Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Nautiskelijan esteetön luontopäivä Suomen luontokeskus Haltiassa

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Espoon Nuuksiossa sijaitsee pääkaupunkiseudun helmi, jonka toivoisin jokaisen turistin ja paikallisen löytävän. Suomen luontokeskus Haltia on sijainnut upealla paikallaan luonnon keskellä jo 10 vuotta ja olen vieraillut siellä vuosien varrella muutamaan kertaan aiemminkin. Elokuun viimeisenä lauantaina, Suomen luonnon päivänä, olin Haltiassa kuitenkin ensimmäistä kertaa kesäaikaan ja enemmän ajan kanssa. Totesin, että se on erinomainen paikka pysähtyä nauttimaan luonnosta esteettömästi, helposti ja herkullisesti. Minun ja avustajaystäväni Lauran päivästä muodostuikin varsinainen nautiskelijoiden esteetön luontopäivä ulkona luonnossa liikkuen, ravintolassa herkutellen ja Haltian puhutteleviin näyttelyihin tutustuen. Päivä huipentui vielä parhaalla mahdollisella tavalla: viininmaisteluun metsässä.

Sanna kulkee sähköpyörätuolilla asfalttimäkeä alaspäin kohti Luontokeskus Haltiaa.

Esteetön Maahisenkierros -luontoreitti

Aurinko vilautteli loppukesän säteitään, joten päätimme aloittaa päivän ulkoilemalla. Luontokeskus Haltian läheisyydestä, Folkhälsan Solvallan urheiluopiston parkkialueelta, lähtee noin kahden kilometrin mittainen esteetön Maahisenkierros-reitti. Se on luokiteltu vaativaksi esteettömäksi reitiksi eli reitin varrella on loivia korkeuseroja ja osa saattaa tarvita reitille avustajan. Sähköpyörätuolilla reitti oli helppo kulkea. Sähköpyörätuolini nousi hyvin myös jyrkän asfalttimäen luontokeskus Haltian pihasta ylös Folkhälsan Solvallan parkkialueelle. Tämä pätkä kannattaa mennä autolla, jos mäki tuottaa hankaluuksia. Maahisenkierros lähtee huoltorakennuksen vierestä ja reitti kulkee alkupuolella pienen pätkän urheilukentän reunaa ennen syvemmälle metsään sukeltamista.

Tunnelma reitillä on ihana. Hiekkatie kulkee kumpuilevassa kangasmetsässä. Paikoin tulee vastaan kallioita, joista osaan pystyin nousemaan myös sähköpyörätuolilla. Reitin varrella on tehtäväpisteitä, joista jokaisen kohdalla pysähdyimme. Tehtävät ohjeistivat muun muassa hengittämään syvään ja tarkkailemaan luonnon pieniä yksityiskohtia. Minua ne ohjasivat hyvin rentoutumaan kiireisen viikon jälkeen ja oikeasti näkemään lehtien värejä, leikitteleviä koppakuoriaisia ja sienien yksityiskohtia. Elokuun lopussa tuntui ja näytti vielä kesältä, mutta ilmassa oli jo lähestyvän syksyn vieno tuoksu. Syksyllä ruskan aikaan reitti hivelee aisteja varmasti myös upeasti.

Maahisenkierroksen kohokohta on näköalalava, jolta avautuu näköala Nuuksion Pitkäjärvelle ja järviylängön kumpuileviin metsiin. Paikka sopii hyvin eväspaikaksi, sillä siellä on penkit, joilla levähtää. Osa penkeistä on muita korkeampia eli nouseminen niistä on helpompaa. Näköala on upea ja sitä olisi voinut katsoa vaikka kuinka pitkään. Luontokeskus Haltiassa odottava lounaspöytä sai meidät kuitenkin tällä kertaa jättämään väliin eväät ja jatkamaan matkaa hetken maisemien ihastelun jälkeen. Viihdyimme reitillä tehtävien ja maisemien ihastelun myötä kaikkiaan 1,5 tuntia, vaikka nopeammin sen toki kiertäisi koko ajan kulkien. Nautiskelijan luontopäivään kuuluu kuitenkin se, ettei mihinkään ole kiire ja voi antaa luonnon ohjata.

Lue myös: Maahisenkierroksen kuvaus Haltian sivuilla.

Sanna istuu sähköpyörätuolissa ja katsoo Maahisenkierros-reitin opastauluja.
Sanna takaapäin kuvattuna lähdössä Maahisenkierros-reitille. Kyltissä lukee Maahisenkierros 2.
Sanna kulkee metsässä sähköpyörätuolilla ja katselee vasemmalle sivulleen.
Sanna kalliolla sähköpyörätuolilla
Sanna kulkee sähköpyörätuolilla alamäkeä, jonka ympärillä on puiset käsijohteet. Kyltissä lukee Maahisenkierros 1.0.

Ravintola Haltia

Luonto on monella tapaa läsnä myös Ravintola Haltiassa, luontokeskuksen toisessa kerroksessa. Sinne pääsee suoraan ulkokautta tai Haltian pääoven kautta nousemalla ensimmäisestä kerroksesta toiseen erittäin tilavalla hissillä. Ravintolassa on isot ikkunat, joista avautuu maisema luontoon. Myös ulkoterassille pääsee syömään, mutta me viihdyimme tällä kertaa sisällä. Ravintolan puinen sisustus ja kotimaisista puhtaista raaka-aineista valmistettu ruoka sopivat ympäristöön erinomaisesti. Me nautimme buffet-lounaan, joka on päivittäin tarjolla 11.00-16.00. Perjantaisin ja lauantaisin tarjolla on myös Á la carte illallinen. Lounasbuffet oli todella runsas ja pääruokavaihtoehtoja oli useita. Kaikki maut maistuivat erinomaisilta, enkä tiedä liittyikö se aiempaan ulkoiluun, avautuviin luontomaisemiin vai ainoastaan ruuan makuun, mutta tämä oli paras lounasbuffet aikoihin. Illallisessa olisi varmasti vielä oma tunnelmansa ja se täytyy kokea seuraavaksi.

Lue myös: Ajankohtaiset aukioloajat ja ruokalistat ravintola Haltian sivuilla.

Ravintola Haltian pöytiä ja lasiseinä luontoon
Ravintola Haltian pöytiä
Sanna sähköpyörätuolissa Luontokeskus Haltian hississä, joka hyvin tilava

Luontokeskus Haltian näyttelyt

Haltian näyttelyistä keskityimme erityisesti kahteen: Suomen luonto -päänäyttelyyn sekä Haltian 10-vuotisjuhlavuoden erikoisnäyttelyyn: Suo, kuokka ja some – päivitä luontosuhteesi. Päivityksen todella teimme, sillä molemmat näyttelyt herättivät paljonkin ajatuksia ja keskusteluja. Suo, kuokka ja some -näyttelyssä kuljimme viiden eri teema-alueen läpi liikkeelle lähdöstä sisäiseen kokemukseen. Reitin varrella syvennyimme ensin historiaan ja luonnon hyödyntämiseen eri aikoina. Näyttelyn edetessä saavutettiin nykyajan uhkia ja toisaalta oivallus siitä, kuinka tärkeä luonto meille aina vain on. Näyttely haastoi myös miettimään omia luontoon liittyviä pelkoja mielenkiintoisella tavalla pelkohelmien avulla. Luontosuhdetestillä pystyi testaamaan tämänhetkisen luontosuhteensa ajatuksia herättävien kysymysten kautta. Kuinka ollakaan, myös testi vahvisti minun olevan luonnosta nautiskelija.

Suomen luonto -päänäyttelyssä oli jotain samaa kuin edellisellä vierailullani Haltiassa, mutta myös monta uutta tai eri tavalla aseteltua asiaa. Näyttelyyn kuljetaan kiehtovan lumikanjonin läpi. Avarassa näyttelytilassa pääsee kokemaan Suomen luonnon lumoavia värejä sekä kaikkia aisteja vuorotellen koskettavia näkyjä ja ääniä. Niin todellisen tuntuisia, että ne aina välillä myös tuntee iholla ja haistaa nenässä. Valtavan 18 metriä leveän panoraamaseinän edessä voi yhdellä vierailulla kokea kaikki Suomen kansallispuistot ja eri vuodenajat. Se oli ehdottomasti yksi suosikeistani, mutta ihan ykköseksi kohosi Luontoäidin kutsu -tila. Siellä revontulet leikkivät katossa ja äänimaailma koostuu muun muassa sateesta ja tulesta. Hyvissä näyttelyissä parasta on se, että ne resonoivat omaan mielentilaan. Nyt hyvältä tuntui luonnon äärelle pysähtyminen ja nautiskelu, joskus toiste itse tekeminen ja kokeminen. Haltia taipuu moneen mielentilaan ja monen ikäisen ihmisen toiveisiin. Valokuvissa kaikki ei välity, joten kannattaa kokea itse. Näyttelylippuun sisältyy ääniopaste, jonka avulla vierailusta saa vielä enemmän irti.

Lue myös: Haltian tämänhetkiset näyttelyt Haltian sivuilla.

Sanna tutkii Suo, kuokka ja some -näyttelyä. Kuva sivusta päin. Katosta roikkuu kenkiä.
Sanna katselee lasin takana olevia luonnon ruoka-aineita ja järvimaisemaa.
Sanna mustana hahmona kuvan etuosassa, taustalla värikäs videoteos, jossa auringonlasku.
Sanna kulkee Luontokeskus Haltian lasisessa lumikanjonissa.
Sanna katsoo panoramaseinällä olevaa talvimaisemaa ja revontulia.
Sanna katsoo kauempana panoramaseinän luontomaisemaa, vieressään Haltia näyttelysalin puinen Sotkanmuna.

Luontokeskus Haltian esteettömyys

10 vuotta sitten valmistunut Suomen luontokeskus Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan massiivipuusta tehty julkinen rakennus. Sen tarina johtaa Suomen kansalliseepokseen Kalevalaan. Haltian sivuilla rakennusta kuvataan näin: ”Haltia muistuttaa muniaan hautovaa sotkaa. Rakennuksen torni on kuin linnun kaula, ja linnun pää on kääntynyt katsomaan Pitkäjärvelle. Katon aurinkopaneelit muistuttavat linnun höyheniä. Sotkan muna löytyy lopulta Haltian päänäyttelystä. Talo tekee tiedosta elämyksen. Haltia ympäröi kävijän tarujen ja myyttien maailmalla, jossa ovat samaan aikaan läsnä muinaissuomalainen luonto ja nykyluonto. Kaiken innoittaja on kalevalainen kulttuuri.”

Suomen luontokeskus Haltia on hyvin esteetön rakennus. Ulko-ovi avautuu automaattisesti, joskin vierailumme aikaan siinä oli jotain ongelmaa. Sisällä on hyvin tilaa liikkua ja näyttelytilat ovat väljät. Moniaistisuus on toteutettu hienosti ja opastauluihin ja kosketusnäyttöihin yltää myös pyörätuolista. Päänäyttelytilassa on seinustalla lainattavissa runsaasti taittuvia tuoleja, mikäli välillä täytyy istahtaa. Näyttelytilassa on myös kiinteitä istuimia. Aulassa on tilava esteetön wc, jossa on wc-istuimen ympärillä tukevat seinästä taittuvat tukikaiteet. Ylhäällä ravintolan läheisyydessä on hieman pienempi esteetön wc. Myös Haltian auditorio ja kokoustilat ovat esteettömiä ja varattavaan yksityissaunaan mahtuu aiemman kokemukseni mukaan suihkupyörätuolilla.

Lue myös: Luontokeskus Haltian esteettömyystiedot Haltian sivuilta

Sanna katsoo teosta, jossa joutsenet pelaavat shakkia.

Suomen luontokeskus Haltia on paikka, jonne mielelläni veisin jokaisen Suomeen tulevan esteettömyyttä tarvitsevan turistin. Itseasiassa joitakin vuosia sitten sainkin esitellä Suomen luontoa luontokeskus Haltian avulla muun muassa erittäin suosittua Curb free with Cory Lee -blogia kirjoittavalle yhdysvaltalaiselle Corylle. Haltia tarjoaa yhdellä vierailulla turistille näköalan koko Suomen luontoon, mutta yhtälailla meille suomalaisille esteettömän ja monipuolisen mahdollisuuden viettää päivä luonnossa. Meidän nautiskelijan esteetön luontopäivä huipentui huikeaan elämykseen, punaviinin maisteluun metsässä sommelierin johdolla. Lue maistelun tunnelmat erillisestä artikkelista.

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Viininmaistelua metsässä esteettömästi:

Wine in the Woods
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Näyttääpä kivalta reitiltä. Niinhän se on, että ulkoilun jälkeen ruoka maistuu aina paremmalta, mutta kuulostaa kyllä todella hyvältä tuo buffet. Nuo näyttelyt ovat itseltäni vielä näkemättä, kuulostavat mainiosti toteutetuilta.

    Reply

Leave a Reply