Valikko
Ranska

Perheloma Nizzassa

Neljännen kerran Nizza, eikä merkkiäkään kyllästymisestä! Kannattaa lukea myös aiemmat kirjoitukseni kaupungista, sillä tällä kertaa vuorossa oli perheloma, mikä toi matkaan uusia sävyjä. Muun muassa kaikkien aikojen parhaat bileet tarjoavaan Waynes-baariin tein perinteisen ”kaikki illat” sijaan vain yhden piipahduksen (lisää jäin kuitenkin janoamaan). Seurueeseemme kuului kaikkiaan kuusi henkilöä, kaksi nuorimpaa 9- ja 10-vuotiaita. Muut olivat ensi kertaa kaupungissa. Viiden päivän aikana keskityttiin rannalla nautiskeluun ja tehtiin retki 15 km:n päässä sijaitsevaan Marineland-elämyspuistoon, joka tarjosi ainakin itselleni aivan uuden Riviera-kokemuksen… Aloitetaan kuitenkin tuttuun Palmuasema-tyyliin lennosta!

Lentoyhtiöksi valikoitui jälleen Norwegian Airlines hyvän hinnan vuoksi. Hieman jännitystä aiheutti se, että luotettava matkasähkärini koki viimeisen matkansa edellisellä reissullani Barcelonaan toukokuussa. Se hajosi lentokoneessa paluumatkalla, eikä niin vanhaan malliin saanut enää varaosia, jotta tuoli olisi saatu kuntoon. Nyt matkaan pääsi siis arkisähkärini, joka on hieman iso ja haavoittuvassa kunnossa. Tuolin pakkaamiseen lentoa varten kiinnitettiin erityisen hyvää huomiota ja kaveri säilyi vahingoittumattomana molempiin suuntiin. Se oli varmaan kiitos siitä, että se pääsi Nizzaan, jonne kannattaa haluta. Nizzan lentokentän ongelmista olen täällä aiemmin kertonut. Sähkäriä on syynätty, avustajat eivät ole aina olleet ihan ajantasalla jne. Ilokseni ilmoitan nyt, että muutos on tapahtunut (okei, tai kohdalle osui hyvä sattuma)! Molempiin suuntiin kaikki sujui loistavasti, joka vaiheessa tiedettiin mitä seuraavaksi tapahtuu, avustajat eivät hätäilleet, kysyivät miten on hyvä ja jaksoivat vielä kaiken lisäksi nostaakin. Mahtavaa!

Sähkäri valmiina lennolle Helsingissä

Nizzan lentokentältä jatkettiin bussilla 98 kohti keskustaa. Tämä bussijuttu ei ole niin yksinkertainen kuin voisi olla. Niitä pitäisi kulkea 20 minuutin välein, mutta odottelimme kyllä aika paljon kauemmin. Bussi lähtee terminaalista 2, jossa se saattaa jo täyttyä matkustajista, eikä välttämättä ota enää ketään kyytiin terminaalista 1, jossa siis olimme. Terminaaliin 2 meneminen ei välttämättä auta, sillä paluumatkalla huomasimme, että bussi menee keskustasta päin tultaessa ensin terminaaliin 2, ottaa sieltä matkustajia kyytiin ja jatkaa sitten terminaaliin 1, jolloin täydestä bussista on hankala päästä pois. Eli terminaalin 2 kohdalla mukana matkassa on vielä terminaaliin 1 menevät lähtevät matkustajat. Pääsin bussiin taas oman ramppini avulla. Joissakin busseissa on omasta takaa ramppi, mutta sellaisen osuminen kohdalle niin, että sisään vielä pääsisi, vaatii hermoja. Kyytiin kuitenkin päästiin ja bussi vei Garibaldin aukiolle, josta oli lyhyt kävelymatka viime reissulla tutuksi tulleeseen All Season Nice Vieux Port – hotelliin. Hotellissa on vain kahden hengen invahuoneita, joten jouduimme ottamaan useamman huoneen. Tavallisissakin huoneissa kylpyhuone oli yllättävän iso, mutta suihkukaappi olisi ollut minulle ongelma. Invahuone oli samanlainen kuin viimeksi, vaikka sijaitsi nyt kerroksessa 2 ja huoneesta oli pääsy pienelle parvekkeen kaltaiselle tasanteelle, jonka tosin oli vallannut jättikokoinen lokki… Hotelli oli jälleen siisti ja hinta-laatusuhde oli kohdallaan, vaikka heikot äänieristeet näyttäytyivätkin ja varsinkin yhdessä huoneista naapureiden metelöinti vaivasi. Sijainti hotellissa on kuitenkin loistava ja hintaan sisältyvä aamiainen hyvä plussa, joten voin hyvin suositella sitä.

Bussin odottelua terminaalissa 1
Hotellille selvitty
Ei kovin hyvä parvekekämppis lintupelkoiselle
Lämpötila Nizzassa pysyi koko ajan noin +27 asteessa, eikä iltaisinkaan pitkähihaista kaivannut. Kaikille päiville oli ukkoskuurojen uhka ja kauempana vuorten päällä näkyikin tummia pilviä, jotka eivät kuitenkaan kertaakaan tulleet meidän päällemme. Pilviä käväisi silloin tällöin vähän viilentämässä, mikä ei tällä kertaa haitannut ollenkaan. Aamulennon ansiosta ehdimme jo ensimmäisenä päivänä kokea ja nähdä paljon erityisesti rannalla ja vanhassa kaupungissa. Seuraavana päivänä aloitimme aamun menemällä niin ikään edelliseltä reissulta tutuksi tulleelle Chateau-kukkulalle, josta kaupungin hahmottaa hyvin. Minä ajelin ylös asti, muut menivät pienellä kaupunkijunalla, joka kierteli ensin muita nähtävyyksiä noin puolen tunnin ajan ennen kapuamista ylös. Mykistävää jälleen. Kävelylenkki alas ja kohti merta! Lapsilla oli mukana potkulaudat, joilla pääsi hyvin menemään oikeastaan kaikkialla. En tälläkään kertaa kohdannut ongelmia liikkumisessa, vaikka kiertelin myös vanhan kaupungin kujia, joissa en mielestäni ole ennen käynyt. Lounaat haettiin pienistä kojuista ja illat vietettiin ravintoloissa lähinnä vanhan kaupungin alueella. Kaikissa ravintoloissa ei ole erikseen lasten listaa, mikä ei meille ollut ongelma, sillä lapset kaipaavatkin usein jo vähän isompaa annosta. Kaupoissa vietimme yhden aamun, mutta heinäkuun ihmismassat ja alennusmyynnit eivät ole hyvä yhdistelmä (elämäni pisin hissin odotus kauppakeskuksessa!), minkä vuoksi ostokset jäivät tällä kertaa vähän vähiin.
Vanhan kaupungin kadut, parasta
Kaupunkijunalla pääsee kukkulalle asti. Se pysähtyy siellä 10 min,
pois voi kuitenkin lähteä vasta seuraavallakin junalla.
Ramppia pitkin pääsee rannalle niin pyörätuolilla kuin
potkulaudallakin.
No niin, sitten seikkailu Marinelandiin! Paikka sijaitsee Biotissa, lähellä Antibesiä. Paikalle pääsee Nizzasta paikallisjunalla noin 20 minuutissa ja noin 4 eurolla tai bussilla 200 noin 45 minuutissa ja yhdellä eurolla. Bussi jatkaa matkaansa Biotista Antibesiin ja Cannesiin. Biotin juna-asema ei ole esteetön, joten valitsimme bussin, mutta suosittelen junaa, mikäli matkassa ei ole esteettömyyshaasteita. Odottelimme mennessä bussia noin tunnin. Niitäkin piti kulkea 15 minuutin välein, mutta monta vuoroa jäi välistä. Yksi bussi tuli, se oli matalattiainen, mutta siinä ei ollut ramppia. Olisin päässyt kyytiin omalla rampillani, mikäli bussi olisi ajanut lähemmäs jalkakäytävää, mutta tähän kuskilla ei ollut halukkuutta. Kuski sanoi, että seuraava, 10 minuutin päästä tuleva bussi on esteetön. Näin tosiaan olikin, tosin bussi tuli 30 minuutin päästä. Bussiin meni hyvä ramppi ja kyydissä oli jo yksi pyörätuolin käyttäjä. Mahduin kuitenkin keskelle käytävää, eikä kuski ottanut meidän porukkamme lisäksi kyytiin muita uusia matkustajia. Opetukset tähän asti: a) Lähde kyytiin aina päättäriltä, mikäli mahdollista, jotta mahdut kyytiin. b) Toisaalta paras paikka nousta kyytiin pyörätuolilla on rantakadun pysäkit, jotka ovat korkeampia. Paluumatkalla usko meinasi loppua, sillä illan viimeiset bussit alkoivat lähestyä, odotimme pysäkillä tien varressa nälkäisinä ja väsyneinä reippaasti yli tunnin ja monta bussia meni täytenä pysähtymättä ohi. Lopulta oman rampin avulla puoliksi nostimme minut kyytiin melko täyteen bussiin. Perässä olisi tullut lähes tyhjä rampillinen bussi, mutta ongelma näissä on se, että ei voi tietää koska tulee rampillinen bussi, onko se täynnä jne., joten kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin on tartuttava. Bussit sopivat hyvin pitkähermoisille, kiireettömille elämysmatkailijoille.

Marineland on vesieläinpuisto, jossa miekkavalaat, delfiinit, merileijonat ja hylkeet pistävät esityksissä parastaan ja pingviinit ja valitettavasti (kuumuus huomioon ottaen) myös jääkarhut ovat ihmisten pällisteltävinä. Vieressä on myös Aquasplash-vesipuisto, huvipuisto, pieni eläinpuisto ja golf-puisto. Alueella saisi kulumaan useamman päivän ja rahatukun. Me ostimme yhteislipun Marinelandiin ja Aquasplashiin. Lippu olisi ollut voimassa kaksi päivää, mutta hyödynsimme sitä yhden. Minä tai avustaja emme saaneet mitään alennusta tällaisesta yhteislipusta, mikä oli vähän tyhmää, sillä vesipuistosta en hyötynyt millään tavalla, sillä altaisiin tai vesiliukumäkiin ei ollut esteetöntä pääsyä. No, lomalla oltiin ja muiden riemu oli tässä se pointti. Altaiden reunalle kuitenkin pääsin (jos liikut pyörätuolilla, kysy henkilökunnalta reittiä aidan läpi menevään porttiin, jotta ei tarvitse mennä vesiesteiden yli). Marinelandissa näimme hylkeiden, miekkavalaiden ja delfiinien esitykset, jotka olivatkin näkemisen arvoisia ja perustuivat Särkänniemen vastaavaa delfiiniesitystä enemmän kovaan ja menevään musiikkiin, hyvännäköisiin kouluttajiin ja viihteeseen. Pyörätuolipaikat oli kaikilla esitysareenoilla. Tai oikeastaan tasanne, jonka jaoin satojen lastenvaunujen kanssa (tässä se uusi Riviera-kokemus korostui ;)) Kokemisen arvoinen paikka ja kaikista bussihaasteista huolimatta miekkavalaiden hypyt ja kiitäminen Aquasplashin lukuisia vesiliukumäkiä pitkin olivat erityisesti lasten mielestä matkan parhaimpia juttuja.

 

Marinelandin asukkaita

 

 

 

 

Kaupunki yllättää aina ja edelleen lähialueella on paljon paikkoja, jotka haluaisin kokea. Nyt harkitsenkin vahvasti kahta tai kolmea viikkoa ja asunnon vuokrausta Nizzasta lomallani lokakuussa. Silloin Palmuasemakin saisi kattavamman kuvan koko Rivieran alueesta ja matkalta palatessani ja aloittaessani opiskeluihini liittyvän harjoittelujakson matkatoimistossa marraskuussa, osaisin varmasti suunnitella teille kaikille parhaan mahdollisen elämyksen Nizzassa. Jaksaisitko lukea lisää, ehkä jopa arjen kaltaisesta olosta, paratiisissa?

 

Kauppojen sulkeutuessa vanhan kaupungin kadut
muuttuvat väjemmiksi

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

6 Comments

 • Elina
  7.7.2012 at 15:27

  Jaksaisin!! Tosi kiinnostava juttu taas, ja hyvä että lentokentällä meni kaikki hyvin. 🙂 Oon pitänyt Nizzan busseja toimivina, mut ongelmiakin näköjään on. Ehkä parasta on sittenki hurruutella rantapromenadea pitkin lentokentälle asti? 😀

  Reply
 • Anonyymi
  10.7.2012 at 15:50

  Sun blogi on huippu! Kiva, kun jaksat kirjoitella näitä vinkkejä.

  Reply
 • Anonyymi
  10.6.2013 at 09:15

  Kiva saada hyviä vinkkejä! 🙂 Itsellä hankalinta matkustamisessa on vessat ja niiden kaiteet, onneksi täällä on kuvia vessoistakin.

  Reply
 • Anonyymi
  22.8.2013 at 07:28

  Ehdottomasti jaksan lukea! Itsekin olen kolunnut pitkin maailmaa manuaalisesta tuolista käsin, välillä lasten kanssa, välillä koko perhe, välilä miehen kanssa kaksin, tai ystävien kanssa.
  Blogisi on tosi hyvä! Kiitos tästä ja jatka samaan malliin!

  Reply
 • ainos
  6.6.2014 at 20:11

  Terveiset Nizzasta! Täällä ollaan, tosin ihan kävelevällä perhereissulla. Esteetön matkailu on silti tuttua ns. "aiemmasta elämästä". Luin blogiasi mielenkiinnolla jo Suomessa ja nyt palasin katselemaan uudestaan.

  Reply
 • Unknown
  9.7.2014 at 17:58

  Tottakai jaksan!

  Reply

Leave a Reply