Valikko
Matkatoimisto / Palmuaseman matkavinkki

Liikuntaesteetön loma Aurinkomatkoilta

Sanna Kalmari kulkee sähköpyörätuolilla eteenpäin puulaudoituksella, palmun alla.

Kaupallinen yhteistyö: Aurinkomatkat

Päivitetty 11.12.2023

Muistikuvani Aurinkomatkoista ulottuvat pitkälle lapsuuteen. Oli odotettu hetki, kun lähikioskille ilmestyi matkatoimiston tuorein kuvasto, josta katselin haaveillen tulevan kauden kohteita. Matkustimme perheeni kanssa tuolloin hyvin harvoin, mutta kuvasto oli kovassa käytössä leikeissäni, joissa istuin leikkipuhelimen äärellä ja valikoin kuvitteellisille asiakkaille sopivia kohteita. Välillä leikistä tuli totta ja oli suuri hetki, kun äitini soitti Aurinkomatkoille ja varasi kuvastostamme valitsemamme matkan Lanzarotelle. Kun vuosia myöhemmin päädyin matkailualalle, yksi isoimmista tavoitteistani oli, että myös esteettömyyttä matkoillaan tarvitseva asiakas saisi helposti tietoa matkatoimistojen valikoimassa olevista esteettömistä kohteista ja voisi varata matkan valitsemastaan matkatoimistosta. Enää vuosiin tietoa ei ole tarvinnut mahduttaa kuvastoihin, vaan se on keskitetty nettisivuille, mikä avaa paljon mahdollisuuksia myös esteettömyystiedolle.

Aurinkomatkat on Suomen suurin valmismatkojen järjestäjä ja valittu kahdeksan kertaa peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi matkailubrändiksi Sustainable Brand Index -tutkimuksessa. Aurinkomatkat on viime vuosina tehnyt useita parannuksia liikuntaesteettömän matkailun eteen ja moni Aurinkomatka-paketti on saatavilla myös esteettömänä. Aurinkomatkojen Aurinkomatka-paketti sisältää aina asiakkaan valitseman majoituksen, Finnairin suorat lennot kohteeseen, matkatavarat lennolla, suomenkielisen palvelun ennen matkaa ja matkan aikana sekä matkapaketin turvan. Kuljetukset kohteessa voi ostaa lisämaksusta ja monessa kohteessa tarjolla on myös esteetön vaihtoehto. Aurinkomatka-paketteja on tarjolla suosituimpiin lomakohteisiin. Aurinkomatkojen kaupunkikohteet eivät kuulu Aurinkomatka-paketteihin ja kaupunkikohteita ei räätälöidä esteettömiksi. Tässä artikkelissa kerron vinkkejä miten valita itselle paras liikuntaesteetön loma Aurinkomatkoilta.

Sanna Kalmari istuu sähköpyörätuolissa sivuttain puulaudoituksella palmun alla. Vasemmalla meri ja taustalla veneitä satamassa.
Rethymnon, Kreeta

Esteettömän hotellin ja kohteen valinta

Aurinkomatkat on koonnut sivuilleen valikoimassaan olevat hotellit, joissa on saatavilla esteettömiä huoneita. Tuo Liikuntaesteettömät hotellit -sivu (linkki vie Aurinkomatkojen sivuille) onkin hyvä paikka aloittaa matkasuunnittelu. Liikuntaesteettömyyden voi laittaa hotellin hakukriteeriksi myös silloin, jos etsii matkoja esimerkiksi tietyn ajankohdan tai kohteen perusteella. Esteettömiä hotelleja on valikoimissa jo tosi kivasti. Nyt käynnissä olevan talvikauden kohteissa on yhteensä 70 esteetöntä hotellia ja ensi kesän tällä hetkellä myynnissä olevissa kohteissa 50 esteetöntä hotellia. Aurinkomatkojen tavoite on, että jokaisessa Aurinkomatka-pakettien valikoimassa olevassa kohteessa olisi saatavilla vähintään yksi esteetön hotelli. Kohteet ja hotellit ovat toki esteettömyydeltään erilaisia, eivätkä kaikki sovi kaikkien tarpeisiin. Siksi liikuntaesteettömien hotellien lisätiedoissa löytyy tietoa hotellin esteettömyydestä hotellin yleisten tilojen, esteettömien huoneiden ja tavallisten huoneiden osalta. Tavalliset huoneet on otettu mukaan, sillä ne voivat sopia heille, joilla ei ole apuvälineitä sekä osalle apuvälineiden kanssa liikkuvista, jos esimerkiksi pystyy ottamaan askelia ja kävelemään tavallisen kokoiseen kylpyhuoneeseen. Esteettömyystiedot kerää Aurinkomatkojen kohdehenkilöstö yhtenäisen periaatteen mukaisesti. Joistakin hotelleista tiedot ovat kuitenkin omasta mielestäni tarkempia kuin toisista. Kuvat huoneista olisivat vielä hyvä parannus ja auttaisivat entisestään hahmottamaan esimerkiksi kylpyhuoneen sopivuutta omiin tarpeisiin.

Jo tällaisenaan nämä lisätiedot ovat auttaneet itseäni paljon hotellin valinnassa. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten suunnitellessani matkaa Kreetan Rethymnoniin, oli tietojen avulla helppo valita itselle sopiva hotelli ja ottaa sen jälkeen yhteys Aurinkomatkojen puhelinpalveluun matkan varaamiseksi. Valintaani vaikuttaa aina esteettömyyden lisäksi hotelli kokonaisuutena, joten sain rauhassa tutkailla sivuja ja kasvattaa matkakuumetta, mutta esteettömyystiedot auttoivat keskittämään tutkimisen vain esteettömiin hotelleihin. Valitsemastani Bio Hotel Suites -hotellista tekemääni juttuun löydät linkin tämän artikkelin lopusta. Esteetön huone on aina saman hintainen kuin samassa huoneluokassa oleva tavallinen huone. Kaikissa hotelleissa esteettömät huoneet eivät kuitenkaan ole halvimman huoneluokan huoneita. Mitä enemmän esteettömiä hotelleja on, sitä enemmän on onneksi mahdollisuuksia löytää omien toiveiden mukainen.

Ylhäältä päin otettu kuva hotellin uima-allasalueesta. Altaan reunalla aurinkotuoleja, taustalla hotellirakennus ja vuoret.
Yksi Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria Mogan -hotellin allasalueista

Kohteessa oleva esteetön hotelli ei valitettavasti vielä tarkoita, että kohde itsessään olisi esteettömyydeltään toimiva kaikkiin tarpeisiin. Siksi myös kohdevalintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hyviä esteettömiä kohteita löydät toki paljon täältä Palmuasemalta, mutta myös Aurinkomatkat on koonnut jokaisen kohteen Tietoja-välilehden ”Hyvä tietää kohteesta” -osuuteen myös perustiedot esteettömyydestä. Nämä tiedot ovat melko suppeat, mutta antavat kuitenkin yleisen käsityksen siitä, kannattaako jatkaa selvittelyä. Esimerkiksi Kreetan Rethymnonin kohdalla oli matkakohdetta valitessani tieto: ”Rethymnon soveltuu avustajan kanssa matkustaville pyörätuolilla liikkuville asiakkaille. Jalkakäytäviä ei ole kaikkialla, tiet ovat paikoitellen päällystämättömiä. Lentokenttäbusseissa on korkeat ja kapeat portaat. Rethymnonissa on esteettömiin kuljetuksiin soveltuva taksi.” Tämä antoi minulle varmuuden, että esteettömät lentokenttäkuljetukset onnistuvat ja pärjään kohteessa. Todellisuudessa kohde sopi minulle erinomaisesti ja yllätyin positiivisesti.

Aurinkomatkojen kesäkohteista uskallan suositella oman kokemukseni perusteella ainakin Espanjasta Mallorcan saaren ja Costa del Solin kohteita sekä Kreikasta Rodoksen Ialyssosta ja Ixiaa sekä Kreetan saarta. Kyproksellekin haluaisin ja Madeiran Funchal tuntui yhden päivän vierailun perusteella hyvältä ainakin sähköisten apuvälineiden käyttäjille tai muille, joille maaston mäkisyys ei ole ongelma. Talvikohteissa on upeita vaihtoehtoja ja monia suosikkejani Gran Canarialla, Teneriffalla, Fuerteventuralla ja Lanzarotella. Thaimaan Khao Lakissa haluaisin joskus kokea tämän Aurinkomatkojen Baan Khaolak Beach Resort -hotellin (linkki vie Aurinkomatkojen sivuille), jossa on muun muassa useita esteettömiä huoneita, allasnostin ja rantapyörätuoli. Esteettömien kuljetusten puuttuminen tosin on ongelma kaltaisilleni, jotka eivät pysty siirtymään tavalliseen autoon.

Ranta, jossa iso puulaudoitus ja katos, taustalla meri.
Esteetön ranta Playa de las Americaksessa Teneriffalla

Esteettömät kuljetukset Aurinkomatka-pakettiin

Aurinkomatka-paketteihin ei sisälly lentokenttäkuljetuksia kohteessa, mutta ne voi halutessaan lisätä pakettiin matkavarauksen yhteydessä tai jälkikäteen ennen matkaa lisämaksusta. Maksu vaihtelee kohteen ja kuljettavan etäisyyden mukaan. Aurinkomatkoilla esteettömän, hissillä tai rampilla varustetulla autolla toteutettavan, kuljetuksen saa moniin kohteisiin. Ainoastaan Arabiemiirikunnat, Napolinlahti, Parga, Santorini, Sivota, Thaimaa ja Thassos ovat tällä hetkellä kohteita, joissa esteetön kuljetus ei onnistu.

Esteetön kuljetus maksaa Aurinkomatkoilla saman verran kuin tavallinen bussikuljetus, mikäli on valmis jakamaan kyydin tarvittaessa muiden kanssa. On myös mahdollista, että kuljetus tällöin kiertää muiden hotellien kautta. Tässä tapauksessa kyyti esteettömässä kuljetuksessa taataan sitä tarvitsevan lisäksi yhdelle matkakumppanille. On siis mahdollista, että isomman seurueen muut jäsenet kulkevat tavallisella bussilla. Omalla kohdallani kuljetukseen ei ole koskaan tullut oman seurueemme lisäksi muita ja esimerkiksi koko neljän hengen seurueemme on päässyt samaan, suoraan hotellille menevään esteettömään autoon. Jos haluaa varmistaa, ettei kyytiin tule muita ja koko oma seurue mahtuu, voi varata yksityiskuljetuksen. Silloin se hinnoitellaan yksityiskuljetuksen mukaisesti. Tämä on mielestäni hyvin yhdenvertainen systeemi ja Aurinkomatkojen matkoilleni tilaamani kuljetukset ovat toimineet hyvin. Opas on ollut vastassa lentokentällä ja ohjannut esteettömään autoon.

Suojatie, jonka molemmin puolin on loiva luiska. Palmu heijastuu tiehen ja taustalla näkyy meri.
Rethymnon, Kreeta

Esteettömän matkan varaaminen

Jos tarvitset esteettömän huoneen, matka varataan Aurinkomatkojen puhelinpalvelun kautta. Tästä ei kuitenkaan mene tässä tapauksessa palvelumaksua. Esteettömät huoneet eivät ole varattavissa nettisivuilla, sillä niitä on hotellissa usein vain muutama. Aurinkomatkat ei saa niitä siksi omaan kiintiöönsä, vaan hotelli pitää ne tasapuolisuuden vuoksi kaikista maista tulevien asiakkaiden varattavissa. Tämän vuoksi esteettömän huoneen saa sitä todennäköisemmin mitä aiemmin matkan varaa. Mikäli tarvitset esteettömän huoneen, matka täytyy varata viimeistään 45 vuorokautta ennen matkalle lähtöä. Näin Aurinkomatkat ehtii saada hotellilta vahvistuksen esteettömän huoneen saatavuudesta hyvissä ajoin ennen matkan alkua ja mikäli huonevarausta ei olisi mahdollista vahvistaa, on vielä mahdollista etsiä muita vaihtoehtoja.

Omalla kohdallani aikaista matkan varaamista on aina hieman varjostanut se, etten varmuudella tiedä kuka avustajistani matkaan lähtee, jos aikaa matkaan on esimerkiksi yli puoli vuotta. Matkaan lähtevän nimeä voi kuitenkin Aurinkomatkoilla muuttaa vielä varauksen jälkeen, joten matkaa varatessa voi ilmoittaa sillä hetkellä potentiaalisimman avustajan nimen ja tarvittaessa sen voi vielä muuttaa maksutta tai kohtuullisella korvauksella lähes matkalle lähtöön saakka. Muutoskulut nimen vaihtamisesta varauksen jälkeen vaihtelevat riippuen siitä, kuinka pitkä aika matkaan on. Jos matkaan on yli 21 vrk on nimenmuutos maksuton. Jos matkaan on 21–7 vrk maksaa nimenmuutos 50 €/hlö. Jos matkan alkuun on alle 7 vrk, nimenmuutos ei ole enää mahdollinen.

Yksi poikkeus on siihen, ettei esteetöntä huonetta voi varata netissä. Teneriffan Playa de las Americasissa sijaitsevan ihanan hotelli Parque la Pazin (linkki vie Aurinkomatkojen sivuille) esteettömän yksiön voi nimittäin varata myös Aurinkomatkojen nettisivuilla, mikäli huoneita vaan on edelleen saatavilla. Tämän hotellin kohdalla kannattaa huomioida hissin pieni koko (105 cm x 105 cm) ja varmistaa, että oma mahdollinen apuväline mahtuu siihen. Vaikka tämän hotellin esteettömän yksiön varaisikin netissä, asiakaspalveluun täytyy varauksen jälkeen ilmoittaa mahdolliset mukaan tulevat apuvälineet lentomatkan vuoksi sekä mahdollinen tarve esteettömälle kuljetukselle.

Matkaa varatessa on hyvä olla valmiina tiedot mahdollisista mukaan tulevista apuvälineistä. Lentoa varten niistä tarvitaan pituus, leveys, korkeus ja paino sellaisena kuin ne menevät koneeseen. Jos siis esimerkiksi pakkaat apuvälinettä pienemmäksi, ilmoita pakatun apuvälineen koko. Sähkökäyttöisistä apuvälineistä tarvitaan lisäksi tieto akkutyypistä. Kerro myös millaista apua tarvitset koneeseen siirtymisessä. Apuvälineet kuljetetaan lennolla maksutta ja myös avustuspalvelua saa maksutta kaikilla lentokentillä. Lentomatkaan liittyvistä asioista löydät lisätietoa Aurinkomatkojen sivuilta ja Palmuaseman Liikuntavammaisen esteetön lentomatka -tietopaketista.

Varausvaiheessa sinulle tehdään matkavaraus ja erityistarpeesi lisätään varaukselle. Aurinkomatkojen matka-asiantuntija ei varaushetkellä näe, onko esteetöntä huonetta vapaana, vaan siitä lähtee kysely hotellille. Minä olen saanut aina vahvistuksen muutamassa päivässä, mutta siinä voi mennä myös pidempään. Jos kävisi niin, että esteetöntä huonetta ei ole enää saatavilla, matkavaraus voidaan perua, ja varausmaksu palautetaan. Jos esteetön huone vahvistuu, kaikki on kunnossa ja voit alkaa odottaa lomaa. Kohteessa odottaa yleensä aurinko ja monissa kohteissa mukavat oppaat, joiden puoleen voi matkan aikana kääntyä monenlaisissa kysymyksissä. Aurinkomatkat-sovelluksessa saat palvelua suomeksi ympäri vuorokauden myös niissä lomakohteissa, joissa ei ole opashenkilökuntaa.

Sanna kulkee sähköpyörätuolilla meren rantaa puulaudoitusta pitkin. Ympärillä meri, taustalla rautainen taideteos.
Playa de las Americas, Teneriffa

Olen varannut matkan Aurinkomatkoilta aina silloin tällöin, kun olen halunnut valmismatkapaketin turvan. Usein syynä on ollut hinta, sillä vaikka muuten matkustankin paljon omatoimisesti, tiettyihin lomakohteisiin pakettimatka tulee usein kannattavammaksi. Toivon, että esteettömyys niin kohteissa kuin hotelleissakin jatkaa hyvää kehityskulkuaan ja sen myötä vaihtoehtoja tulee aina vain lisää. Jo nyt oma unelmareissu on kuitenkin mahdollinen jo monessa kohteessa. Kohteessa saatavina olevien retkien esteettömyystietoja Aurinkomatkat kokoaa parhaillaan, mutta monet retket ovat haastavia tai mahdottomia erityisesti apuvälineiden kanssa liikkuville. Onneksi kohteet tarjoavat myös esteettömiä mahdollisuuksia omatoimiseen tutkimiseen ja toki leppoisaan ja rentoon lomaolemiseen. Siihen, mikä just nyt tuntuisi aika tosi hyvältä. Huomaan eksyväni sen verran usein Aurinkomatkojen sivuille, että pian on varmaan taas aika alkaa suunnitella uutta matkaa ja hetkiä, jotka jäävät elämään.

Playa de las Americas, Teneriffa

Lisää luettavaa

Löydät alta kokemuksiani Aurinkomatkojenkin valikoimissa olevista hotelleista. Kaikki matkani eivät ole olleet Aurinkomatka-paketteja. Tutustu myös vinkkeihini esteettömään lentomatkailuun liittyen.

Bio Hotel Suites, Kreeta
Vulcano, Teneriffa
Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria Mogan
Lopesan Baobab, Gran Canaria
Marina Suites, Gran Canaria
Liikuntavammaisen esteetön lentomatka
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Aurinkomatkoilla mekin matkustimme, kun olin lapsi. Ja kyllähän noita matkoja kovasti aina odotti, ja onhan niistä jäänyt hyviä muistoja. Nyt aikuisiällä onkin tullut matkustettua aina täysin itsenäisesti ja se varmaan on jatkossakin se oma tapa. Aurinkomatkoillakin tulee varmasti olemaan jatkossakin oma kannattajakuntansa, ja en ihmettele, varsin ammattimaiselta toiminta vaikuttaa. Ei ole tullut luettua negatiivisia kokemuksia.

    Reply

Leave a Reply