Valikko
pohdinta / yhteistyö

Minä valitsin Matka-Agentit

Olen kertonut teille tekeväni osa-aikaisesti töitä Suomen Matka-Agenteille esteettömän matkailun neuvojana sekä matkanjohtajana esteettömillä matkoilla. En kuitenkaan ole tainnut muistaa kertoa miksi. Matka-Agentit ansaitsee siksi aivan oman kirjoituksen.

Matka-Agentit on vuonna 2000 perustettu yksityinen, suomalainen, täyden palvelun matkatoimisto. Palmuaseman kannalta merkittävintä on se, että Matka-Agentit on ainoa matkatoimisto Suomessa, jonka yhtenä erikoistumisalueena ovat esteettömät matkat. Esimerkiksi Tanskassa esteettömään matkailuun erikoistuneita matkatoimistoja on useita. Joitakin esteettömiä matkakohteita on ollut Matka-Agenttien valikoimissa alusta asti, mutta viime vuosina asiaan on panostettu erityisesti. Ainoana matkatoimistona Matka-Agentit on ymmärtänyt sen, mitä yllättävän monet eivät: Liikuntarajoitteiset matkustavat siinä missä muutkin, esteettömät kohteet ja ymmärrys erityistarpeista rohkaisevat matkustamaan aina vaan enemmän ja kyse ei ole vain pienestä marginaaliryhmästä.

Tämä oli suurin syy siihen, miksi matkailualan opintoihini liittyvää työharjoittelua suunnitellessani otin yhteyttä Matka-Agentteihin. Siellä ymmärrettiin heti oman kokemustietoni mukana tuleva hyöty ja aloitimme yhteistyön loppuvuodesta 2012. Seitsemän viikon harjoitteluni aikana saimme aikaan paljon. Valikoimiin tuli paljon uusia esteettömiä kohteita ja teimme uuden esteettömän matkailun esitteen (joka on parhaillaan päivityksessä). Harjoitteluni jälkeen jäin sille tielle. Löysin väylän viedä esteettömän matkailun asiaa eteenpäin Palmuaseman lisäksi myös Matka-Agenttien kautta. Olen saanut käydä erilaisissa yhdistyksissä pitämässä esteettömän matkailun iltoja, kirjoittanut monia lehtijuttuja ja ennen kaikkea saanut antaa vinkkejä soveltuvan kohteen valintaan monille liikuntarajoitteisille. Muistathan sinäkin, että minut saa mielellään kutsua kertomaan esteettömästä matkailusta ja Matka-Agenttien esteettömistä kohteista erilaisiin tilaisuuksiin.

IMG_1978

Miten esteettömään matkailuun erikoistuminen sitten Matka-Agenteilla näkyy? Nettisivuille on koottu kohteita sillä ideologialla, että liikuntarajoitteisena voi lähteä matkalle helpommin, kun erityistarpeet on huomioitu etukäteen. Nettisivuilla on esitelty kohteet, joiden esteettömyys on selvitetty ja hyväksi havaittu. Tämä tarkoittaa sitä, että hotelli on täysin esteettömäksi rakennettu tai esteettömäksi kunnostettu, invahuoneet ovat tilavia ja liikuntarajoitteiselle toimivalla kylpyhuoneella varustettuja, uima-allas (mikäli hotellista sellainen löytyy) on usein lämmitetty ja sinne pääsee nostimella tai ramppia pitkin ja sinne on yleensä myös loivat portaat, apuvälineitä on vuokrattavissa, lentokenttäkuljetuksiin on saatavana invataksi, hotellin lähiympäristö on esteetön ja esteettömiä retkiä on saatavilla. Vuokrattavat apuvälineet vaihtelevat kohteittain, samoin retkimahdollisuudet. Paras valikoima sekä retkiä että apuvälineitä on esimerkiksi Teneriffalla, Kreetalla ja Italian Toscanassa.

Nettisivuilla esiteltyjen kohteiden lisäksi voit pyytää tarjousta myös minne tahansa muualle. Tällöin myyjämme selvittää kohteesta parhaiten tarpeisiisi soveltuvan hotellin ja esimerkiksi mahdollisuuden esteettömiin kuljetuksiin. Apuna selvittelyissä käytetään kohteissa olevia agentteja. On hyvä aina muistaa, että kohteiden esteettömyys vaihtelee, eikä esimerkiksi kaikista kaupungeista löydy toimivia invahuoneita tai invatakseja, vaikka matkatoimisto ja asiakas kuinka sellaisen toivoisivat löytävänsä. Yleensä kuitenkin kaikki matkatoiveet saadaan toteutettua. Matka-Agenttien kautta on tilattu niin esteettömiä häämatkoja, urheilumatkoja, risteilyjä kuin Disneyland-matkojakin.

Voit pyytää tarjouksen esteettömästä matkasta milloin tahansa ja lähteä matkaan omatoimisesti. Tällöin samaan kohteeseen ei välttämättä satu muita suomalaisia, eikä matkalla ole mukana matkanjohtajaa/matkaopasta. Matkasi on silti pakettimatka, mikäli se sisältää esimerkiksi sekä lennot että hotellin. Tällöin siihen sovelletaan valmismatkalakia, joka tuo sinulle turvaa esimerkiksi mahdollisissa ongelmatilanteissa. Matka-Agentit tarjoaa myös esteettömiä ohjattuja matkoja. Nämä ovat tiettynä ajankohtajana toteutettavia ryhmämatkoja, joilla on mukana matkanjohtaja. Minä lähden tänä vuonna matkanjohtajaksi ainakin Berliiniin, Kreetalle ja nuorille suunnatulle matkalle Toscanaan. Matka-Agenttien matkanjohtajana esteettömillä matkoilla pitkään toiminut fysioterapeutti Sari Kivimäki lähtee puolestaan vetämään ryhmiä Mallorcalle ja Teneriffalle.

Voitte ehkä kuvitella kuinka innoissani olen tulevista reissuista, sillä nautin matkanjohtajan työstä todella paljon. Se on yksi pitkän ajan haaveammateistani ja olen innoissani, kun olen löytänyt väylän toteuttaa tuota haavetta ja näyttää sitä kautta, että sähköpyörätuolilla liikkuminen ei ole este edes matkaoppaan työlle. Antakaa ihmeessä toiveita, minne haluaisitte ohjattuja esteettömiä matkoja järjestettävän. Mikäli monilla on samoja toiveita, lähdemme suunnittelemaan tulevia matkoja niiden mukaan. Voit myös koota oman ryhmäsi, jolloin voimme räätälöidä matkan täysin teidän toiveidenne mukaan. Monet järjestöt toteuttavat ryhmämatkoja omalle kohderyhmälleen Matka-Agenttien kautta. Tällöin matkanjohtaja voi tulla järjestöstä tai esimerkiksi minä saatan olla käytettävissä. Syksyllä esimerkiksi Invalidiliitto järjestää jäsenlehtensä IT-lehden lukijamatkan Toscanaan.

IMG_1974

Minut tavoittaa Matka-Agenteilta sähköpostitse osoitteesta sanna.kalmari@matka-agentit.fi Minut voi siis pyytää esittelemään kohteita tai kirjoittamaan juttuja tai puoleeni voi kääntyä esimerkiksi silloin, kun mietit omaa pärjäämistäsi matkalla ja soveltuvan matkakohteen valintaa. Kun mielessäsi on jo tietty kohde, kannattaa tarjous pyytää suoraan Matka-Agenttien myyntitoimistolta. Matka-Agenteilla on neljä toimistoa (Helsingissä, Joensuussa, Porvoossa ja Turussa), mutta esteettömien matkojen osaaminen on keskitetty Helsingin toimistolle. Siellä sinua palvelevat pääasiassa Miranda ja Kaisu. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen helsinki@matka-agentit.fi tai katsoa puhelinnumerot Matka-Agenttien sivuilta. Tarjouspyynnön voi jättää myös lomakkeella nettisivujen kautta. Helsingin toimistolla hoidetaan esteettömiä matkoja päivittäin, joten voit luottaa siihen, että erityistarpeesi ymmärretään.

Tämä toivottavasti avasi sitä, miksi minä valitsin Matka-Agentit. Välillä teen edelleen omatoimimatkoja, mutta halu helppouteen ja huolettomuuteen saa minut omilla matkoillanikin kääntymään myyntitoimistomme puoleen. Toivottavasti nähdään pian matkoillamme, vaikkapa Berliinissä tai Kreetalla!

IMG_1220

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Suomen Matka-Agentit Oy:n kanssa.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

8 Comments

 • Anonyymi
  22.3.2015 at 21:07

  On monenlaisia liikuntarajoitteisia. Toisilla on henkilökohtaiset avustajat, jotka pystyvät nostelemaan vaivatta.Toiset pystyvät ottamaan askeleita tai nousemaan ja ottamaan askelia tuettuna. Toiset ovat joko kokonaan tai osittain nostolaitteen varassa. Näin ollen on vaikeaa myös arvioida hotellin esteettömyyttä. Ja vaikeaa se on matkatoimistollekin, kun siellä ei ole omakohtaista kokemusta. Myös Matka-Agenteille. Vaikka onkin ykkönen ja ainoa alallaan Suomessa. Ilmoitetut "esteettömät" hotellit eivät pidä paikkaansa Matka-Agenteilla niin kuin ei muillakaan. On vaikeuksia löytää sopivaa hotellia niin yksin netin kautta kuin minkä tahansa matkatoimiston kautta.Eikä ole saatavilla tarpeellisia apuvälineitä.
  Olisi halua (ja aikaa ja ehkä eläkettäkin) matkustaa, mutta on tuskaista löytää hotellia, missä voisi selviytyä ilman yhtä tai kahta riuskaa miesavustajaa. Ei tarvita opasta eikä muita suomalaisia, vain ESTEETÖN hotelli.
  Sen verran olen googlaillut ja keskustellut matkoilla muista maista olevien esteettömyys-asiantuntijoiden kanssa, että niin Isossa.Britanniassa, Tanskassa, Belgiassa kuin Hollannissa ja Saksassakin on lukuisia järjestöjä ja matkatoimistoja järjestämässä matkoja liikuntarajoitteisille ja vammaisille. Voihan noita suodattimilla yrittää itsekin hakea, mutta tarvittaisiin joitain takuuksia hotelleista. Kuten monet meistä tietävät, kaikki “esteettömiksi” ilmoitetut majoitukset eivät ole esteettömiä.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  23.3.2015 at 06:02

  Kiitos kovasti kommenteistasi! On ihan totta, että yksilölliset tarpeet ovat todella monenlaisia. Jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle ja siksi Matka-Agenttien sivuille on koottu esteettömiä kohteita. Minä omakohtaisten kokemusten kautta olen osallistunut tähän työhön. Nämä kohteet ovat sellaisia, että niissä pärjää myös pyörätuolilla, eikä vastaan tule esimerkiksi yllättäviä portaita tai kylpyammeita.

  Mitä enemmän on yksilöllisiä tarpeita, sitä tärkeämpää on etukäteen selvittää, että matkakohde sopii itselle. Tätä varten esimerkiksi Matka-Agenttien myyntitoimistolla on tietoa ovien leveyksistä, sängyn korkeuksista, vuokrattavista apuvälineistä yms. Todennäköisesti kaikki näistä esteettömistä kohteista eivät sovi kaikille, mutta uskon silti, että joku niistä sopii. Apuvälineitä tosiaan ei ole vuokrattavissa kaikista kohteista ja jos tarvitsee esimerkiksi sähkösänkyä, kohteiden valikoima väistämättä kutistuu, ikävä kyllä. Saman ongelman kanssa kamppailevat matkatoimistot muissakin maissa, jos ei kohteessa kerta kaikkiaan ole palveluita saatavilla.

  Matkalla pärjääminen on lisäksi aina haastavampaa kuin kotona, jossa on ehkä tehty muutostöitä itsenäisen pärjäämisen tueksi. Oman apuvälineasiantuntijan kanssa kannattaa miettiä erilaisia matkalle mukaan otettavia apuvälineratkaisuja, joilla matka onnistuisi. Esimerkiksi oman nostolaitteen pystyy ottamaan matkalle mukaan, mikäli niitä ei ole kohteessa vuokrattavissa. Mikäli henkilökohtaisen avustajan tarve on olemassa, kannattaa avustaja toki ehdottomasti ottaa matkalle mukaan, jolloin matkanteosta tulee mahdollisimman miellyttävää. Toivottavasti sopiva kohde löytyy, autan kyllä mielelläni, sillä juuri tätä erityisosaamista Matka-Agentit minulta toivoo.

  Reply
 • Helena Arvio
  23.3.2015 at 07:14

  Hyvä kirjotus tääkin! Pitäs vaan saada toi marginaaliryhmäkäsitys poistettua, se varmasti jarruttaa esteettömän matkailun kehitystä.. Varmaan esim. Aurinkomatkoilla ja muilla isoilla matkatoimistoilla on vieläkin toi käsitys, he eivät näe esteetöntä matkailua kannattavana.

  Pikkuveljenikin pitää sitä marginaaliryhmän touhuna. Faktat esiin, pikkuhiljaa käsitys toivottavasti muuttuu..

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  23.3.2015 at 19:49

  Jos me kaikki liikuntarajoitteiset matkustelisimme, joku tietenkin useammin kuin taas joku toinen, olisi se hyvinkin kannattavaa myös matkatomistoille 🙂

  Reply
 • Helena Arvio
  29.3.2015 at 09:34

  Ohjattu Karibian risteily joskus ens syksyllä ois kiva!

  Reply
 • Anonyymi
  31.3.2015 at 15:21

  Vaikka olisi haluja ja joku killinkikin, mutta kun ei ole mahdollista lähteä. Toinen on täysin "armoillani" ja minä en rohkene lähteä epävarmoihin hotelleihin, miten selvitä siellä.

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.3.2015 at 16:31

  No niin kyllä todella olisi! 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  31.3.2015 at 16:36

  Ymmärrän hyvin. Jos kuitenkin matkakärpänen kovasti puraisee, kannattaa harkita avustajan mukaan ottamista matkalle, jolloin vastuu ei ole yksin sinulla. Hotellin voi valita esimerkiksi sellaisten joukosta, joista löytyy kuvaus ja valokuvat täältä Palmuasemalta, jolloin olen käynyt sen testaamassa ja epävarmuus vähenee.

  Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: