Valikko
Aulanko / luonto

Pakkasaamu Aulangon luonnonsuojelualueella

Vietin marraskuun alkupuolella vuorokauden mittaisen esteettömän kylpyläloman Scandic Aulangossa. Toisen päivän aamuna seutu peittyi sumuun, joka alkoi hiljalleen hälvetä varhaisen aamu-uintimme ja sitä seuranneen aamiaisen jälkeen. Talven ensimmäinen pakkasaamu ja sen tuoma huurre kipristeli iholla ja luonnossa, kun lähdimme tutkimaan kylpylän lähiympäristöä.

Aulangon luonnosuojelualueella on useita reittejä kuljettavaksi myös apuvälineillä. Me suuntasimme kohti Aulangon näköalatasannetta. Matkaa Scandic Aulangolta kertyi noin 1,5 kilometriä. Valitsimme hotellilta lähdettyämme jyrkän ylämäen, joka vei meidät luontoon. Sähköpyörätuolilla pääsin, mutta hiekkatie oli epätasainen ja hankala kuljettava. Karttaa tarkemmin etukäteen tutkimalla olisi voinut valita autotien, joka olisi kiertänyt, mutta ollut taatusti tasaisempi, vaikka nousua siinäkin tulee väkisin. Tuon mäen jälkeen kuljimme asfaltoitua autotien reunaa. Autoja tuli vastaan erittäin vähän ja tie on tarkoitettu molemmin tavoin kulkeville. Matkalla ohitimme Joutsenlammen ja ihailimme Metsälaakson toisella puolella ollutta Ruusulaakson paviljonkia. Aurinko pilkahteli puiden lävitse ja teki huurteesta timantteja.

IMG_2543

IMG_2549

IMG_2553

IMG_2562

IMG_2565

Aulangon näköalatasanne sijaitsee Aulangon Näkötornin alla. Torniin ei pääse esteettömästi ja nyt se oli koronaviruksen vuoksi muutenkin suljettuna. Vieressä on Aulangon Tornikahvila, joka ei myöskään nyt ollut auki, mutta johon olisi lukemani mukaan esteetön sisäänkäynti ja sisällä esteetön wc. Esteettömällä äköalatasanteella ei kuitenkaan torniin kaipaa. Tasanteelta avautuu upea näköala Vanajaveden laaksoon, yhteen kansallismaisemistamme. Näköala oli tullessamme sumun peitossa, mutta silti se oli vaikuttavan näköinen. Onneksi jäimme kuitenkin maisemaa rauhassa ihastelemaan vajaaksi puoleksi tunniksi, sillä hiljalleen sumu antoi tilaa auringolle ja edessämme avautui lähes epätodellisen kaunis näkymä. Katso kaikki alla olevat kuvat niin ymmärrät mitä tarkoitan. Upea Aulanko, aion ehdottomasti mennä myöhemmin tutkimaan lisää!

IMG_2568

IMG_2570

IMG_2572

IMG_2577

IMG_2588

IMG_2589

IMG_2595

IMG_2600

IMG_2601

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Aulanko on tosiaan hieno kohde. Nyt kun on nähnyt paljon hienoja talvikuvia, niin tulee mieleen, että talvinenkin Aulanko näyttäisi varmasti todella hienolta. Oikeastaan voi varmaan sanoa, että Aulanko on kiva kohde ympäri vuoden!

    Reply

Leave a Reply