Valikko
Lukijoiden kokemukset

Palmuaseman vieras osa 1

Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. 

1) Nimesi ja kotipaikkakuntasi
Olen Elina ja asun Turussa.

2) Missä kaikkialla olet matkustanut?
20 maassa, joista suurin osa Euroopassa. Aasiassa ja Afrikassa olen käynyt kerran ja Pohjois-Amerikassa kahdesti.

3) Millainen liikuntarajoite sinulla on ja mitä apuvälineitä kulkee mukanasi matkoillasi?
Lihasjäykkyyttä ja tasapainovaikeuksia aiheuttava cp-vamma, johon liittyy myös hahmotushäiriö. Tämän takia minun on mm. vaikea suunnistaa uusissa ympäristöissä ja lukea karttaa. Apuvälineitä minulla ei ole, mutta tarvitsen yleensä lyhyellekin matkalle mukaan 2-3 tukevat kengät jalkojen väsymistä estämään.

4) Mitä esteetön matkailu sinulle tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitset matkoillasi ja mitä sinun täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?

Jos matkustan yksin toiselle mantereelle tai vaihdollisella lennolla, pyydän lentokentän saattajapalvelua ja lainapyörätuolin kentällä liikkumiseen ja mahdolliseen koneen vaihtoon. Euroopan sisäisillä lennoilla en kuitenkaan palvelua tarvitse, koska se voi joskus jopa hidastaa matkantekoani, jos avustavaa henkilökuntaa on vähän ja omaa vuoroa joutuu odottamaan pitkään. Mietin aina myös tavaroiden pakkaamista käytännön sujuvuuden kannalta. Joskus käsimatkatavarakokoinen laukku on kätevin ratkaisu, joskus taas laukku on helpompaa laittaa ruumaan, jolloin sitä ei tarvitse koneen vaihdon aikana pitää mukana. Otan tietysti tällöin riskin, ettei laukku saavukaan perille, mutta toistaiseksi niin ei ole käynyt kertaakaan.

Yleensä matkallani on jokin nähtävyys, jossa haluan ehdottomasti käydä, joten pyrin löytämään hotellin, josta haluamaani kohteeseen on lyhyt matka tai helppo kulkea julkisilla. Hotellissa en tarvitse esteetöntä huonetta, mutta hissi on oltava, sillä muuten tarvitsen muiden apua matkatavaroiden kantamisessa. Käyn läpi myös hotellihuoneiden kuvat, sillä joskus pienten huoneiden luovana ratkaisuna on ollut sijoittaa tavaroille säilytystilaa huoneen yläosaan, lähes katonrajaan asti. En voi kiivetä turvallisesti, joten tällaisia huoneita en voi valita, vaikka majoituspaikka muuten vaikuttaisikin mukavan omaperäiseltä ja edulliselta.

Isoissa kaupungeissa ulkomailla julkisen liikenteen verkosto on usein kattavampi kuin missään Suomessa, joten tutkin netistä etukäteen, millaisia liikennevälineitä ja reittejä kohteesta löytyy. Metro on plussaa, sillä ne ovat nopeita ja reitit helpommin hahmotettavia busseihin tai ratikoihin verrattuna, mutta jos verkosto on vanha, asemille ei aina ole hissejä tai liukuportaitakaan. Niiden puuttuminen ei katkaise matkaani, mutta portaiden jatkuva kiipeäminen vaatii sen verran energiaa, että se on huomioitava muussa päivän ohjelmassa. Saatan tarvita tavallista enemmän levähdystaukoja, eli tilaisuuksia istahtaa vaikka puistonpenkille tai kahvilaan.

5) Mitä esteettömiä matkakohteita voit suositella?

Kaupunkilomailijoille sopii mielestäni erinomaisesti New York, sillä siellä on kaikkea ja suuresta koosta huolimatta liikkuminen on helppoa: Ainakin Manhattanin ruutukaava on yksinkertainen ja kaikkialla on esteetöntä kuulemma myös pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Hitaasta liikkumisestakaan ei ole haittaa, koska kadulla oli yllättävän helppoa vain mennä virran mukana, mielestäni helpompaa kuin missään muussa suurkaupungissa. Eurooppalaisista kaupungeista pidän mm. Berliinistä, Tukholmasta ja Lontoosta. Esteettömät tai helppokulkuiset julkisen liikenteen reitit on helppo selvittää, ja niistä löytyy paljon sellaisia vierailukohteita ja shoppailumahdollisuuksia, joita ei kotimaassa ole.

6) Entä oletko kohdannut matkoillasi vaikeuksia liikuntarajoitteesi vuoksi?

Vaikeudet jäävät harvoin mieleen, mutta Pariisin metro oli pettymys. Lähdin sillä kertaa matkalle hyvin lyhyellä varoitusajalla, enkä tajunnut selvittää asioita etukäteen. Liukuportaita oli vain harvalla asemalla, ja hissejä vielä vähemmän. Toisaalta etukäteen selvittelykään ei juuri olisi auttanut, sillä bussireitit nähtävyyksille olivat melko monimutkaisia. Lisäksi paikan päällä selvisi, että Tour de Francen osakilpailu muuttaisi liikenteen aikataulut ja reitit aivan täysin. Tallinna oli erikoinen kokemus, sillä minulle jäi parista käynnistäni mieleen lähinnä epäinhimillisen korkeat kadunreunat ja hankalat mukulakivet. Viimeisin kokemukseni tosin on vuosituhannen vaihteen tienoilta, joten tilanne lienee nykyään parempi.

7) Hyödynnätkö matkoillasi matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia sinulla on niistä?

Käyn harvoin ryhmämatkoilla, joten enpä juurikaan. Itsekseni reissuun lähtiessäni taas en koe saavani matkatoimiston palvelusta mitään lisäarvoa, sillä en välttämättä osaa sanoittaa tarpeitani virkailijalle ennen kuin olen itse etsinyt kaupungin ja hotellien tietoja, ja silloin olen jo tehnyt suuren osan selvitystyöstä.

8) Mihin aiot matkustaa seuraavaksi?

Maailman ympäri toivottavasti parin vuoden sisällä, joten olen siirtänyt haaveet muista pitkistä matkoista toistaiseksi tulevaisuuteen.

9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisit jakaa muille?

Kuvittelin aiemmin, että minulla pitäisi turvallisuussyistä olla aina mukanani matkaseuraa viimeistään määränpäässä. Avustajan kustannusten maksaminen rasittaa kuitenkin melkoisesti omaa kukkaroa, enkä voi varmasti luottaa siihen, että kunta maksaisi niitä takaisin. Kaveriporukassa taas on usein hankalaa löytää kaikille sopiva ajankohta. Ensimmäistä yksin toteuttamaani matkaa valmistelin huolella kuukausia ennen lähtöä, jolloin netti oli aivan korvaamaton apu. Kohde oli aiemmin mainitsemani New York, joten tietoa riitti yllin kyllin niin nähtävyyksistä, majoitusvaihtoehdoista, julkisesta liikenteestä kuin kaupungin yleisestä turvallisuudestakin. Tripadvisorista ja erilaisilta hotellivaraussivustoilta löytyi runsaasti arvosteluja, joista usein sai lisätietoa esteettömyydestä. Vinkkini pähkinänkuoressa: Jos haluat lähteä reissuun, lähde. Se voi vaatia säästämistä, selvittelyä, suunnittelua ja itsensä ylittämistäkin, mutta kun sen uskaltaa tehdä kerran, uskaltaa toistekin.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply