Valikko
marseille / Ranska / risteily / Välimeren risteily

Lounaalle Marseilleen

Royal Caribbeanin Oasis of the Seas lipui Ranskaan, Marseillen satamaan varhain syyskuisena aamuna. Syyskuuta ei tosin huomannut mistään muusta kuin kalenterista, sillä helle helli aamusta saakka niin laivan kannella kuin aamiaispaikassamme Park Caféssa laivan ihanassa Central Parkissa. Se jatkoi hellimistään koko päivän ajan ja yltyi välillä jopa paahtavaksi. Laiva jäi teollisuussatamaan, reilun 7 kilometrin päähän kaupungin keskustasta. En löytänyt ennakkoon tietoa esteettömistä mahdollisuuksista päästä satamasta kaupunkiin, joten jaan nyt omat vinkkini.

Satamasta kaupunkiin

Laivayhtiön shuttle-bussi

Laivayhtiön shuttle-bussi kulki sataman ja keskustan väliä ja kyytiin pääsi maksamalla meno-paluulipun 20 euroa/henkilö. Lippu ostettiin terminaalista laivan seapass-kortilla, joka toimii laivalla niin maksuvälineenä, henkilötodistuksena kuin hyttiavaimenakin. Etukäteen laivan palvelupisteen henkilökunnalta sai hyvin ristiriitaista tietoa shuttle-bussin esteettömyydestä. Eräs työntekijä väitti selvittelyjen jälkeenkin, ettei yksikään busseista olisi esteetön, eikä esteettömiä taksejakaan olisi saatavana. Seuraava taas tiesi kertoa, että esteettömiä busseja olisi muutama. Esteettömiä takseja ei näkynyt (tavallisia sen sijaan on heti terminaalirakennuksen ulkopuolella), mutta kaksi shuttle-busseista tosiaan olivat hissillä varustettuja. Se oli liian vähän, sillä yhteen bussiin mahtui sääntöjen mukaan vain yksi pyörätuoli kerrallaan. Toisen bussin kuski oli kuitenkin kiva ja antoi kahden mennä, jos vain mahtui. Kun olin lähdössä kohti kaupunkia, molemmat esteettömät bussit olivat juuri lähteneet kyydissään porukkamme jäseniä ja vuoroaan odottivat minua ennen kaksi pyörätuolin käyttäjää. Matka yhteen suuntaan kesti noin puoli tuntia eli jouduimme odottamaan tunnin ennen kuin bussit taas tulivat. Jos emme olisi toisen sähköpyörätuolin käyttäjän kanssa änkeytyneet samaan bussiin, olisin joutunut odottamaan vielä toisen tunnin. Tämä kannattaa siis ehdottomasti huomioida, kun suunnittelee päivää kaupungissa. Shuttle-bussiin noustiin siis hissillä ja mahduimme pyörätuoleille varattuun tilaan vierekkäin sivuttain istumalla. Bussi vei kaupungin keskustaan Cathedrale La Majorin luo, josta oli noin 700 metrin kävelymatka Marseillen vanhaan satamaan. Paluubussit lähtivät samasta paikasta. Sataman kyytijärjestelijä kyseli jo lähtiessämme, mihin aikaan haluaisimme tulla takaisin, sillä esteettömien bussien vähäisen määrän vuoksi, paluukyydit piti etukäteen suunnitella. Jos sinulta ei kysytä asiaa (kaikilta seurueemme jäseniltä ei kyselty), tiedustele asiaa itse, jotta kaupungilla ei tarvitse stressata pääsyä takaisin.

IMG_20190903_115531

Sataman tarjoama ilmainen shuttle-bussi

Olin lukenut keskustelupalstoilta, että satamasta lähtisi keskustaan myös sataman tarjoama ilmainen bussi. Siitä ei kuitenkaan ole oikein missään virallista tietoa tai aikatauluja. Satamassa ei myöskään ole tietoa siitä, sillä laivayhtiö haluaa tietenkin myydä omaa vaihtoehtoaan, joka onkin kätevä ja turvallinen vaihtoehto kaikille, jotka suinkin pystyvät nousemaan bussin portaita (ja pyörätuolin käyttäjille, jos satut osumaan paikalle sopivalla hetkellä). Ensi kerralla aion kuitenkin testata ilmaisen shuttle-bussin. Ajoimme nimittäin sen ohi, se olisi lähtenyt sataman portilta vain lyhyen kävelymatkan päästä terminaalirakennuksesta (ehkä noin kilometri vihreää viivaa seuraten), se oli matalalattiainen ja pyörätuolisymbolilla varustettu, eikä siellä ollut yhtään jonoa. Tuo bussi vie ilmeisesti Joliette-metroaseman luo, noin 500 metriä kauemmaksi vanhasta satamasta kuin Royal Caribbeanin bussi vei. Kannattaa siis ennen laivayhtiön bussin lipun ostoa käydä katsomassa mikä on odotustilanne siihen bussiin ja jos odottaa joutuu kauan, eikä kilometrin matka ole ongelma, käydä katsomassa mikä on ilmaisen bussin tilanne.

Taksi tai retket

Satamassa ei ollut esteettömiä takseja. Etukäteen varaamalla varmasti löytyy (ei tosin kovin helposti googlaamalla), mutta epäilen niiden olevan kalliita. Laivayhtiö ei tarjonnut esteettömiä retkiä Marseillessa. Esteettömään matkailuun erikoistuneella Sagetravelingilla on useita retkiä, esimerkiksi Marseillen satamasta ihanaan Aix-en-Provenceen, mutta hinnat ovat useita satoja euroja henkilöä kohden. Varsinkin ensimmäistä kertaa Marseillessa vieraileville riittää nähtävää kyllä Marseillessakin jolloin jompikumpi busseista on hyvä valinta.

IMG_20190903_130222

Lounas Marseillessa

Minulle ja samalla bussilla tulleille ryhmämme jäsenille jäi lopulta pari tuntia aikaa nähdä Marseille. Suuntasimme vanhaan satamaan ja yhtäkkiä ei ollutkaan mikään kiire nähdä yhtään enempää. Marseille on valtava, eikä päivässä  ehdi kuin pintaraapaisun (paitsi ehkä opastetulla kierroksella), joten emme lähteneet edes yrittämään. Istahdimme pienen ravintolan terassille, ihailimme ympärillä avautuvaa maisemaa, nautimme kylmät drinkit ja hyvää ruokaa ja olimme vain. Se tuntui siinä hetkessä parhaalta ratkaisulta. Takaisin bussille kuljin sisämaan katujen kautta ja sen lyhyen pätkän perusteella Marseillen kadut eivät vakuuttaneet esteettömyydellään. Uskon kuitenkin, että kaupungissa saisi vietettyä monipuolisen esteettömän päivän, jos liikenteeseen lähtisi jo aikaisemmin aamulla laivan tullessa satamaan. Eräs ryhmäläisemme oli päättänyt jättää väliin kaikki bussisäädöt ja nauttia laivasta. Hänkin oli tyytyväinen. Pidin Marseillesta juuri tällaisena, enkä jäänyt haikailemaan enempää.

IMG_20190903_133103

IMG_20190903_150707

IMG_20190903_145706

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Maija
    25.9.2019 at 11:19

    Me oltiin myös Marseillesissa juuri kummipoikani kanssa ja oli kyllä mukava paikka. Mielestäni ei ehkä ihan niin mukava kuin esimerkiksi Nizza, mutta silti ihan hauska. Aika kiva, että nykyään busseissa on noita hissejä, niin kaikki pääsee mukaan. Hienoja kuvia!

    Reply

Leave a Reply