Valikko
apuvälineet / Palmuaseman matkavinkki

Lupa haaveilla, suunnitella ja matkustaa

Kaupallinen yhteistyö: Apuvälinemessut

Reilu kaksi vuotta sitten koronapandemia pysäytti matkustuksen täysin. Suunniteltujen matkojen peruuntuminen suretti, mutta jälkikäteen ajateltuna vaikeampaa oli se, ettei uusista uskaltanut unelmoida. Matkoista haaveilu, niiden suunnittelu, matkaonni ja koetuista matkoista raportointi, kun on valtavan iso osa elämääni. Ja tiedän, etten ole ainoa.

Nyt reilu kaksi vuotta myöhemmin matkoista haaveileminen, matkojen suunnittelu ja niiden toteutus on aivan erityisen sallittua. Moni meistä on kaivannut matkustamista, Suomessa ja maailmalla. Kaikkia niitä matkustamiseen liittyviä tunteita odotuksesta, innostuksesta ja jännityksestä matkalla koettavaan onneen. Ei ihme, että tällä hetkellä puhutaan patoutuneesta matkustustarpeesta. Toisaalta tauon jälkeen moni matkustamiseen liittyvä asia voi tuntua taas uudelta ja kynnys lähteä on monilla kasvanut. Koronavirus on keskuudessamme edelleen ja tulee ehkä aina olemaankin, mutta sen kanssa on opittu tulemaan paremmin toimeen ja uudet käytänteet ovat tulleet luontevaksi osaksi matkailuakin. Silti monille liikkeelle lähtö tapahtuu vaiheittain. Ensin lähelle, sitten vähän pidemmälle. Kuten usein silloinkin, kun lähtee ensimmäiselle esteettömälle matkalle.

Esteettömän matkailun kannalta koronapandemia on tuonut myös paljon hyvää erityisesti Suomen matkailuun. Kun maailma pysähtyi, matkailualueet ja monet yritykset saivat ajan ja toisaalta tuuppauksen pysähtyä tarkastelemaan omaa toimintaansa. Asiakkaiden kadotessa kävi selväksi, että tulevaisuudessa asiakkaat ovat aiempaakin arvokkaampia. Siinä hetkessä monille yrityksille valkeni, että arviolta 25 % matkailijoista tarvitsee matkoillaan esteettömiä palveluita, eikä noin isoa ihmisjoukkoa ole varaa menettää. Paljon on vielä tehtävää, mutta olen erityisen iloinen, että olen saanut viime vuosina kouluttaa hyvin paljon matkailualan ammattilaisia ja opiskelijoita. Olen myös iloinen siitä, että niin moni meistä, itseni mukaan lukien, on löytänyt Suomen matkailun helmiä ja alkanut arvostaa niitä entistä enemmän. Toisaalta vieraan maan tuoksua, tunnelmaa, äänimaailmaa ja lämmintä tuulta ei voi mikään täysin korvata.

Nyt myös tapahtumat ovat käynnistyneet. Ihmiset hymyilevät jälleennäkemisen ilosta. Osa jo ilman maskia, mutta toisaalta maskien ansiosta on oppinut näkemään entistä paremmin myös hymyilevät silmät ja kuulemaan hymyilevän äänen. Juuri tässä hetkessä ja tätä taustaa vasten on hienoa päästä toteuttamaan Apuvälinemessujen Esteettömän matkailun teema-aluetta Helsingin Messukeskukseen 11.-13.5.2022.

Apuvälinemessujen esteettömän matkailun teema-alue

Apuvälinemessut järjestetään poikkeuksellisesti Tampereen sijaan Helsingissä ja syksyn sijaan keväällä. Helsingin Messukeskus on esteettömyyttä tarvitsevan matkailijan kannalta erinomainen paikka, sillä se on helposti saavutettavissa. Pasilan rautatieasema on aivan lähellä ja ympärillä on monia esteettömiä hotelleja ja palveluita. Messukäyntiin onkin kannattavaa yhdistää Helsingin matka, tulit sitten mistä tahansa.

Esteettömän matkailun teema-alue osastolla 6f71 kokoaa yhteen esteettömiä matkailupalveluita tarjoavia yrityksiä. Minä vastaan koko alueesta, vedän ohjelmaa ja tarjoan myös henkilökohtaista matkailuneuvontaa. Palmuasema haastaa kaikki messukävijät myös jakamaan oman esteettömän suosikkikohteen, jotka koostan tietenkin meidän kaikkien hyödyksi. Odotan siis kovasti monien teidän tapaamista kasvotusten!

Alueella mukana

Suomen luontomatkailua teema-alueella edustavat Seikkailuapinat ja Railo Outdoors. Seikkailuapinat tarjoavat yksilöllisesti räätälöityjä luontoelämyksiä, jotka toteutetaan asiakkaan toiveen mukaan siten, että ne tarjoavat elämyksiä ja haasteita, mutta aina turvallisesti ja asiakkaan tarpeet huomioiden. Vuosi sitten minulla oli ilo päästä Seikkailuapinoiden kanssa pilkille ja tutustua heidän Kuusamossa sijaitsevaan majataloon, jossa esteettömyys on huomioitu hyvin. Lue kokemukseni siitä klikkaamalla tästä. Seikkailuapinat tunnetaan myös muun muassa näkövammaisen Outin Isosta Karhunkierroksesta. Myös Railo Outdoors on toteuttanut useita näkövammaisille henkilöille kohdennettuja vaelluksia ja toiminut paljon myös muiden erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Yhden miehen reppufirman tavoitteena on tehdä luontoon meno helpoksi ihan kaikille. Toiminta-alueena Railo Outdoorsilla on koko Suomi ja erilaiset kurssit, päiväretket ja vaellukset onnistuvat erilaisille seurueille.

Scandic-hotellit tarjoavat valtavasti esteettömiä ja palkittuja hotellivaihtoehtoja eri puolilla Suomea, muissa pohjoismaissa, Puolassa ja Saksassa. Näillä messuilla esiin nousevat erityisesti Scandicin uusimmat ja tulevat hotellit. Esimerkiksi Scandic Grand Central Helsingissä, Scandic Hamburger Börs Turussa ja Helsinkiin syksyllä avautuva Scandic Helsinki Hub pitävät kaikki sisällään suuren määrän myös esteettömiä huoneita. Kokemuksiani monista Scandic-hotelleista löydät Palmuaseman Hotellit Suomessa -osuudesta. Scandicilla on messuilla myös arvonta. Tule käymään ja voit voittaa majoituslahjakortin tai aamiaislahjakortin!

Edellisten messujen tapaan mukana on myös Espanjan matkailutoimisto. He eivät myy matkoja, mutta tekevät tutuksi Espanjan matkakohteita. Ja niitähän riittää! Kerron messuilla omista suosikeistani, joita on aivan valtavasti. Minä ja Espanjaa osastolla edustava Saila autamme mielellämme löytämään sinulle sopivan kohteen Espanjasta. Monilla tosin jo on Espanjan suosikki. Se sijaitsee kenties aurinkorannikolla, Torreviejan seudulla tai jollain ihanista Kanariansaarista. Juuri nuo tutut suosikit ovat ainakin itselleni olleet niitä, jonne on nyt uudessakin tilanteessa tuntunut hyvältä ensimmäisenä palata. Toisaalta Espanjasta löytyy varmimmin myös uusin esteetön suosikkisi.

Matka-Agentit on Suomen tunnetuin ja kokenein esteettömien matkojen järjestäjä. Heidän kauttaan voi lähteä esteettömälle ryhmämatkalle, jossa on matkanjohtaja mukana tai omatoimiselle pakettimatkalle, jossa matka rakennetaan täysin asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Matka-Agenteilla on valikoimissa paljon ainutlaatuisia kohteita ja hotelleja, joissa esteettömyys on huomioitu laajasti monia yksityiskohtia myöten. Matka-Agenttien suosituimpiin kohteisiin kuuluvat Espanjan ja Kanariansaarten kohteet, Kreeta, Toscana ja monet Euroopan kaupungit. Uusina kohteina Matka-Agenteilla on nyt myös muun muassa esteetön Slovenia, Portugali ja paratiisisaari Curacao Karibialla!

Messupaikan Matka-Agenttien kanssa jakaa Elämys Cruises, jonka kautta onnistuvat esteettömät risteilyt eri puolille maailmaa. Kansainvälinen risteily maailman merillä on oma suosikkitapani nähdä esteettömästi maailmaa, sillä laivat ovat paitsi upeita, myös todella esteettömiä. Risteilyn aikana näkee paljon upeita kohteita ilman, että matkatavaroita täytyy siirrellä paikasta toiseen. Tänä kesänä risteilylle pääsee myös suoraan Helsingistä. MSC Cruisesin 14 vuorokauden risteilyt vievät Helsingistä muun muassa Norjan vuonoille, Ruotsiin ja Saksaan. Royal Caribbeanin monipuolinen alus risteilee kesällä puolestaan Tukholmasta. Sekin erinomainen vaihtoehto silloin, jos haluaa syystä tai toisesta välttää lentämistä.

Teema-alueen ohjelma

Esteettömän matkailun teema-alueella on luvassa joka päivä omaa ohjelmaa. Haastattelen pienellä lavallamme yritysten edustajia ja spesiaalivieraitamme. Visiitti alueella kannattaa yrittää ajoittaa näiden ohjelmien ympärille. Muina aikoina olemme toki myös yritysten edustajien kanssa läsnä inspiroimassa, kysymyksiin vastaamassa ja matkakuumetta herättelemässä.

Ke 11.5.

11.00 Esteetön Espanja – kohdevinkit unelmien lomaan
14.00 Matka-Agenttien suosituimmat esteettömät kohteet eri puolilla maailmaa
15.00 Esteettömän luontomatkailun mahdollisuudet
16.00 Esteetön matkailu Q&A – kysy mitä vain!

To 12.5.

10.00 Esteettömyys Scandic-hotelleissa
11.00 Esteettömän luontomatkailun mahdollisuudet
14.00 Matkamuistoja – haastateltavana somevaikuttaja Jasmine Repo
15.00 Esteettömästi risteilemään maailman merille
16.00 Esteetön Espanja – kohdevinkit unelmien lomaan
17.00 Matkamuistoja – haastateltavana Mahoton reissaaja -blogin Helena Arvio

Pe 13.5.

10.00 Esteetön matkailu Q&A – kysy mitä vain!
11.00 Esteettömän luontomatkailun mahdollisuudet
13.00 Esteettömyys Scandic-hotelleissa
14.00 Risteilylle, nähtävyyksille, rannalle vai kaikki kerralla? Vinkkejä esteettömiin lomiin
15.00 Vinkit esteettömään lentomatkaan

Esteetön matkailu messujen lavoilla

Esteetön matkailu on joka päivä tunnin verran aiheena myös messujen Ohjelmalavalla tai Striimi-Stagella. Näinä aikoina teema-alueella ei ole omaa ohjelmaa. Tähtää näihin:

Ke 11.5. klo 12.00-13.00 Ohjelmalava

12.00-12.20 Apuvälineet matkustamisen mahdollistajina / Sanna Kalmari
12.30-12.50 Uudet esteettömät Scandic-hotellit

To 12.5. klo 12.00-13.00 Striimi-Stage

12.00-12.15 Esteetön matka unelmasta onnistumiseen / Sanna Kalmari
12.20-12.50 Esteettömän matkailun tämän hetken trendit -paneelikeskustelu

Pe 13.5. klo 11.30-12.30 Ohjelmalava

11.30-11.50 Espanja esteettömänä matkailumaana
12.00-12.20 Matka-Agenttien ja Elämys Cruisesin esteettömät kohteet ja risteilyt

Kenelle messut ovat?

Kaikille! Apuvälineiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille, mutta aivan ehdottomasti myös kenelle tahansa. Erityisen paljon suosittelen matkailualan ammattilaisille ja opiskelijoille, sillä messuilla näkee hyvin erilaisia apuvälineitä ja pääsee myös itse kokeilemaan niitä. Tämän jälkeen ymmärtää taas monta asiaa paremmin. Liikuntamaassa on esillä suuri joukko erilaisia vammaisurheilulajeja ja viimeistään Malikkeen osastolla 6d109 oivaltaa, että luonnossa liikkuminen ja erilaiset aktiviteetit ovat mahdollisia myös vaikeastivammaisille henkilöille. Fiex Oy osastolla 6e50 taas esittelee huikeita kalastus- ja veneilymahdollisuuksia, joista pääsin nauttimaan viime kesänä Tampereella.

Voita lippuja!

Seuraa sosiaalisen median kanaviani joka päivä messuihin saakka. Instagramissa (@sanna.kalmari) ja Facebookissa (@palmuasema) on joka päivä jaossa pääsylippuja messuille.

Apuvälinemessut Helsingin Messukeskuksessa

Ke 11.5. klo 9.00-17.00

To 12.5. klo 9.00-18.00

Pe 13.5. klo 9.00-16.00

Tutustu ohjelmaan ja näytteilleasettajiin
messujen sivuilla. Nähdään!

Lue myös:

Esteetön matkailu ulkomailla – vinkit ensi kertaa lähteville
Apuvälineiden vuokraus ulkomailla
Esteetön Suomi
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tämä voisikin olla kiinnostava tapahtuma. Vähän aikataulullisesti kuitenkin haastava, mutta täytyy laittaa kuitenkin harkintaan. Erityisesti kiinnostaisi kuulla esteettömästä luontomatkailusta.

    Reply

Leave a Reply