844

4) Café & Bar 21

Olin lukenut ylistystä tästä paikasta Pää pilvissä -blogin Maaritilta, jonka ihanassa seurassa tänne itseasiassa ensimmäisen kerran meninkin. Maarit ei ollut liioitellut yhtään! Mojito from Lapland oli aivan äärettömän hyvää. Seuraavana päivänä oli pakko palata lounassalaatille, johon sai valita haluamansa täytteet ja ai että! Paras salaatti hetkeen. Harmi, etten jaksanut jälkiruokavohvelia tai ehtinyt enää seuraavana päivänä suolaiselle lounasvohvelille. Jätski kuitenkin maistui. Sisustus todella tyylikäs ja palvelu ensiluokkaista. Etuovella on portaat, mutta takaovesta sisäpihan kautta pääsee. Aloin jo hetken harkita muuttoa Rovaniemelle, jotta tämä voisi olla kantis.

IMG_8168

IMG_3899

5) Roka Street Bistro

Tännekään en olisi löytänyt ilman Maaritin houkuttelevaa postausta. Roka on varsin uusi, pieni ja erittäin viihtyisä keskustassa sijaitseva ravintola. Tännekin tiemme kävi kahdesti. Ensimmäisen kerran myöhäiseen lounasaikaan, jolloin lautaselle valikoitui Rokan kuuluisa sänkkäri. Testasimme härkäsänkkärin ja kanasänkkärin, joista voiton vei tiukasti härkä. Molemmat olivat järjettömän hyviä ja ekstrana tilatut ranskikset todella rapeita (ja rasvaisia). Toisella kerralla söin pihvin, joka vei voiton sänkkäristäkin, mikä kertokoon kaiken. Tänne tulisin treffeille, kavereita tapaamaan, yksin syömään ikkunapöytään ja oikeastaan ihan milloin vain. Tämäkin niin olisi kantis.

IMG_8166

IMG_8182

Muut kirjoitukseni Rovaniemen matkaltani löydät täältä.

Vierailuni Rovaniemelle toteutui yhteistyössä Visit Rovaniemen kanssa.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Maarit Johanna
  8.5.2016 at 17:57

  Nyt mua hävettää kun en ole Korundin näyttelyitä koskaan kiertänyt! Arktikum on minun lemppari, mutta Pilkkeessäkin aika kuluu. Mulla oli otsikon perusteella vahvat veikkaukset ravintoloista ja onneksi osuin oikiaan 😉 Mojitot kelepais useamminkin! Kiitos linkkauksesta ja hauskasta seurasta 🙂

  Reply
 • Helena
  11.9.2017 at 22:20

  Arktikum on ihana, mahtava ja upea!

  Reply

Leave a Reply