Valikko

”Matka matkalta uudelleen kohdattavien kohteideni lista kasvaa ja on epärealistista, että toiveeni uudelleennäkemisestä toteutuisi kaikkien kohdalla. Nähtäväksi jää, viekö tieni vielä Palmaan, mutta kovasti toivon, että niin vielä käy.” Näin kirjoitin reilu vuosi sitten vietettyäni Palmassa yhden, liian lyhyen päivän. Onneksi toivoin, koska toiveiden toteutuminen tarvitsee ihan ensin sen toiveen, jota lähteä edistämään. Kun tämän vuoden alussa löysin Välimeren risteilymme, sen reitti vaikutti erityisen täydelliseltä myös siksi, että se sisälsi yön yli pysähdyksen Palmassa, Mallorcan saaren pääkaupungissa. Halusin saada Palmasta kaiken mahdollisen irti ja varasin yöksi hotellin Palman keskustasta, vaikka laivaan olisi toki päässyt yöksi. Näin Palmasta tuli loma lomamme sisällä. Ja ihana tulikin!

Sunnuntai 16.7.2017 klo 11.00 – Maanantai 17.7.2017 klo 14.00
Palma, Mallorca

Rantauduimme noin kolmen kilometrin päähän Palman keskustasta ja kiinnityimme laituriin, mikä mahdollisti jälleen helpon poistumisen laivasta. Satamasta pääsi keskustaan bussikuljetuksella (15 euroa/hlö rajattomat matkat kahtena päivänä, osa busseista esteettömiä), julkisen liikenteen busseilla (vaikutti oikein esteettömältä), Hop On Hop Off -nähtävyysbussilla (sisätiloissa alhaalla pyörätuolipaikka), taksilla (rampillisia on olemassa, mutta tuskin saa lennosta) tai kävellen/itse ajellen. Kolmen kilometrin kävelystä risteilysatamasta tulee väistämättä ensimmäisenä mieleen harhailumme vilkkaasti liikennöidyn autotien reunassa Hawaijilla ja olenkin nykyään terveellä tavalla hieman skeptinen tätä muotoa kohtaan. Tähyiltyämme laivan kannelta edessä odottavaa päätimme kuitenkin valita kävelyn. Ja ai että miten oikea päätös se olikaan! Kolme kilometriä voi tuntua älyttömän pitkältä tai ihanan lyhyeltä riippuen ennen kaikkea siitä millaista tietä kävelee/ajelee. Nyt tarjolla oli täysin tasainen satamaa myötäilevä rantakatu ja puolivälissä matkaa aivan täydellinen ravintola: The Boat House Palma. Rento terassiravintola tarjoaa niin syötävää kuin juotavaa päällystettynä ihanalla tunnelmalla ja huokeilla hinnoilla. Suosittelen kaikille Palman kävijöille. Pysähdyimme ensimmäisenä päivänä virkistäville tuorepuristetuille appelsiinimehuille ja toisena päivänä niin ikään virkistävälle puolen päivän mojitolle.

IMG_5927

IMG_5926

IMG_5924

IMG_5921

IMG_5925

IMG_5931

Hotelliksi valikoitui Hotel Saratoga. Prosessi eteni normaalin kaavan mukaan eli ensin tein alustavan haun Hotels.comissa, jossa laitoin esteettömyyden yhdeksi valintakriteeriksi. Näin sain yleiskatsauksen hintatasosta ja todennäköisistä esteettömistä hotelleista. Saratoga oli tuona ajankohtana halvimmasta päästä ja vaikutti kaikin puolin tarpeisiimme sopivalta. Hotellin omilla sivuilla ei kuitenkaan ollut mitään mainintaa esteettömyydestä. Laitoin hotelliin sähköpostia, kysyin lisää invahuoneesta ja vastauksia saatuani tein varauksen sähköpostin kautta. Hotelli sijaitsi keskustassa, mutta hieman ulkopuolella aivan ytimestä. Aivan hotellin vieressä oli kiva pieni puisto, Parc de la Feixina. Palman katedraalille oli matkaa yksi kilometri, El Corte Ingles -tavaratalolle noin 200 metriä ja ihan ytimessä sijaitsevalle Placa Majorille niin ikään kilometri. Siihen matkalle mahtui kuitenkin monta kauppaa ja valtavasti ravintoloita eli hetkeäkään ei kyllä tuntunut, että olisimme olleet syrjässä. Toinen hotellin kahdesta hissistä oli tilavampi kuin toinen, mutta molempiin mahduin. Huoneemme oli mukava ja tarpeeksi tilava. Sängyn päädyn ja seinän välissä oli hieman ahtaampi kohta, mutta huoneen perällä syvennys, jossa mahtui hyvin kääntymään. Kylpyhuone oli tilava ja sekä pöntön että suihkun vieressä oli kaiteet. Hotellin sisäpihalla oli uima-allas ja katolla toinen, mutta sinne asti emme edes ehtineet. Altaisiin ei ollut ramppia tai nostinta. Nämä merkitsivät tällä kertaa niin vähän, että olen näköjään unohtanut ottaa altaasta myös valokuvat. Olisin viihtynyt kyllä pidempäänkin, mutta nyt hotelli toimi meille lähinnä yösijana ja kaiken mahdollisen ajan vietimme Palman kaduilla.

IMG_6025

IMG_5940

IMG_5934

IMG_5946

IMG_5944

IMG_5943

Sunnuntai on Palmassa pyhitetty levolle ja vain osa kaupoista oli sunnuntai-iltapäivänä auki. Aloitimme El Corte Inglésistä, jonka ylimmän kerroksen ravintolan terassilta aukeavat huikeat maisemat yli koko kaupungin. Suosittelen katselemaan maisemia kera pienen purtavan ja lasillisen kylmää viiniä. Tavaratalosta löytyy myös inva-wc. Tämän jälkeen erosimme taas hetkeksi ja vaeltelin kaduilla. Rauhallinen sunnuntaitunnelma antoi tilaa ihanille rakennuksille ja kapeille pienille kujille. Katedraali La Seu oli jälleen yhtä upea ja mahtipontinen, mutta vieläkään en mennyt sisään. Sähköpyörätuolilla Palmassa on pääasiassa helppo liikkua, kadut ovat tasaisia ja autot eivät pääse keskusta-alueelle. Korkeuseroja kuitenkin on ja toisinaan portaat pakottavat löytämään kiertotien.

IMG_5954

IMG_5960

IMG_5961

IMG_5994

IMG_6003

IMG_6009

IMG_5979

IMG_5975

IMG_5976

Illalliselle suuntasimme samaan italalialaiseen St.Ambros -ravintolaan, johon menimme sattumalta viime visiitillä. Ei sillä, etteikö Palmassa olisi paljon ihania paikallisia ravintoloita ja tapas-mahdollisuuksia, mutta viime vuotinen muisto maailman parhaasta pizzasta ja sen aukion tunnelma vetivät magneetin lailla puoleensa. Sunnuntaisin ravintolasta ei saa pastaa, joka viime vuonna myös oli käsittämättömän hyvää, mutta ravintola ei pettänyt tälläkään kertaa. Lopuksi saimme vielä seuraa samalla risteilyllä olleesta yhdysvaltalaisesta perheestä. Kävely täydellä vatsalla pimenneillä kaduilla ja erittäin kuuma myöhäisilta vahvistivat sen, että hotelli oli hyvä päätös.

IMG_6011

IMG_6015

IMG_6023

IMG_6018

IMG_6014

IMG_6021

Seuraavana aamuna suuntasimme aamiaiselle kahvilaan. Hotelliltammekin olisi voinut aamiaisen ostaa, mutta aamiainen kahvilassa oli jälleen yksi keino ottaa Palmasta kaikki irti. Päätimme suunnata noin 400 metrin päässä sijainneeseen La Molienda -kahvilaan, jonka Vagabonda -blogia kirjoittava Terhi oli maininnut Palman parhaimpien kahviloiden listallaan ja joka myös TripAdvisorissa koreilee kymmenen parhaan joukossa. Vietimme hyvin ristiriitaisen aamiaisen. Kahvi, tee ja avokadoleipä kahvilan ulkoterassilla pienellä aukiolla maistuivat toki erinomaisilta, mutta kahvilan maine trendikkäänä kohteena oli kiirinyt myös muille TripAdvisoria selaaville ja paikka oli täynnä ihmisiä. Yksikään heistä ei ollut paikallinen, vaan olimme keskellä ruotsalaisia (bloggaajia), jotka asettelivat aamiaisensa juuri oikeaan kulmaan valokuviaan varten. Juuri sellaisia mekin olimme ja yhtäkkiä hävetti istua siinä. Viereisen kahvilan terassilla paikalliset kokoontuivat juttelemaan aamukahville ja siellä mekin olisimme halunneet olla. He tuskin merkitsevät jokapäiväisiä suosikkipaikkojaan TripAdvisoriin, mikä oli hyvä muistutus sen palvelun kääntöpuolesta. Pettyneinä emme poistuneet, uusia näkökulmia saaneina vain. Juuri muuta ei aamuun mahtunut, sillä halusimme nauttia kiireettömästä siirtymisestä laivaan. Jos mahdollista, päivä oli entistäkin kuumempi. Minä ajelin puolivälin taukopaikalle Boat Houseen ja Virva tuli perässä taksilla. Viimeinen 1,5 kilometriä sieltä laivaan taittui nopeasti yhdessä kävellen. Yhden yön jälkeen oli taas ihana palata kotiin laivaan. Viikon risteilyllä en mitenkään malttaisi olla yötä pois laivasta ja harvemmin tällaisia yön yli ankkuroitumisia lyhyillä risteilyillä onkaan, mutta kahden viikon risteilyllä se on kiva lisä.

IMG_6047

IMG_6036

IMG_6057

IMG_6059

Royal Caribbeanilla oli Palmassa tarjolla useampiakin esteettömiä retkiä. Molempina päivinä oli tarjolla Accessible Panoramic Palma, 3,5 tunnin retki, jonka aikana olisi menty kaupungin yläpuolella sijaitsevalle Belliverin linnalle ja sen jälkeen La Seun katedraalille. Kuljetukset retkellä ovat esteettömällä bussilla. Retken hinta on 54 USD eli noin 45 euroa/hlö. Lisäksi ensimmäiselle päivälle tarjolla oli kahden tunnin esteetön purjehdus. Kuuden hengen purjeveneessä on paikat kahdelle pyörätuolille. Retki kuljetuksineen olisi maksanut 149 USD eli noin 125 euroa/hlö. Toisena päivänä olisi ollut mahdollisuus lähteä vuorille! Siellä on nelipyöräisiä hieman mönkijän oloisia ”maastosähkäreitä”, joita ohjataan joystickillä. Ystäväni Martyn Sibley Iso-Britanniasta on kokeillut sellaista ja todennäköisesti tämä laivayhtiön kautta hankittava retki olisi ollut tuon saman Handisportin toteuttama. Tuo 2,5 tunnin retki olisi maksanut 169 USD eli noin 141 euroa. Palma tarjoaa siis ihailtavan paljon mahdollisuuksia myös pyörätuolin käyttäjille, joko opastetusti tai omatoimisesti. Kaupungin sisältyminen risteilyyn on siis todella suositeltava asia. Mallorcaan kannattaa muutenkin tutustua, sillä se tarjoaa paljon esteettömän matkailun mahdollisuuksia.

IMG_6061

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply