Valikko
Espanja / Kanariansaaret / lanzarote

Matagorda, Playa Honda ja Puerto del Carmen Lanzarotella

Jos luit edellisen juttuni Hotelli Nautiluksesta Lanzarotella, tiedätkin jo, että Matagordan alue ja hotelli yllättivät positiivisesti ja kahden viikon jälkeen olisin ollut valmis jäämään vielä pidemmäksikin aikaa. Matagordan ajatellaan usein olevan osa Puerto del Carmenia ja sitä harvemmin erikseen mainitaan, vaan esimerkiksi alueella sijaitsevien hotellien kerrotaan usein sijaitsevan Puerto del Carmenissa. Puerto del Carmenin ytimeen oli kuitenkin hotelliltamme kuusi kilometriä ja väliin jäi myös pieni Los Pocilloksen alue. Toiseen suuntaan kulkiessa pääsi Playa Hondaan ja siitä eteenpäin jatkaessa olisikin ollut pääkaupunki Arrecifessa. Jaan tässä artikkeleita tunnelmia hotellimme lähialueilta sekä kävelyretkiltämme molempiin suuntiin.

Matagorda

Matagordaa voisin kuvailla sanoilla rauha, avaruus ja kauneus. Leveä rantakatu, rauhalliset rannat ja jotenkin leppoisa elämänrytmi. Silti Matagordassa oli kaikki tarvittava. Hotelliltamme rantakadulle kuljimme aina vehreän palmupuiston poikki. Meri kimalteli suoraan edessä, sillä matkaa oli vain noin 200 metriä. Rantakadulla ihaninta oli autottomuus. Jalankulkijoille oli oma leveä osuutensa ja pyöräilijöille oma kaistansa. Erilaisia pyöriä, poljettavia kulkuvälineitä, sähkömopoja ja sähköpotkulautoja oli vuokrattavana monissa paikoissa. Autot kulkivat kauempana, rakennusten toisella puolella. Leveä hiekkaranta reunusti rantabulevardia. Satunnaiset uimarit sukelsivat aaltoihin rannan varrella ja lähin varsinainen uimaranta aurinkotuoleineen sijaitsi noin 500 metrin päässä. Tuolla rannalla oli katettu laudoitettu alue, johon pääsi myös pyörätuolilla. Rantapyörätuolia en helmi-maaliskuussa nähnyt. Isommalle Playa de los Pocilloksen rannalle matkaa hotelliltamme oli noin 1,5 kilometriä. Tuolla rannalla oli myös yleiset wc:t, joiden yhteydessä myös tilava esteetön wc.

Lähin kauppa- ja ravintolakeskittymä sijaitsi rantakadulla, noin 300 metrin päässä hotelliltamme. Täällä sijaitsi lähin Spar, josta ostimme vetemme ja ruokamme sekä useampi turistikauppa täynnä rantavaatteita, koruja, matkamuistoja yms. Ravintoloita oli ainakin 10. Suosituin tuntui olevan irlantilainen ravintola O’Shea’s, johon ei iltaisin ollut asiaa ilman pöytävarausta. Siksi emme sinne lopulta koskaan päätyneet. Heidän aurinkoterassilla nautimme kuitenkin useampana päivänä drinkit. Meidän suosikiksi nousi Sirocco, josta sai niin grilliherkkuja kuin hyvää pizzaakin. Maaliskuussa ei koskaan tarennut iltaisin syödä ulkona ja siksi ravintoloiden sisätilat olivat hyvin täynnä. Kesällä ja syksyllä tilaa on enemmän, kun terassitkin ovat käytössä. Lähiostarillamme ei kaikissa ravintoloissa ollut esteetöntä wc:tä, mutta sellainen löytyi ostarin takaa yleisten vessojen yhteydestä.

Seuraava isompi kauppojen ja ravintoloiden suora löytyi 1,3 kilometrin päässä hotelliltamme, Playa de los Pocillos -rannan läheltä. Sieltä löytyi niin ikään suuri joukko kauppoja sekä suosikkiravintolamme. Useampana iltana söimme ravintolassa El Molino, jossa oli kohdallaan sekä maut että tunnelma. Samoista syistä myös ravintola Italica sai meidät vieraaksi kahdesti. Molemmissa on tilavat wc:t, mutta ainakaan Italicassa ei ollut tukikaiteita. Cocktail Bar Horizonte puolestaan oli paras paikka nauttia drinkkejä auringossa ohilkulkijoita katsellen.

Iltaisin Matagordassa nautittiin auringonlaskun värjäämästä taivaasta, vaikka aurinko laskeekin vuorten taakse, eikä mereen. Ravintolat täyttyivät tunnelmasta, mutta illallisen jälkeen siirryttiin unille. Yöelämää kaipaavien kannattaa valita Puerto del Carmen, sillä Matagordasta ei sitä löydy.

Lentokoneet ja Playa Honda

Matagordan alue sopii hyvin lentokoneiden bongailuun, sillä Lanzaroten lentokenttä sijaitsee alle viiden kilometrin päässä. Lentokentän vierustaa pitkin voi kulkea rantakatua pitkin 4 kilometrin päässä sijaitsevaan Playa Hondan lomakylään tai jatkaa vielä siitä toisen mokoman aina pääkaupunki Arrecifeen saakka. Me kuljimme kerran Matagordasta Playa Hondaan käydessämme isommassa ruokakaupassa. Reitillä näki monta laskeutuvaa ja nousevaa lentokonetta ja sai iholle hiekkakuorinnan, sillä tuuli heitti hiekkaa niin, että siitä oli aivan kaikkialla. Matkalla istahdimme Playa Hondan upean rannan terassille pirtelöille. Ympärillä kuului paljon enemmän espanjaa kuin muualla ja alue tuntuu olevan enemmän paikallisten tai pitkäaikaisten asuntovuokralaisten suosiossa. Vaikutti tunnelmalliselta!

Puerto del Carmen

Kuuden kilometrin päässä sijaitsevaan Puerto del Carmeniin kuljimme kahdesti. Molemmilla kerroilla taitoimme menomatkan kävellen/sähköpyörätuolilla. Se oli ihanaa, sillä koko matka on rantakatua ja matkan varrella on paljon kauniita paikkoja. Erityisesti kuvauksellisia palmuja! Ensimmäisellä kerralla palasimme illalla takaisin esteettömällä taksilla, jonka nappasimme taksitolpalta. Matka maksoi tippeineen 7 euroa. Toisella kerralla seuralaiseni ottivat alle sähköpotkulaudat ja minä viilletin sähkärilläni. Sähköpotkulaudat saa käyntiin kännykkäsovelluksella ja niiden käyttöönotto- ja palautuspisteitä on alueella paljon.

Puerto del Carmen tuntui Matagordasta tulevalle isolta ja vilkkaalta. Se onkin Lanzaroten suurin ja monipuolisin lomakohde. Rantakatu on Puerto del Carmenissakin leveä ja tasainen. Ja kertakaikkisen kaunis. Rannan ja ravintoloiden välissä on kuitenkin usein yhdensuuntainen autotie. Puerto del Carmenissa on iso hiekkaranta, jossa on myös esteetön alue. Molemmilla kerroilla pysähdyimme juomille Chiringuito rantabaariin, joka sijaitsee kirjaimellisesti rannalla. Luiska alas baariin on jyrkkä ja hieman sivuttaiskalteva, mutta pääsin.

Puerto del Carmenin rantakatu on tasaista, mutta ylös sisämaahan noustessa on paikoin todella jyrkkiä mäkiä. Sellainen oli esimerkiksi noustessamme rannasta Biosfera Plaza ostoskeskukseen, joka on isohko ostoskeskus täynnä kansainvälisiä merkkejä, kuten Bershka, Pull & Bear, Zara jne. Alueen sydän, viehättävä vanha kaupunki ja satama-alue täynnä ravintoloita on paikoin epätasaista ja mäkistä. Sinne kannattaa silti suunnata. Me nautimme illallista kalaravintola Puerto Bahiassa, josta näki kauniisti myös auringonlaskun.

Me olimme tyytyväisiä, että tukikohtamme Lanzarotella oli juuri Matagordassa. Alueen etu on se, että myös lähipaikkoihin pääsee helposti tutustumaan kävellen, taksilla tai bussilla. Ymmärrän hyvin myös sen, miksi moni suuntaa Playa del Carmeniin ja siellä kannattaa ehdottomasti vierailla, vaikka majoitus olisikin Matagordassa. Ensi kerralla suuntaan ehdottomasti myös Arrecifeen!

Lue myös: Esteetön hotelli Nautilus Lanzarotella
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Varsin hyvä merkki siitä, että loma on onnistunut, jos kahden viikon jälkeen jäisi mielellään pidemmäksikin aikaa. Me ei olla ikinä millään saarella Kanarialla käyty aikuisina, vaikka paljon niitä tunnutaan kehuttavan ja varmasti hyvin mekin viihtyisimme.

    Reply

Leave a Reply