Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. Tällä kertaa vieraita on kerralla 2!
1) Nimet, kotipaikkakunta
Maiju ja Pietari Ahtiainen, Savonlinna
2) Missä kaikkialla olette matkustaneet?
Tallinna, Tukholma, Lontoo, Kööpenhamina, pääkaupunkiseutu.
3) Millainen liikuntarajoite teillä on ja mitä apuvälineitä kulkee mukana matkoillanne?
Molemmilla meillä on synnynnäiset lihasdystrofiat, liikumme sähköpyörätuoleilla. Matkalla on mukana lisäksi aina hengitystukilaitteet, jotka kulkevat sähkäreihin taakse kiinnitetyissä laukuissa. Lisäksi mukana on suihkutuoli ja nostolaite sekä varahengitystukilaite. Nostolaite on jouduttu joskus purkamaan esimerkiksi junissa ja lentokoneessa. VR:n junissa apuvälineet tukkivat puoli käytävää, koska ne eivät ikinä mahdu lastenrattaiden ja pyörätuolien lisäksi kuin käytävään.
4) Mitä esteetön matkailu teille tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitsette matkoilla ja mitä teidän täytyy huomioida matkaa suunnitellessanne?
Matkustamisessa täytyy tottua yllätyksiin ja pystyä mukautumaan niihin. Luotettava ja tuttu avustaja mukana auttaa jo paljon. Hengityslaitteiden takia tämä on erityisen tärkeää, että henkilöt osaavat tarvittaessa toimia oikein. Yhteisillä matkoilla meillä on mukana kolme avustajaa: Molemmilla oma päiväavustaja ja lisäksi yksi yhteinen yöavustaja. Esteettömän hotellihuoneen täytyy olla tarpeeksi tilava meille molemmille ja lisäksi sänkyjen alla täytyy olla tyhjää tilaa nostolaitteen jalkoja varten.
5) Mitä esteettömiä matkakohteita voitte suositella?
Kööpenhamina oli todella esteetön kaupunki ja pyöräteillä oli helppo liikkua sähkäreillä pitempiäkin matkoja. Lontoo oli myös esteetön ja helppo kohde.
6) Entä oletteko kohdanneet matkoilla vaikeuksia liikuntarajoitteiden/vammojen vuoksi ja millaisia?
Kööpenhaminassa oli hissejä poissa käytöstä juna-asemilla ja piti keksiä erilainen reitti. Kun olimme Tukholmassa, Pietarin sähköpyörätuolin akku alkoi olla lopussa ja olimme kaukana hotellista. Hengitystukilaite ottaa virran suoraan sähköpyörätuolista. Paikallisjunaan emme päässeet, koska junan ja laiturin väliin jäi liian iso rako sähkärin renkaille. Sitten piti etsiä äkkiä lähin metroasema sateessa, ja muutama vaihtokin tarvittiin, että pääsimme lähelle hotellia. Loppumatkan metrolta hotellille tuolia pitikin jo avustajien työntää.
7) Hyödynnättekö matkoilla matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia teillä on niistä?
Emme hyödynnä matkatoimistoja, suunnittelemme matkamme mieluummin itse ja säästämme rahat sitten suoraan matkaan.
8) Mihin aiotte matkustaa seuraavaksi?
Seuraavaksi olemme menossa jälleen Tallinnaan.
9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisitte jakaa muille?
Avustajien matkakuluja kannattaa aina hakea kunnalta takaisin. Valitettavan harva tietää tästä mahdollisuudesta, matkailu kuuluu yhdenvertaisesti myös vammaisille.
Lisää meistä ja välillä matkoistammekin Pietarin-blogissa!
No Comments