Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. Tämän kertainen vieras rakastaa Teneriffaa ja keksii luovia ratkaisuja saadakseen tarvittaessa lisää pituutta.
1) Nimi ja paikkakunta
Marjo Heikkinen, Lieksa
2) Missä kaikkialla olet matkustanut?
Ruotsi, Viro, Manner-Espanja, Teneriffa, Turkki, Italian Toscana. Matkustan vuosittain lämmön ja meren perässä. Tallinna on niin ikään vuotuinen perinne ja vanha kaupunki siellä on ihana vuosi toisensa jälkeen.
3) Millainen liikuntarajoite sinulla on ja mitä apuvälineitä kulkee mukana matkoillasi?
Olen lyhytkasvuinen. Lyhyitä matkoja pystyn kävelemään, mutta pääsääntöisesti liikun sähkömopolla, joka kulkee myös matkoilla mukana.
4) Mitä esteetön matkailu sinulle tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitset matkoillasi ja mitä sinun täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?
Ensisijaisesti esteettömyys tarkoittaa minulle sitä, että pääsen sisälle hotelliin ja huoneeseen. Hyödynnän matkaa suunnitellessa Google mapsia ja katselen miltä näyttää ympäristö ja miltä esimerkiksi hotellin sisäänkäynti. Tämän jälkeen kontaktoin hotellia ja pyydän mittoja. Tärkeimmät tiedot minun kannaltani ovat sisäänkäynti, hissin oven leveys ja syvyys sekä huoneen oven leveys. Joskus hissillekin on portaat, joten se pitää muistaa kysyä myös. Varsinaista invahuonetta en tarvitse, kun pystyn kävellä, kunhan mopon saa sisälle. Invahuoneissa usein vessanpöntöt ja sängyt ovat minulle liian korkeita ja lavuaarit monesti liian syviä. Toisaalta invahuoneissa peilit ovat usein normaalia matalammalla ja sähköpistokkeet minulle hyvällä korkeudella. Liian korkeiden vessanpönttöjen tai sänkyjen kanssa pärjään, kun pyydän respasta apuvälineeksi tyhjän kaljakorin. Pyyntöäni usein hieman ihmetellään, mutta kaljakoreja löytyy kaikkialta ja väärinpäin käännettynä ja pyyhkeellä peitettynä se toimii loistavasti apuvälineenä. Olimme juuri Toscanassa ja siellä saman tehtävän hoiti suuri tiiliskivi.
5) Mitä esteettömiä matkakohteita voit suositella?
Etelä-Teneriffa on suuri suosikkini. Siellä omatoimilomailu on helppoa, invatakseja saa helpolla ja kohtuuhinnalla, kaikkialla on helppo liikkua ja majoituspaikoissa on varaa valita. Me usein vuokraamme asunnon. Niitä on hyvin saatavilla, jos ei ole spesiaaleja esteettömyysvaatimuksia, vaan riittää se, että esimerkiksi pyörätuolilla pääsee. Tällä tavoin matkan saa usein hyvin kohtuullisella hinnalla.
6) Entä oletko kohdannut matkoillasi vaikeuksia liikuntarajoitteesi vuoksi?
Ranna-hotelliin Pärnuun yritimme vuosia sitten. Varmistin ennakkoon hissin tiedot ja että hotellissa on invahuone. Yllätys oli kuitenkin melkoinen, kun sisäänkäynnillä olikin vain pitkät portaat. Nyt tilanne on kuitenkin kuulemma toinen ja sisäänkäynnissä on ramppi. Ensimmäinen reissumme oli Torreviejaan Espanjaan. Odottelimme mainostettua matalalattiabussia pitkään, kunnes lähdimme kävelemään maantien reunaa pitkin keskustaan, jossa selvisi, että matalalattiabusseja on tasan yksi ja se oli rikki. Helsingissä Hotelli Torniin olin yhteydessä ja kerrottiin, että ravintolan kautta on esteetön sisäänkäynti, mutta siellä oli kyllä pari porrasta.. Onhan näitä. Monesti on käynyt niin, että mopo ei ole mahtunut hissiin, mutta se on sitten onneksi voinut olla latauksessa respan lähellä. Viimeksi Teneriffalla ollessamme matkalaukkuni katosi menolennolla. Siinä harmitti minulle teetettyjen vaatteiden katoaminen, mutta ensimmäinen huoli oli laukussa ollut sähkömopon laturi. Onneksi olimme Teneriffalla, jossa niitä saa vuokrattua helposti.
7) Hyödynnätkö matkoillasi matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia sinulla on niistä?
Hyödynnän mielelläni silloin, jos menen kohteeseen ensimmäistä kertaa. Kokemukseni mukaan matkatoimistoissa usein on halua auttaa, mutta taito ja tietämys puuttuvat. Todella tarkasti saa asiakkaana itse antaa ohjeet mitä virkailijoiden täytyy kohteesta kysyä. Esimerkiksi hissien ja ovien mittoja toivoisin nettiin, josta sitä tietoa tänä päivänä joka tapauksessa haetaan. Silloin niitä ei tarvitsisi jokaiselle asiakkaalle aina erikseen mittailla. Tuntuu myös, että monet kohteet merkitään varmuuden vuoksi ei-soveltuviksi liikuntarajoitteisille. Syynä on usein ympäristön mäkisyys, vaikka se ei taas ole mikään ongelma sähkökäyttöisten apuvälineiden käyttäjille.
8) Mihin aiot matkustaa seuraavaksi?
Seuraavaksi ensi keväänä johonkin lämpimään. Pyrimme matkustamaan vähintään kerran vuodessa lämpimään ja kerran Viroon. Karibian risteilystä haaveilemme. Seuraavaksi kuitenkin ehkä Las Palmasiin. Sinne olisi suoria lentoja Joensuusta, mikä olisi ihanaa. Meillä aina matka pitenee, kun Lieksasta täytyy ensin mennä Helsinkiin. Las Palmasissa olisi kaupunkia rannan lisäksi, kun emme ole niin auringonottajia, vaikka lämmöstä nautimmekin.
9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisit jakaa muille?
Avoin mieli on kaikista tärkein. Älä koskaan lähde sillä asenteella, että olosuhteet olisivat kuin kotona. Tarvitaan sovelluskykyä, lehmän hermoja ja hyvää suunnittelua. Tietoa kannattaa etsiä mahdollisimman paljon etukäteen, jotta paikan päällä tulisi mahdollisimman vähän yllätyksiä.
No Comments