Valikko
Hotellit Suomessa / Kylpylät / Turku

Kylpyläloma Ruissalon rauhassa

*Ruissalon kylpylä tarjosi majoituksemme

Jossain vaiheessa kevättä tulee aina se hetki, kun ymmärrän, että minun aikani on alkanut. Silloin haluaa kääntää katseen aurinkoon ja hengittää syvään. Kiittää itseäni, että selvisin jälleen yhden talven yli odottaessani aikaa, kun voin viettää talvetkin vapaana jossain lämpimässä. Minun aikaani kuuluu nimenomaan vapaus. Vapaus kylmästä, joka tekee minusta toimintakyvyttömän. Vapaus lumesta, joka saa pysymään kotona. Minun aikani vapauteen kuuluu täysi elämästä nauttiminen, kauneuden huomaaminen ja liikkuminen. Mennyt talvi oli kieltämättä helppo, sillä vietin melko paljon aikaa ulkomailla. Se ei kuitenkaan poista sen hetken ihanuutta, kun ymmärtää minun aikani alkaneen nimenomaan Suomessa. Se hetki voi tulla työmatkalla, kauppamatkalla tai lenkillä koiran kanssa. Nyt se tuli edellä mainittujen lisäksi Ruissalon kylpylässä.

IMG_2816
IMG_2818
IMG_2836

Olen ollut Ruissalossa vain Ruisrockissa. Tiesin rannan, puut ja auringon, mutta muuten aiemmat kokemukset eivät ole olleet kovin lähellä tätä nyt koettua rauhaa. Ruissalo sijaitsee 10 km:n päässä Turun keskustasta, niin kauniilla paikalla kun nyt vaan sijaita voi. Meren rannalla, kevään vihreän ympäröimänä. Saavuimme avustajani Lauran  kanssa perjantai-iltapäivänä ja astuimme suoraan kiireisestä työpäivästä keskelle toisenlaista maailmaa. Eläkeläisiä ja muutama toisiinsa uppoutunut nuori pari, ystävällinen henkilökunta ja kauniit puitteet. Asuimme minisviitissä, yhdessä kylpylän 43:sta uusimmasta huoneesta, jotka ovat myös hieman standard-huoneita tilavampia. Nämä sijaitsevat sisääntulokerroksessa, joten liikkuminen on helppoa. Huone ei ollut varsinaisesti invahuone, mutta mahduin silti toimimaan kylpyhuoneessa sähköpyörätuolillani. Liikaa tilaa tosin ei kyllä ollut… Vessanpönttö oli melko matala, suihkunurkkaukseen olisin mahtunut kapealla suihkutuolillani. Huone oli tilava. Siellä oli kaksi erillistä, vierekkäistä sänkyä (hyvät unet!) sekä sohva, josta saa tarvittaessa lisävuoteet.Huoneessamme oli myös tilava parveke, josta avautui kaunis merinäköala.

IMG_2800
IMG_2805
IMG_2806
IMG_2813

Aloitimme vuorokautemme rauhallisessa maailmassa lähtemällä ensin kävelylle hotellin ympäristöön. Kuljimme ohi leirintäalueen ja päädyimme noin kilometrin päässä olevalle ihanalle hiekkarannalle, joka ei auringosta huolimatta ollut vielä kesäsuosiossaan. Muutamat pussikaljoittelijat kestivät kovaa tuulta, muuten saimme pitää tunteemme rauhallisesta maailmasta myös täällä. Kylpylähotellin ympäristö vaikutti tämän lyhyen kävelykierroksen perusteella varsin esteettömältä. Rannassa tosin ei näkynyt invavessaa, eikä hiekkaan ole tehty laudoitusta helpottamaan mereen menoa, mikä on ikävä kyllä varsin suomalainen tapa.

IMG_2828
kuva 3

Ihanan ulkoilun jälkeen suuntasimme innolla kylpyläosastolle. Kerrosta alemmas johtavat hissit olivat syvyyssuunnassa niin pieniä, että jouduin ottamaan sähköpyörätuolistani jalkatelineet pois, jolloin mahduin juuri ja juuri. Myöhemmin näin myös toiset hissit, joihin mahduin myös jalkatelineet kiinnitettyinä, vaikka tilaa ei oikein sitten enää jäänytkään. Saimme käyttöömme tilaussaunan, jossa saimme hoitaa peseytymiset ilman ylimääräisiä katseita, mikä oli ihanaa. Tilaussaunan käyttö on liikuntarajoitteisille tärkeää myös silloin, jos tarvitsee esimerkiksi toista sukupuolta olevan kumppaninsa tai avustajansa apua peseytymisessä ja pukeutumisessa. Löylyt oman saunan rauhassa olivat mahtavat! Saunaan mahtui suihkutuolillani, vaikka saunaa ei varsinaisesti oltukaan suunniteltu pyörätuolin käyttäjiä ajatellen ja esimerkiksi kiuas oli normaaliin tapaan korkealla, eikä lattiaan upotettuna, kuten niin sanotuissa esteettömissä saunoissa. Lämpö tuli kuitenkin alas asti, kunhan löylyä heitti reippaalla kädellä.

Ainoa suurempi pettymys muuten toimivassa kylpylähotellissa oli se, ettei yhteenkään altaaseen mennyt nostinta tai ramppia. En siis päässyt uimaan. Kylpylässä käy ilmeisesti paljon iäkkäitä ihmisiä ja  kuntoutujia, joten en varmastikaan olisi ainut, joka iloitsisi astetta esteettömämmästä allasosastosta. Parhaassa tapauksessa yhdellä tuolinostimella pääsisi sen oikealla sijoituksella sekä isoon altaaseen että porealtaaseen. Muun muassa Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa on käytössä sellainen kahteen suuntaan kääntyvä nostin, jota voi hyödyntää kahteen vierekkäiseen altaaseen mentäessä. Tuolinostimet eivät ole käsittääkseni valtavan suuria investointeja ja niiden arvo on ymmärretty toistaiseksi huomattavasti paremmin esimerkiksi Espanjassa kuin Suomessa. Allasosasto oli muuten kyllä aivan ihana ja merinäköaloineen todella tyylikäs. Nautimme sen lämmöstä kylmien juomien äärellä altaan reunalla. Altaita on kaikkiaan kolme, joista yksi on poreallas. Rauha ylettyy allasosastolle asti ja se onkin enemmän aikuiseen makuun sisustettu.

IMG_2841

Saunapuhtaina suuntasimme illalliselle hotellin Merisali -ravintolaan. Ihana pihviannos ja ennen kaikkea tanssimusiikkia soittanut liveorkesteri kruunasivat illan. Humpan rytmit toivat niin elävästi mieleen lapsuuden kesät, TV:stä tulleet kesätanssit, kuuman takapihamme ja tanssimista rakastavan äitini. Tänne rauhan maailmaan juuri se musiikki oli omiaan. Sama linja jatkui aamiaisella, jossa ei tarvittu musiikkia, sillä luomuruispuuro (muistattehan, että annan aina ekstrapisteet hotelleille, jotka jättävät kaurapuuron väliin ja ymmärtävät ruispuuron merkityksen!) merinäköalalla riitti tuomaan aamuun taianomaisuuden. Ravintolalla on myös upea kesäterassi.

IMG_2844
kuva 4
IMG_2838

On hotellilomia, on mökkilomia, on ulkomaanlomia ja sitten on kylpylälomia. Lukuun ottamatta sitä, että en päässyt uimaan, tämä loma oli täydellinen kylpyläloma. Kylpylälomalla pääsee hetkeksi toiseen maailmaan, eikä millään muulla kuin rentoutumisella ole väliä.

Katso videolta tarkemmin huoneemme, kylpyläosasto sekä Ruissalon ihana ranta!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Pirkko / Meriharakka
  31.5.2015 at 13:10

  Alunperin turkulaisena ja sieltä muutettuanikin Turun seudulla paljon aikaa viettäneenä melkein hävettää, että ole tuolla aulaa pitemmällä koskaan käynyt. Jotenkin hotellina se tuntuu aina olevan liikan kaukana Turun keskustasta, vaikka eihän se sitä edes ole, jos autolla on liikkeellä!

  Reply
 • Inka
  31.5.2015 at 17:29

  Eikä miten ihana postauksen aloitus! Tuo on kyllä niin totta, että jokainen meistä voi jossain vaiheessa kevättä onnitella itseään siitä että talvi on taas selätetty. En voi kyllä kuvitella kovin montaa parempaa tapaa aloittaa oma elämän paras kesä kuin tuollaisissa maisemissa.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.5.2015 at 18:50

  Mene ihmeessä ensi kerralla kun liikut siellä päin. Hyvä valinta majapaikaksi ihan jo tuon ympäristönkin vuoksi 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.5.2015 at 18:52

  Nimenomaan elämän paras kesä! Kesä <3

  Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: