Valikko
Lukijoiden kokemukset

Palmuaseman vieras osa 10

Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. Tällä kertaa vieraana on omat esikuvani esteettömässä matkailuissa. Perhe, joka on tehnyt huikeita reissuja ympäri maailman, vaikka mukana kulkeekin tavaraa keskivertaista enemmän. He matkustavat mahdollisimman maltillisela budjetilla ja kirjoittavat kokemuksistaan Pihitravels-blogiinsa.

1. Nimet ja paikkakunta

Saila, Sampo ja Sävel Luumi Vantaalta

2. Missä kaikkialla olette matkustaneet?

Eurooppa: Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Espanja, Hollanti ja Viro

Aasia ja Australia: Dubai, Tokio, Singapore, Thaimaassa Hua Hin ja Phuket, Brisbane ja risteilijällä 14 vrk Brisbanesta Singaporeen pysähtyen Airlie Beach, (AUS), Cairns (AUS), Darwin (AUS) ja Balilla joku satama

Yhdysvallat: Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon (viimeisin road trip syyskuulta 2017, josta emme ole ehtineet vielä kirjoittaa blogiimme), New York (pari kertaa), Fort Lauderdale, Orlando

Keski-Amerikka risteillen Karibialla: Labadee (Haiti), Cartagena (Kolumbia), Port Colon (Panama), Puerto Limón (Costa Rica), George Town (Caymansaaret)

Grand C 4

3. Millainen liikuntarajoite teillä on ja mitä apuvälineitä kulkee mukana matkoillanne?

Sailalla CP-vamma, jonka vuoksi käyttää sähköpyörätuolia. Sampolla Duchennen lihasdystrofia, jonka vuoksi ei voi liikuttaa kuin ihan vähän muutamaa sormea ja käyttää sähköpyörätuolia, johon asennettu hyvin herkkä erikoisohjain. Sampolla on lisäks aina hengityskone kiinnitettynä trakeostomiaan eli kaulassa olevaan reikään. Matkoilla mukana on manuaalipyörätuoli, suihkutuoli, imukone ja manuaalisesti käytettävä varaimu sekä PEG-ravinteet koko reissun ajaksi (1,2l/vrk) ja henityskoneessa öisin käytettävän kostuttimen steriilit vedet (1l/vrk). Pelkästään nesteistä tulee noin reilut 30kg matkatavaraa kahden viikon matkalle mukaan. Lisäksi erinäisiä puhdistustarvikkeita ja katetreja. Ja kaiken tämän kantamisessa auttaa kaksi hyväkuntoista nuorta herraa, jotka toimivat Sampon henkilökohtaisina avustajina. Sävelellä oli vauva-aikana mukana rattaat ja turvakaukalo sekä joskus turvaistuin. Sailalla on myös lapsen syntymän myötä ollut aina oma avustaja mukana.

4. Mitä esteetön matkailu teille tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitsette matkoilla ja mitä teidän täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?

Tarvitsemme mielellään suorat lennot tai enintään yhdellä vaihdolla. Hotellin täytyy olla esteetön eli ei saa olla portaita matkalla huoneeseen ja mahdollisesti altaalle (tosin mukana oleva matkaluiska auttaa yhden portaan nousuissa) ja hotellihuoneen pitää olla suihkullinen. Emme vaadi juurikaan erikoisuuksia ja halvemmatkin hotellit kelpaavat. Olemme myös selvinneet majoituksissa, joissa on kuitenkin ollut esim. amme ennakkotiedoista poiketen. Kaiken tavaramäärän lisäksi Sampolla on pumpattava ilmapatja nykyään aina mukana, jollei hotelli ole tuttu ja tunnettu todella pehmeistä vuoteista. Kohteessa tykkäämme liikkua kaupungilla sähkäreillä ajellen tai julkisilla. Olemme pari kertaa myös raaskineet vuokrata auton 😀

5. Mitä esteettömiä matkakohteita voitte suositella?

Singapore ja Tokio ovat kohteita, joihin tekee mieli palata. New Yorkissa riittää nähtävää ja Yhdysvalloissa on ehdottomasti joka puolella esteettömintä. Thaimaa puolestaan houkuttelee ihanalla lämmöllä talviaikaan. Kannattaa mennä sinne, mikä kiinnostaa. Jokainen matkamme on ollut yhteisen mielikuvan/unelman toteuttamisia. Nykyään yritämme kuunnella myös tyttäremme haaveita ja yhdistää niitä omiin intresseihimme. Se on ollut aika helppoa, koska pidämme myös lapsekkaista jutuista kuten huvipuistoista. Tulimme juuri Disneylandista ja se oli todella kokemus päästä koko perheenä huvituksiin, kun laitteissa oli paikka myös pyörätuolille.

_MG_3058

6. Entä oletteko kohdanneet matkoilla vaikeuksia liikuntarajoitteiden/vammojen vuoksi ja millaisia?

Jokaisella reissulla sattuu yleensä jotain kommelluksia, mutta ne ovat selvittelyn jälkeen usein hauskoja muistoja – joskus jopa parhaita. Esimerkiksi jatkolentomme Singaporesta Brisbaneen Etihad-yhtiöllä meinasi jäädä tekemättä, koska kyseinen lentoyhtiö oli hyvin varautunut hengityskoneen käyttäjän ottamisesta lennolle. Kaksi tuntia ennen kuin meidän oli tarkoitus mennä lentokentälle, Etihadilta soittivat, että Sampon lääkärinlausunnot puuttuvat ja ettemme voi lentää. Nopea soitto Suomeen fysioterapeutille, joka kirjoitti ja lähetti lausunnon, että ottaa täyden vastuun Sampon lentokunnosta. Lentokentällä hienossa toimistossa sitten selviteltiin, mihin he olivat meidän paperit hukanneet. Saimme luvan lentää pitkän väännön jälkeen. Ilmeisesti heillä ei ole aikaisemmin juurikaan hengitystuen kanssa lentäneitä ollut.

Vastakohtainen palvelusalttius koettiin Tokiossa: Ensimmäinen kokemus japanilaisten vieraanvaraisuudesta saatiin saapuessamme Naritan lentokentälle, kun istuintyynyn ilmapumppu jäi matkustamoon. Henkilökunta lähti etsimään esinettä, mutta kone oli jo siivottu. Työntekijät pahoittelivat kovasti ja meitä hämmentäen syyttivät virheestämme itseään. Pari päivää myöhemmin hotellihuoneeseemme tuotiin paketti, jossa oli jostain löydetty pumppu 🙂

Yleisempiä vaikeuksia on löytää inva-wc kaupungilla kuljeskellessa tai julkisessa liikenteessä kulkiessa oikea hissi/sisäänkäynti metroon. Mutta harhailulla ja tutkailulla kaikki on lopulta löytynyt. Parissa kohteessa olemme tosiaan löytäneet suihkun ammeen yltä. Näissä ei ole ollut mahdollisuutta vaihtaa majoitusta maksuehtojen ja vaivan näön vuoksi, joten olemme selvinneet mahtavien avustajien kikkailuilla. Yleensä suihkutuoli on nostettu ammeeseen ja sen jälkeen pidemmän matkan päästä Sampo on kannettu kyytiin. Saila on käyttänyt matkaluiskaa suihkujakkarana eli poikittain ammeen reunalta toiselle asetettuna lankkuna.

Näistä kommelluksista olemme kirjoittaneet blogiin matkamuistojemme ja esteettömyysarvioidemme sekaan.

_MG_2774

7. Hyödynnättekö matkoilla matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia teillä on niistä?

Saila on kokeillut Aurinkomatkoja, mutta todennut jälkeenpäin, ettei olisi toiminut Sampon kanssa. Hotellissa oli mm. liian jyrkät luiskat, pieni hissi ja invataksi oli tavallista matalampi katosta. Matka-Agentteja käytimme Hua Hinin reissulla, koska se tuli suuremmalle porukalle edullisimmaksi ja helpoimmaksi organisoida matka. Yleensä haluamme kuitenkin suunnitella kaiken niin tarkkaan joka tapauksessa, että matkatoimiston rooli jää turhaksi. Haluamme vertailla ja löytää edullisimman meille soveltuvan hotellin ja parhaan lentoreitin.

8. Mihin aiotte matkustaa seuraavaksi?

Ensimmäistä kertaa aikoihin emme ole päättäneet. Puheissa on ollut Florida ja Euroopasta Barcelona ja Italia.

9. Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisitte jakaa muille?

”Kun on seikkailumieltä ja haisee hieltä, vaikka kotona vain lusiikin….” eikun siis seikkailumielellä pärjää melkein missä vaan maailmalla. Joskus kolmen tähden hotelli saattaa olla jopa toimivampi kuin neljän tai viiden tähden kiiltävä hotelli. Ei ne saippuat lavuaarin reunalla tee hotellihuonetta avaraksi ja tilavaksi.

Lentäessä tuollaisen apuvälinerepertuaarin kanssa kannattaa lääkärinlausunnot olla kunnossa. PEG-ravinteet ja muut saa kuljettaa ilmaiseksi, jos niistä on lääkärin allekirjoittama lausunto. Toki niistä pitää myös ilmoittaa etukäteen, kuten pyörätuolit ennen lentoa lentoyhtiölle.

DSC00832

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Janni / Lentopelko
    3.12.2017 at 21:04

    Tosi mielenkiintonen postaus! Itse olen ollut pyörätuolia käyttävän henkilön kanssa reissussa avustajan roolissa, ja siitä on postauskin tekeillä. 🙂 kaikkea ei pysty kikkailemaan, kun ollaan reissattu vain kahestaan, mutta kaikesta ollaan kuitenkin huumorilla ja oikeanlaisella asenteella selvitty!

    Reply
  • Marianne/Heavy Metal Traveler
    3.12.2017 at 21:20

    Todella mielenkiintoinen postaus, ja ihana perhe! Rohkeuttaan ei voi kuin ihailla, ja toivoa heille hyviä reissuja <3

    Reply

Leave a Reply