Valikko
risteily / Välimeren risteily

Muistilista seuraavalle pitkälle risteilylleni

Käytännön asioiden muistilista seuraavalle risteilylleni:

 1. Kun lähdet kylmästä kohteesta (esimerkiksi Southampton mihin vuoden aikaan tahansa, Seattle syksyllä tai haaveilemasi New York muulloin kuin kesällä) tai saavut sinne, pakkaa mukaasi myös housut ja pitkähihainen. Muista kylmien kohteiden kohdalla myös, että meno aurinkokannella alkaa vasta kun lämpöä on varmasti. Älä lannistu, vaikka aluksi on ankeaa, ei kukaan ohjelman tekijä luota lämpöön niin, että ohjelmaa olisi ulkona ensimmäisinä päivinä.
 2. Ota mukaan jatkojohto, hytissä tosiaan voi olla vain yksi eurooppalainen pistorasia, joka toimii meille tutulla sähköjännitteellä (varo, ettet laita sähkärin laturia siihen toiseen, vaikka mukanasi olisikin adapteri.)
 3. Ota kaikki ilo irti formal-illoista, jolloin on lupa laittautua juuri niin paljon kuin jaksaa. Kukkamekko toimi hyvin nyt, ota se ensi kerallakin.
 4. Muista mennä The Quest – kilpailuun, se on aina yhtä viihdyttävä. Valitse paikkasi tarkoin ja katso kenen joukoissa haluat olla mukana. Katsomonosassasi täytyy olla yllytyshulluja ja mielellään vähintään yksi, jolla potentiaalisesti on tekohampaat.
 5. Älä jätä käyttötarvikkeita ottamatta mukaan sillä ajatuksella, että ostat sitten laivalta. Esimerkiksi pieni paketti tamppooneja maksaa 10 dollaria eli noin 9 euroa.
 6. Ruokaa älä missään nimessä ota mukaan tai tankkaa maissa, sillä sitä on paljon ja se on ihanaa. Välimeren risteilyllä kannattaa päivän viinilasi kuitenkin tilata mieluummin maissa (Espanjan 2 euroa vs. laivan 10 euroa)
 7. Ota mukaan pientä käteistä rahaa tippeihin, joita kuitenkin haluat lopuksi antaa tärkeille henkilöille.
 8. Osallistu promenaadilla oleviin tapahtumiin, muun muassa 70’s showhun ja Rock Britanniaan.
 9. Älä ota omaa pyyhettä, sillä hytissäsi on niitä välillä parhaimmillaan 10. Aurinkokannelta saa maksutta allaspyyhkeitä niin monta kuin haluaa. Älä kuitenkaan hävitä sitä, sillä muuten se maksaa 25 dollaria.
 10. Hytti voi olla ihan yhtä hyvä kannella 2 kuin kannella 12. Hissien ruuhkaisuuden kannalta on hyvä, jos hytti on mahdollisimman alhaalla tai ylhäällä, välikerroksissa on vaikeampi jäädä pois. Tämän ei kuitenkaan kannata olla tärkein valintakriteeri, tilaa annetaan aina.
 11. Unohda Johnny Rockets kokonaan, vaikka kuinka saisi kanta-asiakasetuna kaksi pirtelöä yhden hinnalla. Se ähky on ällöttävä. Sen sijaan aamuvohvelit voi syödä ihan hyvällä omatunnolla, jos joku paistaa niitä sillä hetkellä. Ei niin hyviä saa mistään.
 12. Jos suinkin mahdollista, muista mahdollistaa muutama tunti omaa aikaa itsellesi ja avustajallesi joka päivä.
 13. Jos saat välisatamien esteettömyydestä ristiriitaista tietoa, usko vasta kun itse näet.
 14. Hyödynnä tarjoukset ja varaa seuraava risteily jo laivan Next Cruises -pisteellä, sillä haluat kuitenkin varata jo heti laivasta päästyäsi, jos et tee sitä siellä.
 15. Ole ystävällinen, käänny kaikissa mieltä painavissa asioissa asiakaspalvelun puoleen, äläkä automaattisesti oleta saavasi hyvää palvelua, vaikka ystävällisyydellä ja kiitollisuudella voitkin saada vaikka sähkärin puhjenneen renkaan korjatuksi.

Ja sitten muistutuksesi alla oleva video laivan musiikin täyttämistä hetkistä ihan vain jotta muistaisin, miksi se seuraava risteily kannattaa varata pian. Neljässä minuutissa pätkät iltapäivien suosikistani Misaelista (ihanaa lukemisen taustamusaa), vauhdikkaasta 70’s showsta ja Rock Britanniasta, mainitsemastani The Quest -illasta, joka sisälsi paljon myös yhteislaulua, Queen-illasta, viimeisen päivän parataatista, kokkien esittäytymisestä, jäähyväisillasta ja mitä näitä kaikkia nyt olikaan. Ai että miten ihana risteily meillä oli!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Kthetraveller
  22.7.2017 at 19:53

  On ollut ihana lukea näitä sun tunnelmia Navigator of the Seas -alukselta, joka oli se meidän ensimmäinen Karibian-risteilijä aikoinaan. Reissun piti olla once in a lifetime -reissu, mutta RCCL:n upean palvelun myötä alkoikin uusi risteily kiinnostamaan ja siitä se sitten lähti. Sen verran tuohon sun muistilistaan pikkuvinkki: Ei tarvitse välttämättä pitää käteistä mukana tippaamista varten. jos haluaa jotain risteilyn lopussa muistaa. Painat vaan henkilön nimen ja tehtäväpaikan mieleen, marssit Guest Relations -tiskille ja ilmoitat, millä määrällä haluat ko. henkilöä muistaa. Saat tiskiltä kuitin tositteeksi tippauksesta, joten homman pitäisi olla varmaa.

  Tervetuloa pikkuhiljaa takaisin Suomen kamaralle ja siitä vaan uutta risteilyä suunnittelemaan!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   26.7.2017 at 20:25

   Kiitos vinkistä, hyvä tietää! 🙂 Jotenkin on ollut kiva antaa se tippikuori suoraan sille henkilölle, jonka palvelua erityisesti arvostaa, mutta tuohan on kätevää, jos niin käy ettei käteistä ole. Uusi risteilyloma on täällä jo hyvää vauhtia syntymässä, näköjään tää risteilykuume on tullut jäädäkseen 🙂

   Reply
 • Laura
  24.7.2017 at 13:05

  Tuli tänne blogiisi lukemaan taas risteilykuulumisia. Ihana on ollut seurata teidän reissua, se on ollut varmasti kiva. Katsoin tuon videosi ja kyllä tuli ikävä meidän viime vuotista risteilyä (tultiin Atlantin yli). Meillä oli myös 70-luvun juhlat ja se oli ehkä koko reissun mukavin ilta. Viimeisenä päivänä taas juhlittiin laivan synttäreitä täytekakun ja samppanjan voimin. Marraskuussa seuraavan kerran laivalle, risteillään New Yorkista Bahamalle.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   26.7.2017 at 20:26

   Ihanaa kun tulit! Oli kyllä todella hieno risteily jälleen kerran. Tulehan kertomaan sitten kokemuksia New York – Bahama -risteilystä, sieltä lähtevät risteilyt kiinnostaa itseäkin nyt kovasti!

   Reply

Leave a Reply