Valikko
Karibia

Miten Karibialle pääsee?

Katso hetki alla olevaa kuvaa ja mieti kumpi näyttää sinusta houkuttelevammalta?

PicMonkey Collage

No niinpä. Toinen on otettu tänään vieressäni olevasta ikkunasta, toinen arvatenkin muutama kuukausi sitten. Ajattelin, että juuri nyt on hyvä hetki palata parin kuukauden takaisen esteettömän Karibian risteilyni tunnelmiin ja miettiä miten sinne pääsee (mielellään mahdollisimman pian). Oma risteilyni maailman suurimmalla risteilyalus Allure of the Seasilla toteutui yhteistyössä Royal Caribbean Internationalin kanssa. Monet teistä ovat kuitenkin toivoneet tietoa siitä, mitä tällainen reissu maksaisi ja sama toki kiehtoo itseäni, sillä joskus vielä palaan. Tarkkaa kirjanpitoa en tyypilliseen tapaani reissulla malttanut pitää, mutta muistikuvat ovat vielä suhteellisen kirkkaita.

Omatoimisesti vai matkatoimiston kautta?

Omatoimisesti risteilyn varaaminen Royal Caribbeanin nettisivuilta on helppoa, mutta vaatii toki kokemusta netin varausjärjestelmistä sekä hyvää englannin kielen taitoa. Myös esteettömän hytin saa varattua nettisivuilla. Hytin sijainnin voi valita jo varausvaiheessa ja vapaana olevat hytit näkyvät varausjärjestelmästä. Varausvaiheessa maksetaan matkasta varausmaksu (100 €/hlö) ja noin kuukautta ennen matkaa sitten loput. Etenin äsken varausprosessissa maksuvaiheeseen asti ja se vaikutti helpolta. Toinen vaihtoehto on varata matkatoimiston kautta. Erityisesti esteettömien matkojen kohdalla suosittelen tällöin Matka-Agentteja, jossa osataan huolehtia erityistarpeiden huomioimisesta matkan kaikissa vaiheissa. Matkatoimiston kautta ostaessa risteilylomasta saa pakettimatkan, johon kuuluu risteilyn lisäksi lennot ja mahdolliset majoitukset lähtösatamassa. Itse varatessa nämä kaikki täytyy huolehtia erikseen.

image

Lennot

Me lensimme Norwegian Airlinesilla Helsingistä Tukholman kautta Fort Lauderdaleen, josta laivakin lähti. Palatessa reitti oli sama. Pisin tähänastisin lentoni jännitti monellakin tapaa. Lentomatkasta ilman vessakäyntiä jo kirjoittelinkin ja on ollut kiva huomata, kuinka paljon aihe on herättänyt kiinnostusta. Jännitin myös pitkää penkissä istumista ja mahdollista hengitykseni vaikeutumista. Olin kuitenkin tyytyväinen Norwegianin uuteen Dreamliner -koneeseen monella tapaa. Penkeissä oli erityisen hyvä istua, koneessa on parempi ilmanpaine kuin lentokoneissa yleensä, siellä säädellään valaistusta helpottamaan aikaerorasituksia ja oma viihdejärjestelmä oli todella hyvä. Kosketusnäyttö oli kiinni edessä olevan istuimen selkänojassa ja sen kautta sai katsottua elokuvia (runsas valikoima!), kuunnella musiikkia (valtava valikoima!), tilattua syötävää, tutustua kohteeseen ja pyytää henkilökunnan paikalle. Me ostimme lentomme kolme kuukautta ennen matkaa ja maksoimme niistä 695 €/hlö. Lipun hinta sisälsi henkilöä kohden kaksi matkalaukkua, ruuat (lämmin ruoka koneen lähdettyä ja välipala noin tuntia ennen laskeutumista) ja paikan varaukset ennakkoon. Alle kuudellasadalla olisi päässyt, jos olisi lentänyt päivää myöhemmin, mutta halusin varmistaa tarpeeksi pitkän lepoajan Fort Lauderdalessa ennen risteilyä, joten olin valmis satsaamaan. Halvimmalla lennot Norwegianilta yhdellä vaihdolla (Tukholmassa, Kööpenhaminassa, Oslossa tai Lontoossa) voi saada noin 500 eurolla silloin, kun on varauksen kanssa hyvissä ajoin liikenteessä ja kyttää tarjouksia. Vertailin varausvaiheessa hintoja ja itse varaamista halvemmaksi tuli lippujen ostaminen Matka-Agenteilta. Tällöin ei myöskään tarvinnut itse ilmoitella lentoyhtiölle sähköpyörätuolin tietoja, vaan kaikki hoitui Matka-Agenttien kautta. Lentäisin Norwegianilla ehdottomasti uudestaankin pitkän lennon. Vaihtokenttänä pohjoismaiden lentokentät toimivat liikuntarajoitteisille loistavasti.

image

 

image

Risteilyn hinta

Jos nyt varaisin Läntisen Karibian risteilyn Royal Caribbeanin nettisivuilta Allure of the Seas -alukselle samalle viikolle, jolla olimme viimeksi (eli lähtö olisi 29.11.2015) maksaisin siitä 586 €/hlö eli hyvin vähän siihen nähden mitä saisin. Nettisivuilla on tosin päällä alennukset. Tämä summa sisältäisi risteilyn veroineen ja satamamaksuineen Interior -luokan hytissä eli samanlaisessa, jossa me olimme. Viereisessä tosin, sillä sama hytti on jo myyty. Hytin ja itse laivan tarjoamien elämysten lisäksi risteilyn hintaan kuuluu ruokailut ja laivan erittäin runsas ohjelmatarjonta. Matkaa varatessa voi maksaa ennakkoon tipit, jotka tuovat lisähintaa 61,74 €. Tämä kannattaa, sillä se helpottaa viimeistä päivää laivalla. Laivalla jätimme sitten vielä lisätippiä meitä kaikista parhaiten palvelleille. Lisämaksua risteilyllä tuovat retket, ostokset ja juomat. Luottokortiltani lähti risteilyn jälkeen 140 euroa. Tuohon sisältyi kahden ihmisen retki Jamaicalla, Guessiltä ostamani kaulakoru, joululahjoja läheisille, drinkkejä aurinkokannella ja viinipulloja ravintolassa. Olin varautunut pahempaan. Tässä tosin auttaa se, että kohtaa ihmisiä, jotka haluavat tarjota sinulle juomia.

Majoitukset ennen ja jälkeen

Ennen risteilyä täytyy yöpyä vähintään yksi yö Fort Lauderdalessa tai lähikaupungeissa. Lentoaikataulut eivät nimittäin yleensä osu kohdalleen niin, että laivaan ehtisi suoraan lennolta, eikä se muutenkaan ole kannattavaa, sillä lennot saattavat myöhästyä, eikä laiva odottele. Me yövyimme ennen risteilyä kolme yötä Fort Lauderdalessa hotellissa Best Western Oceanside Inn. Hotelli toimi oikein hyvin. Hotelli maksoi 133 € yöltä sisältäen aamiaisen. Risteilyn jälkeen laiva saapuu satamaan aikaisin aamulla eli iltapäivän tai illan lennolle ehtii hyvin. Toki matkaa voi halutessaan pidentää niin paljon kuin haluaa. Me jäimme vielä neljäksi päiväksi Miami Beachille, josta kerron teille pian.

Taksit

Satamaan saapuessa kannattaa käyttää taksia, sillä julkisia ei oikein ole tarjolla. Rampillisia, hieman normaalia isompia takseja on Fort Lauderdalessa hyvin saatavana. Kyytiin mahtui meidän kahden lisäksi sähkärini, jossa luonnollisesti istuin, kaksi isoa matkalaukkua sekä kokoon taittuva manuaalipyörätuolini. Taksimatka lentokentältä hotellille ja hotellilta satamaan maksoi tippeineen noin 15-20 dollaria/suunta eli noin 13-18 euroa. Saman verran se olisi ollut myös satamasta lentokentälle. Me jatkoimme satamasta Miami Beachille, mistä saikin sitten maksaa jo noin 80 dollaria eli 74 euroa.

IMG_2441

Eli millä hinnalla Karibialle mennään?

Hinnat vaihtelevat luonnollisesti runsaasti riippuen ajankohdasta ja mahdollisista tarjouksista. Tällaisen risteilyloman kohdalla kokonaishinnoissa liikutaan 1500-2000 euron välillä. Jos ensi marraskuussa kaikki hinnat olisivat samoja kuin viime vuonna (mikä ei tietenkään koskaan ole ihan niin) ja 29.11.2015 lähtevä risteily varattaisiin tänään, tämä minun kokema unelmaristeily tulisi maksamaan noin 1449 €/hlö. Hinta sisältäisi lennot niin kuin me ne koimme, viikon Läntisen Karibian risteilyn ja kaiken sen mitä siihen sisältyy, ennakkoon maksetut tipit, taksin Fort Lauderdalen lentokentältä hotellille, hotellilta satamaan ja satamasta Fort Lauderdalen lentokentälle (kahden ihmisen jakamana), hotellimajoituksen kahden hengen huoneessa yhdeksi yöksi Fort Lauderdalessa sekä USA:han matkustettaessa vaadittavan elektronisen ESTA-matkustusluvan (14 dollaria/hlö). Tämä on todellakin vain yksi esimerkki. Maissa rahaa saa lisäksi kulumaan niin vähän tai paljon kuin haluaa, samoin laivalla juomiin, retkiin ja ostoksiin (minun 140 euroa ei ole laskettuna tuohon kokonaissummaan). Royal Caribbeanin hieman vanhemmat ja pienemmät laivat, jotka tarjoavat kuitenkin samaa luksusta, risteilevät usein Allurea halvemmalla. Kaikkeen siihen nähden mitä risteilyt tarjoavat, yllätyin lopulta siitä, että unelmaristeilyn voi saada näinkin halvalla.

Miten sinne siis pääsee?

Rahaa säästäen ja sen jälkeen loppujen lopuksi melko vaivattomasti. Itse selvitellen tai asiantuntevaan matkatoimistoon luottaen. Ennen kaikkea nauttien.

image

Olen hyvin innoissani, että pääsen pian esittelemään teille unelmaristeilyllä kuvaamamme videon! Se on tehty huumassa, joten jotkut laivan osat ovat jääneet vähän vähälle kuvaukselle ja välillä kamera ei ole jaksanut pysyä suorassa matkassamme, mutta toivon silti, että se välittää teille kaiken sen tunnelman, jota näissä jutuissa olen yrittänyt sanoittaa. Ei enää kauaa!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Rosita
  8.3.2015 at 08:51

  Ihania kuvia harmautta piristämään! Kiitos tästä postauksesta!

  Reply
 • Helena Arvio
  8.3.2015 at 09:14

  Kun risteilyn hinta 1500-2000 €,/hlö, ei se mikään mahdottoman kallis ole. Jos kaverin kans ens vuonna lähtisin..

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  8.3.2015 at 19:26

  Kiitos kommentista, ne piristävät aina samalla tavoin kuin palmukuvatkin 🙂

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  8.3.2015 at 19:28

  Ei se kyllä todella ole niin kallista kuin yleisesti kuvitellaan. Yhtälailla saa rahaa kulumaan lähempänäkin oleviin kohteisiin. Suosittelen siis lämpimästi! 🙂

  Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: