Valikko
lento / yhteistyö

Loungen kautta lentoon

Yhteistyössä Finnair

Lentokentän lounge on mielikuvissani edustanut aina päinvastaista lentokenttäkokemusta omaani nähden. Olen kuvitellut siellä istuvat ihmiset täysin kiireettömiksi ja stressittömiksi. Sellaisiksi, jotka ovat lentokentällä pitkään, viihtyvät loungessa viiniä nautiskellen viime minuutille saakka ja siirtyvät hyvin syöneinä portille vasta viime hetkillä. Oma lentokenttäkokemukseni puolestaan koostuu sähköpyörätuolin lennolle pakkaamisesta, sen luovuttamisesta muiden armoille jännittyneenä, kahvilapöydän etsimisestä kankeassa lentokentän manuaalipyörätuolissa istuen, viime hetken aikaa vievästä vessassa käymisestä kun on ensin odottanut vessan vapautumista ja sitten tietenkin portilla kököttämisestä ensimmäisten joukossa. Siltihän minä rakastan sitä kaikkea. Lentäessäni helmikuussa kohti onnea New Yorkissa ja Karibialla, Finnair tarjosi minulle mahdollisuuden mielikuvien ja todellisuuden kohtaamiseen – vierailuun loungessa ennen lentoa.

Finnairin suora lento Helsingistä New Yorkiin on kaikin puolin kätevä, niin myös loungessa vierailun kannalta. Lentomme lähti hieman jälkeen kahden, joten pääkaupunkiseudulla asuvana lentokentälle pystyi mennä ajoissa ja silti nukkua aamulla pitkään. Tuo on ihana lähtöaika myös siksi, että lentokenttä on hiljainen. Ei jonoa lähtöselvitykseen, ei turvatarkastukseen, eikä passintarkastukseen. Aamun kiirepiikki on päättynyt ajat sitten ja iltapäivän vastaavaa vasta odotellaan. Sähköpyörätuolini pakkaan nykyään jo rutinoituneesti ja palvelu lähtöselvityksessä oli nopeaa, joten lähtökohdat kiireettömälle lounge-elämälle olivat hyvät. Vartin menetimme kuitenkin siinä, että olin kertonut avustajalleni vahingossa väärän tapaamisajan lentokentällä ja toisen vartin siinä, että Boarding Passini lipesi käsistäni ja lensi loungen vastaanottotiskin alle juuri silloin kun olin ojentamassa sitä loungen vastaanottovirkailijalle. Aika pieni todennäköisyys, mutta sinne se lennähti. Tiskin ja lattian välinen rako on niin pieni, että käsi ei mahdu väliin. Paperia yritettiin kaivaa erilaisten välineiden avulla, mutta lopulta tilanteen pelasti taitavalla viivoittimen käytöllä lentokentällä työskentelevä Mohammed, joka sattui kulkemaan ohi. Samalla tulimme paljastaneeksi vastaanottotiskin alla muhivat pölypallot. Ihan mielikuvia vastaavasti ei vierailumme siis alkanut.

IMG_8556

Finnairin Non-Schengen alueella oleva lounge sijaitsee portin 50 vieressä. Myös lentomme lähti sopivasti aivan siitä vierestä. Alkuvaikeuksien jälkeen tunnelma alkoi vastata kuvitelmiani. Loungessa oli hyvin rauhallista ja sisustus tyylikäs. Ei kiireen ääniä missään. Lounge on kahdessa tasossa, josta alemmalle ja isommalle pääsee hyvin pyörätuolilla. Tällä tasolla sijaitsevat myös tarjoilupöydät. Lentokentän manuaalipyörätuolissa istuen buffetin tiskit tuntuivat korkeilta, enkä nähnyt kunnolla kaikkia vaihtoehtoja, sähköpyörätuolissani en todennäköisesti olisi kiinnittänyt asiaan huomiota. Lautaselleni päätyi vähän pastaa, pieni pala pizzaa ja ihanaa tuoretta leipää. Viinejä katselin kaihoisasti ja päädyin ottamaan pienen lasin kuohuvaa edessä olevan ihanuuden kunniaksi, vaikka lounge-elämykseen sekoittui väkisin se realiteetti, etten pääse lentokoneessa vessaan. Ainoastaan Finnairin A350-konetyyppi on mahdollistanut vessassa käymiseni, mutta New Yorkiin meidät lennätti vanhemman mallinen A330 -kone. Loungen yhteydessä oleva esteetön wc oli sen sijaan ihanan siisti, toimiva ja rauhallinen, kun kukaan ei odottanut vuoroaan oven takana.

IMG_8553

IMG_8555

IMG_8562

IMG_8563

Loungevierailu toi lähtöön ylellisyyttä sekä hyvän ja rauhallisen fiiliksen ennen pitkää lentoa. Juomatarjonnasta ei tosiaan pysty minun tapauksessani nauttimaan, mutta ruoka oli hyvää. Loungessa on saatavana myös suuri määrä aikakauslehtiä ja sanomalehtiä. Eri korkuisista pöydistä ja tuoleista löytyy helposti itselle sopivin ja loungen tilat ovat ylätasannetta lukuunottamatta esteettömät. Tuolla tasolla on vain lisää istumapaikkoja, joten kaikki tärkeä on saavutettavissa. Sisäänpääsy loungeen on ilmainen business-luokan matkustajille sekä Finnairin kanta-asiakkaille Gold-tasosta lähtien. Sisäänpääsyn loungeen voi myös ostaa ja ruuhka-aikojen ulkopuolella saa alennusta. Lisätietoa Finnairin sivuilla. Toivon voivani nauttia loungesta joskus toistekin nimenomaan ennen pitkää, iltapäivällä lähtevää lentoa, siihen tilanteeseen se sopii erinomaisesti.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply