Valikko
risteily / Välimeren risteily

Läntisen Välimeren risteilyn satamat – vinkit päiviin!

Välimeri on täynnä toinen toistaan ihanempia risteilysatamia. Kokoan tähän artikkeliin vinkit kaikkiin käymiini risteilysatamiin Läntisellä Välimerellä omakohtaisen kokemukseni perusteella. Korostan vinkeissä erityisesti esteettömyysnäkökulmaa, sillä olen kokenut satamat sähköpyörätuolilla liikkuen, mutta samoista vinkeistä on varmasti hyötyä myös muulla tavoin liikkuville. Kokemukseni ovat vuodesta 2017 lähtien, enkä vastaa kaikkien tietojen ajantasaisuudesta. Kuulen mielelläni, mikäli sinulla on tuoreempia kokemuksia! Aloitan isoimmista kohteista, joissa esimerkiksi Royal Caribbeanin jättilaivat pysähtyvät, sillä näitä vinkkejä odotetaan samantien. Päivitän kuitenkin juttua koko ajan lisää. Tervetuloa valitsemaan suosikkikohteesi ja niiden kautta suosikkiristeilysi! Voit kääntyä puoleeni myös oikean risteilyn valinnassa ja varata risteilyn sen jälkeen Risteilykeskuksesta.

Barcelona, Espanja

Barcelona on monen risteilyn lähtösatama, mutta toisinaan myös satamakohde muualta lähtevillä risteilyillä. Satama sijaitsee lähellä keskustaa ja terminaalista riippuen sinne voi jopa kävellä. Matkatavaroiden kanssa helpointa on toki ottaa taksi, joita saa Barcelonassa myös esteettöminä. Terminaaleilta kävelykatu La Ramblan sataman puoleisen alkupään lähelle kulkee myös esteetön Cruise Bus (liput 3 e/suunta tai 4,5 e/päivä). Tämän jälkeen voit jatkaa helposti matkaa kävellen, metrolla tai bussilla. Barcelonan satama on esteetön ja laivaan pääsee terminaalista helposti ja esteettömästi.

Lue lisää Palmuasemalta: Esteetön Barcelona – vinkit pyörätuolin kanssa matkustaville

Civitavecchia, Italia

Civitavecchiaa ei tiedä juuri kukaan, Rooman tietävät kaikki. Civitavecchia on Rooman satama, mutta sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Roomasta. Täällä on kaksi vaihtoehtoa: Tehdä päiväretki Roomaan tai nauttia Civitavecchiasta. Kumpikin on varmasti hyvä päätös. Civitavecchian satamasta on yleensä ilmainen bussikuljetus keskustaan ja busseissa on myös esteettömiä vaihtoehtoja, mutta matka on myös kuljettavissa kävellen. Laivasta poistutaan loivaa siltaa pitkin suoraan laituriin tai terminaaliin helposti myös apuvälineiden kanssa.

Päiväretkelle Roomaan voi lähteä kolmella tavalla: risteilyvarustamon retkellä, itse järjestetyllä privaattiretkellä tai omatoimisesti junalla. Vaihtoehtoja miettiessä kannattaa huomioida, että vain varustamon retkellä on takuu, että ehdit takaisin laivaan, vaikka jotain yllättävää tapahtuisikin. Hyvin monella varustamolla on myynnissä esteettömiä retkiä Roomaan. Ne ovat kuitenkin hyvin suosittuja ja yleensä risteilyn alkaessa jo loppuunmyytyjä. Kannattaa siis varata hyvissä ajoin etukäteen, mikäli sellainen kiinnostaa. Esteettömän auton ja kuskin päiväksi ja halutessaan myös yksityisoppaan, voi hankkia Rome & Italy -yhtiöltä. Tämä vaihtoehto luonnollisesti maksaa eniten. Junalla Civitavecchiasta Roomaan pääsee nopeimmillaan 47 minuutissa. Avustuspalvelu juniin täytyy tilata etukäteen Sala Blu -palvelusta.

Päivän viettäminen Civitavecchiassa ei sekään ole yhtään hullumpi idea. Kaupunki on tunnelmallinen italialainen kaupunki, jossa voi fiilistellä kaikkea italialaista ja nauttia myös rantatunnelmasta.

Lue lisää Palmuasemalta: Päivä Civitavecchiassa, Rooman satamassa

La Spezia, Italia

Olen käynyt La Speziassa kahdesti risteilyillä ja se on ihan suosikkisatamiani. Laivasta poistutaan loivaa siltaa pitkin suoraan laituriin helposti myös apuvälineiden kanssa. Laivalta satama-alueen portille kulkee ilmainen ja esteetön shuttle bus, josta noustuaan matkaa voi jatkaa ihanaa tasaista palmubulevardia pitkin kohti keskustaa. La Spezia on helppo ottaa haltuun kävellen ja haahuillen. Pysähtyä välillä gelatolle tai istahtaa ihanan pienen Vicolo Intherno -ravintolan terassille, jossa olen käynyt molemmilla kerroillani kaupungissa. Viimeksi samaan aikaan oli myös katumarkkinat, joista olisi löytynyt vaikka mitä.

Suuri osa risteilyturisteista jättää La Spezian kokonaan väliin ja suuntaa joko Firenzeen (noin 150 km), Pisaan (80 km) tai Cinque Terreen (noin 30 km) järjestetyllä retkellä tai junalla. Cinque Terre toimii esteettömästi huonosti, mutta Firenze ja Pisa ovat kyllä upeita myös pyörätuolilla liikkuen. Laivayhtiö myy yleensä esteettömiä retkiä Firenzeen ja Pisaan, mutta todella kovaan hintaan. Jos raha ei ole ongelma, Rome & Italylta kannattaa tiedustella myös yksityisretkeä.

Lue lisää Palmuasemalta: Olisinpa La Speziassa

Napoli, Italia

Ihana, tunnelmallinen ja kaoottinen Napoli! Laivasta poistutaan loivaa siltaa pitkin suoraan laituriin helposti myös apuvälineiden kanssa. Napoli on siitä helppo satama, että laivat tulevat aivan keskustaan ja laivasta voi siirtyä keskustan rosoisille kaduille ilman liikennevälineitä. Tai no helppo ei ole paras sana kuvaamaan Napolia, sillä kadun ylityksiä täytyy vähän etsiskellä ja liikenteen kanssa tulee olla tarkkana, mutta se on osa kaupungin tunnelmaa, jonka aistii heti ensimetreistä lähtien. Napolin seutu on yksi ihmisen pisimpään asuttamista alueista ja täynnä historiaa. Pompeijin muinaiset rauniot sijaitsevat Napolin lähettyvillä ja sinne on mahdollista tehdä myös esteetön retki joko laivayhtiön järjestämänä tai itse järjestetysti esimerkiksi jälleen Rome & Italyn kautta. Myös 60 kilometrin päässä sijaitseva Amalfin rannikko on mahdollista kokea päiväretkellä. Mikäli Napoli ei ole ennestään tuttu, suosittelen kuitenkin pysymään siellä. Kestämään mukulakiviä ja pyörimään kaduilla ja tietenkin syömään napolilaista pizzaa. Me päädyimme vahingossa perinteikkään Gino Sorbillo Antica -pizzerian eteen. Sinne oli pitkä jono, mutta meidät ohjattiin samantien jonon ohi, vaikka emme olleet edes varmoja olimmeko menossa. No kyllä kannatti!

Palma, Mallorca, Espanja

Mallorcan saaren pääkaupunki Palma on kertakaikkisen ihana. Olen vieraillut kaupungissa kolmesti, mutta aina lyhyesti. Laivat saapuvat vähän yhtiöstä ja risteilystä riippuen noin 4-7 kilometrin päähän keskustasta. Laivasta poistutaan loivaa siltaa pitkin suoraan laituriin tai terminaaliin helposti myös apuvälineiden kanssa. Laivayhtiö järjestää yleensä maksullisen shuttle bussin keskustaan. Viimeksi Välimeren risteilyllä kaupungissa käydessäni osa busseista oli esteettömiä ja menijöitä oli paljon, joten bussia joutui odotella. Sataman läheltä kulkee kuitenkin todennäköisesti myös paikallisliikenteen busseja, jotka ovat esteettömiä. Myös Hop On – Hop Off -bussit kulkevat satamasta. Palma on tunnelmallinen kaupunki. Siellä on jonkin verran korkeuseroja, jotka eivät kuitenkaan sähköpyörätuolille ole tuntuneet vaikeilta. Palman ympäristöstä löytyy myös paljon rantakohteita, jos rantapäivä kiinnostaa, mutta ensikertalaiselle Palma itsessään on erinomainen valinta.

Lue lisää Palmuasemalta: Palma, loma loman sisällä (yksi yö hotellissa Palmassa kesken risteilyn)


Lista päivittyy taas pian!

Lisää luettavaa:

Kaikki Palmuaseman risteilyjutut
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Aloin mielenkiinnolla lukemaan, että mahdanko olla käynyt yhdelläkään mainituista satamista, ja enhän minä ollut. Muutenkin Välimeri on minulle hieman vierasta aluetta, vaikka tavattoman kaunista onkin.

    Reply

Leave a Reply