Valikko
Espanja / Mallorca

Palma, ensi kerralla paremmalla ajalla

Kun seuraavan kerran menen Mallorcalle, menen saaren pääkaupunki Palmaan. Nyt näin sen vain lyhyesti työmatkani päiväretkellä, mutta tuo lyhyt hetki oli juuri sopiva sytyttämään kipinän palata kaupunkiin. Tunnelmallisia vanhan kaupungin katuja, meri lähellä, upea katedraali, sattumalta löydetty maailman paras pizza italialaisessa ravintolassa ja ihan vaan jokin maaginen tunnelma.

IMG_4792

IMG_4798

IMG_4790

Pikaisten havaintojeni perusteella Palma ei ole liikuntarajoitteisen unelmakohde, mutta ei pahimmastakaan päästä. Sähkärin käyttäjälle suurin haaste oli vessa. Ehkä olin vain liian tottunut ihanaan Firenzeen tai Pisaan, joissa on hyvin merkittyjä julkisia vessoja ja niiden yhteydessä myös invavessa. Palmassa vessat löytyvät ravintoloista, jolloin invavessan löytäminen on aina hakuammuntaa. Minä löysin omani Mc Donaldsista, joka muiden kansainvälisten ketjujen tapaan on hyvä paikka aloittaa haarukointi. Itse kelaavalle manuaalipyörätuolin käyttäjälle tai kävelevälle liikuntarajoitteiselle haaste voi olla kaupungin mäkisyys. Kaupunki kohoaa nimittäin jonkin verran meren pinnan yläpuolelle, josta kiitoksena saa ihanat maisemat, mutta myös hien pintaan. Yhtä ylä- ja alamäkeä kaupunki ei ole ja huipun saavutettua saa kulkea tasaisia teitä erityisesti aukioiden, kuten Plaza Majorin, ympäristössä. Aina välillä tulee vastaan portaat, mutta ne pystyy kiertämään. Esimerkiksi kaupungin päänähtävyydeltä, hulppealta goottilaiskatedraali La Seulta, menee pitkät portaat suoraan alas meren läheisyyteen, mutta esteetön reitti kiertää kauempaa. Sähkärille kaupungin korkeuserot eivät ole ongelma, joten kannattaa harkita esimerkiksi sähkömopon vuokraamista, jos haluaa tutustua kaupunkiin kunnolla, mutta omat jalat eivät pidä korkeusvaihteluista tai pitkistä etäisyyksistä.

IMG_8756

IMG_4812

IMG_4799

IMG_4788

Palmaan pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Invatakseja on saatavana ja niillä voi jatkaa kahdeksan kilometrin päähän Palman kaupunkiin tai vaikkapa 70 kilometrin päähän Sa Comaan, jossa me vietimme viikon. Lentokentältä Palman kaupunkiin pääsee myös julkisen liikenteen busseilla, jotka ovat käsitykseni mukaan esteettömiä. Myös monet Välimeren risteilijät pysähtyvät Palmassa. Palman kaupungin lähellä on monia rantakohteita eli paikka toimii hyvin myös kaupunki- ja rantaloman yhdistelmänä.

IMG_4825

IMG_4822

IMG_4816

Toivon siis, että kohtaamme Palman kanssa vielä ajan kanssa. Matka matkalta uudelleen kohdattavien kohteideni lista kasvaa ja on epärealistista, että toiveeni uudelleennäkemisestä toteutuisi kaikkien kohdalla. Nähtäväksi jää, viekö tieni vielä Palmaan, mutta kovasti toivon, että niin vielä käy.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply