Valikko
Palmuaseman matkavinkki / pohdinta

Mitä jos kaikki ei menekään hyvin?

Matkaa suunnitellessa mieleen hiipii usein erilaisia pelkoja. Mitä sitten, jos sairastun, enkä pääsekään matkalle? Mitä sitten, jos avustajani sairastuu? Mitä sitten, jos apuvälineeni hajoavat? Mitä sitten, jos joudun matkalla sairaalaan? Ajattelen olevani onnekas, sillä matkani ovat aina sujuneet hyvin. Kuitenkin, kun tarkemmin ajattelen, olen itseasiassa kohdannut aika montakin haastetta. Miten niistä sitten selviää niin, että päällimmäiseksi jää fiilis onnistuneesta matkasta?

Minä menin Espanjaan, sähköpyörätuolini päätyi jonnekin ihan muualle ja tuli perässä seuraavana päivänä. Sain lentokentältä lainaan manuaalipyörätuolin ja suuntasin sillä kaupungille unohtamaan harmituksen.

Fakta on se, että  mitä vain voi sattua milloin vain. Voin sanoa tämän nyt, sillä istun tässä tietokoneella oikea jalkani kipsissä reisiluun murtuman vuoksi. Jouduin tapaturmaan maanantaina niinkin arkisessa paikassa kuin uimahallissa, jossa käyn viikoittain. Tapaturmia ei voi välttää missään, ei kotona, ei matkalla. Niitä ei siis kannata pelätä, eikä pelon vuoksi missään nimessä kannattaa jättää matkaa tekemättä. Paljon todennäköisemmin mitään ei nimittäin käy. Viisautta on miettiä etukäteen toimintamalleja tyypillisimpiin ongelmatilanteisiin. Käydään läpi yleisimpiä, ainakin omassa mielessäni pyörineitä kysymyksiä erityisesti esteettömän matkailun kannalta. Sitaateissa omia ja ystävieni omakohtaisia kokemuksia.

IMG_6881

Mitä jos sairastun ennen matkaa?

Eli mitä jos teet minut. Kahden viikon kuluttua minun pitäisi olla ihmettelemässä ihanaa Venetsiaa, mutta enpä ole. Kipsin kanssa lentäminen kahden viikon kuluttua on ikävä kyllä mahdottomuus ja jään vilkuttelemaan muille matkaan lähteville. Avainsana tässä, kuten ihan kaikessa, on matkavakuutus. Toivottavasti kukaan ei hetkeäkään ajattele säästävänsä siinä. Ihan sama matkustaako kerran kymmenessä vuodessa vai joka kuukausi, matkavakuutus täytyy aina olla matkalla voimassa. Minulla on jatkuva matkavakuutus, joka usein kannattaa, jos matkustaa useammin kuin kerran vuodessa. Matkaksi luetaan myös matkat Suomessa, jos ne ulottuvat esimerkiksi 50 kilometrin päähän kotoa. Valmismatkoihin sisältyy peruutusturva tietyin ehdoin, mutta vain matkavakuutus korvaa lähellä matkaa tapahtuvat peruuntumiset.

Mikään ei korvaa sillä hetkellä ärsytystä matkan peruuntumisesta. Rahojen takaisin saaminen kuitenkin mahdollistaa matkan toteuttamisen joskus toiste.

IMG_1483

Sairaalan ikkunoista Playa de las Amaricaksessa avautuu miellyttävän parantavat maisemat

Mitä jos sairastun tai joudun onnettomuuteen matkalla?

Tähänkin nyt ihan ensiksi se taikasana: Matkavakuutus. Matkavakuutuksen saavat myös eri tavoin vammaiset henkilöt. Matkavakuutus ei kuitenkaan korvaa olemassa olevan sairauden, mukaan lukien perussairauden, pahenemista matkoilla. EU-alueella suomalaisella on mahdollista saada hoitoa myös pitkäaikaissairauteen ja esimerkiksi dialyysi onnistuu ennakkoon sopimalla myös muissa EU-maissa. Hoito määräytyy aina oleskelumaan lainsäädännön mukaan. Suurin osa matkasairauksista on kuitenkin myös vammaisilla henkilöillä yhtä lailla äkillisiä ja täysin perussairauteen liittymättömiä kuin kenellä tahansa muullakin. Jos omaan sairauteen tai vammaan liittyy paljon asioita, jotka on syytä huomioida hoidossa, kannattaa ulkomaille ottaa mukaan englannin kielinen lääkärintodistus, jossa sairautta kuvataan tai ainakin valmistautua itse kertomaan omasta sairaudesta. Myös matkatoverin kannattaa tietää ainakin perusasiat siltä varalta, että et itse ole kykenevä puhumaan esimerkiksi onnettomuustilanteessa. Sairaaloiden sijaintia ja tasoa kannattaa selvittää jo ennen matkaa, jotta hädän hetkellä tietää miten toimia. Jos tämä kysymys jännittää kovastikin, voi sen ottaa huomioon jo matkakohdetta valitessa. Esimerkiksi Teneriffalla on paljon suomenkielistä hoitohenkilökuntaa. Etelä-Teneriffalla on myös totuttu hoitamaan henkilöitä, joilla on sairaus tai vamma ja hoito on korkeatasoista. Pääasiassa kaikista suurimmista turistikohteista löytyy korkeatasoiset yksityiset sairaanhoitopalvelut. Vakuutusyhtiöt neuvovat ja tarjoavat yleensä oikein hyvää ja nopeaa palvelua hädän hetkellä. Sitä kautta järjestyy myös kuljetus hoitoon Suomeen, mikäli kyse on vakavammasta ongelmasta.

Vaikka saamani hoito olikin hyvää ja pärjään hyvin englannilla, tuntui niin hyvältä, kun vakuutusyhtiön kautta soitti suomalainen asiantuntijalääkäri. Hänellä oli dokumentit kaikesta minulle tehdystä ja hän sai minut vakuuttumaan siitä, että oli tehty oikeita päätöksiä.

IMG_6934

IMG_6931

Thaimaan Hua Hinissä sairaalaruuan saa valita monipuoliselta listalta.

Mitä jos avustajani sairastuu matkalla?

Pääperiaate on tietenkin sama kuin aikaisemmassa kohdassa. Matkavakuutus täytyy ehdottomasti olla myös avustajalla. Ikävä tilanne tulee eteen silloin, jos avustajalle sattuu jotain niin vakavaa, että hän ei enää kerta kaikkiaan pysty tekemään työtään. Tähän on itseasiassa vaikeinta antaa yksiselitteistä vinkkiä. Kaksi avustajaa matkalla mukana vähentää riskiä pulaan joutumiselle. Myös porukalla reissaaminen tuo lisäturvaa, sillä porukasta löytyy usein joku, joka voi hätätilanteessa auttaa. Euroopan kohteisiin lennättää uuden avustajan usein helposti ja nopeasti. Joissakin kohteissa saa avustuspalvelua ostettua myös paikan päältä. Espanjan aurinkorannikolla tämä onnistuu tarvittaessa myös suomenkielellä. Pienemmät avustajan sairastelut voi mahdollisuuksien mukaan selvittää antamalla avustajalle mahdollisimman paljon aikaa levolle kuitenkin niin, että hän avustaa kaikista pakollisimmissa asioissa.

Avustajani sairastui voimakkaaseen vatsatautiin, joka veti hänet hyvin heikoksi. Onneksi emme olleet reissussa kaksin, sillä hän joutui olla vuodepotilaana pari päivää. Hän auttoi minua välttämättömissä asioissa ja lepäsi muun ajan, jolloin seurueemme muut jäsenet toimivat lisäapunani.

IMG_5858

Kreetalla renkaan korjaamista oli hyvä odotella lainasähkärissä

Mitä jos apuvälineeni hajoavat?

Tämä on ihan yhtä suuri asia kuin oma sairastuminen. Jos sähköpyörätuolini ei toimi, olen yhtä jumissa kuin jos olisin vuodepotilas. Apuvälineiden kohdalla kannattaa ehkäistä vahinkoja siinä määrin kuin mahdollista. Erityisesti sähköpyörätuolien suojaaminen lennolle on tärkeää, sillä lentäminen on yksi suurimmista riskeistä apuvälineille. Kaiken liikuntarajoitteisten lentomatkustamisesta voit lukea täältä. Etukäteen kannattaa selvittää, onko apuvälineelläsi kohdemaassa maahantuojaa, jossa apuvälineen voisi korjauttaa kaikista turvallisimmin. Isoimmista Euroopan kaupungeista tällainen saattaa löytyäkin, mutta mitä etelämmäs tai mitä enemmän valtamerten yli mennään, sitä epätodennäköisempää se on. Kohteissa, jotka ovat erikoistuneet erityisesti liikuntarajoitteisiin matkustajiin, löytyy yleensä valmiudet ainakin peruskorjauksiin. Apuvälineyksiköillä on Suomessa korjauksiin varsin yksiselitteinen kanta: Mitään ei saisi tehdä itse, eikä apuvälineitä saisi viedä kuin valtuutettujen maahantuojien huoltoihin. Kyse on turvallisuusseikoista ja ymmärrän tavallaan heidän kannan. Tässä kohtaa olen kuitenkin kapinallinen, sillä matkatilanteissa ei oikein muuta voi kuin soveltaa. Oma tuoli kannattaa tuntea ennen matkalle lähtöä ja perustyökalut, joilla saa ruuveja kiristeltyä ja renkaisiin laitettua ilmaa, kannattaa olla itsellä mukana. Myös ilmastointiteippi on hyvä ystävä monissa perustilanteissa. Mitä enemmän pystyt itse tekemään, sen parempi. Rengasrikot ovat tyypillisimpiä matkalla sattuvia ongelmia. Se osui kohdalleni viime vuonna niin Kreetalla kuin Thaimaassa ja molemmissa ongelma saatiin paikan päällä hoidettua. Pulaan jäämistä voi ehkäistä kuljettamalla mukana esimerkiksi omaa manuaalipyörätuolia sähköpyörätuolin hajoamista varten. Toinen vaihtoehto on valita kohde, jossa apuvälineitä voi hätätilanteessa vuokrata. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa selvittää, kattaahan matkatavaravakuutus myös apuvälineet. Vastaus kannattaa pyytää kirjallisesti. Usein korvauksen ylärajaa kannattaa nostaa, mikä maksaa hieman lisää. Suomalaisviranomaisilla ei ole tällä hetkellä vastuuta korjata ulkomailla sattuneita vahinkoja tai toimittaa ulkomaille uutta apuvälinettä. Lisätietoa täältä.

Sähkärin käsinoja, jossa joystick oli kiinni, meni rikki New Yorkin lennolla. Saimme kentältä rahaa taksiin ja käsinojan korjaukseen. Seuraavana päivänä etsimme paikallisen hitsausfirman.

IMG_7302

Parhaimmallakaan valmistautumisella ei täysin ongelmatonta matkaa voi taata. Yllättävissä tilanteissa tarvitaan rauhallisuutta, uskoa asiantuntijoihin, kekseliäisyyttä ja positiivisten valopilkkujen näkemistä. Apua kannattaa pyytää niin paljon kuin mahdollista, niin sieltä missä milloinkin on, mutta myös Suomesta. Tässä jalkavammassa hyvä puoli on se, että aikaa koneella istumiseen on nyt enemmän kuin ikinä tämän blogin historiassa. Luvassa siis paljon juttuja ja tulevia matkasuunnitelmia!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Janne
    21.2.2016 at 22:35

    EU:n sisällä matkustaessa kannattaa tilata EU:n laajuinen sairaanhoitokortti.

    ”Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.

    Kortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti. Siitä riippuen voit saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan.”

    Muistelen, että joku Suomalainen raskaana ollut oli saanut Turkissa ongelmia raskauden kanssa ja noin 100.000 euron luokkaa olevan laskun itselleen. Jos olisi matkustanut Turkin sijaan esim. EU-maa Kreikkaan, olisi saanut hoidon lähes ilmaiseksi.

    Jos on siis jotain lisäriskejä, niin kannattaa harkita kohdistaa matka EU-maahan ja tilata ennen matkaa tuo kortti netistä.

    http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

    Reply
    • Palmuaseman Sanna
      25.2.2016 at 20:33

      Hyvä, että otit esiin tämänkin! Tosiaan Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa hankkia ja näinhän se on, että EU-alueella reissaaminen on turvallisempaa silloin, kun on ylimääräisiä riskejä.

      Reply

Leave a Reply