Päivitys 12/2022: Teneriffalla, samoin kuin muillakin Kanariansaarilla, on luovuttu koronarajoituksista. Rokotustodistusta tai todistusta negatiivisesta testituloksesta ei enää kysytä maahantulon yhteydessä. Ennen matkaa ei myöskään tarvitse enää täyttää mitään lomakkeita. Maskia tulee käyttää vielä julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä terveydenhuollon yksiköissä ja apteekeissa. Tämä artikkeli on kirjoitettu marraskuussa 2021, joten se kertoo sen aikaisesta tilanteesta.
Eteläinen Teneriffa on minulle aina se paikka, johon vertaan muita. Sinne pitäisi myös aina olla tiedossa seuraavakin matka. Jotenkin se tarjoaa kaiken sen, mitä lomaltani toivon ja sen helppouteen, esteettömyyteen ja tuttuun tunnelmaan on aina ihana palata. Niin oli nytkin loka-marraskuun vaihteessa, vaikka tällä kertaa jännittikin se, kohtaanko puolitoista vuotta jatkuneen koronapandemian jälkeen enää vanhaa tuttua. Kuinka hyvältä tuntuikaan huomata, että vaikka siellä täällä näkyikin esimerkiksi vielä kiinni olleita hotelleja, ihanuuden peruselementit olivat entisellään.
Matkamme oli viikon mittainen pakettimatka, jonka varasin tällä kertaa Aurinkomatkojen kautta. Asuimme Playa de las Americaksessa, Vulcano-hotellissa, josta kirjoitan vielä esittelyn erikseen. Mukanani oli avustajani Sophie sekä vanhempani. Ennen matkaa ajan hengen mukaisesti mietityttivät toki monet koronaan liittyvät asiat. Kokosin vastauksia kysymyksiin, joita monen mielessä saattaa tällä hetkellä olla. Tässä artikkelissa kuvaamani asiat perustuvat omiin kokemuksiini ajalta 26.10.-3.11.2021. Ajankohtaiset koronapandemiaan liittyvät ohjeet ja rajoitukset kannattaa aina tarkistaa virallisista lähteistä.
Uskallanko lähteä?
Olen viimeisen puolen vuoden aikana matkustanut turvallisesti ja onnistuneesti jo Saksassa ja Kreetalla, joten itseäni lähteminen ei epäilyttänyt. Meidän matkamme aikaan koronatartuntojen määrä Teneriffalla, kuten muillakin Kanariansaarilla, oli hyvin alhainen. Nyt kuukautta myöhemmin tartunnat ovat muun Euroopan tapaan hieman nousseet, mutta edelleen tilanne on hyvä, myös Suomeen verrattuna.
Matkustamista ei tällä hetkellä suositella välttämään, vaikka erityistä varovaisuutta kehoitetaankin noudattamaan. Koen, että se oli Teneriffalla helppoa ja koko ajan oli turvallinen olo. Suomalaisia tuli lomamme aikaan vastaan vain harvoin, mutta turisteja kaikenkaikkiaan oli vain hieman entisaikoja vähemmän.
Mitä huomioida saavuttaessa Suomesta Teneriffalle?
Suomesta Espanjaan eli siis myös Teneriffalle voi matkustaa vapaasti ilman karanteenia. Koska Espanja luokittelee Suomen tällä(kin) hetkellä riskimaaksi Ahvenanmaata lukuunottamatta, kaikilla yli 12-vuotiailla matkustajilla tulee olla maahan saapuessa jokin seuraavista:
- Todistus täydestä rokotussarjasta. Viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään 14 vuorokautta. Jos kolmannesta rokotuksesta on vähemmän, se ei haittaa, sillä kaksi riittää täyteen rokotussarjaan.
- Todistus sairastetusta koronavirustaudista. Positiivisesta testituloksesta tulee olla kulunut vähintään 11 vuorokautta ja enintään 180 vuorokautta.
- Todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Tulos voi olla enintään 48 tuntia vanha antigeenitestin tulos tai enintään 72 tuntia vanha PCR-testin tulos.
Alle 12-vuotiailta ei edellytetä mitään näitä todistuksia.
Tämän lisäksi kaikkien Teneriffalle ja muualle Espanjaan matkustavien tulee täyttää FCS Health Control Form -lomake. Tuolla lomakkeella ilmoitetaan muun muassa yhteystiedot, mistä ja milloin maahan tulee, missä asuu Teneriffalla, saapuuko maahan rokotustodistuksella, negatiivisella tuloksella vai sairastetun taudin todistuksella, millä istuinpaikalla istuu lentokoneessa jne. Lomakkeen täyttö on ollut monille vaikeaa ja se kieltämättä saattaakin jumitella, vaikka sinällään sen täyttö ei ole monimutkaista. Lomakkeen voi viimeistellä aikaisintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista. Sen voi aloittaa jo ennen sitä ja jatkaa myöhemmin, mutta suosittelen täyttämään sen kerralla. Lomakkeeseen tarvitaan istuinpaikka eli lähtöselvitys lennolle kannattaa tehdä ensin. Lomake täytetään englanniksi. Ensi kertaa lomakkeen täyttävän tulee ensin rekisteröityä. Sen jälkeen sähköpostiin tulee vahvistuskoodi ja linkki, josta pääsee jatkamaan täyttöä. Koronatodistus kannattaa ladata valmiiksi koneelle, sillä se liitetään lomakkeeseen. Aina liittäminen ei onnistu, jolloin tiedot voi syöttää myös manuaalisesti.
Minä ja Sophie täytimme molemmat omamme, vanhemmilleni yritin ensin tehdä yhteistä, kun he asuvat samassa osoitteessa. Minulla lomake herjasi, kun olin liittämässä koronarokotustodistustani, sillä en ollut alkujaan kirjoittanut molempia nimiäni, vaan ainoastaan etu- ja sukunimeni. Nimi pitää kuitenkin olla kirjoitettuna, kuten rokotustodistuksessa. Pääsin muuttamaan tämän vielä ja sen jälkeen sain todistuksen liitettyä. Myös Sophiella meni helposti. Vanhempieni osalta äitini todistuksen sai helposti liitettyä, mutta isäni kohdalla järjestelmä vain herjasi, eikä antanut lisätä tietoja edes manuaalisesti. Tein lopulta hänelle kokonaan oman lomakkeen. Silloinkaan ei onnistunut todistuksen liittäminen, mutta sain tiedot kirjoitettua manuaalisesti. Tämän pienen otannan perusteella sanoisin, että on helpompi tehdä jokaiselle oma, mutta taatusti monilla on myös erilaisia kokemuksia.
Tulostin sekä rokotustodistuksemme että sähköpostiin tulleet lomakkeen vahvistukset QR-koodeineen ja laitoin ne muovitaskuihin siten, että toisella puolella näkyi rokotustodistus ja toisella maahantulolomake. Tämä selkeys sai kiitosta lentokentillä ja nopeutti dokumenttien tarkistusta. Dokumentit tarkastetaan Helsinki-Vantaalla lähtöselvityksen yhteydessä ja ilman asianmukaisia dokumentteja ei pääse lennolle. Teneriffalla luettiin maahantulolomakkeen QR-koodi. Sophien nimissä oli ääkkösten vuoksi jotain epäselvyyttä, joten hänet ohjattiin tarkempaan syynin, joka kesti kuitenkin noin minuutin. Kaikki meni hyvin näppärästi, eikä jonoa kertynyt juurikaan. Muuten lentokentällä kaikki toimi entiseen malliin. Sähköpyörätuolini sain heti koneen ovelle ja avustuspalvelu toimi hyvin ja ripeästi.
Tehdäänkö Teneriffan lentokentillä terveystarkastuksia?
Olin etukäteen lukenut, että kaikilta matkustajilta mitataan lentokentällä lämpö. Meiltä ei kyllä mitattu, eikä näyttänyt siltä, että muiltakaan lennoilta tulevilta olisi mitattu. Nämä saattavat siis olla pistokoeluontoisia, jos niitä ylipäänsä tällä hetkellä toteutetaan. Toki tilanne voi olla jo muuttunut. Kaikissa epäselvissä tilanteissa sinut lähinnä ohjataan sivumpaan asiaa selvittämään asiaa ja tunnelma kentällä on rento. Ketään ei siis lähetetä suoraan paluumatkalle, eikä maahantulomuodollisuuksia kannata liikaa jännittää.
Maskin käyttö ja koronan näkyminen Teneriffalla
Maskia on käytettävä lentokentällä, takseissa, busseissa ja sisätiloissa. Meidän kohdalla se tarkoitti lähinnä kauppoja ja hotellin sisätiloja, sillä muuten olimme koko ajan ulkona lämmöstä ja valosta nauttimassa. Ulkona maskeja ei juurikaan näkynyt, mutta niitä pitäisi käyttää silloin, kun etäisyyden pitäminen muihin on mahdotonta. Esimerkiksi hotellin allasalueella ei kuitenkaan maskeja tarvittu. Käsidesiä oli hyvin saatavilla kaikkialla. Joissakin ravintoloissa ruokalistoja ohjattiin katsomaan ensisijaisesti omalla kännykällä QR-koodin kautta, mutta perinteisen ruokalistan sai viimeistään pyytämällä. Mitään sellaisia rajoituksia ei ollut, jotka olisivat vaikuttaneet meidän lomailuumme. Ohjeistuksia näytettiin noudatettavan hyvin ja sisätiloissa kaikilla todella oli maski käytössä toisin kuin Suomessa.
Meidän loman aikaan rannoilla ei vielä juurikaan ollut rantatuoleja, mutta nyt kun olen vilkuillut livekuvaa rannoilta, ne näyttävät palanneen. Muutamat isot hotellit olivat vielä suljettuja ja osa ravintoloista vaihtaneet omistajia, mutta muuten koronan vaikutuksia ei lomailija juuri huomannut. Osa yökerhoista saattoi vielä olla kiinni, mutta niistä ei meillä ole kokemusta. Paikallisille yrityksille viimeiset puolitoista vuotta ovat toki olleet kovin rankkoja ja olisi tehnyt mieli tukea kaikkia mahdollisimman paljon, mutta yhden viikon aikana ei ihan kovin monessa ravintolassa ehdi valitettavasti syödä.
Mitä, jos lomalla sairastuu koronaan?
Jos loman aikana olisi tullut koronatautiin viittaavia ohjeita, hotelli tai matkatoimisto olisi auttanut testiin hakeutumisessa. Niitä tehdään sekä hotelleilla että läheisessä sairaalassa. Koronaan sairastuneet asetetaan 10 vuorokaudeksi erilliseen karanteenihotelliin, josta ei ole juurikaan tietoja saatavilla. Kanariansaaret vakuuttavat toistaiseksi kaikki saarille tulevat hotelleihin majoittuvat matkustajat koronan varalta. Vakuutus on voimassa automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Jos siis sairastut matkan aikana koronavirukseen, testi- hoito- majoitus yms. ylimääräiset kulut korvataan. Tämä vakuutus ei ole voimassa silloin, jos majoittuu loma-asunnossa, ystävien tai perheen luona tai viettää saarilla yli 30 vuorokautta. Vakuutusta ei sovelleta myöskään tilanteessa, jossa jokin seurueen jäsenistä asetetaan eristykseen ja matkustajat eivät ole samaa perhettä (mielenkiintoinen näkökulma avustajan kanssa matkustavalle). Lisäksi kannattaa toki olla voimassa oma matkavakuutus.
Olen matkanjohtajan ominaisuudessa asioinut asiakkaideni kanssa paljon Teneriffan terveydenhuollossa ja siitä on vain hyvää sanottavaa. En missään vaiheessa pelännyt sairastuvani loman aikana koronaan, mutta jos niin olisi käynyt, olisin luottanut paikalliseen terveydenhuoltoon.
Mitä huomioida palatessa Teneriffalta Suomeen?
Suomeen voivat ilman testejä ja karanteeneja palata molemmat rokotukset saaneet, koronavirustaudin puolen vuoden sisällä sairastaneet sekä 2005 tai sen jälkeen syntyneet. Todistukset näistä tulee olla mukana, mutta niitä kysytään tällä hetkellä vain pistokoeluontoisesti, ei siis kaikilta. Meiltä keltään ei kysytty maahantulon yhteydessä mitään.
Jos Suomeen tulevalla tai palaavalla henkilöllä ei ole rokotusta ollenkaan, täytyy Suomeen tullessa olla joko todistus enintään 72 tuntia vanhasta negatiivisesta testituloksesta tai mennä testiin heti Suomeen saavuttaessa, kätevästi esimerkiksi lentokentällä. Tämän lisäksi testissä täytyy käydä 3-5 vuorokauden kuluttua maahan tulosta. Jos henkilöllä on yksi rokotus, riittää todistus siitä, jonka lisäksi tulee mennä testiin 3-5 vuorokauden kuluttua maahan tulosta. Rokottamattoman henkilön tulee täyttää tiedot Finentry-palveluun, jonka kautta saa usealla paikkakunnalla varattua myös testiajan.
Yli 12-vuotiaan on ehdottomasti helpointa ja järkevintä matkustaa täydellä rokotussuojalla. Tein vielä kolme vuorokautta Suomeen palaamisen jälkeen itse tehtävän pikatestin, joka sopii mielestäni hyvin juuri tällaisiin matkan jälkeisiin tilanteisiin, kun viralliselle testille ei ole tarvetta.
Kannattiko lähteä?
Oi kyllä, oi kyllä, oi kyllä! Viikko pahimman syyskiireen keskellä teki todella hyvää. Eniten olin valotankkauksen tarpeessa ja se antoikin paljon energiaa. Sähköpyörätuolin kilometrimittariin kertyi kymmeniä kilometrejä rantakatua Playa de las Americaksesta Los Cristianoksen päähän sekä toiseen suuntaan Costa Adejeen. Kirjoitan vielä erikseen tällä lomalla kertyneistä vinkeistä mahdollisimman pian!
1 Comment
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
8.1.2022 at 01:32”Kanariansaaret vakuuttavat toistaiseksi kaikki saarille tulevat hotelleihin majoittuvat matkustajat koronan varalta. ” Tämä olikin itselleni todella yllättävää ja kuulostaa todella kätevältä. Onko sinulla tietoa, onko tällaista käytäntöä käytössä jossain muuallakin? Ilmeisesti turisteja todella kaivataan Kanariansaarilla.