Valikko
Hotellit ulkomailla / Italia / Toscana

Matkanjohtajana lumoavassa Toscanassa & ylistys hotelli I Girasolille

Suomessa eivät lämpötilat ole enää niin kohdillaan kuin ne pitkään oli, joten on aika palata ajatuksissa Italiaan ja esitellä teille samalla ensimmäinen matkaunelma, joihin Palmuasemalla keskitytään seuraavan kuukauden ajan (sillä edessä on pitkästä aikaa matkaton kuukausi!). Helle on onneksi toivottavasti vielä kaikilla tuoreessa muistissa, mikä helpottaa samaistumista tämän kirjoituksen tunnelmiin. Samaistumista entisestään helpottaakseen, kannattaa eteen hankkia 3-4 ruokalajia herkullista italialaista ruokaa ja lasi (tai useampia) hyvää italialaista viiniä. Elokuu on onneksi kesää ja kesään kuuluukin jo elämästä nauttiminen, joten se on teillä toivottavasti automaattisesti hoidossa. Jos pystytte kaiken tämän lisäksi lukemaan tämän kirjoituksen uima-altaan äärellä, olette hyvin lähellä oikeaa tunnelmaa. Jos ette, ei huolta, yritän kirjoittaa niin, että matkakuumeenne herää ja jonain päivänä koette sen kaiken ihan paikan päällä.

Uusille lukijoille tiedoksi, että nyt puhutaan Italian Toscanasta, jossa vietin kesäkuussa viikon matkanjohtajana. Samalla osoitin itselleni ja mahdollisesti myös muille epäileväisille, että yksi lapsuuden haaveammateistani on mahdollista toteuttaa, vaikka olin ennen ajatellut, että matkanjohtajien on pakko pystyä nousemaan turistibussin portaat ja kiipeilemään raunioissa. Noin niin kuin vähintäänkin. Ei mennä nyt kuitenkaan siihen, sillä siitä kirjoitin jo aiemmin, kun kerroin teille viikon aikana ryhmän kanssa kokemistani kaupungeista Sienasta, Firenzestä ja Lucignanosta. Tämän kirjoituksen omistan I Girasolille, joka on aidosti ansainnut ylistyssanat.

 

I Girasoli tarkoittaa italiaksi auringonkukkaa. Niitä onkin hotellin ympäristö täynnä, mutta kukat puhkesivat kukkaan vasta juuri lähtömme jälkeen. Onneksi näimme kukkia retkillämme ja lentokenttämatkoillamme. Hotelli I Girasoli sijaitsee noin 5 km:n päässä Lucignanon keskiaikaisesta kylästä, keskellä kauniita peltoja, keskellä ei mitään. Joku sanoisi tämän kuulostavan ahdistavalta. Mutta miksi se olisi, jos paikalla on kuitenkin kaikki, mitä lomapäiviin auringon alla voi kuulua. Pidemmän päälle toki, mutta kaikki lähistöllä olevat upeat kaupungit tarjoavat vaihtelua ja elämyksiä, jolloin I Girasolissa voi keskittyä vain huolettomaan nauttimiseen.

 
 

Kaiken keskipiste on hotellin takapihalla olevat uima-altaat. Päivisin ne vetävät luokseen aurinkotuolille nautiskelemaan, varjoon jäätelölle, nurmikolle pilviä katselemaan, pöydän ääreen lasilliselle kylmää viiniä tai altaan lämpimiin laineisiin. Uima-altaita on kaksi. Suosikkini on se, jonne pääsee allasnostimella tai loivia portaita ja jossa veden lämpötila kohoaa yli kolmenkymmenen. Siellä voisi olla monta tuntia välillä portaille istahtaen. Nostin tekee kaikesta helppoa, sillä altaaseen voi pulahtaa helposti niin usein kuin haluaa ja nousta taas välillä sähkäriin kuivattelemaan. Se on meikäläiselle luksusta. Iltaisin allas vetää luokseen nauttimaan drinkit illallisen jälkeen. Piha täyttyy hiljaisesta puheensorinasta ja monenlaisesta viserryksestä. Tähdet taivaalla näyttävät erityisen kirkkailta. Jos sää suosii, kerran viikossa altaalla vietetään vauhdikkaita grillijuhlia live-musiikin ja ruuan merkeissä.

 

 

 

Toinen tärkeä paikka on ruokasali. Viikon aikana vierailimme salissa kolme kertaa päivässä retkipäiviä lukuun ottamatta. Joka kerta palasimme onnellisessa ähkyssä. Aamiainen on yksinkertainen, mutta maistuva. Tarjolla on tuoretta leipää, leikkeleitä ja jugurttia sekä jos jonkinlaista makeaa pullaa. Lounaalla ja illallisella nautimme molemmilla 3-4 ruokalajin aterian pöytiin tarjoiltuna. Antipastona nautimme usein salaattia ja mieletöntä leipää. Primo Piatto eli ensimmäinen varsinainen ruoka oli yleensä pastaa tai risottoa. Ei ehkä edes tarvitse sanoa, että kyseessä oli aito italialainen, oikein valmistettu pasta ja risotto. Secondo eli varsinainen pääruoka oli yleensä alueelle tyypilliseen tapaan lihaa tai kanaa yksinkertaisesti valmistettuna ja vaihtelevin lisukkein. Dolce eli jälkiruoka oli lounaalla vain hedelmiä, mutta illallisilla saimme nauttia koko vaihtelevasta kirjosta. Suussa sulavan herkullista! Grilli-iltana ruoka valmistetaan grillissä ja nautitaan tuoreeltaan.

I Girasolista erikoisen tekee se, että se on täysin esteetön erilaisilla apuvälineillä liikkuville. Kaikki huoneet ovat invahuoneita 2- 4 hengelle, lähes kaikki yleiset vessat ovat isoja invavessoja ja kaikki yleiset tilat esteettömiä. Majoittua voi hotellirakennuksessa tai pihalla olevissa pienissä kolmen hengen mökeissä, jotka myös ovat esteettömiä. Mökkimajoitukseen tosin ei yleensä kuulu ruokailuja. Paikalla on myös paljon apuvälineitä, muun muassa sähkömopoja ja rollaattoreita, joita saa vapaasti ja maksutta loman aikana lainata. Retkille ja lentokentälle kuljetaan talon omilla autoilla, esteettömästi, joustavasti ja toiveita kuunnellen. Palvelu, se on I Girasolissa erinomaista.

Mutta mikä se matkahaave sitten on, johan minä kävin täällä? Se tuli mieleeni eräänä aamuna, kun avasin oven parvekkeellemme ja harjasin hiuksiani katselleen uuteen aamuun heräävää maisemaa. Se vahvistui useana päivänä, viimeiseksi viimeisenä aamuna, kun ajoimme auringonnousussa kohti Roomaa. Haluaisin tutustuttaa mahdollisimman monet teistä näihin maisemiin ja tunnelmiin. Haluaisin järjestää ensi kesänä I Girasoliin esteettömiä teemalomia. Haaveilen nuorille aikuisille suunnatusta lomasta, joka olisi ihanien allaspäivien lisäksi täynnä shoppailua, mielenkiintoisia kaupunkeja, hyvän olon hetkiä sekä allasbileitä. Haaveilen lapsiperheille suunnatusta lomasta täynnä lasten riemua, huolettomuutta, perheille sopivia retkikohteita ja valmiita ruokapöytiä. Rentoutumista. Moni nyt reissulla olleista haaveili kiertomatkasta, jossa tutustuttaisiin tarkemmin Pisaan, Firenzeen sekä viinitiloihin. Ne Toscanan alueen viinit, siinä riittäisikin tutustumista. Näihin haaveisiin liittyy tietenkin se, että olisin I Girasolissa töissä matkanjohtajana pidemmän aikaa. Oppisin lisää italiaa, uisin joka päivä ja asuisin pienessä mökissäni. Ja tietenkin tekisin unelmatyötäni.

 

 

Tähän matkaan liittyy myös seuraavat artikkelit:

Päivä Sienassa
Päivä Firenzessä
Vierailu Lucignanossa
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

 • Maarit Johanna
  19.8.2014 at 18:50

  Itseasiassa aika hyvin, sillä luen tätä ihan uima-altaan vierestä 😀 toscanaan haluan vielä joku päivä. Mahtavaa että on luotu sinnekin esteetön hotelli. 🙂

  Reply
 • Lotta Watia | Unagidon
  20.8.2014 at 10:31

  Onpa ihanan rauhallisen näköistä. Toscanaan ehdottomasti vielä joskus!

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  20.8.2014 at 17:46

  No sepäs sattui! 😀 Ei yhtään hassummalta näytä ne sunkaan maisemat siellä altaalla ja lähiympäristössä Insagramin kuvista päätellen… Ihanaa loman jatkoa!

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  20.8.2014 at 17:47

  Se rauha on parasta. Toscanan alue on ihana sekoitus rauhallisia paikkoja ja vilkasta italialaista elämää. Ja ikävä kyllä myös turistilaumoja, kun tunnetuimpiin kaupunkeihin mennään. Suosittelen silti ehdottomasti matkustamaan sinne joskus! Kiva kun kävit kommentoimassa 🙂

  Reply
 • Kaukokaipuun Nella
  26.8.2014 at 08:01

  Aivan ihania kuvia Italiasta!

  Ja aivan ihanasti kirjoitettu juttu: haaveet todellakin ovat toteuttamista varten, ja oon aivan super onnellinen, että oot päässyt tekemään unelmiesi työtä. 🙂 Way to go girl!

  Reply

Leave a Reply