Valikko
apuvälineet / Maata pitkin / pakkaaminen / Palmuaseman matkavinkki

Matkustamista helpottavat apuvälineeni

Vuosien myötä matkaani on tullut mukaan enemmän ja enemmän tavaraa. Vaatteita osaan edelleen pakata varsin kevyesti, mutta pikkuhiljaa olen löytänyt apuvälineitä, jotka ovat helpottaneet elämää matkoilla merkittävästi, enkä enää osaisi luopua niistä. Parhaillaan pakkaan ja valmistelen huomenna alkavaa reilun kolmen viikon mittaista matkaa junilla ja lautoilla halki Euroopan aina Lanzarotelle saakka. Interrail-henkisille junamatkoille pakataan perinteisesti mahdollisimman kevyesti, mutta meidän mukanamme matkustavat vakiotavarani. Takaisin Lanzarotelta tulemme lentäen, mikä pitää myös huomioida valmisteluissa. Nyt esittelyyn pääsevät matkaan mukaan lähtevät apuvälineeni.

Sähköpyörätuoli

Tämä lienee itsestäänselvää monille, mutta mukaani lähtee tietenkin sähköpyörätuolini. Se on minun kroppani jatke ja ainoa tapani liikkua itsenäisesti. Sähköpyörätuolini on läsnä koko ajan arjessani, mutta myös kaikilla matkoillani. En koskaan voisi kuvitella matkustavani ilman sähköpyörätuoliani. Matkoilla minulle korostuu vapaus ja elämisen helppous, jotka eivät olisi mahdollisia ilman sähkäriäni. Tykkään liikkua matkoilla pitkiä matkoja, minkä sähkäri mahdollistaa. Toisaalta sähköpyörätuolin tärkeät ominaisuudet, kuten selkänojan säätö ja hissi ovat ihan yhtä tärkeitä matka-arjessa kuin kotiarjessakin. Tulevalla maata pitkin matkalla on kieltämättä aika ihanaa se, että riskit sähkärin hajoamiseen menomatkalla ovat normaalia pienemmät, kun matkustaminen ei sisällä lentämistä.

Sähköpyörätuoliani varten matkaan täytyy muistaa pakata:

  • Laturi, joka tällä matkalla kulkee samassa laukussa seuraavaksi esiteltävän suihkupyörätuolini kanssa.
  • Perustyökalut, joilla saan säädettyä eri osia sekä ilmastointiteippi pieniä korjauksia varten.
  • Paluun lentomatkaa varten kiristysremmit, teippi ja työkalu ohjaimeen irrottamiseen. (Lisätietoa tästä artikkelissa Näin pakkaan Puma40-sähköpyörätuolin lennolle.)

Kokoontaittuva suihkupyörätuoli

Suihkussa käyminen oli pitkään stressaavin osuus matkoillani. Vuosia sitten pysyin istumassa seinästä taittuvilla levymallisilla suihkutuoleilla, mutta jo pitkään se on ollut mahdotonta. Pärjäsin hyvin, jos kohteesta löytyi terassi tai parveke ja siellä oli muovituoli, joka soveltui hyvin suihkutuolikseni, mutta varsinkin kaupunkikohteissa sellaiset usein puuttuivat. Jos suihku sijaitsi wc-istuimen vieressä, istuin suihkussa wc-istuimella. Aika usein suihku oli kuitenkin liian kaukana wc-istuimesta. Joissakin kohteissa vuokrasin suihkutuolin, mikä helpotti paljon. Reilu vuosi sitten päätin tehdä matkoistani helpompia ja ostin kokoontaittuvan suihkupyörätuolin. Tutkin pitkään erilaisia vaihtoehtoja, enkä löytänyt Suomesta etsimääni. Seataran BathMobile (linkki avautuu uudessa ikkunassa) vaikutti minulle sopivimmalta. Olin Seataraan yhteydessä ja he vinkkasivat lähimmän jälleenmyyjän olevan Ranskassa. Niinpä tilasin suihkutuolin Ranskasta AXSOL-apuvälinefirmasta (linkki avautuu uudessa ikkunassa). Tuoli on toiminut minun käytössäni hyvin. Sen kokoaa ja purkaa ensimmäisten treenailukertojen jälkeen muutamassa minuutissa, se on tukeva ja minun on siinä hyvä istua. Tuolia pystyy lisäosien avulla muokkaamaan omiin tarpeisiin parhaiten sopivaksi. Minä ostin tuoliin irtolevyn, joka peittää istuimen reiän.

Ostin suihkutuolin mukana sille kuuluvan kuljetuslaukun, johon mahtuvat kätevästi kaikki osat. Laukun pyörät kuitenkin hajosivat sen neljännellä pitkällä reissulla. Laukku on myös matala ja siksi seisovalle ihmiselle vaikea kuljettaa. Siispä tulevalle reissulle lähtee ensimmäistä kertaa Samsoniten 81 cm:n suuruinen matkalaukku, jota on helppo kuljettaa vierellä. Suihkutuolin osat mahtuvat hyvin myös tähän laukkuun ja lisäksi laukkuun mahtuvat muun muassa sähkärin laturini ja nostoistuimeni. Tilaa laukussa on myös omalle tyynylleni, jonka kovasti haluaisin mukaan, vaikka se ei kyllä ihan interrail-elämään sovi. Toisaalta se toimii myös hyvänä pehmikkeenä ja suojana suihkutuolille.

Matkaramppi

Sähköpyörätuolin takana näppärästi kulkeva Lite Ramp -matkaramppi (linkki avautuu uuteen ikkunaan) on ollut matkassani jo 12 vuotta. Ostin rampin aikanaan Lontoosta, mutta Suomessa sitä on maahantuonut ainakin Respecta, ehkä nykyään muutama muukin. Oma ramppini on 70 cm pitkä ja painaa muutaman kilon. Se sopii hyvin avuksi isojen kynnysten ylittämiseen tai peittämään esimerkiksi laiturin ja junan/raition/metron vaunun väliin jäävää rakoa. Ihan kaikille matkoille en nykyään ramppia ota mukaan, mutta Euroopan kierrokselle se soveltuu erinomaisesti ja uskon, että siitä voi olla tulevalla reissulla hyötyä.

Nostoistuin

Brittiläistä AbleSling -nostoistuinta (*tuote saatu) olen hehkuttanut monta kertaa ja kirjoittanut siitä esittelynkin. Minulla on istuimesta kaksi eri versiota: perusmalli ableSling (linkki avautuu uuteen ikkunaan), jota käytän eniten lentokoneessa sekä ohuempi ja korkeammalle tuleva ableSling Lite (linkki avautuu uuteen ikkunaan), jota käytän tilanteissa, joissa minua kannetaan. Tälle matkalle mukaan pääsee ableSling Lite -nostoistuin, joka on monikäyttöisempi. Tärkein rooli sillä on paluun lentomatkalla, mutta sille saattaa tulla myös muuta yllättävääkin käyttöä. Hondurasissa keväällä matkakumppanini kantoivat minut nostoistuimella mereen uimaan. Mökillä kesällä pääsin sen ansiosta kumiveneeseen järvelle kellumaan. Nostoistuimella olen siirtynyt myös muun muassa uima-altaaseen, laskettelukelkkaan, huskyrekeen ja maahan istumaan.

AbleDry -pyyhe pyörätuoliin

Pyörätuolin suojaamiseksi suunniteltu ableDry-pyyhe on vettä hylkivää fleece-kangasta ja se on suunniteltu suojaamaan pyörätuolia kastumiselta. Minun harmaa pyyhe (*tuote saatu) on ollut mukana vuoden verran etelän lomilla ja se on toiminut erinomaisesti erityisesti tilanteissa, joissa nousen uima-altaasta märkänä suoraan sähköpyörätuoliini. Suomessa olen käyttänyt pyyhettä mökillä, kun olen siirtynyt saunasta pois vilvoittelemaan ulos pakkaseen, kuten alla olevassa kuvassa. Pyyhkeestä on olemassa useita eri värejä ja omat mallinsa korkeisiin ja mataliin selkänojiin. Pyyhettä myy nostoistuimen tapaan brittiläinen ableMove UK ja siihen voi tutustua tarkemmin heidän sivuillaan.

”Ovikello” avustajan kutsumiseen

Minulla on henkilökohtainen avustaja ympäri vuorokauden ja tarvitsen avustajan apua myös yöaikaan. Öisin en halua huutaa, joten käytän avustajan kutsumiseen langatonta ovikelloa. Minä painan sängyssä painiketta ja avustajan huoneessa vastakappale hälyttää. Melodiavaihtoehtoja oli lukuisia, valitsimme vähiten päähän pyörimään jäävän. Tämä on tosi kätevä ja helppo systeemi kuljettaa myös mukana, joten otan sen mukaan myös reissuun. Joissakin majoituspaikoissa meillä on useampi makuuhuone ja avustajan ei näin tarvitse aina olla puhe-etäisyydellä. Langattomia ovikelloja myydään monissa kaupoissa noin kahdellakymmenellä eurolla.

Sekalaiset pienet

Lentomatkaa varten tarvitsen mukaan puhallettavan niskatyynyn, jonka avulla saan pääni tuettua lentokoneen istuimessa. Myös pieni ja ohut koristetyyny kulkee mukanani tukien öisin jalkoja ja lentokoneessa milloin mitäkin kohtaa. Matkaan lähteviä apuvälineitä miettiessä kannattaakin olla luova – kaikki matkustamista helpottavat jutut eivät ole aina kalliita apuvälineitä.

Huomenna alkaa reilun kolmen viikon matkani junilla ja lautoilla halki Euroopan aina Lanzarotelle saakka. Kirjoitan Palmuasemalle matkapäiväkirjaa koko matkan ajan, joten muista käydä muutaman päivän välein lukemassa kuulumisia ja pysy matkassa mukana!

Lisää luettavaa:

Viisi viikkoa esteettömään maata pitkin matkaan
Apuvälineiden vuokraus ulkomailla
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Maiju
    22.10.2024 at 23:48

    Hei!
    En tiedä näetkö jotenkin näin vanhaan blogikirjoitukseen tullutta viestiä, mutta kokeilen onneani.
    Mieheni vammautui onnettomuudessa emmekä ole vielä lähteneet matkustamaan, sillä se tuntuu haastavalta. Tarkoitus olisi kuitenkin kesällä kokeilla matkailua ihan täällä kotimaassa.
    Osaatko neuvoa miten kannattaisi toimia nosturin suhteen? Ilman nostolaitetta pois kotoa oleminen on meille mahdotonta. Tuollainen nostoistuin ei meidän tapauksessa tule kysymykseen koska mieheni on sen verran isokokoinen. Tiedän, että joissain scandiceissa on lainattavissa nostolaite, mutta ei valitettavasti siellä suunnalla jonne olisimme matkustamassa. Saakohan jostain lainattua laitetta tilapäisesti tai onkohan olemassa jotain pienempiä laitteita, joiden kanssa matkustaminen onnistuisi? Kiitos sinulle jo etukäteen!

    Reply
    • Sanna Kalmari
      2.11.2024 at 15:04

      Hei! Hienoa, että olet löytänyt blogini! Vastasinkin toiseen artikkeliin liittyvään kommenttiisi, mutta sama vielä tänne: Monet kyllä matkustavat nostolaitteen kanssa. Niitä on myös kokoontaittuvina versioina, joita on toki helpompi kuljettaa autossa, junassa tms. Ulkomaan kohteissa nostolaitetta voi myös vuokrata, mutta Suomessa se on vaikeampaa, vaikka toki esimerkiksi Camp Mobility apuvälineitä vuokraakin. Jos haluatte, minulle voi myös varata tunnin mittaisen videotapaamisen (hinta 60 euroa), jossa voidaan keskittyä juuri teidän matkustukseen liittyviin asioihin ja kysymyksiin. Laita sähköpostia, jos tällainen kiinnostaa. 🙂

      Reply

Leave a Reply