Valikko
apuvälineet / Palmuaseman matkavinkki / yhteistyö

Matkasuunnitelmat vauhtiin Apuvälinemessuilla

Kaupallinen yhteistyö: Apuväline 2019 / Expomark Oy

Kaksi vuotta sitten olin puhumassa esteettömästä matkailusta Apuvälinemessuilla, jotka järjestetään joka toinen vuosi Tampereella. Tapasin monia teistä lukijoista ja syntyi tosi hyviä keskusteluja matkailun mahdollisuuksista. Silloin mielessäni alkoi kyteä idea siitä, että niitä keskusteluja käytäisiin vielä huomattavasti enemmän. Idea siitä, että messuilta saisi vielä paljon enemmän vinkkejä esteettömään matkailuun. Apuvälinemessut on nimittäin vammaisalan suurin yksittäinen tapahtuma ja kokoaa siksi luonnollisesti saman katon alle suuren joukon ihmisiä, joita myös esteettömät matkailupalvelut kiinnostavat. Messujen toteutuksesta vastaava Expomark innostui ideasta kovasti ja nyt olen aivan älyttömän ylpeä siitä, mitä olemme yhdessä saaneet aikaan. Apuvälinemessuilla 7.-9.11.2019 on ensimmäistä kertaa esteettömän matkailun teema-alue! Apuvälinemessut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa (Ilmailunkatu 20). Torstai on ammattilaiskävijöiden päivä, perjantaina ja lauantaina messut ovat avoinna kaikille.

Esteettömän matkailun teema-alue, osasto 831

Teema-alueella, osastolla 831, on minun lisäkseni mukana viisi matkailualan yritystä ja toimijaa, jotka haluavat panostaa toiminnassaan siihen, että matkustaminen olisi mahdollista kaikille. Matka-Agentit matkatoimisto on järjestänyt esteettömiä matkoja jo pian 20 vuoden ajan. Heidän valikoimissaan on niin ohjattuja esteettömiä ryhmämatkoja kuin esteettömiä omatoimimatkojakin. Matka-Agenteilta saa toivomansalaisen paketin ja esteettömän matkailun erityiskysymyksistä hyvin perillä olevat asiakaspalvelijat auttavat myös esimerkiksi apuvälineiden vuokraamisessa, mikäli sellaiseen on tarvetta. Risteilykeskus puolestaan on esteettömien risteilyiden asiantuntija. Risteilyt maailman merillä ovat aivan älyttömän hyvä tapa nähdä maailmaa esteettömästi. Risteilykeskus on Suomen johtava risteilymatkojen asiantuntija ja tarjoaa Suomen suurimman risteilyvalikoiman, hintatakuun ansiosta aina halvimpaan hintaan. Risteilykeskuksen asiantuntijat on koulutettu palvelemaan myös erityistarpeisia matkustajia, joten heidän avullaan on helppo luoda omiin tarpeisiin soveltuva unelmien risteilyloma. Espanjan matkailutoimisto on hieman erilainen toimija, sillä he eivät myy matkoja, vaan jakavat tietoa Espanjan mahdollisuuksista. Olen tänä vuonna vieraillut yhteistyömme ansiosta monissa Espanjan kohteissa ja kokenut mitä hienoimpia elämyksiä rannoilla, kaupungeissa, viinitiloilla ja erilaisten aktiviteettien parissa. Espanja on hyvin sitoutunut esteettömyyteen ja tehnyt paljon töitä sen eteen. Siksi se on yksi maailman esteettömimmistä matkailumaista, josta löytyy taatusti jokaiselle jotain. Scandic-hotellit haluaa toivottaa hotelleihinsa tervetulleeksi jokaisen. Siksi he ovat luoneet esteettömyysstandardin, joka on kerännyt paljon huomiota myös maailmanlaajuisesti. Esteettömyys on Scandicin prioriteetti sekä vastarakennetuissa että uudistetuissa hotelleissa. Vanhoissa hotelleissa esteettömyysstandardit pyritään huomioimaan niin hyvin kuin mahdollista ja henkilökunnan kouluttamisella pyritään varmistamaan onnistunut palvelukokemus. Scandic-hotelleilla on osassa hotelleita myös vieraiden lainattavissa olevia apuvälineitä: manuaalipyörätuoleja, nostolaitteita ja sähkömopoja. VR (paikalla pe-la) huomioi palvelussaan eri vammaisryhmät tarjoamalla matkustusta helpottavia palveluja. VR myös kehittää jatkuvasti palveluitaan mahdollistaakseen mahdollisimman sujuvan junamatkan kaikille. Juna tarjoaa esteettömän tavan matkustaa Suomen kaupunkien välillä sekä pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä.

Teema-alueelle voit tulla koko messujen ajan tapaamaan näiden yritysen edustajia ja keskustelemaan kunkin tarjoamista palveluista. Messut tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä keskustelemaan esteettömän matkailun mahdollisuuksista samalla kertaa usean eri toimijan kanssa. Matka-Agentit ja Risteilykeskus esittelevät myös tulevia esteettömiä matkoja ja voit jättää messuilla myös varauspyynnön. Voit myös tulla keskustelemaan mahdollisuudesta räätälöidä matka isommalle ryhmälle, vaikka yhdistyksen porukalle. Minä olen paikalla niin ikään koko ajan (paitsi silloin, kun olen ohjelmalavalla), tarjoan mielelläni henkilökohtaista neuvontaa parhaan matkakohteen valintaan ja kerron omista kokemuksistani matkoilta eri puolelta maailmaa. Kaikille juttelemaan tuleville jaan suosittuja Palmuaseman matkalaukkutageja, joita on pinkin lisäksi saatavana nyt myös vihreänä! Tagit ovat osoittautuneet kestäviksi nimilapuiksi niin matkalaukuissa kuin apuvälineissäkin.

Teema-alueen ohjelma

Sen lisäksi, että olemme tavattavissa teema-alueella koko messujen ajan, järjestän teema-alueella 15-20 minuutin mittaisia keskusteluhetkiä eri teemoista. Keskusteluissa on mukana teema-alueen yritysten edustajia ja toivottavasti myös teitä Palmuaseman lukijoita. Teema-alue ei ole älyttömän suuri, joten keskusteluja seuraamaan mahtuu aina rajattu määrä ihmisiä. Näitä keskusteluhetkiä on pitkin päivää paitsi silloin, kun esteettömän matkailun ohjelmaa on ohjelmalavalla (siitä lisää kun jatkat lukemista). Teema-alueen ohjelma näyttää tältä:

Torstai 7.11.

10.00 Kohdevinkit esteettömään Espanjaan
11.00 Scandic-hotellit esteettömien tapahtumien paikkana
14.00 Näin valitset itsellesi parhaiten sopivan risteilyn maailman merille
15.00 Apuvälineiden vuokraus ulkomailla
16.00 Apuvälineet lentomatkalla

Perjantai 8.11.

10.00 Esteettömät huoneet ja lainattavat apuvälineet Scandic-hotelleissa
11.00 Junamatkailun mahdollisuudet erityisryhmille
12.00 Näin valitset itsellesi parhaiten sopivan risteilyn maailman merille
13.00 Apuvälineet lentomatkalla
16.00 Henkilökohtainen apu matkalla

Lauantai 9.11.

11.00 Kohdevinkit esteettömään Espanjaan
12.00 Henkilökohtainen apu matkoilla
14.00 Matka-Agenttien suosituimmat esteettömät kohteet
15.00 Junamatkailun mahdollisuudet erityisryhmille

Esteetön matkailu ohjelmalavalla

Messujen vihreällä ohjelmalavalla on joka päivä tunnin ajan esteettömään matkailuun liittyvää ohjelmaa. Ohjelmalavalla ääneen pääsevät minun lisäkseni eri yritysten edustajat. Ohjelmalavan ohjelma on seuraavanlainen:

Torstai 7.11. 

12.00-12.20 Sähköpyörätuolilla ympäri maailman, mitä se antaa ja ottaa?
Esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja Sanna Kalmari

12.20-13.00 Esteettömän matkailun monet mahdollisuudet -paneelikeskustelu
Sanna Kalmarin johdolla keskustelemassa Scandic-hotellien, Risteilykeskuksen, Matka-Agenttien ja Espanjan matkailutoimiston edustajat

Perjantai 8.11.

14.00-14.20 Junamatkailun mahdollisuudet erityisryhmille,
VR

14.20-14.40 Esteettömän matkailun mahdollisuudet Espanjassa
Espanjan matkailutoimisto

14.40-15.00 Matka-Agentit – esteettömiä matkoja ryhmille ja yksittäiselle matkustajille 20 vuoden kokemuksella
Matka-Agentit

Lauantai 9.11.

12.30-12.50 Sähköpyörätuolilla ympäri maailman, mitä se antaa ja ottaa?
Esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja Sanna Kalmari

12.50-13.10 Esteettömästi risteillen ympäri maailman
Risteilykeskus

13.10-13.30 Esteettömyys Scandic-hotelleissa
Scandic-hotellit

Muita messupoimintoja

Jos olet joskus ollut Apuvälinemessuilla, muistat varmaan Liikuntamaan. Ison hallin, jossa on esillä valtava määrä soveltavan liikunnan ja urheilun lajeja, joita pääsee itse kokeilemaan. Tänä vuonna Liikuntamaan isona teemana on luontoliikunta ja e-urheilu. Luontoliikunta linkittyy vahvasti luontomatkailuun, joten suosittelen lämpimästi vierailemaan myös siellä ja tsekkaamaan Liikuntamaan ohjelman.

Osastolla 317 on esittelyssä Alucat catamaran -vene, johon pääsee helposti myös pyörätuolilla. Esteettömiä kalastuspalveluja tarjoava Kalastuspalvelu Happonen tarjoaa Liikuntamaassa mahdollisuuden kokeilla esteettömästi tarkkuusheittoa virvelillä. Lue lisää Happosesta Apuvälinemessujen blogista.

Messuilla on mukana myös Matrocks, joka kutsuu itseään mielekkään vapaa-ajan mahdollistajaksi. Heillä on esteetön bussi, jolla onnistuvat tilausajot isommallekin ryhmälle ja he järjestävät muun muassa esteettömiä bussireissuja Suomessa. Matrocks löytyy messuilta osastolta 210. Matrocksin bussi toimii myös rautatieaseman ja messujen välisessä liikenteessä maksuttomana messubussina.

Messuilla tapaa oikeastaan kaikki Suomessa palvelevat apuvälineiden tarjoajat. Tämä on hyvä tilaisuus käydä kyselemässä vinkkejä oman apuvälineen valmisteluun matkalle tai katsella uutta tarjontaa sillä silmällä, mitkä apuvälineet olisivat hyviä myös matkalle mukaan. Messuilla on usein paljon pienapuvälineitä, jollaisia ei ole tiennyt olevan olemassakaan ennen kuin niitä siellä näkee. Kannattaa siis ottaa kaikki hyöty irti myös matkustelun näkökulmasta! Tutustu näytteilleasettajiin täällä.

Miten messuille pääsee?

Messuille tulo on erinomainen syy matkalle, ellet asu Tampereen alueella. Tampereelle pääsee monesta suunnasta junalla. Lisäksi monien vammaisjärjestöjen paikallisyhdistykset järjestävät messuille yhteiskuljetuksia. Tampereen rautatieasemalta on messuille maksuton bussikuljetus. Parannuksena aiempaan osa kuljetuksista ajetaan Matrocksin esteettömällä bussilla, johon mahtuu kerralla useita pyörätuoleja. Aiemmin ongelma on ollut matalattiabussi, johon on mahtunut vain kaksi pyörätuolia kerrallaan. Noitakin busseja liikenteessä on, mutta nyt kun osa ajetaan Matrocksin bussilla, kapasiteettia pyörätuolin käyttäjille on huomattavasti enemmän. Bussien aikataulut, messujen aukioloajat ja lippujen hinnat löydät täältä. Monet messuilla esillä olevat yritykset ja järjestöt tarjoavat messuille ilmaisia lippuja, kannattaa siis olla tarkkana!

Ilmaisen lipun voit myös voittaa kommentoimalla alle mitä odotat messuilta eniten. Arvon kaikkien 20.10. mennessä kommenttinsa jättäneiden kesken viisi messulippua! Ilmoitan voittajille voitosta sähköpostitse (sähköposti näkyy vain minulle, ei julkisesti). 

Nähdään messuilla, osastolla 831!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

22 Comments

 • Kari Kullberg
  8.10.2019 at 11:06

  Odotan tietoa uusista apuvälineistä arkea helpottamaan.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:44

   Niitä messuilta pitäisi löytyä reilusti. Toivottavasti messuilla tavataan!

   Reply
 • Iita
  8.10.2019 at 11:43

  Meidän messuporukka täti, sisarentytär ja viimeisimmän kummityttö odottavat koko delegaatio liikuntamaata, esteetön matkailu -aluetta, sekä uusien apuvälineiden näkemistä sekä tietty itse junamatkaa yhdessä.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:45

   Kuulostaa mahtavalta messuporukalta ja suunnitelmalta! Tulkaahan moikkaamaan 🙂

   Reply
 • Anneli
  8.10.2019 at 12:01

  Toivon saavani rohkeutta liikkumiseen ja matkailuun. Erilaisia vaihtoehtoja.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:51

   Toivottavasti saat messuilta runsain mitoin rohkeutta ja vaihtoehtoja. Arpaonni suosi sinua ja voitit lipun messuille. Lähetin sen sinulle sähköpostitse. Tavataan siellä!

   Reply
 • Ari Ruokonen
  8.10.2019 at 12:36

  Erityisesti odotan tietoa autoilusta, toisaalta tukikahvoista (siirrettävistä ja kiinteistä) ja pikkuhiljaa on myös matkailu alkanut kiinnostaa.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:52

   Tulepa ihmeessä esteettömän matkailun osastolle juttelemaan niin saattaapi olla, että kiinnostus sen kuin lisääntyy 🙂

   Reply
 • Pia Tirronen
  8.10.2019 at 12:37

  Kaikki matkailuun liittyvä kiinnostas! Espanjan esteettömät kohdevinkit on nyt ajankohtaisia

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:53

   Ihanaa, siinä tapauksessa suuntaa osastolle 831, kerron mielelläni Espanja-vinkkejä! 🙂

   Reply
 • Minttu
  8.10.2019 at 15:11

  Rakastan matkustamista ja haluan kuulla lisää etenkin esteettömän matkailun monista mahdollisuuksista. 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:54

   Niitähän onneksi riittää 🙂 Arpaonni suosi sinua ja voitit lipun messuille. Lähetin sen sinulle sähköpostilla. Tavataan messuilla!

   Reply
 • Minna Kaasalainen
  8.10.2019 at 21:40

  Odotan matkailu tietämystä, liikunta maan erilaisia kokeiluja. Tuo espanja ja liikunta kiinnostaa.♿😊

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 20:56

   Olisi kiva tavata pitkästä aikaa, tulehan moikkaamaan! Myynnissä olisi myös kivoja uusia esteettömiä ryhmämatkoja 😉

   Reply
 • Anne
  8.10.2019 at 22:15

  Matkailuvinkkejä veljelle.

  Reply
 • Pertti Kivimäki
  13.10.2019 at 19:02

  Haluan itse ja avustajani kuulla esteettömästä matkailusta ja uusista apuvälineistä esim. Sähköpyörätuolista

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 21:07

   Arpaonni suosi sinua ja voitit lipun messuille. Lähetin sen sähköpostiisi. Avustaja pääsee maksutta samalla lipulla. Nähdään matkatunnelmissa!

   Reply
 • Marika
  15.10.2019 at 16:47

  En ole ennen käynyt. Viimeisen vuoden aikana vasta tulleet apuvälineet käyttööni. Olisi kiva päästä avustajan kanssa tutustumaan, miten asiat mahdollistuvat apuvälineiden avulla, ja mitä pitää huomioida matkustaessa pyörätuolin kanssa.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 21:09

   Messut ovat loistava tilaisuus tähän. Arpaonni suosia sinua ja voitit lipun messuille! Lähetin sen sähköpostiisi. Avustaja pääsee maksutta. Tule ihmeessä juttelemaan esteettömän matkailun osastolle! 🙂

   Reply
 • Kaija Nikala
  17.10.2019 at 09:54

  Koska lentomatka oli on poissuljettu,miten muuten päästään reissuun,jopa ulkomaille Sähkökäyttöinen riksapyörä kiinnostaisi,mistä hankkia,mitä muita retkeilyyn liittyviä kohteita voi saavuttaa pyörätuolilla,apuvälineet,pyörätuolikokoontumisajot, vkl olisi vertaistukea parhaimmillaan,kuka järjestäisi.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   23.10.2019 at 21:10

   Tervetuloa tutustumaan esteettömän matkailun eri mahdollisuuksiin. Arpaonni suosi sinua ja voitit lipun messuille. Lähetin sen sähköpostiisi. Tavataan messuilla!

   Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: