Valikko
Turku

Opastettu esteetön kierros Turun paheelliseen historiaan

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Paheiden perässä Turkuun. Mikäli paheisiin lasketaan juhliminen, kuten muinoin historiassa, ei tämä suinkaan ollut ensimmäinen kertani. Tällä kertaa paheet tuli kuitenkin käytyä läpi yhdessä torstai-illassa ja kotiin ehti hyvin yöksi. Monipuolisia opastettuja kävelykierroksia järjestävän kulttuurimatkailuun erikoistuneen Magni Mundi -yrityksen yksi suosituimmista kierroksista on Paheiden Turku, joka veti minutkin illaksi kaupunkiin oppimaan lisää Turusta ja testaamaan, kuinka kierros toimii sähköpyörätuolilla liikkuen.

Sain taas vahvistusta sille, että aurinko tosiaan paistaa aina, kun minä ja Turku kohtaamme (lukuun ottamatta sitä tuntia, kun olin kierroksella Kakolassa, mutta siihen tunnelmaan sopikin vesisade). Syyskuun aurinko toivotti nimittäin minut ja avustajani Virvan aivan erityisen lämpimästi tervetulleiksi, kun saavuimme syyskuisena iltapäivänä Kupittaan asemalle. Helsingin suunnasta tulevat junat eivät mene remontin vuoksi Turun rautatieasemalle, vaan jäävät Kupittaalle. Sieltä onneksi pääsee keskustaan paikallisliikenteen bussilla tai noin kaksi kilometriä kävellen/apuvälineillä kulkien hyvin opastettua reittiä. Hyviä esteettömiä vaihtoehtoja molemmat, mutta me valitsimme jälkimmäisen. Turun kaduissa on kyllä omat haasteensa erityisesti suojateiden paikoin jyrkkien madallutusten osalta, mutta noin yleisesti ottaen kaupungilla kulkeminen on aina hyvä ratkaisu. Turku-retkelle paheellisten tarinoiden perässä innostui myös ystäväni Noona, joka oli saapunut kaupunkiin jo aiemmin päivällä. Me molemmat asumme pääkaupunkiseudulla, mutta emme ole pitkään aikaan ehtineet tavata. Nyt me kuitenkin kohtasimme Turussa, ravintola Blankon aurinkoisella terassilla ja nautimme aivan mielettömän hyvät lehtipihvit ennen kierrosta.

Maisema Turun Aurajoen rannasta. Etualalla kukkia.

Paheiden Turku

Paheiden Turku -kävelykierros lähti Kaupungintalon pääovilta Aurakatu 2:sta, aivan ravintola Blankoa vastapäätä. Oppaamme Annamari Laine, toinen Magni Mundin omistajista, odotti siellä hyvissä ajoin ja hiljalleen hänen ympärilleen alkoi kerääntyä ihmisiä. Ryhmäämme liittyi lähes 20 eri ikäistä henkilöä, suurin osa todennäköisesti kotikaupunkinsa historiasta kiinnostuneita. Annamarilla oli käytössään äänenvahvistin, joka toimi hyvin ja teki äänen kuuluvaksi ilman särinöitä. Kaupungintalo sopi hyvin kierroksen lähtöpaikaksi, sillä arkkitehti Charles Bassin suunnittelema rakennus valmistui alunperin vuonna 1812 Seurahuoneeksi, jossa vietettiin vuosien varrella monet railakkaat tanssiaiset ja nautittiin ruoasta ja juomista. Kaupunkilaisten juhlat olivatkin suuressa roolissa kierroksella. Annamari kertoi mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia menneisyydestä ja niitä oli erityisen mielenkiintoista kuunnella katsellen samalla tämän päivän näkymää samasta paikasta, johon tarinat sijoittuivat. Yksi niistä on nykyinen Casagrandentalo, jossa ennen sijaitsi Seipellin sali, hauskanpidon keskuspaikka 1700-luvun loppupuolella. Seipellin talosta katsotaan alkaneen Suomen hotelli- ja ravintolatoiminta vuonna 1757. Ensimmäistä kertaa ravintolaan saattoi vain mennä ja tilata ruokaa. Aiemmin krouveihin ja kestikievareihin piti tilata ruuat etukäteen.

Viimeksi Turussa ollessani kuulin Kakolan vankila-alueen historiaa ja Paheiden Turku -kierros sopi hyvin samaan teemaan. Nyt mentiin kuitenkin syvemmälle historiaan ja myös aikaan ennen vankiloita. Vanhan raatihuoneen edessä pysähdyimme kuulemaan rikoksista ja oikeuden luvusta keskiajalta 1700-luvulle. Nykyisen kaltaista vankilajärjestelmää ei ollut, sillä vankien pitäminen vankiloissa nähtiin kalliina, eikä moiselle ollut rahoitusta. Rikolliset joko mestattiin, heitä kuritettiin tai häpäistiin, teosta riippuen. Hirtetyt ruumiit jätettiin näytille varoittamaan muita ja jo kaupunkiin tulija sai kaupungin rajalla huomata, että kaupungissa pidettiin yllä sääntöjä. Annamari kävi mielenkiintoisesti ja hauskastikin läpi tuon ajan rikoksia, nautintoaineita, huorintekoja ja ihmiskohtaloita. Tarinat olivat välillä karskeja ja siksi tätä kierrosta suositellaankin vain aikuisille.

Joukko ihmisiä kulkee Aurajoen rantaa, kävellen ja kaksi sähköpyörätuoleilla.
Opas seisoo patsaan vieressä Aurajoen rannassa ja joukko ihmisiä on kerääntynyt ympärille.
Sanna ja muita kuuntelevat opastusta puistossa.
Opas ja kierroksen osallistujat Vanhan raatihuoneen edessä.

Esteettömyys Magni Mundin kävelykierroksilla

Paheiden Turku -kierros kesti 1,5 tuntia ja sen aikana kuljettiin noin 1,5 kilometriä. Kaupungintalolta kuljimme Aurajoen rantaa pitkin kohti Tuomiokirkkoa ja ylitimme joen Tuomiokirkkosiltaa pitkin. Kierroksemme päättyi Aboa Vetus Ars Nova -museon edessä täl pual jokke (tiedoksi ei-turkulaisille, että se on Tuomiokirkon puoli). Kuljettava reitti saattaa vähän vaihdella eri kerroilla. Minun lisäkseni kierroksella oli mukana kaksi muuta sähköpyörätuolin käyttäjää, muut kulkivat kävellen. Sähköpyörätuolilla kulkeminen kierroksella oli helppoa. Turussa on kävelyteillä jonkin verran mukulakiviä, mutta ne ovat paikoin kierrettävissä kulkemalla pyörätien reunaa. Pahimpia pyöreitä ja teräviä mukulakiviä kierroksella vältettiin. Magni Mundin kävelykierroksille ilmoittautuessa kannattaakin kertoa mahdollisesta liikuntarajoitteesta tai apuvälineistä, jotta kierroksen reittivalinnoissa osataan ottaa ne huomioon. Opas huomioi, että kaikki pysyvät mukana ja liikkuessa ei puhuttu, vaan tarinat keskitettiin hetkiin, jolloin pysähdyimme. Mahdollisuutta istumiseen ei ollut kaikilla pysähdyspaikoilla, mikä kannattaa huomioida, jos pitkään käveleminen tai paikallaan seisominen tuottavat hankaluuksia.

Magni Mundi järjestää kaikille avoimen opastetun kävelykierroksen Turussa vuoden ympäri joka lauantai klo 13.00. Kierroksen hinta on tänä vuonna 12 €/hlö. Avustaja tai tulkki osallistuu kierrokselle maksutta. Kierrosten teema vaihtelee viikoittain. Loppuvuoden kierrosten aikatauluun voi tutustua Magni Mundin aikataulusivulla ja kierrosten sisällön kuvauksiin Magni Mundin kierroskuvausten sivulla. Itseäni kiinnostaisi vielä ainakin Pimeä keskiaika, Paskareissu Turussa ja joulukuussa järjestettävät jouluiset kierrokset. Tämä Paheiden Turku on ohjelmassa seuraavan kerran lauantaina 21.10. Kaikki ulkona kulkevat kävelykierrokset soveltuvat myös apuvälineiden käyttäjille. Lumiseen aikaan tosin kaikki riippuu katujen sen hetkisestä talvikunnossapidosta. Magni Mundin kierroksen voi ostaa myös yksityiskierroksena haluamanaan ajankohtana esimerkiksi omalle ryhmälle. Saatavilla on myös kuvailutulkattu kierros näkövammaisille. Kokonaisvaltaisempaa palvelua toivova voi hankkia Magni Mundilta myös matkapaketin Turun seudulle tai miksei muuallekin Suomeen. Magni Mundi on latinaa ja tarkoittaa suomeksi käännettynä ”suuret maailmat”. Kulttuurin nälkäiselle Turku ja sen värikäs historia todellakin vie suuriin maailmoihin.

Lue lisää: Magni Mundin kierrosten esteettömyys- ja saavutettavuuskuvaus Magni Mundin sivuilla

Sanna ja toinen sähköpyörätuolin käyttäjä sekä käveleviä henkilöitä kulkevat Turun Aurajoen rantaa.
Sanna ja muut kierroksen osallistujat kulkevat puistossa.
Sanna ja kierroksen osallistujat kulkemassa
Sanna ja ystävä katsovat tosiaan nauraen ja kulkevat ryhmän perässä.
Maisemaa Aurajoelle päin.
Maisemaa Aurajoelle päin.

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Lue lisää esteettömästä Turusta

Esteetön Kakolan kierros
Kaikki Palmuaseman Turku-jutut
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tykkään itse Turusta valtavasti. Olen ollut muutamallakin erilaisella opastetulla kierroksella, jossa yhdessä on ollut sama aihe. Olen tykännyt kaikista näistä, ja suosittelen kyllä kovasti – todella kiinnostavia!

    Reply

Leave a Reply