Lentokone kiinnittyy matkustajasiltaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja lento on takana. Muut matkustajat poistuvat koneesta ensin ja sen jälkeen lentoaseman avustajat tulevat avustamaan apua tarvitsevia. Helsinki-Vantaalla avustajat saapuvat moniin muihin lentoasemiin verrattuna yleensä todella nopeasti. Sähköpyörätuolien ja sähkömopojen käyttäjät ovat hyvin tottuneita kuulemaan tässä vaiheessa lausahduksen: ”Omaa pyörätuoliasi ei valitettavasti saada tänne, vaan se menee matkatavara-aulaan. Meillä on kuitenkin tässä lentoaseman pyörätuoli sinulle.” Viime syksystä lähtien kuitenkin myös moni manuaalipyörätuolin käyttäjä on saanut saman viestin, erityisesti Finnairin lennolta tullessaan. Keräsin seuraajieni kokemuksia ja selvitin, mistä oikein on kyse.
Heikentyneen käytännön taustalla turvatarkastusprosessit
Kaikilla maailman lentoasemilla on yleinen käytäntö, että manuaalisilla apuvälineillä saa mennä lentokoneen ovelle asti lennolle lähdettäessä ja oma apuväline odottaa määränpäässä koneen ovella lentokoneesta poistuttaessa. Apuväline turvatarkastetaan samalla kuin matkustaja. Tämä on viime syksyyn asti toiminut hyvin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Edelleen omalla manuaalipyörätuolilla saa Helsinki-Vantaalla mennä koneen ovelle asti kaikkien lentoyhtiöiden lennolle lähdettäessä. Saamieni monien kokemusten perusteella ihmiset eivät ole kuitenkaan saaneet omaa pyörätuoliaan portille Finnairin lennolta tullessaan viime lokakuun jälkeen, vaan pyörätuoli on ollut matkatavara-aulassa joko matkalaukkujen seassa hihnalla tai erikoismatkatavaroiden turvasulussa. Osa on vaatinut tuolin portille, jolloin sitä on joutunut odottamaan jopa puoli tuntia. Sama ongelma on ollut sekä ulkomailta että Suomen sisäisiltä lennoilta tulleilla matkustajilla. Monille on kerrottu, että ongelmat johtuvat siitä, että järjestelmässä ei ole merkintää, että apuväline olisi asianmukaisesti turvatarkastettu lähtöasemalla. Silloin se pitää turvatarkastaa Helsinki-Vantaalla, jotta sitä voi käyttää porttialueella. Tämä vie aikaa ja apuväline on helpompi toimittaa matkatavara-aulaan.
Finnairilta vahvistetaan, että apuvälineiden toimittamisessa portille Helsinki-Vantaalla on ollut viime syksystä lähtien aiempaa enemmän viivettä: ”Taustalla tässä ovat tarkennukset turvatarkastusprosesseihin. Lentoaseman turvatarkastuksesta vastaa Finavia ja me puolestamme vastaamme siitä, että turvatarkastetut pyörätuolit on merkitty oikein. Tällä hetkellä turvatarkastettujen pyörätuolien merkitseminen ei valitettavasti toimi toivotulla tavalla. Olemme jo tehneet prosessiin parannuksia, mutta etsimme vielä aukotonta ratkaisua ja uskomme sen löytyvän pian”, Finnairilta kerrotaan.

Itsenäinen liikkuminen vähentää muiden palveluiden tarvetta ja mahdollistaa yhdenvertaisuuden
Monilla maailman lentoasemilla myös sähköisellä apuvälineellä saa mennä portille saakka ja se toimitetaan koneen ovelle lennon laskeuduttua. Helsinki-Vantaalla tämä harvoin toteutuu. Esimerkiksi Norwegian Airlines vaatii aina sähköisen apuvälineen luovuttamista jo lähtöselvityksen jälkeen. Finnair on tässä mielessä parempi ja oman sähköpyörätuolin vieminen portille onnistuu kokemukseni mukaan aina välillä, riippuen portin sijainnista. Lennon jälkeen en ole kuitenkaan saanut omaa sähköpyörätuoliani portille kuin kerran. Finnairin mukaan Helsinki-Vantaan lentoaseman nykyinen infrastruktuuri on haaste pyörätuolien kuljettamisen kannalta. ”Painavia sähköpyörätuoleja pitää liikutella laitteilla, joita on lentoasemalla rajoitetusti saatavilla, mikä hidastaa niiden kuljettamista. Tilannetta auttaisi hieman se, jos asiakkaamme lisäisivät omaan pyörätuoliinsa tiedon, miten tuolin saa päälle. Tämä voisi nopeuttaa tuolien liikuttelua”, Finnairilta kommentoidaan.
Oma pyörätuoli on käyttäjänsä kropan jatke ja siksi sen käyttäminen mahdollisimman pitkään ennen lentoa ja välittömästi lennon jälkeen, on tärkeää. Osan on mahdotonta istua muissa kuin oman kropan mittojen mukaan suunnitellussa tuolissa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on hyvin lainapyörätuoleja saatavilla, mutta ne ovat standardimallisia ja osalle aivan liian isoja tai riittämättömiä tukemaan istuma-asentoa. Vaikka tuolissa olisikin mahdollista istua, itsenäinen liikkuminen sillä on aika lailla mahdotonta. Ilman itsenäistä liikkumisen mahdollisuutta, ei voi yhdenvertaisesti muiden kanssa hyödyntää lentoaseman palveluita, eikä välttämättä käydä edes vessassa.
Ymmärrän painavien sähköpyörätuolien ja sähkömopojen liikuttamisen haasteet, joihin me Helsinki-Vantaan lentoasemalta paljon matkustavat olemme jo valitettavan tottuneita. Toivon kuitenkin, että siihenkin asiaan etsitään aktiivisesti ratkaisuja. Manuaalipyörätuolien toimittaminen portille on tärkeää saada kuntoon nopeasti, sillä nyt moni omalla apuvälineellä itsenäisesti liikkuva matkustaja tarvitsee lentoaseman avustuspalvelua, mikä taas turhaan kuormittaa sitä. Jos taas asiakas ei pysty poistumaan koneesta ennen oman pyörätuolin portille tuloa, aiheuttaa se helposti lentojen viivästymisiä.

Tarvitaan parannuksia yhtenäisiin käytäntöihin ja matkustajien oikeuksiin
Toimintaa lentoasemilla säätelevät monet säädökset ja kaikessa mennään turvallisuus edellä, kuten tietysti kuuluukin. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajan ja apuvälineen matkaan liittyvät myös monet eri toimijat. Finavia vastaa kaikista lentoaseman matkustaja-alueista ja esimerkiksi avustusta tarvitsevien matkustajien avustuspalvelusta, jonka he ostavat Lassila & Tikanojalta. Lentoyhtiöt taas hankkivat maahuolintapalvelut eli esimerkiksi lentokoneen lastaukseen liittyvät palvelut yleensä yhtiön ulkopuolisilta toimijoilta. Matkustajan näkökulmasta olisi tärkeää, että eri lentoasemille saataisiin yhtenäiset käytännöt apuvälineiden kanssa matkustamiseen. Siitä olisi kuitenkin hyvä aloittaa, että käytänteet yhtenäistyisivät edes saman lentoaseman eri toimijoilla. Finavian matkustajapalveluista vastaavan johtajan Hanna Hämäläisen mukaan työtä tämän eteen tehdään koko ajan. ”Avustettavien matkustajien asiakaskokemus on meille erityisen tärkeä asia. Noudatamme viranomaisten meille asettamia turvallisuuteen liittyviä ohjeita, ja teemme aktiivisesti töitä lentoaseman eri toimijoiden, kuten lentoyhtiöiden, huolintayhtiöiden ja palveluntuottajien kanssa apuvälineisiin liittyvän prosessin sujuvoittamiseksi.”
Parannusta tarvittaisiin myös ylemmällä tasolla vammaisten ja liikuntarajoitteisten oikeuksia lentoliikenteessä määritteleviin asetuksiin. Yhdysvaltojen Air Carrier Access Act on jo vuodesta 1986 lähtien määritellyt, että kaikilla liikkumisen apuvälineillä on päästävä portille saakka ja kaikki apuvälineet, mukaan lukien sähköpyörätuolit ja sähkömopot, on viipymättä toimitettava portille lennon laskeutumisen jälkeen. Air Carrier Access Actin määräykset ovat voimassa kaikilla Yhdysvalloista lähtevillä tai sinne suuntautuvilla lennoilla. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2006 vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden oikeuksista lentoliikenteessä määrittelee matkustajan oikeuksia valitettavasti paljon löyhemmin.
2 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
6.3.2025 at 09:40Jopas on haasteita, mutta eiköhän nuokin asiat tule paranemaan. Paljon oli tässäkin juttuja, joita ei ole tullut edes ajateltua.
Lcj
6.3.2025 at 11:10Ei tuolla ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa. Todennäköisyys sille, että pyörätuolissa olisi jotain vaarallista, on pienempi kuin lottovoitto. Se on vain turvallisuusteatteria, josta pitäisi päästä eroon. Oikeasti se on vain hankalaa ja tuolla tekosyyllä halutaan välttää asiaa.