Valikko

Aika palata hetkeksi vielä viime viikonlopun matkamessutunnelmiin ja aloittaa haaste jo ensi vuoden matkamessuja silmällä pitäen. Kuten jo edellisessä kirjoituksessani hehkutin, messut olivat minulle valtava inspiraation lähde. Tapasin paljon muita bloggaajia; tuttuja kasvoja, joihin ei kyllästy koskaan sekä ihania uusia ihmisiä. Opin myös paljon uutta monilta upeilta puhujilta. Sain karjalanpiirakkani ja matkakuumeeni eli ennakkoon kaavailemani TOP 3 toteutui täysin. Karibian alueella fiilistelin aurinkokannelta tuttuja rytmejä, mikä helpotti vähän risteilyikävää. Osa teistä kaipaa kuulemma jo risteilyjuttujani. Ei hätää, kohta niitä taas tulee! Mutta entäpä esteetön matkailu sitten? No, siihen tarvitaan vähän parannusta.

image

Monet messuesittelijät kertoivat ilomielin myös esteettömästä matkailusta, jos vain rohkeasti meni kysymään. Aika hakuammuntaa se kuitenkin oli, sillä esteetön matkailu ei ollut näkyvillä ja oikeita eksperttejä oli vaikeaa löytää. Tämän vuoden messujen partnerimaa Egypti oli virkistävä poikkeus, sillä heillä oli esteettömät matkat myös esitteessään ja matkoja tultiin aktiivisesti esittelemään. Tuloksena aktiivisuudesta Egypti-kuume! Monet esittelijät kertoivat esimerkiksi hotellinsa soveltuvan myös liikuntarajoitteisille, mutta he eivät osanneet kertoa asiasta yhtään tarkemmin. Jotkut esittelijät pelastivat itsensä tilanteesta kehoittamalla katsomaan netistä. Ikävä kyllä, esimerkiksi Apollomatkoilla ei esittelijän väitteestä poiketen ole sivuillaan hotellien esteettömyystietoja. Espanjan esittelijä oli hyvin perillä Teneriffan soveltuvuudesta ja Deturilla osattiin suositella Alanyassa olevaa esteetöntä Monte Carlo -hotellia. Finnairin pisteellä kävin hyvää keskustelua lentokoneiden esteettömyydestä. Enemmän olisin varmasti saanut toki irti aktiivisemmin kyselemällä.

image

 

image

Meitä liikuntarajoitteisia näkyi messuilla joka päivä, mikä on erinomaista. Mitä enemmän me näymme messuilla, sitä enemmän se rohkaisee toivottavasti myös näytteilleasettajia tuomaan esiin esteettömiä vaihtoehtojaan. Ensi vuodelle minulla on jo monia visioita ja loistavia ideoita tuli myös teiltä! Kokosin ehdotuksistanne ensi vuodelle muutamia mahti-ideoita:

 • Esteetön matkailu messujen yhdeksi teemaksi.
 • Esittelypöydät tai osa niistä matalammalle. Pöydät ovat usein korkeita ”pömpeleitä”, jolloin pyörätuolissa istuvan on hyvin vaikea nähdä yhtään mitään.
 • Näytteilleasettajiksi henkilöitä, joilla on osaamista vastata realistisesti esteettömän matkailun kysymyksiin ja materiaalia esille esteettömästä matkailusta. Asia näkyväksi julisteissa yms., jotta tietää, miltä standilta kannattaa alkaa kysellä.
 • Esittelyyn vaikeasti vammaisen lentomatkustaminen (näytille esimerkiksi tuoli, jolla kuljetetaan koneeseen, sillä se kiinnostaa kovasti ensi kertaa lentäviä liikuntarajoitteisia) sekä vaikeavammaisille toimivat kohteet. Kuvia hotellien kylpyhuoneista, tietoa eri kohteiden esteettömistä aktiviteeteista yms. Luentoja aiheesta sekä ammattilaisille että yleisölle.
 • Erilaisia erityisryhmiä kertomaan kokemuksiaan esteettömyydestä. Liikuntarajoitteisia, näkövammaisia, kuulovammaisia, lapsiperheitä, ikääntyneitä jne. (näen mielessäni jo päälavan paneelikeskustelun!)


image
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Helena Arvio
  25.1.2015 at 18:54

  Ihana kuva, mä löysin messult ton kartan, mut en Teneriffa-kohtaa.. Ihana kuva!

  Reply

Leave a Reply