Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Luontokeskus Haltia, Espoo

Haltia on vuonna 2013 Espoon (kerrankin kotikaupunki Palmuasemalla!) Nuuksioon avautunut uudenlainen luontokeskus, joka lupaa tarjota koko Suomen luonnon yhden katon alla. Vietin Haltiassa pari tuntia kirpeänä tammikuisena pakkaspäivänä, yhdessä saksalaisen vieraan kanssa.

Haltian rakennus itsessään on lukemani mukaan nähtävyys, sillä se on ensimmäinen kokonaan puusta tehty rakennus ja kalevalalaisen taruston inspiroima. Tällaisella asiaan perehtymättömällä silmällä katsottuna se on lähinnä hieno ja sitä ympäröivät upeat Nuuksion ulkoilumaastot, jotka pääsivät auringon paistaessa oikeuksiinsa. Kaunis, 1,8 km:n mittainen Maahisenkierros-reitti on soveltuva myös pyörätuolille, mutta sen testaaminen jääköön kesään. Haltian rakentamisessa on otettu esteettömyys hyvin huomioon ja tietoa esteettömyydestä on hyvin saatavilla myös Haltian kotisivuilla.

Rakennukseen sisään ja tilavaan sisääntuloaulaan pääsee maksutta. Aulassa pääsee tutustumaan huikeilla näköaloilla varustettuun audiotorioon, pääkaupunkiseudun luontoa esittelevään viherkehänäyttelyyn, luontomyymälään ja autiotupaan. Myös yläkerrassa sijaitsevaan ravintola-kahvioon pääsee kuka vain. Ravintola on nyt vähän tylsä, ruokalamainen ja hälyinen, mutta sen ulkoterassi näyttää erittäin houkuttelevalta kesää ajatellen. Terassilta aukeavat näköalat Pitkäjärvelle ja terassille pääsee helposti myös pyörätuolilla. Maksutta pääsisi myös Pohjannaula-torniin, mutta esteettömyyden huomioiminen on ikävä kyllä päätetty lopettaa tornin suunnittelussa. Aulassa on tilava inva-wc, samoin yläkerrassa ravintolan yhteydessä. Kerrosten välillä kulkeva lasinen hissi on hyvin tilava ja sen painikkeet ovat matalalla. Me tutustuimme myös kahteen maksulliseen näyttelyyn. Sisäänpääsymaksu on aikuiselta 7 euroa, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 2,5 euroa. Alle 7-vuotiaat pääsevät maksutta, samoin henkilökohtaiset avustajat.

 

Päänäyttelyssä kuljetaan ensin talvikäytävän läpi. Lasiseinän taakse ja lasilattian alle katsomalla pääsee tutustumaan eri eläinten talvehtimiseen. Lyhyt käytävä on taidokkaasti toteutettu, aidon näköinen ja antaa yhdellä silmäyksellä näkymän suomalaiseen talvimetsään.

Käytävän jälkeen aukeaa iso pyöreä huone, jonka keskellä on suuri Sotkanmuna (älä kysy miksi, munan tarina ei oikein auennut). Tila on hyvin avara. Seinillä on screenejä, joissa on vaihtuvia, upeita kuvia Suomen luonnosta sekä pieniä kosketusnäyttöjä, joiden avulla voi saada faktatietoja ja kauniita näkymiä Suomen luonnosta. Nämä kaikki olivat matalalla ja niiden käyttö oli helppoa myös pyörätuolista. Lattialla on iso Suomen kartta, jossa liikkumalla voi tutustua Suomen luonnonpuistoihin. Valitettavasti tämä ei ollut toiminnassa käyntimme aikana, emmekä päässeet sitä testaamaan. Pesäluolaston hämärässä karhun pesässä ”oikea” karhu nukkui talviuntaan ja pesään mahduin karhua silittelemään myös minä. Kaikkiin pesiin en harmikseni mahtunut, mutta osa niistä olikin tarkoitettu lähinnä lasten ryömimispesiksi. Yöretkinäyttelyssä hiivittiin pimeään tupaan, johon oli aseteltu poron taljoja ja säkkituoleja hengähdyshetkeä varten. Noin vartin mittainen kuunnelma koostuu yöllisen luonnon äänistä. Pidin yöretken jopa hieman romanttisesta tunnelmasta erityisen paljon ja uskon sen toimivan hyvin myös näkövammaisille. Muutenkin Haltian näyttelyt perustuvat myös äänelle ja ovat siksi hyvin moniaistisia.

 

 

Toinen maksullisista näyttelyistä on vaihtuva. Tämän hetken näyttely on nimeltään Luonnos ja se on avoinna 2.3. saakka. Näyttely koostuu pienistä yksityiskohdista, yksittäisistä teoksista. Näyttelyssä on suomalaisten nykymuotoilijoiden ja -käsityöläisten teoksia, jotka ovat syntyneet pohjoisen luonnon innoittamana. Esillä on paljon erilaisia materiaaleja ja hyvin erilaisia töitä. Kaunis, olisi yksi sana, jolla kuvaisin tätä näyttelyä ja miksen koko Haltiaa yleisestikin.

 

 

Kaikki tekstit olivat Haltiassa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja aulan tiskiltä sai mukaansa vihkosen, jossa oli lisätietoa näyttelyistä. Palmuaseman saksalainen vieras viihtyi Haltiassa hyvin ja sai hyvän yleiskuvan Suomen luonnosta ja eri vuodenajoista. Kesällä aion mennä uudelleen ja tutustua myös Haltian ympäristöön, mutta pari tuntia sai hyvin kulumaan pelkässä Haltiassakin.

Thank you Sascha for the great company and some of these photos!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Anonyymi
    24.3.2014 at 18:50

    eikös Kalevalan mukaan maailma syntynyt Sotkanmunasta? aiai, entinen kirjallisuustieteilijä 😉

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    25.3.2014 at 07:50

    On tällaisia tiettyjä asioita, jotka paljastavat syyt alan vaihtoon 😉

    Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: