Valikko
korona / Kreeta / Kreikka

Loma Kreetalla koronapandemian aikaan

Päivitys 12/2022: Kreetalla on luovuttu koronarajoituksista. Rokotustodistusta tai todistusta negatiivisesta testituloksesta ei enää kysytä maahantulon yhteydessä. Mitään lomaketta ei myöskään tarvitse täyttää. Tämä artikkeli on kirjoitettu syyskuussa 2021, joten se kertoo sen aikaisesta tilanteesta.

Vietin juuri viikon loman Kreetan Rethymnonissa. Aivan ihanan onnistuneen loman, joka tuntui kaiken odotuksen ja ennakkopohdintojen jälkeen aivan erityisen hyvältä. Reissussa mukanani oli avustajaystäväni Sophie. Matkamme oli viikon mittainen pakettimatka, jonka varasimme Aurinkomatkojen kautta. Meidän oli alunperin tarkoitus lähteä tälle matkalle jo kesäkuun alussa, mutta vielä silloin kaikki matkat peruttiin. Silloin olisimme voineet ottaa varaukseen jo laitetut rahat takaisin, mutta päätimme siirtää matkan ajankohtaa elo-syyskuun vaihteeseen. Nyt emme jännittäneet matkan peruuntumista matkanjärjestäjän toimesta, mutta ennen lähtöämme Kreikassa ja myös Kreetalla koko ajan kasvaneet tartunnat saivat pyörittelemään mahdollisuutta perua/siirtää matka itse.

Nyt matkan jälkeen olen erittäin onnellinen, että päätimme lähteä. Ennen matkaa mielessäni liikkui kuitenkin paljon käytännön kysymyksiä, joihin etsin vastauksia. Ennen kuin siis lähden esittelemään Rethymnonia esteettömän matkailun näkökulmasta, kerron teille kokemukseni koronapandemian aikaan matkustamisesta. Kokosin mielessäni ennen matkaa liikkuneet kysymykset ja vastaukset, joita nyt lähtemistä pohtivalle itselleni antaisin. Kaikki tiedot perustuvat omiin kokemuksiini ja matkamme ajankohtaan 28.8.-4.9.2021. Ajankohtaiset ohjeet ja rajoitukset kannattaa aina tarkistaa virallisista lähteistä.

Onko oikein lähteä?

Meidän suomalaisten mieliin on koronapandemian aikana iskostunut syvälle ”Nyt ei ole aika matkustaa” -lausunnot ja ulkoministeriön pitkään voimassa ollut suositus välttää kaikkea ulkomaan matkustusta. Monelta jäi ehkä huomaamattakin kesällä muuttuneet suositukset, joissa EU- ja Schengen-maiden osalta suositellaan enää noudattamaan erityistä varovaisuutta. Tuo suositus voisi mielestäni toimia kaikille matkoille ihan aina. Ulkomaille matkustamisesta on uutisoitu hyvin negatiiviseen sävyyn ja monet matkalle lopulta lähteneet ovat jättäneet jakamasta matkatunnelmointejaan esimerkiksi sosiaalisen median kanavissaan negatiivisen palautteen pelossa.

Järjellä tiesin, että matkaan voi todellakin jo lähteä, mutta silti minunkin mielessä pyöri sellainen pieni ”Onko tämä nyt oikein?” -ajatus. Päätin kuitenkin tietoisesti hehkutella matkatunnelmia entiseen tapaan, mikä oli hyvä päätös. Sain jonkin verran ihmettelyä siitä, että olemme ihan oikeasti lähdössä, mutta pääasiassa saamani palaute oli erittäin positiivista ja ”voisinpa minäkin!” -henkistä. Ehkä voitkin! Matkalle Euroopan maihin voi monessa tapauksessa jo ihan oikeasti lähteä ja se on ihan oikein. Suomalaisia näkyi Rethymnonin kaduilla erittäin vähän, eivätkä meidän lennot olleet kumpaankaan suuntaan täynnä. Muista maista tulleet lomailijat sen sijaan nauttivat jo täysin siemauksin.

Mitä huomioida saavuttaessa Suomesta Kreetalle?

Suomesta Kreikkaan voi matkustaa vapaasti ilman karanteenia. Kaikilla yli 12-vuotiailla matkustajilla tulee kuitenkin olla maahan saapuessa jokin seuraavista:

  • Todistus täydestä rokotussarjasta. Viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään 14 vuorokautta.
  • Todistus sairastetusta koronavirustaudista. Sairaudesta tulee olla kulunut vähintään 30 vuorokautta ja enintään 180 vuorokautta.
  • Todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Tulos voi olla enintään 48 tuntia vanha antigeenitestin tulos tai enintään 72 tuntia vanha PCR-testin tulos.

Alle 12-vuotiailta ei edellytetä mitään todistuksia.

Tämän lisäksi kaikkien Kreikkaan matkustavien tulee täyttää Passenger Locator Form eli PLF-lomake. Tuolla lomakkeella ilmoitetaan muun muassa yhteystiedot, mistä ja milloin maahan tulee, saapuuko maahan rokotustodistuksella, negatiivisella tuloksella vai sairastetun taudin todistuksella, onko matkustanut muissa maissa ennen Kreikkaan saapumista, missä majoittuu Kreikassa jne. Lomake täytetään englanniksi. Ensi kertaa lomakkeen täyttävän tulee ensin rekisteröityä. Sen jälkeen sähköpostiin tulee vahvistuslinkki, jonka jälkeen lomakkeen pääsee täyttämään. Lomakkeeseen pääsee tästä. Jos englanti ei luonnistu, Aurinkomatkat on tehnyt suomenkieliset täyttöohjeet. Samassa taloudessa asuvat ja samassa majoituksessa Kreikassa majoittuvat voivat täyttää vain yhden lomakkeen. Silloin yksi henkilö täyttää tietonsa ja lomakkeella kysytään myöhemmässä vaiheessa samassa taloudessa asuvia. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka kaikilla olisi omakin. Me emme asu samassa taloudessa, joten täytimme molemmille oman, vaikka lomakkeessa kysyttiinkin myös matkakumppania. Täytetystä lomakkeesta tulee vahvistus sähköpostiin. Vahvistuksessa on QR-koodi. Me täytimme PLF-lomakkeet noin viikko ennen matkaa ja vahvistukset tulivat samantien. Tuolla vahvistuksella mentiin, muuta ei enää tullut.

Minulla oli Kreetalle saapuessamme tulostettuna EU:n rokotustodistukseni, jonka saa helposti tulostettua tai kännykkään ladattua Omakannasta. Lisäksi olin tulostanut PLF-lomakkeen. Nämä olisi voinut näyttää myös kännykästä, mutta koin tulosteet itselleni helpommiksi. Sophiella oli matkamme aikaan vain yksi rokotus, joten hän kävi testissä ennen lähtöämme ja esitti todistuksen negatiivisesta tuloksesta sekä PLF-lomakkeen. Kaikki todistukset tarkastettiin Helsinki-Vantaan lentokentällä lähtöselvityksessä, eikä ilman niitä pääse lennolle. Vaikka tekisi lähtöselvityksen ennakkoon verkossa, matkatavarat ottaa vastaan virkailija, joka samalla tarkistaa asiakirjat. Voi myös olla, ettei lähtöselvitystä pysty tekemään ennakkoon. Hanian lentokentälle saavuttuamme todistuksiamme ja passejamme vilkaistiin lyhyesti. Molemmilla lentokentillä prosessit sujuivat lauantaiaamuna hyvin, eikä merkittäviä jonoja syntynyt.

Tehdäänkö Kreetan lentokentillä ”koronapistokokeita”?

Tehdään. Kreikan lentokentillä saatetaan pyytää kuka tahansa koronatestiin riippumatta siitä, matkustaako rokotustodistuksella vai negatiivisella testituloksella. Testiin on pakko suostua. Testi on pikatesti, josta saa vastauksen noin vartin sisällä. Emme nähneet otettiinko meidän lennolta ketään testiin. Päätellen Hanian lentokentän tyhjällä testipisteellä keskenään iloisesti rupattelevista työntekijöistä, ihan kovin runsaasti ei ainakaan sinä lauantaiaamuna ihmisiä testattu.

Maskin käyttö ja rajoitukset Kreetalla?

Maskia käytetään Kreikassa hyvin samalla tavoin kuin Suomessakin eli sisätiloissa. Myös ulkotiloissa maskia suositellaan käytettävän ruuhkatilanteissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää. Ulkona maskeja ei kuitenkaan näkynyt kuin hyvin satunnaisten ihmisten kasvoilla sekä ulkoterassin tarjoilijoilla (ei tosin aina heilläkään). Lomailijoina vietimme kaiken mahdollisen ajan ulkona, joten maskia tuli käytettyä lennolla, lentokentillä, taksissa, hotellin sisätiloissa ja kaupoissa. Maskin käyttöä ei henkilökunnan puolesta valvottu ollenkaan niin tarkasti kuin vaikka Saksassa, mutta itselle on jo hyvin luontevaa laittaa maski aina sisätiloihin mennessä ja niin näytti olevan suurimmalle osalle.

Meidän lomamme aikaan sisään viihdekeskuksiin, ravintoloihin, elokuvateattereihin, teattereihin ja baareihin pääsi vain esittämällä molemmista rokotuksista todistuksen, jota siis toisella meillä ei vielä ollut. Tämä ei kuitenkaan koskenut hotellien tiloja. Tämän ohjeistuksen toimivuutta emme testanneet, sillä se ei vaikuttanut meihin mitenkään. Söimme aina ulkoterasseilla, kuten tekivät kaikki muutkin. Hyvin monissa ravintoloissa ei ollut pöytiä sisätiloissa ollenkaan. Ravintolan sisätiloihin vessaan pääsivät kuitenkin vapaasti kaikki. Rethymnonin alueella oli lomamme aikaan myös ulkonaliikkumiskielto yöllä klo 01-06 välillä, millä ei ollut vaikutusta meihin. Ravintolapöydissä olisi saanut istua vain korkeintaan neljä henkilöä, jos he eivät olleet samaa perhettä. Tämäkään ei vaikuttanut meihin, mutta sitä ohjeistusta ei selkeästikään noudatettu missään. Musiikinsoittokielto (livemusiikin ja levymusiikin) oli ainoa, jonka huomasi, mutta se teki lomasta lopulta entistäkin rauhallisemman. Tämä kielto päättyi viimeisenä päivänämme ja viimeisenä iltana näimme jo hieman äänimaailmaltaan elävämmän kaupungin.

Käsidesejä oli kaikkialla, yleensä esimerkiksi jokaisessa ravintolapöydässä. Bio Suites hotellissamme (lue hotelliesittelyni) huolehdittiin siisteydestä todella hyvin. Kaiken kaikkiaan tuli tunne, että koronarajoituksiin suhtauduttiin rennon letkeästi. Tärkeimmistä asioista pidettiin huolta ja korona oli osa arkea, mutta sitä ei sen kummemmin korostettu, eikä rajoitusten noudattamista valvottu.

Tuntuuko loma lomalta ja ovatko palvelut auki?

Tuntuu! Oi tuntuu! Tämä oli kysymys, jota mietin paljon. Että onko nyt järkeä mennä, jos kaikki onkin vaikeaa, eikä loma tunnu lomalta. Lentokoneeseen noustuani tätä ei kuitenkaan miettinyt hetkeäkään. Kaikki oli itseasiassa ihan ennallaan ja perillä odotti se tuttu ihana Kreeta. Turisteja ehkä vähän vähemmän, mutta toisaalta en ole ollut Rethymnonissa ennen tätä, joten on vaikea verrata. Meidän loma keskittyi uima-altaan, vanhan kaupungin, rantakadun, rannan ja hyvän ruuan ympärille ja mihinkään näihin korona ei vaikuttanut. Kreikkalaiset olivat yhtä ihania kuin aina ja toivottivat turistit lämpimästi tervetulleiksi.

Kreetan karanteenihotellit ja muut käytännöt, jos sairastuu koronaan?

No tämä. Isoin kysymykseni ennen matkaa. Tottakai olisi ollut mahdollista, että olisimme matkalla sairastuneet koronavirukseen. Jos emme olisi saaneet mitään oireita, emme todennäköisesti olisi tienneet siitä mitään, sillä loman aikana ei käyty testeissä. Jos olisimme saaneet oireita, testiin olisi ollut helppo hakeutua, sillä koronavirustestejä tehtiin kaikille halukkaille myös hotellissamme. Myös Aurinkomatkojen oppaat ja toki hotellin henkilökunta olisivat auttaneet. Kreikassa koronavirustartunnan saaneet tai koronavirukselle selkeästi altistuneet turistit määrätään 10-14 vuorokauden hotellikaranteeniin, jonka kulut Kreikan valtio kustantaa. Karanteeni toteutetaan erillisissä hotelleissa (joista ei oikein löydy tietoa mistään) tai yksilöllisen harkinnan mukaan omassa hotellissa, jos se siihen soveltuu. Esimerkiksi me olisimme karanteenissakin tarvinneet esteettömän huoneen, joten se olisi varmasti vaatinut erityisjärjestelyjä. Koronapandemian alkuvaiheessa karanteeniin asetettiin kokonaisia hotelleja ja luimme uutisia hotelleihin pitkäksi aikaa jumiin jääneistä ihmisistä tilanteissa, joissa jollain hotellin asukkaalla oli todettu koronatartunta. Enää tämän luokan toimenpiteisiin ei ryhdytä, vaan karanteeniin asetetaan vain selvästi altistuneet, kuten sairastuneen oma matkaseurue. Tähän vaikuttavat varmasti myös saadut rokotteet.

Kreetan koronatartunnat kääntyivät laskuun juuri matkamme aikaan ja ovat onneksi nyt jatkaneet laskua, mutta esimerkiksi sairaalat olivat lomamme aikaan hyvin täynnä. Samoin kuin Suomessa, myös Kreikassa sairaalahoidossa on pääasiassa rokottamattomia. Rokotusvastaisuutta on ollut Kreikassa paljon ja ihmisiä on nyt kannustettu ja toisaalta painostettu ottamaan rokotteita muun muassa määräämällä rokotukset pakollisiksi tietyille ammattiryhmille. Sairaalaan en nyt olisi halunnut Kreetalla joutua, mutta enpä koskaan muulloinkaan.

Järkeilin, että riskimme saada matkan aikana koronavirustartunta on erittäin pieni, jos vältämme väkijoukkoja, viihdymme ulkona ja vietämme sitä rauhallista ja rentoa lomaa, jota lähdimmekin viettämään. Itselläni täysi rokotussarja pienensi riskiä entisestään. Tämä meni oikeastaan niin kuin aina ennen matkaa, jolloin uhkakuvat sairastumisesta, onnettomuuksista ja kaikesta pahasta tulevat mieleen. Kaikilla matkoilla on riski sairastua vakavasti ja ajattelin koronan olevan tällä hetkellä saman tason riski kuin moni muu sairaus. Mahdollinen, mutta erittäin epätodennäköinen. Kauhuskenaariot hiertävät ennakkoon, mutta poistuvat onneksi mielestä matkalla. Niin kävi nytkin ja matkaan päästyäni en kertaakaan pelännyt koronatartunnan saamista. Tietyt varotoimet ovat onneksi jo niin syvällä, että niiden muistamiseksi ei tarvita pelkoa.

Mitä huomioida palatessa Kreetalta Suomeen?

Suomeen voivat ilman testejä ja karanteeneja palata molemmat rokotukset saaneet, koronavirustaudin puolen vuoden sisällä sairastaneet sekä 2005 tai sen jälkeen syntyneet. Minä näytin Helsinki-Vantaan tarkastuspisteellä rokotustodistustani ja asia oli sillä selvä. Minun ei tarvinnut täyttää tietojani Finentry-palveluun. Sophiella oli matkamme aikaan yksi rokotus, joten hän täytti etukäteen Finentry-palveluun tiedot ja varasi sitä kautta testiajan kolmen vuorokauden päähän. Tarkastuspisteellä piti näyttää Finentry sekä todistus ensimmäisestä rokotuksesta. Jos ei Finentryä olisi täyttänyt etukäteen, olisi Helsinki-Vantaan lentokentällä pitänyt täyttää sen paperilomakeversio. Jos henkilöllä ei ole rokotusta ollenkaan, täytyy Suomeen tullessa olla joko todistus negatiivisesta testituloksesta tai mennä testiin lentokentällä tai vuorokauden sisällä. Tämän lisäksi testissä täytyy käydä 3-5 vuorokauden kuluttua maahan tulosta. Helsinki-Vantaalla ei ollut ruuhkia tarkastuspisteellä ja kaikki sujui ripeästi. Tein vielä Suomeen palattuani vuorokauden ja kolmen vuorokauden päästä itse tehtävät pikatestit. Niitä saa ainakin Lidleistä ja S-Marketeista ja ne sopivat mielestäni hyvin juuri tällaisiin matkan jälkeisiin tilanteisiin, kun viralliselle testille ei ole tarvetta.

Kannattiko lähteä?

Kannatti ehdottomasti. Itseasiassa katselen jo varsin intohimoisesti seuraavia matkoja… Molemmat rokotukset helpottavat matkustamista paljon ja todistusten näyttäminen rajoilla ei tee matkustamisesta yhtään aiempaa hankalampaa. Itse ajattelen tällä hetkellä, että suurimmassa osassa Euroopan maita matkustaminen ei riskiltään poikkea Suomessa matkustamisesta, jos käyttäytyy itse vastuullisesti. Jos siis harkitset lähtöä, kannustan lähtemään. Jos se ei vielä tunnu hyvältä, hyvää kannattaa kyllä odottaa.

Lue myös:

Esteetön hotelli Bio Suites Kreetan Rethymnonissa
Liikuntavammaisen esteetön lentomatka
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kyllä tuo varsin helpolta taas tuntuu. Nyt kun itsekin on saanut molemmat rokoteannokset, niin sitä voisi toden teolla alkaa suunnittelemaan reissuja! Viime kesänä matkustettiin paljon Euroopassa, kun koronatilanne oli hetkellisesti parempi, mutta sen jälkeen ollaan pysytty Suomessa. Nuo koronapistokokeet tulivat yllätyksenä, niistä en ollut kuullut.

    Reply

Leave a Reply