Valikko
Italia / Toscana

Lucignanon alueen kolme kohokohtaa

Minulle Italian Toscanan sydän on Lucignano. Paikka, johon palaan tänä keväänä jo neljättä kertaa, mutta joka sanoo harvalle yhtään mitään. Tukikohtanani on aina hotelli I Girasoli, josta olenkin jo teille kertonut monia ylistäviä sanoja. Olen kuullut joidenkin ihmettelevän, miten keskellä ei mitään sijaitseva hotelli voi olla minkään ylistyssanan arvoinen. Miten lomaviikon saa kulumaan, jos ympärillä on vain peltoja, eikä kävelymatkan päässä mitään? No, luonnollisesti syöden, uiden ja maalaismaisemaa auringonpaahteessa ihaillen. Tämän lisäksi viikkoon voi kuitenkin mahduttaa retkiä oman maun mukaan. Firenzen, Pisan ja Sienan jo tiedättekin, mutta myös paljon lähempää löytyy vaihtoehtoja.

Viinitila Il Sosso

Täysin kirkkaan sininen taivas ja niin kuuma ilma, että jopa minä lämpöä rakastavana hakeudun mielelläni varjoon. Ympärillä leviävät vihreät viiniköynnökset, jotka kohoavat loivasti ylöspäin tasaisina riveinä ja niiden alla tunnelmallisen näköinen vanha rakennus. Nämä olivat puitteet, kun minä ja Il Sosson viinitila ensimmäisen kerran viime kesänä kohtasimme. Il Sosso sijaitsee hyvin lähellä I Girasolia, vain noin kilometrin päässä. Ryhmäämme kuului useita liikuntarajoitteisia, joten taitoimme matkan autolla, sillä alas tilalle on melko pitkä hiekkainen mäki. Vietimme tilalla yhteensä noin kaksi tuntia. Ensin kiertelimme sisätiloissa katselemassa laitteita ja tynnyreitä, joissa viiniä valmistetaan. Tämän jälkeen siirryimme ulos ihastelemaan viiniköynnöksiä ja lopulta toiseen sisätilaan maistelemaan useampaa eri viiniä (eikä mitään ihan pikkutilkkoja…) ja nauttimaan siinä sivussa muun muassa juustoja ja keksejä. Esittelijän englanti ei ollut ihan huippuluokkaa, eikä kyllä tulkinkaan, mutta faktatietoa tärkeämpää minulle olivatkin lukuisat aistielämykset. 15 euroa/hlö kuljetuksineen esteettömällä autolla (I Girasolissa majoittuville ryhmille, yksittäiskävijöiden hintoja en tiedä), maisteluineen ja herkkuineen ei ole ollenkaan paha hinta. Heräteostoksiin kannattaa kuitenkin varautua, sillä viineihin ei voi olla ihastumatta. Viime kerralla mukaani mahtui vain yksi 5 euron pullo, mutta ehkä ensi kerralla varaan laukkuun tilaa enemmän. On se nimittäin ihan eri juttu tuoda kotiin tuliaisiksi viiniä, jonka synnyinsijoilla voi todella sanoa käyneensä. Tutustu täällä tarkemmin Il Sossoon.

IMG_2886

IMG_2884

Valdichiana Outlet Village

Viiden kilometrin päässä I Girasoli -hotellista sijaitseva Outlet-kylä on shoppailijan paratiisi. Kylä kuvaa paikkaa paremmin kuin ostoskeskus, sillä vaikka kaupat ovat ostoskeskushenkisesti vierekkäin, katto puuttuu ja lämmin kesäilma on läsnä. Käytävät haarautuvat aukioilta eli piazzoilta. Täältä löytyy suuri määrä merkkiliikkeitä hyvin eri hintaluokissa. Vaatteita, kenkiä, laukkuja ja muutama sisustusliike. Ruokakauppaa ei ole, mutta kioski löytyy, samoin muutamat gelateriat eli jäätelöparatiisit. Kuljetus I Girasolista esteettömällä autolla maksaa 5 e/hlö. Itse tein viime kesänä monia hyviä löytöjä ja joissain kaupoissa hinnat ovat selkeästi halvempia kuin Suomessa tai monissa Italiankin kaupoissa. Suosittelen lämpimästi vähintään parin tunnin mittaista visiittiä! Lisää Valdichiana Outletista täällä.

IMG_3851

IMG_3850

Lucignanon kaupunki

Taas mietin, pitäisikö sanoa kaupunki vai kylä. Viimeksi kirjoittaessani puhuin kylästä. Muurien sisään rakennettu keskusta hurmaa minut aina hiljaisuudellaan. Muutama kauppa, muutama ravintola, kahvila, mutta sitäkin enemmän tunnelmaa. Ympyrän muotoinen reitti on noin kilometrin mittainen ja matkan varrelle mahtuu muutama mäki, joka voi olla hankala joillekin. Vaikka reittiä ei kiertäisikään, kannattaa Lucignanoon mennä istumaan kahvilan terassille syömään jäätelöä ja katsomaan paikallisten elämää. Jos keskiaikaiset rakennukset ja rauhallinen tunnelma eivät kiinnosta, kohde ei ehkä ole sinulle. I Girasolista matkaa Lucignanoon on noin 5 kilometriä, eri suuntaan kuin outlet-ostoskylään. Kuljetus tännekin esteettömällä autolla maksaa 5 e/hlö.

IMG_4140

IMG_4122

IMG_4121

IMG_4137

Lisää luettavaa esteettömästä Toscanasta

Kaikki artikkelit esteettömästä Toscanasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply