Valikko
Mökit ja vuokra-asunnot / yhteistyö

Minusta tuli mökkeilijä

Mökkiviikonlopun minulle tarjosi Rock and Lake

Edellinen mökkireissuni ennen viime viikonloppua oli joskus lapsena. Ne loppuivat siihen, kun aloin olla jo sen kokoinen, että minun kantaminen kinttupolkua pitkin housut kintuissa ulkohuussiin alkoi olla paitsi raskasta, myös äärimmäisen noloa. Vaikeaa oli myös pihan juurakoiden yli meneminen sähkärillä rantaan tai minun nostaminen saunan lauteille, kun oli ensin selvinnyt saunaan johtavista portaista. Jostain syystä suurin osa mökin rakentajista ajattelee, että aitoon mökkikulttuuriin täytyy kuulua huono maasto ja portaat. Ihan kuin luonto ei voisi olla läsnä ilman, että sinne tekee tarpeensa ja hyttynen pistää pyllyyn. Tämä perinteinen mökki-ihanne on jättänyt minut aina pois kavereiden mökkireissuilta, eikä se ole juurikaan haitannut, sillä en ole ajatellut olevani mökkeilijä-tyyppiä. Ennen kuin Rock and Lake teki minusta sellaisen.

Viiden aikuisen ja yhden vauvan seurueemme saapui Kangasniemelle, Luusniemen kylään, Soukkio-mökin pihaan perjantai-iltana kuuden aikaan. Juuri silloin, kun auringossa alkoi olla jo illan kultaa. Tulimme kahdella autolla ja matka kesti noin kolme tuntia. Starttipaikastamme Helsingin Vuosaaresta mökin pihaan kertyi kilometrejä noin 280. Mikkelistä mökille on matkaa noin 45 kilometriä. Jos siis olisi julkisten varassa, voisi mennä junalla Mikkeliin ja jatkaa siitä invataksilla loppumatka. Oma auto tuli kuitenkin kätevästi mökin pihaan saakka. Haluan puhua mökistä, vaikka Soukkiota voisi sanoa myös huvilaksi. Se on nimittäin pinta-alaltaan 160 neliötä ja sinne mahtuu helposti nukkumaan yhdeksän henkilöä ja lisävuoteen ansiosta vielä kaksi kaupan päälle. Tällaiselle uusherännäiselle mökkeilijälle mökki on kuitenkin aina mökki. Soukkio on valmistunut mittavan uudistuksen jäljiltä vuonna 2013. Se on samanlainen kuin parin sadan metrin päässä oleva sisaruksensa Lempi. Tuon uudistuksen myötä Soukkio ja Lempi mahdollistavat mökkielämän myös liikuntarajoitteisille.

 

IMG_5109

 

IMG_5081

 

Soukkio on kaksikerroksinen, mutta sen alakerta on täysin esteetön. Alakerrassa on kahden hengen tunnelmallinen makuuhuone, jossa on takka ja TV sekä oma sisäänkäynti terassille. Kylpyhuone on täydellinen. Tilaa on korotetun ja kaiteilla varustetun wc-pöntön joka puolella ja muutenkin kaikkialla, lavuaarin reunalla on tilaa laskea tavaroita, suihkuseinät taipuvat molempiin suuntiin eli tarvittaessa pois tieltä ja jopa wc-paperitelinettä saa liikuteltua itselle sopivaan kohtaan. Kaikkialla mökin alakerrassa on tilaa. Olohuoneessa on muhkea kulmasohva, jättikokoinen TV ja takka. Avokeittiössä on kymmenen hengen pöytä, joka on täydellisen korkuinen ja tuolit liikuteltavia. Keittiö on valehtelematta paremmin varusteltu kuin kotonani ja löydämme sieltä kaikki tarvittavat välineet sähkövatkainta ja snapsilaseja myöten. Ilahdumme nähdessämme, että keittiötasot ovat normaalia matalampia ja yläkaappien sijaan on panostettu erityisesti vetolaatikoihin, josta on helppo ottaa astioita. Astianpesukone ja tilava jääkaappi-pakastin tulevat tarpeeseen myös tällaisella lyhyellä viikonloppulomalla. Yläkerrassa on vielä kolme makuuhuonetta ja wc.

 

IMG_5046

 

IMG_5047

 

IMG_5048

 

IMG_5249

 

IMG_5255

Tilan tuntu jatkuu terassilla. Katamme terassin ison pöydän ja grillaamme tuomamme herkut kaasugrillissä. Aurinko laskee järven taakse kauniimpana kuin mikään näkemäni auringonlasku pitkään aikaan. Terassi on hyvin valaistu puoliväliin saakka, mutta ruokapöytää koristamaan sytytämme kynttilät tunnelmaa ja valoa lisätäksemme. Toinen vaihtoehto olisi nauttia illallinen ulkokeittiössä, jossa on iso pöytä, takka lisälämpöä tuomassa ja järvelle avautuvat lasiseinät, jotka saa myös auki. Täällä näen itseni istumassa talvella takkatulen loisteessa järvelle avautuvaa talvihiljaisuutta ihastellen. Mikä täydellinen paikka tämä olisikaan viettää joulua!

 

IMG_5113

 

IMG_5052

 

IMG_5064

 

IMG_5188

 

Laskeudun ruuan jälkeen ramppia pitkin rantaan. Ehkä vähän itsekästä jättää muut siivoamaan illallisen jälkiä, mutta haluan kokea tämän hetken. Aurinko on painunut mailleen, puut heijastuvat järven pintaan. On pitkään aivan hiljaista, kunnes lintu alkaa huutaa. Muut veikkaavat kurkea, kun imitoin heille lintua myöhemmin. Laiturille ei kynnyksen vuoksi pääse sähkärillä, vielä. Mökin omistajat Pasi ja Jenni nimittäin ottavat kaikki ehdotuksemme ilolla vastaan ja haluavat viedä mökin esteettömyyttä aina vain parempaan suuntaan. Pieniä ideoitamme kaiteista ja kahvoista annammekin mökkiin ja saunaan liittyen ja erityisesti rantaa voisi vielä parannella, vaikka sinne nytkin pääsee. Jos kaikilla Suomen yrittäjillä olisi tällainen asenne saavutettavuuden suhteen, voisimme olla maastamme erittäin ylpeitä ja tästä tulisi pian esteettömän matkailun haluttu kohdemaa. Toki joissakin ratkaisuissa on huomioitava esimerkiksi talvikunnossapito ja jokaisen yksilöllisiä tarpeita on mahdoton huomioida viimeiseen saakka, mutta olemme silti aivan haltioituneita yrittäjien asenteesta. Näitä ratkaisuja ovat kuulemma kiitelleet niin lapsiperheet kuin ikäihmisetkin, eikä kukaan ole pistänyt pahakseen, että rantaan pääsee jyrkkien portaiden lisäksi myös tasaisempaa tietä.

 

IMG_5073

 

IMG_5083

 

Seuraavana aamuna ilma on viileä ja kostea, vaikka päivästä on tulossa ilmeisen lämmin. Aurinko paistaa jo pihaan niin kuin se tekee koko päivän ajan. Piha on täynnä mustikoita ja kanttarelleja, joista osa lähtee matkaamme. Osa meistä uskaltautuu aamu-uinnille. Rantaan täytyisi rakentaa ramppi, jota pitkin pääsisin suihkutuolilla veteen, nyt uimaan mennään laiturilta tikkaita. Vietämme päivän kalassa läheisellä Kyyvesi-järvellä (kuulette tästä vielä erikseen!) ja kun palaamme rättiväsyneinä on vauvan kanssa mökkiin jäänyt ystäväni paistanut meille lettuja. Ilta-aurinko tuo niihinkin oman mausteensa. Lettujen jälkeen on aika sytyttää sauna. Käymme hakemassa puuliiteristä puut, sillä sauna on ihanaa kyllä puulämmitteinen. Saunaan mennään samaisen tilavan terassin kautta. Ovesta astutaan suoraan kylpyhuoneeseen, joka sekin on tilava liikkua sähkärillä ja suihkutuolilla. Saunan ovi on leveä ja suihkutuolini mahtuu hyvin lauteiden eteen. Tarvittaessa keskimmäisen lauteen voi työntää ylimmän lauteen alle, jolloin tilaa eteen tulee vielä lisää. Sähkösaunan käyttäjänä yllätyn kuinka mahtavat löylyt puulämmitteinen sauna tuokaan. Lämpöä tulee todella hyvin ja tasaisesti myös alas, jossa istun. Tähän vaikuttaa varmaan avonainen kiuas, jolloin vettä voi heittää myös sivusta alhaalla oleville kiville.

 

IMG_5097

 

IMG_5105

 

IMG_5131

 

IMG_5013

 

IMG_5211

 

IMG_5165

 

Sunnuntaina istun vielä pitkään rannassa ennen kotiin lähtöä. Tiedostan, että kirjoitukseni kuulostaa mainokselta, mutta kaikesta lumoutuneena en osaa kuin hehkuttaa. Harmittelen vain, että mökkiin ei saa tuoda koiria, muuten olisin jo varannut meidän perheen joululoman. Keskellä metsää, vain lintujen ääntä kuunnellessani ja kalan pompahtaessa pintaan en ymmärrä miten se ulkovessa tekisi tästä vielä muka enemmän autenttisempaa. Voin vakuuttaa, että Suomi voi olla kauneimmillaan, vaikka mökissä olisikin tilava sisävessa ja hyttynen pistäisi pyllyn sijaan jalkaan.

 

IMG_5237

 

IMG_5243

Palasin mökille heti saman vuoden jouluna. Lue juttu myös joulumökkeilystämme.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply