Valikko

Täällä sitä nyt ollaan, kotona. On pimeää ja on kylmää. Kaikkea sitä, mitä Teneriffalla ei ollut. Oli ihana kaksiviikkoinen lämmössä! Töitä sain tehdä paljon ja hyvä niin, sillä se kertoo siitä, että olin tarpeellinen ja sain tehdä parhaani ihmisten lomafiiliksen hyväksi. Tapasin kahden viikon aikana monia upeita ihmisiä, joista osa oli pitkään kerännyt rohkeutta uskaltaakseen reissuun. Ai että minä ihailen kaikkia, jotka pohtimisen jälkeen lopulta lähtevät!

IMG_2020

Asuimme Mar y Sol -huoneistohotellissa, jonka moni liikuntarajoitteinen ympäri maailman valitsee lomakohteekseen. Olen pitkään puhunut hotellin puolesta, sillä se on Matka-Agenttien suosituin esteetön kohde. Myönnän kuitenkin, että asuin siellä nyt itse ensimmäisen kerran. Aiemmin olen kuitenkin käynyt siellä tutustumassa ja työharjoitteluni aikana vietin lähes päivittäin aikaa hotellin allasalueella retkiä markkinoiden, joten ihan höpöä en ole tähänkään asti puhunut. Kirjoitin vierailustani hotellissa pari vuotta sitten ja nyt kun luin tuon tekstin, en muuttaisi siitä mitään. Kahden viikon aikana tutustuin hotelliin kuitenkin syvällisemmin ja on aika kertoa omat tuntemukseni sekä käytännön niksit, jotka tällä kertaa opin.

Sijainti

Huoneistohotellin omistaja, saksalainen Hans-Joachim Fischer halusi rakennuttaa hotellin juuri Los Cristianokseen, sillä oli todennut siellä olevan hyvin suotuisa ilmasto erilaisten sairauksien kannalta. Hän ei tarkoituksella rakennuttanut hotellia aivan meren rantaan, jossa ilma on kosteampi ja tuulisempi, vaan rinteeseen, jossa ilmasto on kaikkein ideaalein. Mar y Sol sijaitsee siis noin 500 metrin päässä rantakadulta. Koko matka rantakadulta hotellille on mäkeä. Sähkärin tai sähkömopon käyttäjä mäkeä tuskin edes huomaa, mutta se oli välillä ongelma ryhmässämme olleille henkilöille, jotka työnsivät toista manuaalipyörätuolissa tai joiden käveleminen oli hidasta. Hotellissa on sisäänkäynti myös takaa, tosin se on hieman sokkeloinen, eikä avainkortti aina toiminut oveen. Tämän sisäänkäynnin opin itsekin vasta myöhemmin ja sen avulla pystyy välttämään puolet mäestä. Rantakadulta hotellille kannattaa kulkea leveää palmukujaa, joka on paljon tasaisempi kuin tien toisella puolella oleva katu. Kulkeminen helpottuu kummasti, kun Mar y Solin vieressä sijaitsevasta apuvälinevuokraamo LeRosta vuokraa alleen sähkärin tai sähkömopon. Myös taksien käyttö kannattaa, jos mäki on ongelma, sillä ne ovat halpoja. Pyörätuoliystävällisiä, isompia, rampillisia takseja saa helposti ja ne maksavat saman verran kuin normaalitaksitkin.

palmukatu

Yleiset alueet

Mar y Sol on aivan ainutlaatuinen hotelli Kanariansaarilla, sillä se on kaikkialta esteettömäksi suunniteltu. Siksi siellä on myös hyvin paljon liikuntarajoitteisia asiakkaita ja se sopii ainoana hotellina Teneriffalla myös tällaisille isoille liikuntarajoitteisten ryhmille. Olen kuullut, että monelle suuri liikuntarajoitteisten määrä on ollut järkytys. Minullakin oli pari vuotta sitten ennakkoluuloni, mutta kuten jo siinä aiemmassa kirjoituksessa kirjoitin, mielikuvat kuntoutuslaitoksesta hävisivät heti hotellilla ensi kertaa vieraillessani. Tämän kaksiviikkoisen jälkeen rakastan eniten edelleen uima-allasosastoa, jonka molemmissa altaissa vierailin usein. 32 asteinen vesi oli ehdottomasti suosikkini, mutta välillä oli niin kuumia päiviä, että lilluminen toisen altaan viileässä vedessä auringon paahteessa oli ehdottomasti parasta mitä sillä hetkellä tiesin. Allasalueella on päivittäin erilaista ohjelmaa, mm. vesijumppaa, espanjan tunteja sekä suosikkini: Sangriakurssi!

Allastyypit
Sangria

Toinen rakkauden sytyttäjä oli hotellin eri kerroksissa olleet tasanteet. Huoneemme sijaitsi kuudennessa kerroksessa ja huoneen ulkopuolella oli tällainen tasanne, josta näki upeasti merelle ja sinne iltaisin laskevalle auringolle. Hotellilla on myös useita isoja invavessoja sekä uima-allasalueella hyvät suihkut, jotka lopulta osoittautuivat huoneen suihkua kätevimmiksi ja kävin aina uinnin jälkeen suihkussa siellä. Suurin miinus hotellille tulee langattomasta netistä. Se toimii neljännen kerroksen kirjastossa, josta saa myös salasanan siihen. Kun sen kerran on aktivoitunut, se jaksaa kantaa myös osaan allasalueesta ja ravintolaan. Jos jaksaa. Erityisesti iltaisin verkko on niin kuormittunut, että se on hyvin hidas, jos toimii ollenkaan missään. Varaudu! (Päivitys 2023: Nykyään hotellissa on nykyaikainen langaton nettiyhteys!)

image

Huoneet

Mar y Sol on sokkeloinen hotelli ja koostuu useasta eri rakennuksesta ja kerroksesta. Kaikkiin osiin ei pääse kaikilla hisseillä, mutta joka huoneeseen jollain. Huoneita on eri tasoisia. Yksiöissä on nimen mukaisesti yksi huone ja se on huoneista edullisin. Sänky vedetään vuodesohvasta siten, että muodostuu kuitenkin kaksi erillistä, ”oikeaa”, sänkyä. Huoneeseen mennessä sohva on sohvana, mutta siihen on pedattu lakanat valmiiksi. Tyynyt ja viltit löytyvät kaapista. Teneriffalla, kuten muissakin etelän kohteissa, ei tunneta pussilakanoita, vaan peittona toimii lakana, jonka päälle voi halutessaan ottaa viltin. Yöt olivat niin lämpimiä, etten tarvinnut vilttiä kertaakaan. Yksiössä on keittokomero, parveke tai terassi sekä kylpyhuone. Osa kertoi yksiön olevan ahdas silloin, kun mukana on apuvälineitä.

Minä asuin avustajani kanssa standard-luokan kaksiossa, jossa toinen huone oli saman kokoinen kuin yksiö ja lisäksi oli erillinen tilava makuuhuone. Vuorille päin olevalle parvekkeellemme pääsi sekä makuuhuoneesta että olohuoneesta. Kaksiossa voi asua myös useampi henkilö, sillä olohuoneen sohvasta saa vuoteet. Nyt hävettää, sillä minulla ei ole kuvaa huoneesta. Tulimme huoneeseen yöllä hyvin väsyneinä ja kaikessa täpinässä unohdin kuvat. Seuraavana päivänä elämisen jäljet näkyivät jo liian selvästi ja lopulta ne kuvat vaan unohtuivat. Kylpyhuoneessamme oli leveä ovi, suihkunurkkaus heti oikealla, lavuaari vasemmalla ja kylpyamme suoraan ovea vastapäätä. Pönttö oli suihkunurkkauksen kanssa samalla seinällä ja sen molemmilla puolilla oli tilaa siirtymistä varten. Osassa kylpyhuoneista on kaiteet wc-pöntön ympärillä ja korotettu pönttö, ei kaikissa. Meillä ei ollut, enkä olisi tarvinnutkaan. Jos sellaiset tarvitsee, varminta on vuokrata LeRo:sta wc-pöntön korottaja, joita saa myös käsinojallisina. Suihkutuolin saa huoneeseen maksutta ja jo varauksen yhteydessä voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Suihkusta vesi levisi helposti huoneen puolelle, kuten monissa muissakin huoneissa (ja kuten melkein kaikissa etelän invahuoneissa, joissa olen ollut…).  Respasta saa pyydettyä lastan lattian kuivaamista varten. Suihku kannattaa myös aina sammuttaa välillä, esim. hiuksia pestessä. Kylpyhuone oli tilava ja mahduin hyvin kääntymään siellä. Hyvä asia oli pyörillä kulkeva hyllykkö, johon sai hyvin leviteltyä tavaroita.

Keittokomerossa ei ollut valmiina juuri mitään välineitä, mutta respasta saa pyytämällä esimerkiksi lautasia, laseja, ruokailuvälineitä, ruoantekovälineitä, vedenkeittimen, astianpesuainetta yms. Huoneet siivotaan joka päivä, pyyhkeet vaihdetaan joka toinen päivä ja lakanat kerran viikossa. Allaspyyhkeitä voi vuokrata respasta, mutta rantakadulta niitä saa ostettua noin 4 euron hintaan, mikä on kannattavaa. Tallelokero ja huoneen TV ovat maksullisia ja ne saa vuokrattua käyttöön respasta haluamaksi ajaksi.

Huonetyyppejä on myös muita, uudempia ja tilavampia. Huonetyyppeihin voi tutustua tarkemmin hotellin sivuilla. Meille standard-kaksio riitti oikein hyvin.

image

Ravintola

Allasalueen lähellä sijaitsevassa ravintolassa tarjoillaan päivittäin aamiainen klo 8.00-10.30 ja illallinen klo 18.30-21.30. Ruoka on pantu esille kivasti ja tarjonta on erittäin runsas ja maistuva. Viikon jälkeen alkoi tehdä mieli syödä välillä myös muualla, suurin osa nautti kuitenkin ravintolan tarjonnasta kyllästymättä joka ilta.  Ravintola on iso ja pöytiä on myös ulkona. Muutama pöytä on korotettu sellaista tarvitseville. Ruuat on asetettu matalalle, joten niihin yltää myös pyörätuolista. Haastavatkin erityisruokavaliot pystytään huomioimaan, kun ne on etukäteen ilmoitettu. Majoitukseen Mar y Solissa kuuluu aina puolihoito eli aamiainen ja illallinen. Juomat eivät sisälly, mutta ne ovat halpoja (vesipullo 1,40 e, puoli litraa viiniä 4,50 e jne.) Päivisin ravintolassa myydään yksittäisiä annoksia. Maksaa voi käteisellä tai huoneen laskuun.

IMG_1994

Hotellin henkilökunta

Kohtasin kahden viikon aikana vain palvelualtista henkilökuntaa niin esimerkiksi vastaanotossa kuin ravintolassakin. Palvelu alkaa heti hotellille saavuttaessa. Laukut toimitetaan huoneeseen ja henkilökunta esittelee hotellin palvelut. Henkilökuntaa kiertelee myös aamiaispöydässä kyselemässä kuulumisia. Suomen kielistä henkilökuntaa hotellissa ei ikävä kyllä ole, mutta kaikki tekevät parhaansa, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan. Keskiviikkoisin klo 18 hotellin johto tarjoaa kaikille asiakkaille drinkit. Yleensä ne ovat allasalueella, tällä kertaa hotellin etupihalla.

IMG_1987

Mar y Sol on yksi viihtyisimmistä hotelleista, joissa olen ollut. Se on kaikkialta siisti, vaikka toki kulumista onkin paikoin havaittavissa ja huoneiden taso vastaa luonnollisesti enemmän Espanjan tasoa kuin Suomen tasoa. Siellä vallitsee hyvä tunnelma ja allasalueen palmut ja istutukset kruunaavat kaiken.

image
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

7 Comments

 • Anonyymi
  20.11.2014 at 08:20

  Hyvä teksti, siinä oli kaikki tarpeellinen. Lisäksi voisi mainita, että paikalta löytyy myös autoja, joissa on käsihallintalaitteet,
  eikä ole mielestäni kallista. VW Polo, 3 vrk, hinta 141 euroa, sisältäen kaikki vakuutukset ilman omavastuuta.

  Terveisin J Paananen

  Reply
 • Anonyymi
  20.11.2014 at 09:33

  Samaa mieltä, hyvä ja hotellin kaikki puolet perusteellisesti kuvaava teksti! Paikka olisi kertakaikkiaan täydellinen, jos sinne ei olisi pakko ottaa puolihoitopakettia. Kuten itsekin mainitsit, niin välillä tekisi mieli syödä illallisensa jossain muualla (ainakin silloin jos voi ja on haluja lähteä tutustumaan kaupungille).

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  20.11.2014 at 17:46

  Kiva kuulla, että voit yhtyä ajatuksiini 🙂 Ja oikein hyvä lisäys tuo auton vuokraus, tärkeä tieto varmasti monille!

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  20.11.2014 at 17:48

  Kiitos kommentista! 🙂 Ymmärrän tuon puolihoitoharmituksen, mutta voi sen ajatella niinkin, että yleensä puolihoito ei tuo majoituspakettiin loppujen lopuksi kovin suurta lisähintaa. Eli kyllä sitä voi hyvin käydä ilman huonoa omatuntoa vaikka joka toinen päivä muualla syömässä, jos siltä tuntuu 🙂

  Reply
 • Helena Arvio
  22.11.2014 at 21:42

  Ihana hotelli, palaan viimestään ens syksynä!

  Reply
 • Anonyymi
  20.2.2015 at 15:15

  Olin tuolla tasan vuosi sitten, ja petyin tosi pahasti. Koskaan en enää mene kyseiseen hotelliin.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  23.2.2015 at 19:53

  Ikävä kuulla, että sinulla oli huono kokemus hotellista. Toivottavasti olet löytänyt jonkin muun sinulle paremmin sopivan kohteen 🙂

  Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: