Valikko

Yhteistyössä Espanjan Matkailutoimisto Suomessa 
ja Gran Canaria Tourism Board

Las Palmas, Gran Canarian pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee Gran Canarian saaren pohjoisosassa. Odotin ensimmäistä visiittiäni kaupunkiin suurella innolla. Olin kuullut pitkästä rantakadusta, vanhasta kaupungin osasta ja uudemmasta kaupungin osasta. Kaupungista, jossa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Kaupungista, joka ei usein vakuuta ensivisiitillä, mutta johon moni on ihastunut tutustuttuaan vähän syvemmin. Kaupungista, jonka moni mieltää vain yhdeksi Kanarian turistikohteeksi, mutta jollainen se ei ole. Gran Canarialle matkustavat Las Palmasin lentokentälle (joka kyllä sijaitsee 26 kilometriä kaupungista etelään) ja vaikka suurin osa jatkaa tosiasiassa etelän lomakohteisiin, on Las Palmas monen mielikuvissa juuri se lomakohde. Minun visiitti kaupungissa jäi vain muutaman tunnin mittaiseksi, eikä siinä ajassa millään ehdi saada kunnon otetta kaupungista, mutta jotain siinä silti ehti.

IMG_6062

IMG_6067

IMG_6072

Me kävimme Las Palmasissa päiväretkellä Puerto Ricosta. Matkaa etelästä kertyy reilut 70 kilometriä ja aikaa tuon taittamiseen meni reilu tunti minibussillamme. Ilmeisesti tuolla välillä ei ole esteetöntä joukkoliikenneyhteyttä, vaan taksi, etukäteen tilattu esteetön minibussi tai esteetön vuokra-auto jäävät vaihtoehdoiksi, jos päiväretkelle haluaa. Kiertelimme ensin Las Palmasin vanhan kaupungin kaduilla ja kauppahallissa oppaamme Juanin johdolla, jatkoimme sitten reilu vuosi sitten avattuun Poema del Mar -akvaarioon ja vierailimme myöhemmin vielä Las Canterasin rantakadulla. Olin kuvitellut Las Palmasin mielessäni pieneksi kaupungiksi. Sellaiseksi kompaktiksi, jossa kävelee helposti paikasta toiseen. Yllätyin siksi kovasti, kun edessä aukeni oikea, iso kaupunki. Kaupungin eteläosassa sijaitsee suurin osa nähtävyyksistä ja kaupungin vanhat, tunnelmalliset kadut. Sieltä kaupungin pohjoisosaan, akvaariolle ja Las Canterasin rannalle on reilut kuusi kilometriä. Alueella pääsee helposti kulkemaan paikallisliikenteen busseilla, jotka ovat esteettömiä. Suurin osa hotelleista sijaitsee kaupungin pohjoisosassa, Las Canterasin rannan tuntumassa. Las Palmasin hotelleihin en päässyt tutustumaan. Tiedän, että ainakin hotellissa Alisios Canteras on kaksi esteetöntä, suihkullista huonetta. mutta en tiedä niiden käytännön toimivuudesta. Jos sinulla on tiedossa hyviä hotelleja, vinkkaa ihmeessä!

Eteläisessä kaupunginosassa kuljimme pitkin ostoskatu Calle Trianaa, ihastelimme kirkkoja ja maistelimme eksoottisia hedelmiä Mercado de Vegueta -kauppahallin hedelmäkojulla (suosittelen etsimään juuri tämän kyseisen, kauppahallin värikkäimmän kojun, sillä siellä vierailu on show). Vanhan kaupungin osan kaduilla törmää väistämättä vähän mukulakiviin, mutta muuten kaupungilla on helppoa ja tasaista liikkua.

IMG_6074

IMG_6090

IMG_6092

IMG_6093

FLOE5607

IMG_6097

OMCM6370

PKGG5825

IMG_6101

KYXU0990

ITFM6429

Akvaario Poema del Mar sijaitsee Las Palmasin satamassa, lähellä Las Canterasin rantaa. Suhteeni akvaarioihin on kaksijakoinen. Tiedän, että kalat kuuluisivat vapauteen, katselisin niitä kaikista mieluiten niiden luonnollisessa elinympäristössä, jos se olisi mahdollista, ja koen omantunnon pistoksen, että silti siellä vierailin ja siitä nyt kirjoitan. Ja että tykkäsin vierailusta. Erityisesti nenäkilpikonnista, joiden virallinen nimi on ilmeisesti Flynkilpikonna. Ne elävät eteläisessä Uudessa-Guineassa ja Australian pohjoisterritoriossa. Poema del Mar on täysin esteetön, iso alue, jossa on helppo liikkua pyörätuolilla. Kesken kierroksen voi pysähtyä ravintolaan ja invavessoja on monessa paikassa kierroksen eri vaiheissa (yleensä tavallisten vessojen yhteydessä) sekä sisääntuloaulassa. Meren ihmeitä on valtavasti kaikista maailman kolkista.

NDPY3270

IMG_6154

IMG_6146

RUIK2867

WIDJ9306

IMG_6184

JCYS3622

XSRY8445

IMG_6214

IMG_6188

IMG_6210

Las Canterasin rantakatu on kolmen kilometrin mittainen ja ihana. Lähdimme kulkemaan rantaa esteettömän rantaosuuden kohdalta. Rannalle johtaa ramppi ja hiekalle on tehty puulaatoitus. Maaliskuinen päivä oli viileä ja aluetta juuri kunnostettiin, mutta usein saatavana on myös rantapyörätuoli mahdollistamaan mereen pääsyn. Rannan yhteydessä on myös inva-wc, joka näytti tilavalta. Esteetön ranta sijaitsee lähellä rannan pohjoista päätä. Emme ihan ehtineet kulkea koko rantakatua, joka päättyy Las Arenas -ostoskeskukseen. Las Arenasin päässä on paljon surffareita, joita en koskaan kyllästy katselemaan. Las Canteras ansaitsisi paljon enemmän kuin vain tunnin, jonka nyt pystyimme sille antamaan. Niin kuin koko Las Palmas, jossa toki kannattaa vierailla päivänkin verran, mutta joka toimii myös kaupunkilomakohteena.

IMG_6304

IMG_6311

IMG_6313

IMG_6320

IMG_6324

XFDT0291

Las Palmasista jatkoimme kohti saaren luoteiskulmaa, 33 kilometrin päässä sijaitsevaa Agaeten kalastajakylää. Tuntui aivan kuin olisimme yhtäkkiä tupsahtaneet Kreikkaan. Valkoiset talot ja kapeat kadut toivat nimittäin aivan mieleen Kreikan. Pieni ahdistus siitä, että ehdin kokea vain yhden kalaravintolan ja muutaman kerran huokailla. Ehkä ensi kerralla, sitten kun asun viime kirjoituksessani hehkuttamassani Puerto de Moganissa vuokraan auton (Gran Canarialla on saatavana esteetön vuokra-auto) ja suuntaan uudelleen Agaeteen ja sen läheiseen Gáldariin, joka nyt jäi kokematta. Koko ajan uskon enemmän ja enemmän, että Gran Canarialla on hyvin paljon enemmän annettavana mitä ensiksi ajattelisi.

QIIA2882

IMG_6254

IMG_6258

IMG_6259

IMG_6262

IMG_6263

IMG_6267

IMG_6266

IMG_6270

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply