Valikko
Kreeta / Kreikka

Maleme & pysähtynyt aika

Ennen viimeisintä reissuani Kreetalle, olin siellä ensimmäisellä ulkomaanmatkallani hieman ennen 2-vuotissyntymäpäivääni. Nukuin päiväunia rannalla aurinkovarjon alla ja ympärilläni oli lampaita. En tiedä missä silloin olimme, mutta olisimme ihan hyvin voineet olla Malemessa. Lampaita ei nyt näkynyt rannalla, mutta tunnelma oli jotenkin sama. Voisin hyvin kuvitella, että ennen uusimpia rannan tuntumaan rakennettuja hotelleja, lampaat olisivat nautiskelleet elämästään juuri täällä.

Eria Resort -hotellista on matkaa lyhintä tietä rantakadulle noin 700 metriä. Hotellilta lähtiessä kuljetaan loivaa alamäkeä noin 200 metriä. Jalkakäytävää ei ole (tai on, mutta se on leveydeltään 30 cm), mutta tiellä ei juurikaan ole liikennettä ja ne vähät autoilijat ovat kyllä tottuneet siihen, että jalankulkijat kulkevat samaa katua. Vastaan tulee kylän pääkatu sekä vasemmalla puolella pieni kauppa. Turisteille tarkoitetusta supermarketista saa ruokatuotteiden lisäksi myös vaatteita, matkamuistoja ja kortteja. Rantaan mentäessä käännytään kuitenkin pääkadulla oikealle ja kuljetaan muutama kymmenen metriä suoraan ennen kääntymistä vasemmalle kohti merta. Mahduin pääkadun jalkakäytävälle juuri ja juuri, kun en häiriintynyt välillä kättä raapivista pensaista. Jos jatkaisi suoraan, päätyisi lopulta vähän isommallekin kaupalle ja kylän kirkolle. Hotellilta pääsee rantaan muutamaa eri reittiä, jotka kannattaa kysyä hotellin vastaanotosta. Niin sanottua yläkautta kulkiessa kuljin 10 minuuttia korkean kasvillisuuden ympäröivää tietä kohtaamatta ketään. Tervehdin iltapäiväkahvilla pihallaan olevaa vanhaa miestä ja jatkoin ohi paikallisten talojen. Suosittelen myös sitä reittiä. Kylä on pieni, joten eksymisvaaraa ei ole. Reiteillä rantaan ei myöskään ole suuria korkeuseroja.

IMG_5815
IMG_5985
IMG_5994
IMG_5828

Rannalla ei syyskuussa ollut tungosta. Se tuntui oudolta, sillä rantakelit olivat parhaimmillaan lämpötilan pysyessä koko viikon ajan noin 35 asteessa. Rantakadulla on aivan ihania ravintoloita, joista kaikista on täydelliset näköalat merelle. Ravintolat ovat myös parhaita paikkoja esteettömään auringonottoon. Monilla ravintoloilla on nimittäin aurinkotuoleja ja ihania pehmustettuja aurinkopetejä, jotka ovat maksuttomia ravintolan asiakkaille ja joihin pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Yhden drinkin, lounaan tai jäätelöannoksen hinnalla voi hyvällä omatunnolla nauttia auringosta pitkään, varsinkin syyskuussa, kun kukaan ei taistele kanssasi paikoista. Ruoka on rantaravintoloissa hyvin kohtuuhintaista ja kuten kaikkialla Kreikassa tuntuu olevan, myös erittäin hyvää. Illallisen nautimme aina hotellilla, joten iltaelämää rantakadulla en päässyt testaamaan, mutta sanoisin, että sitä ei illallisajan jälkeen juurikaan ole. Maleme on suosittu paikka suomalaisten keskuudessa ja monet tarjoilijat osasivat hieman suomea.

IMG_5971
IMG_5973
IMG_5842

Rannalla on ravintoloiden lisäksi hiekka- ja kivialueita auringonottoa varten, mutta ei varsinaisesti esteetöntä rantaosuutta. Hotellilla on rantapyörätuoli mereen menemistä helpottamaan, mutta esteetön uintipaikka löytyy ennemmin automatkan päästä. Malemen kivinen ranta on epätasainen ja tarvitsisi useamman ihmisen auttamaan ennen kuin mereen rantapyörätuolillakaan pääsisi. Hotellilta voi kuitenkin kysellä kauempana olevaa esteetöntä uintimahdollisuutta ja kuljetusta sinne. Taverna Malemessa on inva-wc, joka onkin hyvin merkitty kylteillä myös ravintolan ulkopuolella. Rannassa on myös muutamia kauppoja.

IMG_5820
IMG_5823

Rantaelämä Malemessa sopii kaikille, joille tärkeää on rauha ja totaalirentoutuminen. Se, ettei haittaa, vaikka aika tuntuisi pysähtyvän. Sellainen elämä, jota kissat rannalla elävät. Ne leikkivät toistensa seurassa ja käpertyvät sitten toistensa kylkeen nauttimaan päiväunista keskellä kuumaa päivää, aaltojen ääniä kuunnellen.

IMG_5839
IMG_6059
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply