Valikko
Karibia / Palmuaseman matkavinkki / risteily

Pakkauslista Karibian risteilylle

Seuraava risteily Karibialla lähestyy ihanan huumaavaa vauhtia. Reilun kahden viikon kuluttua lähden noin kahdenkymmenen muun, toivottavasti ihan yhtä innokkaan, matkustajan kanssa kohti Miamia, Karibian risteilyä ja Miami Beachiä. Kyseessä on Palmuaseman ja Risteilykeskuksen yhdessä suunnittelema esteetön matka, jolle lähden matkanjohtajaksi. Tuo matka on monille lähtijöille ensimmäinen risteilyloma. Myös ystävä- ja tuttavapiirissäni on moni lähdössä lähiaikoina ensimmäiselle risteilylleen ja olen saanut viime aikoina paljon kysymyksiä risteilyihin liittyen. Yksi paljon kysytty asia on se, miten risteilyllä pukeudutaan ja mitä sinne tarvitsee mukaan. Sama kysymys on itsellenikin ajankohtainen, joten eiköhän pohdita pakkauslistaa!

1) Vaatteet ja pyyhkeet

Kannattaako matkalaukku täyttää kesävaatteilla kotona vai vasta risteilyllä?

Sanoisin, että kotona. Niin valtava ja kaikkea sisältävä kuin risteilyalus onkin, kauppojen valikoimat eivät ole kovin kummoiset. Koruja ja kelloja laivalla on usein todella paljon myynnissä, mutta vaatteita erittäin rajallisesti. Karibian satamista löytyy yleensä paljon helle- ja ranta-asuja, ensimmäiset heti laivasta tullessa risteilymatkustajia varten tehdyillä kauppa-alueilla ja seuraavat sitten itse kaupungeista. Jos ennen risteilyä viettää aikaa Yhdysvalloissa ja on mahdollisuus käydä esimerkiksi Floridan lukuisissa ostoskeskuksissa, on tilanne eri, sillä silloin mahdollisimman tyhjä matkalaukku on erittäin hyvä idea. Meillä ei tulevalla reissulla ole tätä mahdollisuutta, joten aion pakata lempparivaatteeni jo kotona.

Tuleeko koskaan kylmä?

Karibialla en ole tuntenut vilunväreitä koskaan ja pitkähihaista ei ole kaivannut edes yöllä laivan kannella, sillä ihoa on hyväillyt samettinen lämpö. Pitkähihainen on kuitenkin hyvä olla olemassa, ihan jo siksi, että laivalla ilmastointi on paikoin hyvinkin tehokas. Floridassa sen sijaan voi olla hyvinkin viileät illat ja yöt tammikuussa. Tälläkin viikolla Miami Beachillä lämpötila näyttäisi yöllä laskevan lähelle kymmentä astetta, vaikka päivisin helle hellii. Tammikuussa sää voi myös päivisin vaihdella, joten Miami Beach -osuutta varten pakkaan kyllä pitkät housut, neuletakkini ja hupparini, jotka voi vetäistä kesäisempien asujen päälle. Yleisohjeena ota siis ennen kaikkea huomioon vuodenaika, jolloin matkustat.

Kuinka hienoja vaatteita täytyy pakata illallisia varten?

Tämä mietityttää monia! Laivalla on pukukoodit, joita noudatetaan iltaisin laivan pääravintolassa sekä osassa erikoisravintoloita. Suurin osa illoista on casual-koodin iltoja, mikä tarkoittaa sitä, että myös pääravintolaan voi mennä rennossa asussa.  Allasvaatteet pois, mutta esimerkiksi farkut, t-paidat ja kesämekot ovat oikein sopivia. Risteilyn ensimmäinen ja viimeinen ilta ovat aina casual-iltoja, usein moni muukin. Smart casual -pukeutuminen on yksi askel eteenpäin ja siistimpään suuntaan. Tätä pukeutumiskoodia noudatetaan erityisesti monissa erikoisravintoloissa. Seitsemän yön risteilyllä, jollaiselle nyt lähdemme, on yleensä kaksi formal-iltaa. Itäisen Karibian risteilyllä yleensä risteilyn toinen ja kuudes ilta. Silloin saa pukeutua juuri niin hienosti kuin haluaa, mikään ei ole liikaa. Miehillä on usein puku, mutta siistillä kauluspaidalla ja suorilla housuilla ei erotu pahasti joukosta. Naisilla on enemmän vaihtoehtoja, sillä monenlaiset juhlavat mekot sopivat. Formal-illoissa on aina omanlaista tunnelmaa, kapteeni pitää usein ensimmäisenä formal-iltana puheen ja tarjoaa kuohuvaa laivan promenaadilla, kaikkialla räpsitään kuvia ja tunnelma on ihanan juhlava. Ainakin minusta, joten pakkaan mukaan kaksi vähän hienompaa mekkoa. Jos tämä sinusta kuulostaa kamalalta, laivan buffetissa ei koskaan ole pukeutumiskoodia ja sinne voi mennä vaikka shortseissa, myös formal-iltoina. Buffetissa syöminen ei ole millään tavalla huonompaan tyytymistä ja valtavasti vaihtoehtoja notkuvat pöydät kannattaa ehdottomasti kokea illallisaikaan edes kerran risteilyn aikana! Katso tästä lyhyt Royal Caribbeanin video pukeutumiskoodeista.

Miten pukeutua aktiviteetteihin?

Laiva on täynnä erilaisia aktiviteetteja. Suurimmassa osassa ei tarvitse huomioida erikseen pukeutumista, vaan kaikki käyvät. Liikunnallisia aktiviteetteja varten kannattaa kuitenkin varata asianmukaiset vaatteet. Flowrider-surffisimulaattoria varten kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi shortsit ja t-paita/toppi, jotka voivat kastua. Naisten EI kannata kokeilla bikineissä, sen verran monen bikinien yläosan olen nähnyt irtoavan siinä touhussa. Monella risteilyllä on 70-luvun teemabileet ja jos oikein haluaa panostaa, voi niihinkin pukeutua. Halloween kannattaa huomioida, jos sattuu risteilemään silloin!

Tarvitsenko mukaan rantapyyhkeen allasta ja rantaa varten?

Et välttämättä. Allaskannella on pyyhkeitä, joita voi hakea lainaan. Pyyhe kirjataan hyttikortillesi ja voit vaihtaa sen  uuteen koska vain haluat. Jos et palauta pyyhettä risteilyn päättyessä, hyttitililtäsi veloitetaan maksu.

IMG_9613

2) Rahat ja muut tärkeät

Risteilylle lähtiessä tarvitset mukaan tietenkin passin. Sen täytyy olla voimassa 6 kk matkan jälkeen. Se täytyy pakata käsimatkatavaroihin, sillä sitä tarvitaan risteilyn lähtöselvityksessä. Tarvitset myös luottokortin, jonka tiedot syötetään Seapassiin, joka toimii risteilyllä henkilöllisyystodistuksenasi, hyttiavaimena ja maksuvälineenä. Risteilyn aikana tekemäsi ostokset veloitetaan risteilyn päätyttyä luottokortiltasi. Rahaa et tarvitse risteilyn aikana kuin satamissa, laivan casinolla ja mikäli haluat jättää ekstratippiä erityisen hyvästä palvelusta. Lähtöselvitys tehdään usein itse jo etukäteen, seuraa saamiasi matkatoimiston tai laivayhtiön ohjeita. Ota mukaan myös kaikki henkilökohtaiset lääkkeesi yms. tärkeä.

3) Purkit ja putelit

En haluaisi raahata kaikkea mukana, kannattaako ostaa laivalta aurinkovoiteet, shampoot yms.?

Kyllä niitä siellä on, mutta valikoima on rajallinen ja hinnat niiden osalta melko kovat. Aurinkovoidetta tarvitsee sitä paitsi jo Miamissa ja heti ensihetkillä laivan kannella, joten kannattaa varautua. Muista, että matkalaukut luovutetaan laivaan mennessä jo terminaalissa ja ne toimitetaan hyttiin ensimmäisen illan aikana. Käsimatkatavaroihin kannattaa siis pakata deodorantit, aurinkovoiteet tai muut sellaiset, joita tarvitset laivalla heti aluksi. Minä pakkaan mukaan kaikki purkit ja putelit, jotka yleensäkin matkoillani kulkevat. Meikit jäävät minimiin, auringon alla ei niitä oikein tarvita. Aurinkovoidevaraston kävin juuri täydentämässä, sitä kuluu.

4) Sähkölaitteet

Ainakin Royal Caribbeanin laivojen hyteissä on kahdenlaisia pistorasioita. Yhdysvaltalaisia, joihin meidän sähkölaitteet eivät mene sekä eurooppalaisia, joihin meidän sähkölaitteet voi laittaa. Eurooppalaisia pistokkeita on yleensä vain yksi. Yhdysvalloissa myös sähköjännite on eri kuin Euroopassa ja suurimmasta osasta hyttien pistokkeita tulee yhdysvaltalaisen sähköjännitteen mukaista sähköä. Minulla tietokoneen, kameran ja puhelimen laturit toimivat kummassa vaan. Pakkaan siis mukaan adapterin, johon kiinnitän sähkölaitteen ja jossa on pää, joka käy yhdysvaltalaiseen pistokkeeseen. Hiustenkuivaajani toimii vain eurooppalaisessa sähköjännitteessä (hytissä on valmiina hiustenkuivaaja, minä vaan tarvitsen oman kevyen), samoin sähköpyörätuolini laturi. Apuvälineiden latureiden toimivuus kannattaa selvittää hyvissä ajoin. Ota myös huomioon, että hotelleissa ei ole eurooppalaisella sähköjännitteellä olevia pistokkeita, jos yövyt ennen tai jälkeen risteilyn lähtösatamassa.  Lisätietoa ”Vinkkejä esteettömälle matkalle Yhdysvaltoihin” -jutustani.

5) Himoristeilijän spesiaalit

Ennenkin risteilleet pakkaavat mukaan myös seuraavat hyödylliset/vähemmän hyödylliset asiat:

  • Kaulanauha, jossa on muovitasku hyttikorttia varten. Se on tosi kätevä, sillä kaikissa kesävaatteissa ei ole taskuja ja laukkuja ei jaksa kantaa aina mukana. Kaulanauhoja myydään laivalla ja se on samalla myös koru, joka valitaan tarkoin. Minulla on sähkärissä pussukka, jossa kortti kulkee kätevästi, mutta avustajani vannoo kaulanauhan nimeen niin kuin laivallinen muita matkustajiakin. Huom! Satamassa kaulanauha kannattaa muistaa ottaa pois, ettet ihan niin pitkälle loista laivalaisuutta. Tarina nimittäin kertoo, että paikallisilla myyjillä on omat hintansa risteilyturisteille. Risteilyturismius kyllä näkyy yleensä muutenkin (kun 5000 ihmistä purkautuu samaan aikaan laivasta..), mutta kannattaa se silti ottaa pois kaulasta.
  • Pyyhepidikkeet eli vähän niin kuin pyykkipoika, jolla pyyhe pysyy aurinkotuolissa. Mitä värikkäämpi ja koristeelliseempi, sen parempi. Ehkä.
  • Koristeet hytin oveen. Jep, niitä näkee paljon. Vain taivas on rajana, mikään ei ole liikaa. Myös paperi, johon ohikulkijat kirjoittavat terveisiä, on hyvä vaihtoehto koristeiden rinnalle. Monesti ei jää huomaamatta missä hytissä vietetään syntymäpäivää, hääpäivää jne. Ei omaohtaista kokemusta.

Lue myös juttuni matkalaukkuni pakkaamisesta ja käsimatkatavaroideni pakkaamisesta lentomatkoillani.

Lisää luettavaa esteettömistä risteilyistä

Kaikki artikkelit esteettömistä risteilyistä
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply