Valikko
Intian valtameri / risteily

Laivalla Colomboon, Sri Lankalle

Marraskuussa 2019 lähdin risteilylle Intian valtamerelle. Kaikenkaikkiaan kolmen ja puolen viikon mittainen matka vei minut ja kaksi avustajaystävääni ensin muutamaksi päiväksi Dubaihin, jossa nousimme Norwegian Jade risteilyalukseen. Laivalla asuimme 17 päivää kierrellen upeita Intian valtameren kohteita ennen saapumistamme Singaporeen. Olen jo kertonut Abu Dhabista, Omanista, Intiasta ja Thaimaasta, mutta vielä on paljon tarinoita jakamatta. Ne jäivät, kun melko pian matkalta paluun jälkeen koittivat uudet seikkailut ja sitten alkoi tämä uusi aika, eikä hetkeen tuntunut hyvältä kirjoittaa menneistä kaukomatkoista. Juuri nyt en mitään muuta tekisi mieluummin, joten palataan muistoissa vuoden takaiseen, tällä kertaa Sri Lankaan!

Saapumistamme Sri Lankan pääkaupunki Colomboon edelsivät tuskaiset päivät muun muassa laivan sairaalassa, jonne jouduin mysteeriksi jääneen tulehduksen vuoksi. Malediivit jäivät sen vuoksi väliin, mutta Sri Lankaan saapuessamme aloin olla jo kohtuullisessa kunnossa. Voit lukea kuulumisia risteilyn alkupuoliskosta ja tuosta sairaalareissusta tästä laivalla kirjoittamastani jutusta. Colombo oli etukäteen mietityttänyt paljon. Sri Lankaan ovat rakastuneet kaikki siellä käyneet, mutta esteettömän matkailun kannalta maalla on vielä paljon tehtävää. Googlaamalla löytää itseasiassa useammankin paikallisen matkanjärjestäjän, joka tarjoaa esteettömiä paketteja. Kuljetukset näissä ovat kuitenkin yleensä tavallisella autolla eli ne sopivat lähinnä sellaisille liikkumisesteisille tai manuaalipyörätuolin käyttäjille, jotka pystyvät siirtymään pyörätuolista tavallisen auton penkille. Colombosta en löytänyt yhtään sähköpyörätuolille sopivaa autoa, eikä julkinen liikenne ole esteetöntä, joten vaihtoehdoksi jäi tutkia sitä, mikä oli kävelymatkan päässä satamasta. Jos olisin ollut seikkailutuulella, olisin toki voinut lähteä liikenteeseen manuaalipyörätuolilla ja tavallisella autolla, mutta sairastumiseni oli vienyt sen verran heikkoon kuntoon, että halusin pysyä sähköpyörätuolissani. Se olikin yllättävän hyvä vaihtoehto!

IMG_20191208_115900

IMG_20191208_130044

Päivä oli kuuma. Siis todella kuuma. Ja kostea. Satama-alue oli noin 1,5 kilometrin mittainen ja muutaman kerran kuumalla asfaltilla autotien reunaa kulkiessamme teki mieli antaa periksi ja palata vain laivan edessä olleille pienille markkinoille. Liikenne satama-alueella oli tosi hiljaista, joten autotien reunassa kulkeminen ei kuumottanut. Ja onneksi kuitenkin jatkoimme. Suuntasimme ensin Dutch Hospitaliin, jonka sanotaan olevan yksi alueen vanhimmista rakennuksista ajalta, jolloin hollantilaiset hallitsivat kaupunkia. Se on nykyisin pieni ostoskeskus. Sieltä löysimme oikeastaan vain yhden kaupan, josta kylläkin löysimme paljon tuliaisia. Tiet Colombossa olivat yllättävän hyväkuntoisia, mutta esteettömien tienylityspaikkojen löytäminen tuntui hieman hankalalta, varsinkin kun suunnat eivät olleet aina ihan selvillä. Viereemme pysähtyi tauotta Tuk-tuk -kuskeja, jotka olisivat halunneet meidät kyytiinsä. Tuk-tuk ei vaan ole juurikaan sähköpyörätuoliani isompi, joten en ihan ymmärrä, miten he ajattelivat sen käytännössä toteuttaa… Heh. Jatkoimme kuitenkin kulkua omalla tyylillämme kohti Galle Face Beachiä. Kuljimme jonkin matkaa pitkin rantakatua ja keräsimme todella paljon katseita paikallisilta. Hymyileviä sellaisia, sillä kaikki paikalliset tuntuivat ystävällisiltä ja iloisilta, jokainen niistä ehkä noin viidestäkymmenestä Tuk-tuk -kyytiä tarjonneestakin.

IMG_20191208_131648

IMG_20191208_131703

Kuumuus oli kerrankin minulle vähän liikaa puolikuntoisesta olostani johtuen, mutta ison tien toiselta puolelta löytyi onneksi iso ostoskeskus, One Galle Face. Se sijaitsee luksushotelli Shangri-Lan vieressä, joka oli yksi tuhoisan pommi-iskun kohteista vain noin puoli vuotta ennen vierailuamme. Viisi pommia räjähti eri puolilla Colomboa ja sen lähiympäristöä pääsiäisenä, huhtikuussa 2019, tappaen 253 ihmistä. Yli 500 ihmistä loukkaantui. Kieltämättä välillä hieman kylmäsi, varsinkin kun ostoskeskuksessa alkoi hetkeksi sireenit soida ilmeisesti väärän palohälytyksen merkiksi. Yritin sillä hetkellä olla ajattelematta missä olen. One Galle Facesta löytyi nimittäin inva-wc, jollaista Colombosta on muuten vaikea löytää, ihana ilmastointi sekä raikasta juomaa. Ostoskeskus oli selvästi tehty rikkaille ja turisteille, mikä tarkoitti myös uutuuden hohtoa ja esteettömyyttä. Hinnat kaupoissa olivat korkeat, mutta emme onneksi olleet tulleet vain kauppojen vuoksi. Sisään mentiin metallinpaljastimien läpi, mikä lienee tullut tavaksi viimeistään edellisen kevään tapahtumien jälkeen.

IMG_20191208_140014

IMG_20191208_155619

IMG_20191208_174137

Kahden kilometrin paluumatka satamaan tuntui viilennyksen jälkeen menomatkaa lyhyemmältä ja jaksoimme vielä käydä läpi satama-alueen kojuissa olleen tarjonnan. Toivon vielä joskus pääseväni Sri Lankaan, näkemään ystävällisten ihmisten lisäksi myös luonnon, vehreyden, kulttuurin ja valkoiset rannat, joista maa on tunnettu. Päivä Colombossa oli kuitenkin tällaisenakin oikein onnistunut!

Lue kaikki jutut
Intian valtameren risteily ja maat
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tämä olikin kiva lukea, kun kaukomatkoista ei tällä hetkellä juurikaan kirjoiteta. Sri Lanka olisi itseänikin kiinnostava matkakohde, jossa en vielä ole päässyt käymään. Paljon siitä on kuullut hyvää. Tuo pommijuttu kylläkin oli todella karmea, mutta hyvä muistutus, että kaikkea voi sattua.

    Reply

Leave a Reply