juna Suomi

Mikkeli (ja sieltä poistumisen hankaluus)

 
 

Mikkelin kävelykadulla on palmuja! Ruukkuun istutettuina, mutta ei sitä lasketa. Tämän päivän perusteella voisi hyvin kuvitella, että Mikkelissä kasvaa palmuja luonnonvaraisinakin. Jos siellä on aina näin aurinkoista ja kuuma, voin muuttaa sinne. Varsinkin kun tori valmistuu, nyt remontin melu oli vähän ärsyttävä ja vaikka autotie on yhdeltä pätkältä suljettu ja tori siiretty siihen, ei se ole sama. Neljässä tunnissa Mikkelissä ehdimme ihanien ystävien lisäksi nauttia jäätelöä, mansikoita, Amarillon lounasta, leikkipuistoelämää ja ostoskeskuksen viileyttä. Monelle ihanan näköiselle terassillekin olisi voinut istahtaa, mutta ihana lapsi seurueessa esti joutumasta pahoille teille.

Sähkäri tykkäsi Mikkelin keskusta-alueesta, ainakin siitä pätkästä, jonka ehdimme nähdä. Ravintoloihin meni luiskia, terassit olivat katutasossa ja jalkakäytävien reunat madalloitettuja. Tilava, maksuton inva-wc on ainakin uudessa kauppakeskus Akselissa aivan torin tuntumassa. Amarillosta, katutason baarin puolelta, löytyy niin ikään invavessa, joka tosin oli melkoisen ahdas.

Kohtaamamme ihmiset olivat Mikkelissä ihania! Tarkoituksename oli jatkaa klo 15.30 Pendolinolla nro 71 matkaa Kouvolaan, vaihtaa siellä junaan ja suunnata illaksi Joensuuhun. Pendolinon pyörätuolinostin päätti kuitenkin toisin. Suhteeni pendolinoon ei ole koskaan ollut kovin hyvä. Inhoan ihan jo sitä, että joka kerta täytyy jännittää huomaako konduktööri minun olevan laiturilla, jotta voi tulla auttamaan junassa olevan nostimen avulla minut sisään, toimiiko junan ovi, toimiiko nostin. Varsinkin, kun vertailukohtana on InterCity-junat, joihin voi mennä sisään täysin itsenäisesti ainakin niillä useimmilla asemilla, joissa laituri on korotettu junan tasalle. Sen jälkeen kun kuusi vuotta sitten minusta tuli kuuluisa junamatkusta, jonka kohtaloksi pendolino meinasi koitua, olen vältellyt kyseistä junaa aina kun pystyn. Silloin, heinäkuussa 2005, Oulun asemalla juna lähti liikkeelle, vaikka olin vielä nostimessa junan ulkopuolella. Nostin ei enää liiku kun juna liikkuu ja vain kohdalle sattunut hyvä konduktööri, joka sai kiskottua ensin minut ja lopuksi vielä tuolin junan kyytiin esti sen, etten olisi nostimen törmätessä tolppaan hajonnut yhtä pieniksi osiksi kuin se nostin tai junan seinä. Tämän jälkeen olen joutunut matkustamaan pendolinolla muutamia kertoja ja lähes aina nostin tai ovi on ollut rikki niin, etten ole päässyt junan kyytiin. Luulen, että pendolinokin hieman pelkää minua ja kokee paremmaksi, etten tule kyytiin ollenkaan.

Pendolino jatkoi siis Mikkelistä matkaa ilman meitä. Kiireisen kesäiset suomalaiset katselivat nyrpeänä junan ikkunoista, kun selvitimme ihanan konduktöörin kanssa asiaa junan odottaessa. Lopulta tapauksemme siirtyi lipputoimiston Eevalle, ehkä kesän ihanimman naisen tittelistä taistelevalle keski-ikäiselle naiselle, joka olisi tehnyt kaikkensa puolestamme. Tässä tilanteessa, kun junaan ei pääse, täytyy VR:n järjestää vaihtoehtoinen kyyti eli käytännössä invataksi. Taksia reilu puoli tuntia odotellessamme lipputoimiston Eeva rupatteli mukavia, tarjoili vettä ja oli muutenkin hyvin huolehtivainen. Saimme viettää aikaa hänen seurassaan, vaikka hän sulkikin jo toimiston ja vaihtoi ylleen lavatanssivaatteet. Ihana Eeva! Lopulta hän lähti polkupyörällään ja näki vielä kaukaa meidän nousevan taksiin, muuten hän olisi aivan varmasti miettinyt kohtaloamme koko viikonlopun. Matka Mikkelistä Joensuuhun taittui vajaassa kolmessa tunnissa taksimiehen kyydissä. Emme luonnollisesti olisi ehtineet vaihtoyhteyteemme Kouvolassa, joten taksi vei meidät suoraan Joensuuhun. Kauniita Suomi-maisemia ja lopulta puoli tuntia aiemmin perillä kuin junalla olisimme olleet. Taksikuski pääsi samalla Joensuuhun tervehtimään seuraavana päivänä rippijuhliaan viettänyttä kummityttöä. joten lopulta tässä tilanteessa oli vain voittajia. Paitsi VR, sillä ei se invataksi Mikkelistä Joensuuhun halpa ole…Mutta ihan oikeasti hyvä VR, tehkää niille pendolinoille jotain!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: