Valikko
Brighton / Iso-Britannia

Parasta Brightonissa

Kesälomastani Välimeren risteilyllä ja sitä edeltävistä muutamasta päivästä Brightonissa on kulunut nyt kolme kuukautta. Kirjoitin Brightonista tunnelmia paikan päältä erityisesti kaupungin helppouden näkökulmasta. Luin tuon tekstin nyt ja nyökyttelin omille sanoilleni. Brighton nimittäin oli kaikin puolin todella helppo ja esteetön kesälomakohde. Meidän tapauksessa myös todella lämmin ja aurinkoinen, mutta Iso-Britannian ollessa kyseessä, se ei taida koskaan olla itsestäänselvyys. Mutta oli se muutakin. Tällaisen Brightonin ehdimme kahden ja puolen päivän aikana nähdä.

Brighton Pier ja rantakatu

Brighton Pier -laiturilla kulkiessa ei kannata kovin konkreettisesti miettiä, että laituri on rakennettu vuonna 1899. Jotkut laudat näyttävät jo todella aikaa nähneiltä, mutta hyvin laituri kannattelee muun muassa huvipuistoa, ruokakojuja ja auringosta nauttivia ihmisiä. Brightonin rantaa en kokenut erityisen esteettömäksi, eikä laudoituksia hiekalle ollut. En niitä kuitenkaan kaivannut, sillä ihan parasta oli istua laiturilla katselemassa rantaa ja kaupungin siluettia mereltä päin. Laiturilla on paljon tuoleja juuri tätä tarkoitusta varten ellet satu kuljettamaan minun tavoin omaa mukanasi. Kaupungin ikonisin nähtävyys on näkemisen arvoinen kaikista kulmista. Rantakatu karuselleineen, pienine ravintoloineen ja kauppoineen on niin ikään loistava tapa viettää päivää, vaikka ei ihan rannalle pääsisikään. Rantapyörätuoleja on Visit Brightonin nettisivujen mukaan kyllä saatavilla paikassa ”Council’s seafront office at: 141 King’s Road Arches on the Lower Esplanade in Brighton”.

IMG_5331

IMG_5321

IMG_6538

IMG_6540

IMG_6552

IMG_6565

IMG_5405

IMG_5347

British Airways i360 -näköalahissi

Tykkään katsella kaupunkeja myös yläilmoista, joten 25 minuutin mittainen matka rannassa sijaitsevassa British Airways i360 -näköalahississä oli varma valinta. Moniin vastaaviin verrattuna tämä oli kuitenkin ihan älyttömän kiva! Pyöreä lasinen pallo (tai miksi kutsutaan palloa, joka ei kuitenkaan ole pyöreä?) nousee hitaasti ylös 138 metrin korkeuteen, pysyy siellä noin vartin ja laskeutuu sitten hitaasti alas. Netissä oli hyvin etukäteistietoa hissin esteettömyydestä. Siellä kehoitetaan varaamaan käynti ennakkoon, sillä yhdelle ”lennolle” otetaan vain rajattu määrä pyörätuoleja (ilmeisesti vain kaksi). Menimme kuitenkin suoraan paikan päälle ja saimme liput tunnin päästä lähtevälle nousulle. Odottelu sujui ihanasti vieressä olevan teehuoneen terassilla nauttien. Myös paljon erilaisia matkamuistoja myyvä myymälä on hyvää ajanvietettä. Lippu maksoi minulta 16 puntaa eli noin 18 euroa, avustaja pääsi maksutta. Hissi oli täysin esteetön. Meidän nousullamme hissi ei ollut täynnä, joten sisällä pääsi hyvin liikkumaan (katso video Facebookista). Hississä on myös baari. Invavessa löytyy rakennuksesta, itse hississä ei ole vessoja. Kaikki seinät ovat lasia, joten joka puolelle näkee hyvin myös pyörätuolissa istuen. Keskustassa on penkit, jos pitkään seisominen on vaikeaa.

IMG_5370

IMG_5375

IMG_5382

IMG_5393

Museot ja taidegalleriat (tai ihan vaan niiden pihat..)

Brightonin museo ja taidegalleria sijaitsevat Royal Pavilion Gardenissa, aivan keskustassa. Myös Royal Pavilioniin, kuninkaalliseen paviljonkiin pääsee sisään. Rakennus on saanut vaikutteita Kiinasta ja Intiasta ja koko alue on todella vaikuttavan näköinen. En mennyt sisään mihinkään rakennukseen, vaikka niihin olisikin ollut esteetön pääsy. Sen sijaan ihailin niitä ulkoa monien muiden nurmikolla kesäpäivää viettävien tavoin.

IMG_6523

IMG_6527

Kaupungin kadut ja kaupat

Aikaa kaupungissa oli vain kaksi kokonaista päivää, joten en priorisoinut kauppoja. Aikamoiset apajat kuitenkin oli! Churchill Squaren ostoskeskuksessa piipahdin vain vessassa, mutta kauppoja oli monessa kerroksessa. Brighton’s North Laine -kadulla on niin ikään 300 kauppaa. Kaupungin suloiset talot, välillä kapenevat kadut ja suorastaan basaarimaiset korttelit ovat aivan älyttömän tunnelmallisia. Kaikki on kuitenkin lähellä ja helposti haltuun otettavissa.

Ravintolat, pubit ja kahvilat

Brightonissa on myös siellä täällä houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita. Ensimmäisenä iltana lähdimme hyvin nälkäisinä ja päämäärätiedottomina vaeltamaan hotelliltamme Queens Roadia pitkin kohti rantaa. Päädyimme matkalla Wetherspoons (The Bright Helm) -ravintolaan, joka on samanaikaisesti pubi ja ravintola. Wetherspooneja on Britanniassa enemmänkin. Ruoka oli simppeliä pubiruokaa, mutta maistui siinä tilanteessa oluen kanssa aivan älyttömän hyvältä. Pisteet myös hyvin edullisille hinnoille. Lounasaikaan ehdin testata myös keskustassa sijaitsevan kasvisravintola Food for Friendsin ja siellä herkullisen päivän keiton sekä aivan tosi hyvät Fish and Chipsit jostain rantakadun kioskista, jonka nimeä en laittanut ylös. Niin kuin en valitettavasti sen yhden italialaisenkaan. Viimeisenä iltana nautimme Il Bistro -ravintolassa. Tunnelma ulkona kadulla ihan 10 pistettä, ruoka ihan jees. Kaiken kaikkiaan Brightonin ravintola- ja kahvilatarjonta on todella monipuolinen. Kasvis- ja vegaaniravintoloita kaupungissa oli silmiin pistävän paljon. Myös pubeja kaupungissa on paljon ja havaintojen perusteella noin puolet niistä ovat esteettömiä.

IMG_5421

IMG_5339

IMG_5411

IMG_5425

IMG_5428

Miksi siis Brightoniin?

  • Lyhyt ja usein halpa lento Lontoon Gatwickin lentokentälle + siitä esteetön puolen tunnin junamatka Brightoniin.
  • Brighton on kertakaikkisen ihana kaupunki- ja rantakohteen yhdistelmä.
  • Kaikki on lähellä, mutta nähtävää riittää useammaksi päiväksi.
  • Brightonin esteettömyydestä on todella hyvin tietoa saatavilla yhteen paikkaan koottuna. Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota, mutta rantakadulta kaupungille on myös mäkeä.
  • Helppo yhdistää myös Southamptonista lähteviin risteilyihin.
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply