Valikko
Risteilyt Suomesta

MS Silja Symphony vai MS Viking Gabriella?

Upeita perusteluja tuli sille, miksi monen teistä olisi ollut hyvä päästä vierailemaan Matka-Agenttien ja Royal Caribbeanin kutsumana Brilliance of the Seas -alukselle. Onnittelemme tällä kertaa kuitenkin vain Viviä! Onneksi loistoristeilijälle pääsee myös ihan viihtymään ja Karibian tai Välimeren lämpimät aallot ovat vielä aste parempaan myös laivavierailusta.

Seuraavia turkooseja laineita odotellessa paneudutaan kuitenkin meidän tuttuihin lähilaivoihin: Tukholmaan matkaaviin Viking Linen MS Gabriellaan ja Silja Linen MS Silja Symphonyyn, jotka ovat hyviä vaihtoehtoja risteilykuumetta helpottamaan, erityisesti näin kesäaikaan. Molemmista olen kirjoittanut ennenkin, mutta tehdäänpä tällä kertaa vertailu! Matkasin MS Gabriellalla Tukholmaan 13.5.2015. Takaisin palasin uudistetulla MS Silja Symphonylla 15.5.2015. Kumpi kannattaa valita esteettömälle matkalle? Aloita katsomalla miltä kummallakin laivalla näyttää!

Tiedon saatavuus

Pisteet Tallink Siljalle. Heidän nettisivuillaan on hyvin koottuina vammaispalvelut ja sivulle on linkki heti etusivun alaosassa. Kaikki tarvittava tieto on jaoteltu välilehdille ”ennen matkaa”, ”terminaalissa”, ”laivalla” ja ”matkan jälkeen”. Laivalla-välilehdeltä löytyy muun muassa koottuna tiedot kaikkien laivojen invahyteistä.

Viking Linella tiedot löytyvät ”Hyvä tietää” -osion alta. ”Liikuntarajoitteiset matkustajat” -sivulla tieto ei ole kuitenkaan yhtä kattavasti ja kätevästi koottuna kuin Siljalla. Esimerkiksi tiedot invahyteistä täytyy etsiä erikseen jokaisen laivan omalta sivulta.

Matkan varaus

Pisteet menee ehdottomasti Siljalle. Tallink Siljan nettivarauspalvelussa näkee myös invahyttien ajankohtaisen varaustilanteen, kun klikkaa auki ”erikoishytit” -kohdan. Hytin pystyy varaamaan nettipalvelusta, kuten minkä tahansa hytin.

Viking Linella invahyttejä ei näe netin varauspalvelussa. Vaihtoehdot ovat mennä myymälään, soittaa puhelinpalveluun tai lähettää varauspyyntö netissä olevalla lomakkeella. Kokeilin viimeisintä ja sain vastauksen seuraavana päivänä. Tällä kertaa hytti löytyi, mutta mikäli sitä ei olisi ollut, olisimme vaihdelleet sähköposteja todennäköisesti useamman päivän ajan. Soittamalla asia olisi toki varmasti selvinnyt nopeasti. Murto-osassa siitä ajasta olisin kuitenkin jo varannut hytin Siljan nettisivuilta.

Terminaalit

Molempien yhtiöiden terminaaleissa niin Helsingissä kuin Tukholmassakin pääsee hyvin liikkumaan pyörätuolilla ja avustuspalvelu on tarvittaessa saatavana kaikkiin terminaaleihin. Helsingissä molempien laivojen terminaalit sijaitsevat lähellä toisiaan ja keskeisellä paikalla Helsingin keskustassa. Tukholman päässä on makuasia, tykkääkö Viking Linesta, jonka terminaalista on muutaman kilometrin kävelymatka keskustaan ihanan vanhan kaupungin halki vai Siljasta, jonka terminaalin lähellä on metroasema. Omat pisteeni tässä kohtaa Viking Linelle, sillä metrojen hisseihin ei oikein koskaan voi luottaa ja kävelymatka Viking Linelta on ihana (paitsi räntäsateessa).

image

Hytit

Melko tasaista on, mutta Silja vie niukasti voiton, sillä uusittuun Silja Symphonyyn tuli myös Commodere-luokan invahytti! Tämä hytti on selkeästi normaalia suurempi ja erinomaisesti varusteltu. Siellä on parivuode ja vuodesohvasta saa lisäksi lisävuoteen. Yöpyminen hytissä oikeuttaa myös käyttämään Commodere-loungen palveluita sekä nauttimaan Bon Vivant -erikoisaamiaista. Kuulin hytin olemassaolosta vastikään ja se on ehdottomasti koettava! Arvostan nimittäin suuresti sitä, että myös pyörätuolin käyttäjille on valinnanvaraa. Silja Serenadella ei ole vastaavaa hyttiä. Silja Symphonyltä ja Serenadelta löytyy lisäksi Promenade- (ikkuna kävelykadulle) ja Seaside (ikkuna merelle)- luokan hyttejä, molemmista laivoista 12 kpl. Tällä kertaa yövyin Promenade-hytissä.

Viking Gabriellalla on neljä invahyttiä. Puolet ovat ikkunallisia A-hyttejä ja puolet B-hyttejä ilman ikkunaa. Tällä kertaa yövyin A-hytissä. Minun makuuni Gabriellan hytit ovat hieman Silja Linen hyttejä tilavampia, johtuen sänkyjen erilaisesta asettelusta. Molempien yhtiöiden laivoilla on kolmen hengen hyttejä, Siljalla myös väliovellisia hyttejä viereiseen hyttiin. Gabriellan hytit ovat sijainniltaan parempia, sillä ne sijaitsevat kannella 5., josta tullaan laivaan sisään. Hissiä ei siis tarvita ruuhkaisimpina hetkinä, mikä on etu.

image

Ravintolat

Pisteet tasan molemmille, sillä molempien laivojen kaikkiin ravintoloihin pääsee. Silja Symphonylla ja Serenadella suosikkini on italialainen Tavolata. Gabriellalla tykkään Tapas & Wine -ravintolasta, jossa saa kohtuuhintaan viiniä ja tapaksia, joita voi nauttia ihanissa merinäköalapöydissä. Myös baareihin pääsee ja tanssilattialle on pääsy molemmilla laivoilla.

image

Kaupat

On yksi asia, jossa näiden laivojen ei tarvitse hävetä maailman jättialusten rinnalla. Se on kaupat, sillä esimerkiksi maailman suurimpaan risteilijään Allure of the Seasiin verrattuna sekä Viking Linen että Silja Linen kaupat ovat todella monipuolisia. Molemmissa laivoissa kaupat ovat tilavia ja niihin pääsee hyvin pyörätuolilla. Silja väljensi Serenaden ja Symphonyn uudistusten yhteydessä Tax Free Superstore -kauppojansa merkittävästi ja siellä on nyt erityisen helppo liikkua. Hyllyjen välit ovat tilavat ja tilan tuntu on kaikkialla. Tästä syystä pisteet Siljalle.

Yleiset tilat

Pisteet jakautuvat tasan. Molemmissa laivoissa on tarpeeksi tilavat hissit, käytävillä mahtuu liikkumaan ja ulkokansille pääsee.

Pidin jälleen kerran kovasti kummastakin laivasta. Molemmissa on omanlainen tunnelmansa. Viking Linen Gabriella edustaa perinteikästä, tunnelmallista laivaa, jossa meri on koko ajan läsnä laivalla liikkuessa. Silja Symphony taas on suunnittelultaan lähempänä niitä lämpimämmillä merillä seilaavia loistoristeilijöitä ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia myös luxukselta tuntuvaan risteilylomaan. Silja Symphony vie voiton tässä esteettömyysvertailussa, mutta kummalla tahansa laivalla pärjää myös sähköpyörätuolilla liikkuvana oikein hyvin. Voit siis huoletta valita laivasi siinä missä kuka tahansa muukin ja se jos mikä on oikein.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: