Valikko
Nordic Bloggers Experience / pääkaupunkiseutu / yhteistyö

Opastettu esteetön kierros Helsingissä

Olen saanut vierailla viime vuosien aikana monissa ihanissa kaupungeissa ja yhä vain yksi suurimmista suosikeistani sijaitsee niin lähellä, että sen välillä melkein unohtaa. Viime viikolla sain tilaisuuden keskittyä katsomaan rakasta Helsinkiäni oikein kunnolla.

Olen asunut suurimman osan elämästäni Espoossa, Helsingin naapurissa. Lapsuudessani ja varhaisnuoruudessani Helsinki oli paikka, jonne menemiseen liittyi aina jotain erityisen hienoa. Siellä käytiin kavereiden kanssa shoppailemassa ja elokuvissa, kasvamassa ja opettelemassa isoina elämistä. Ensimmäinen oma kotini sijaitsi Helsingissä Katajanokalla, jossa ehdin asua kaksi vuotta ennen kuin muutin pariksi vuodeksi Lauttasaareen ja sieltä takaisin Espooseen. Helsingissä asuessanikaan sen pieni kultainen hohto ei hävinnyt silmistäni ja joka ikinen päivä, jolloin kuljin merenrantaa pitkin Katajanokalta Helsingin yliopistolle, on muistissani täynnä tunnetta. Nykyään käyn Helsingin puolella päivittäin töissä ja erityisesti kesäisin suuntaan kaupungin rantateille aina kun suinkin pystyin. Viime viikolla, osana Nordic Bloggers’ Experiencen pre-touria, olin ensimmäistä kertaa opastetulla kierroksella kultaisessa kaupungissani. Oi kuinka kivaa se olikaan!

IMG_7659

Happy Guide Helsinki järjestää Helsingissä monenlaisia opastettuja kierroksia kävellen, pyörillä, ratikalla, bussilla ja mikä ettei myös invataksilla. Yrityksen valikoimissa on nimittäin myös erilaisia esteettömiä opastettuja retkiä, joita esitellään Accessible Helsinki -sivulla.  Meidän retkemme suunnittelussa ajateltiin ensisijaisesti Briteistä tulleita Martynia ja Kasiaa, jotka olivat ensimmäistä kertaa Suomessa. Keskityimme siis perusnähtävyyksiin, mikä ei kuitenkaan haitannut minua pätkääkään. Oppaamme Karri näki Helsingin selkeästi ihan yhtä kultaisena kuin minä, mutta eronamme oli se, että hän tietää kaupungista todella paljon ja osasi kertoa tarinoita ja yksityiskohtia todella innostavasti ja mielenkiintoisesti. Kuinka monta tarinaa ja hienoa yksityiskohtaa kaupunkiin mahtuukaan! Mukanamme oli myös ihana, Helsinkiä rakastava Kathrin, joka työskenteli NBE-projektissa ja teki minun tavoin ison työn esteettömän osuuden onnistumiseksi.

IMG_3313

Helsinki-päivänämme pakkanen hipoi kahtakymmentä ja Helsinki näyttäytyi valkoisena. Emme siis toteuttaneet kierrosta sähköpyörätuoleilla/kävellen liikkuen tai julkisia hyödyntäen, vaan käytössämme oli koko kierroksen ajan tilausajossa ollut invataksi, josta aina välillä poistuimme tarkastelemaan paikkoja lähemmin. Kierroksemme alkoi rautatieaseman ympäristöstä, josta etenimme Esplanadin puiston kautta Tuomikirkolle, joka loisti lumikoristeessaan. Temppeliaukion kirkko, Sibelius-monumentti, Hietaniemen ranta, Töölön kadut, Töölönranta, Olympiastadion, Kaivopuisto ja Café Carusellin maukas lounas. Miksi en koskaan istu siinä ravintolassa talvisin tuijottamassa huumaantuneena valkoista maisemaa? Lounaan jälkeen matkamme vei Hakaniemen kauppahalliin ja sieltä eteenpäin Arabiaan ja tehtaanmyymälöihin. Miksi olen unohtanut tuon alueen? Olen edelleen sitä mieltä, että kesä ja Helsinki ovat minulle parhaiten sopiva yhdistelmä, mutta se ei poista sitä, kuinka kaunis talvi-Helsinki voi olla ja kuinka paljon kaupungissa riittää tekemistä myös tähän vuoden aikaan. Pitäisi vain muistaa.

IMG_3316

Aina ei tarvitse lähteä kauas edes palmuja rakastavan mielestä, joten mitä jos seuraava matkasi suuntautuisikin Helsinkiin ja ottaisit siitä kaiken irti ihan aitona turistina? Turistin silmin rakas kaupunki näytti paitsi erityisen kauniilta, myös yllättävän esteettömältä. Samaa mieltä olivat myös vieraamme. Kaupungissa asuvana huomaa epäkohdat, turistina on helpompi noudattaa samaa katsontatapaa mitä teen aina matkoillani: Näen kaiken sen, mihin pääsen. Helsingin hotellien osalta tilanne on erinomainen, sillä kaupungista löytyy lukuisia hotelleja, jotka tarjoajavat palveluita myös esteettömästi matkaileville. Martyn ja Kasia asuivat ensin Original Sokos Hotel Vaakuna Helsingissä (tosi kiva, plussana korkeussäädettävä sähkösänky huoneessa!) ja Radisson Blu Plazassa (yksi suosikeistani, huone parisänkyineen erityisesti pariskunnille sopiva). Kesäaikaan Happy Guide Helsingin kierros on helpompi toteuttaa julkisia kulkuvälineitä hyödyntäen. Oppaan johdolla on samalla helppo tutustua Helsingin esteettömään julkiseen liikenteeseen, jos se ei ole vielä itselle tuttua. Kierroksen jälkeen Helsinkiin tutustuminen on helpompaa myös omatoimisesti.

IMG_7667

IMG_7684

IMG_7678

Se huono puoli talvessa on, että meikän on mahdotonta ottaa hanskoja pois ja toppavaatteisiin pakkautuneena ottaa valokuvia. Siksi en voi kuvin näyttää teille kaikkea sitä kauneutta, joka ikävä kyllä on nyt vesisateiden myötä jo lähtenyt pois. Onneksi otin kuvia varastoon viime kesänä, joten tässä kevään aikana lupaan jakaa tärppini esteettömään kesä-Helsinkiin! Kerro kuitenkin ensin alla olevaan kommenttilaatikkoon millainen on sinun esteetön Helsinki, mitä sinun kierrokseesi sisältyisi?

Kiitos upeasta päivästä Happy Guide Helsinki ja kierroksen mahdollistanut Visit Finland.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply