Valikko
Lukijoiden kokemukset

Palmuaseman vieras osa 4

Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä.

1) Nimi, kotipaikkakunta?
Mika, Helsinki

2) Missä kaikkialla olet matkustanut?
Virossa, Ruotsissa, Hollannissa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, USA:ssa ja Senegalissa.

3) Millainen liikuntarajoite sinulla on ja mitä apuvälineitä kulkee mukanasi matkoillasi?
Minulla on AMC eli Arthrogryposis multiplex congenita. Apuvälineinä on yleensä mukana manuaalipyörätuoli, sähköpyörätuoli ja suihkutuoli.

4) Mitä esteetön matkailu sinulle tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitset matkoillasi ja mitä sinun täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?
Matkalle pitää järjestää esteetön asunto ja erityisesti esteettömien wc/suihkutilojen esteettömyyden huomiointi on tärkeää. Jos matkalla on käytössä auto, auton tilavuus apuvälineet huomioiden on otettava huomioon. Autoa vuokratessa rampillisia autoja on joutunut etsimään Googlen avulla ja soittelemaan autovuokraamoihin, sillä ihan joka autovuokraamosta sellaisia ei ole löytynyt.

5) Mitä esteettömiä matkakohteita voit suositella?
New York (USA), Berliini (Saksa), Hollanti kokonaisuudessaan ja Tukholma (Ruotsi).

6) Entä oletko kohdannut matkoillasi vaikeuksia liikuntarajoitteesi vuoksi?
Esimerkiksi Afrikan matkalla pyörätuolilla liikkuminen oli esteellisempää, olin täysin manuaalipyörätuolin varassa kyseisellä matkalla. Siellä liikuttiin paljon autolla, johon avustaja nosti minut tavalliselle penkille. Manuaalipyörätuolilla pääsi kohtuullisen hyvin liikkumaan, kun tuolia piti takakenossa. Toki kynnyksiä ja askelmia oli jonkin verran. Ihmiset Afrikassa suhtautuivat tosi suopeasti pyörätuoliin. Myös Tallinnassa ja paikoitellen USA:ssa on ollut esteellisempää kulkea.

7) Hyödynnätkö matkoillasi matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia sinulla on niistä?
En hyödynnä.

8) Mihin aiot matkustaa seuraavaksi?
Gran Canarialle Espanjaan.

9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisit jakaa muille?
Liikuntarajoitteisuus tuo toki haasteita matkaan, mutta kunhan ennen matkaa järjestää sellaisen asuintilan ja mahdolliset kulkuyhteydet mahdollisimman esteettömiksi, siten pääsee jo pitkälle matkan suunnittelussa.

Mikan seeprat

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • TravelAinu
  5.6.2017 at 14:25

  Tää Palmuaseman vieras-juttusarja on todella hieno idea! Tykkään paljon!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   6.6.2017 at 14:23

   Kiva kuulla! 🙂 Vuoden aikana on tulossa vielä lisää mahtavia matkailijoita esittelyyn!

   Reply

Leave a Reply