Valikko
Maailmanympärimatka

Kuukausi maailmanympärimatkaan

Nyt se päivä on. Laskuri sanoo 30 ja postauksen otsikkoon ei tule enää numeroa kuukausisanan perään. Tämä on toiseksi viimeinen maailmanympärimatkan ennakkopäivitys ja lähtö on ihan oikeasti jo kuukauden päästä. Vatsassa nipistää, kun sitä miettii, mutta se nipistyskin tuntuu hyvältä. Näen unia myrskyävästä merestä ja lähtöpäivästä lentokentällä ilman, että olen muistanut ottaa mitään mukaan, mutta kaikki sekin kuuluu tähän vaiheeseen. Fiilis on hyvä, sillä kaikki on valmista, mikä tässä kohtaa pitääkin ja valmisteluissakin on aika keskittyä enää yksityiskohtiin. Olen viidessä viimeisimmässä ennakossa avannut reittiäni ja valmisteluiden etenemistä vaihe vaiheelta. Nyt keskitytään check-listoihini.

Hoidetut asiat matkasuunnitelmaan liittyen:

 • Icelandairin lennot Reykjavikiin minulle ja toiselle avustajalleni. Islantiin tulee myös ystäväni, joka saa sieltä mukaansa talvivaatteemme, joita ei Islannin jälkeen tarvita (Seattleen lähden luottavaisena kevyemmällä takilla).
 • Hotelli Reykjavikista kolmeksi yöksi
 • Esteetön vuokra-auto Islanti-seikkailua varten ja paljon reittisuunnitelmia ja ideoita, joista pitää valita vielä helmet, sillä kaikkia ei lyhyessä ajassa ehdi millään.
 • Icelandairin lennot Seattleen minulle ja toiselle avustajalleni ja paria päivää myöhemmin lennot Helsingistä Reykjavikin kautta Seattleen toiselle avustajalleni.
 • Selvitystyö, jonka mukaan Seattlen lentokentältä pitäisi päästä junalla keskustaan ja aivan hotellimme lähelle
 • Hotelli Seattlesta neljäksi yöksi
 • Ideoita Seattleen. Moni niistä sijoittuu korkealle ja maisemat lintuperspektiiviin. En ole juurikaan ollut korkeiden talojen kaupungeissa, mikä nyt näkyy suunnitelmissani.
 • 24 päivän risteily Seattlesta Sydneyyn Royal Caribbeanin Explorer of the Seasilla. Tämän osuuden maksaminen tällä viikolla teki kaikesta taas vähän konkreettisempaa. Olen myös selvitellyt risteilyyn liittyviä käytännön asioita Royal Caribbeanin ihanien ja super-avuliaiden Suomen edustajien kanssa.
 • Risteilyn välisatamat. Olen keskittynyt toistaiseksi Hawaiji-osuuteen. Oahulle pääsen sähkärillä ja siellä on myös joukkoliikennettä, joten päivä siellä pitäisi olla helppo lukuun ottamatta sitä vaikeutta, että haluaisi nähdä paljon ja aikaa on vain päivä. Mauilla olemme kaksi päivää. Sinne mennään yhdysaluksella, enkä välttämättä saa sähkäriä mukaan, mutta olen selvittänyt, että ainakin manuaalipyörätuolilla pitäisi maihin päästä. Mauilla haluaisimme nähdä luontoa ja rantoja ja harkitsemme auton vuokraamista ellei laivayhtiö tarjoa esteettömiä retkiä. Mauilla yleisesti on tarjolla retkiä, jotka toteutetaan tarvittaessa esteettömillä busseilla, mutta näyttää siltä, että kokopäiväretkien aikataulut eivät osu  yhteen meidän aikataulujemme kanssa. Muiden satamien: Fidzin, Vanuatun ja Uusi-Kaledonian, suunnitelmat jätän myöhemmäksi ja uskon ehtiväni tutustua noihin kohteisiin myös laivamatkan aikana. Odotukset esteettömien vaihtoehtojen suhteen eivät ole korkealla, mutta joku paratiisiranta riittäisi.
 • Huoneistohotelli (oma pesukone ja keittiö!) Sydneystä 11 yöksi
 • Paljon ideoita mitä Sydneyssä haluaa nähdä, mutta ei vielä tarkkoja suunnitelmia
 • Qantasin lennot Sydneystä Bangkokiin minulle ja toiselle avustajalleni. Toinen avustajistani jää Australiaan. Tiedot pyörätuoleista ja avuntarpeesta sai Finnairin tapaan Qantasillakin ilmoitettua Twitterissä, eikä tarvinnut soitella Australiaan.
 • Hotelli Bangkokissa kolmeksi yöksi.
 • Bangkokin julkisen liikenteen selvittely. Näyttäisi siltä, että pääsemme kulkemaan junilla ja metrolla, eikä invataksia tarvita lentokenttäkuljetuksiinkaan.
 • Talo Hua Hinistä viimeiseksi 10 päiväksi minulle, avustajalleni ja neljälle perheenjäsenelleni. Bangkokista Hua Hiniin matkataan esteettömällä autolla niin kuin viime kerrallakin.
 • Finnairin lennot Bangkokista Helsinkiin (uudella A350-koneella!)

IMG_6958

To do -listalla seuraavan kuukauden aikana:

 • Manuaalipyörätuolin reissukuntoon laittaminen. Tarvitaan mm. niskatuki.
 • Sähkärin reissukunnon selvittäminen ja hiominen (näistä voisi kirjoittaa omankin juttunsa tässä vielä)
 • Lääkevaraston kartoitus (myös meripahoinvointilääkkeet suurmyrskyjä varten ihan vaan, että myrskyunet loppuisivat kun on varauduttu)
 • Laajamittainen pakkaussuunnitelma ja sen hyväksyminen, että tästä tulee vaikein pakkaus ikinä
 • Aurinkovoiteiden yms. tuotteiden hankkiminen
 • Adpterien ja sähkölaitteiden setviminen
 • Kauneushoitolakäynnit
 • Valuutta-asiat. Vaihdan ennakkoon ainakin Islannin kruunuja ja Yhdysvaltojen dollareita. Erityisesti dollareita tarvitaan tippauskulttuurin vuoksi heti lentokentällä, sillä usein lentokenttäavustajatkin odottavat tippiä. Australian dollareita nostan todennäköisesti sieltä ja vaihdan siellä myös Thaimaan bateja. Tai sitten vaihdan kaikkea jo valmiiksi jonkin verran.
 • Hullun paljon töitä, jotta saan asiat töissä sellaiselle mallille, että muiden on helppo jatkaa minun kahdeksan viikon poissaoloni ajan.
 • Suunnitelman tekoa, että voitte nauttia matkastani mahdollisimman monella eri tavalla ja seurata sen etenemistä päivittäin. Videokamera tarvitsee myös tikun, johon sen saa kiinni, että saan tehtyä videoita.
 • Paljon juttujen kirjoittamista matkasta ja toivottavasti myös mediassa näkymistä, jotta esteetön matkailu saisi ansaitsemaansa huomiota.

IMG_7112

Matkabudjetti

Tämä on ollut mietityttävien asioiden listalla joka kuukausi ja tätä myös te lukijat olette tiedustelleet eniten. Ahkeralla säästämisellä (joka tosin alkoi jo paljon aiemmin kuin nämä kuukausikatsaukset) ja kovalla työnteolla olen kuin olenkin saanut matkakassan kokoon. Olen myös saanut muutamia blogiyhteistyökumppaneita, jotka ovat erittäin tärkeitä matkan onnistumisen kannalta ja kaikki sellaisia, joiden kanssa todella halusinkin tehdä yhteistyötä. Kuulette heistä matkan varrella. Kaupungin vammaispalveluilta olen hakenut osaa henkilökohtaisten avustajien matkakuluista, mutta suurimman osan maksan itse. Viimeisen kuukauden ajan keskityn keräämään vielä käyttörahoja. Tarkempaa budjettilaskelmaa tulee varmasti vielä myöhemmin.

Vinkkejä vastaanotetaan!

Jos sinulla on kokemuksia tai tietoa matkani kohteista, kuulen mielelläni must see -tärppejä! Ei tarvitse tietää esteettömyydestä, sen voin selvitellä itsekin. Tai kerro, jos haluat minun kokevan jotain tiettyä, josta haluat myöhemmin lukea.

Ps. Olen viime päivien aikana saanut tavata monia teistä lukijoista ja olen tosi onnellinen kaikesta siitä palautteesta, jota olen teiltä kuullut. On ihana kirjoittaa teille!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

9 Comments

 • Helena Arvio
  1.9.2016 at 09:24

  Mäkin pyrin oman blogini kautta lisäämään esteettömän matkailun näkyvyyttä, tehään se yhessä!

  Reply
 • Elina
  1.9.2016 at 15:03

  Muista kertoa etenkin siitä, millaisena tippauskulttuuri eri maissa näyttäytyy käytännössä, sillä huomasin, että vaikka siitä olisi kuinka oppaista lukenut, aina voi tulla eteen jotain yllättävää, eikä oikeansuuruisen tipin arvioiminen ole välttämättä helppoa, kun siihen ei kotimaassa ole tottunut. Minulla on tähän mennessä kokemusta neljästä lentokenttäavustajasta JFK:n kentältä. Heistä yksi halusi tippiä (pyysi suoraan, kun en tajunnut sitä antaa), kolme ei, vaan he lähtivät kiireen vilkkaa jatkamaan matkaa ennen kuin ehdin mitään edes tarjota.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   1.9.2016 at 18:10

   Joo mä olen ollut Yhdysvalloissa vain kerran ja väsyneenä lentokentällä olin ensin ihan ihmeissäni, kun avustajat jäivät odottamaan tippiä ja lopulta kysyivät sitä suoraan. Nopeasti siihen sitten tottui, mutta tämä on mielenkiintoinen asia tulevalla matkalla ja varmasti tulen siitä kirjoittamaan.

   Reply
 • hennamaria.j
  1.9.2016 at 16:32

  Löysin blogisi muutama päivä sitten ja olen jo täysillä hengessä mukana 😉 Olin juuri ehdottamassa Featherdale Wildlife Parkia, mutta sehän löytyikin jo listaltasi, hienoa! Nyt täytyy kaivaa omat reissukuvat esiin. Toivottavasti päivität reissussa ahkerasti myös Instagramia.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   1.9.2016 at 18:12

   Ihana kuulla, että innostuit blogistani heti 🙂 Ja kiva kuulla, että sinulta tulee siis pisteet myös Featherdale Wildlife Parkille, joka tosiaan vaikutti kivalta paikalta ja pääsi listalleni. Instagram tulee päivittymään ahkerasti, samoin blogin Facebook ja Snapchat, joten tervetuloa virtuaalisesti matkalle mukaan 🙂

   Reply
 • sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa
  1.9.2016 at 16:33

  Taatusti hieno reissu tulossa! Seuraan mielenkiinnolla matkaasi. Kohteet on sellaisia itselleni kaukaselta tuntuvia tällä hetkellä, mutta eihan sitä koskaan teidä.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   1.9.2016 at 18:15

   Kiitos Sarsa, kiva kuulla, että olet mukana seuraamassa 🙂 Kaikki nämä kuulostivat itsellenikin erittäin kaukaisilta ja mahdottomilta vielä kaksi vuotta sitten, mutta näin vaan ne tilanteet muuttuvat!

   Reply
 • Mirka/ Reason for Season
  15.9.2016 at 23:43

  Jihuu! Niin siistiä, että lähtö lähenee. Sydneyssa suosittelen tekemään coastal walkia sen verran kuin se on esteettömänä mahdollista. Tässä blogissa jotain osviittaa aiheesta: http://havewheelchairwilltravel.net/accessible-coastal-walk-sydney/ Mulla jäi parhaat muistot siitä aamusta, kun herättiin neljältä, lähdettiin Coogeelle katsomaan auringonlaskua ja jatkettiin siitä kävellen Bondille saakka. Koko reitti ei ole esteetön, mutta tuo rantaviiva on vaan aivan upea.. Kannattaa ihan ehdottomasti joku aamu panostaa siihen, että nousee aikaisin auringonnousua katsomaan meren rannalle, jos se on suinkin mahdollista. Maisemien katseluun suosittelen O Bar and Diningia, jossa lattia pyörii tunnin aikana 360 astetta… en vaan kuollaksenikaan muista, miten esteetön tuo paikka on. No ainakin tunnetummat nähtävyydet, kuten Sydney Tower, ovat esteettömiä. On niin ikävä tuonne kauas <3.

  Reply

Leave a Reply