Valikko
Espanja / Gran Canaria / Kanariansaaret / yhteistyö

Puerto Rico ja Amadores esteettömästi

Yhteistyössä Espanjan Matkailutoimisto Suomessa 
ja Gran Canaria Tourism Board

Puerto Rico ja sen viereinen Amadores sijaitsevat vierekkäin Gran Canarian lounaisosassa, noin kilometrin päässä toisistaan. Osa matkatoimistoista nostaa Amadoresin omaksi kohteekseen, osa sulauttaa sen osaksi Puerto Ricoa. Ne ovat Gran Canarian aurinkovarmimpia kohteita ja sijaitsevat tuulelta suojassa vuoren rinteessä. Kumman tahansa valitsetkin, voit helposti yhdistää lomaasi molemmat. Puerto Rico on kutsunut suomalaisia jo vuosia ja ravintoloiden listat löytyivät monessa paikassa suomeksi. Molemmissa kohteissa hotellit sijaitsevat pääasiassa ylhäällä vuoren rinteellä ja rantaan kulkiessa täytyy kulkea jyrkkiä mäkiä ja/tai portaita. Siksi näitä kohteita ei suositella liikuntarajoitteisille. Ihan näin mustavalkoisesta soveltuu-ei sovellu -jaottelusta en kuitenkaan pidä.

Asuin taannoisella Gran Canarian matkalla kolme päivää Puerto Ricossa hotellissa Marina Suites (lue kokemukseni tästä), jonka sijainti alhaalla satamassa oli aikalailla täydellinen ja hotellista liikenteeseen pääsi tasaisesti ilman nousuja. Myös viereisessä Morasol Suitessa on esteettömiä huoneita ja hotellin uima-altaaseen on ramppi. Morasol Suitesiin myyvät pakettimatkoja ainakin Tjäreborg ja Apollomatkat, Marina Suitesiin näiden lisäksi muun muassa Aurinkomatkat ja TUI. Myös Matka-Agenteilta voi kysellä esteettömiä matkoja näihin hotelleihin.

IMG_6462

IMG_6005

Minä en oikein syttynyt Puerto Ricolle. Nautin katsella sitä hotellihuoneemme parvekkeelta ja kiva se oli kokea, mutta kokonaisuutena se oli minun makuun liian pieni. Rannalla ei ole erillistä laatoitettua aluetta, johon pääsisi pyörätuolilla. Laudoitettu tie kulkee jonkin matkaa ja jos pystyt siirtymään aurinkotuolille hiekalle, ranta on käytettävissä. Sen sijaan rannan sivulla olevan aallonmurtajan päällä on myös aurinkotuoleja ja tuon kaistaleen valitsisin esteettömään auringonottoon. Sieltä on myös kiva katsella alas rannalle. Rannalla oleviin ravintoloihin ja baareihin pääsee osaan, ei kaikkiin. Siellä täällä on pieniä ostoskeskuksia, joihin kyllä pääsee, mutta joissa ei ole mitään ihmeellistä. Puerto Rico kannattaa valita esteettömään lomaan silloin, kun tavoitteena on ihan vain olla. Liikunnallisia aktiviteetteja kaipaaville Puerto Rico jyrkkine nousuineen ja vaellusreitteineen tarjoaa varmasti hyvän tukikohdan, mutta esteettömiä aktiviteetteja on vähemmän. Puerto Rico tarjoaa kuitenkin saman kuin moni muu Kanariansaarten kohde, mutta moni muu myös paljon muuta.

IMG_6458

IMG_6031

IMG_6019

IMG_6021

IMG_6460

Playa del Amadoresia sanotaan yhdeksi Gran Canarian hienoimmista rannoista. Se on pitkä ja upea, mutta esteettömyyttä arvostava ei oikein näe sen hienoutta. Alas rannalle pääsee muutamasta kohdasta loivaa ramppia pitkin (me tosin päädyimme ensin vahingossa henkilökunnan rampille ja ravintoloiden keittiöiden takatiloihin, ole siis tarkkana..), mutta hiekalla ei ole laudoitettua aluetta auringonottoa varten. Puerto Ricon rannan tapaan, rannalla kulkee puinen laudoitettu kuja. Rannan ravintoloihin pääsee kulkemalla ravintoloiden terassien takana kulkevaa käytävää pitkin, mutta ravintolat olivat jotenkin ahtaassa ja terassit pimeitä. Valitsisin siis näistä kahdesta mieluummin Puerto Ricon kohteeksi ja vierailisin sieltä Amadoresissa.

Yksi erityinen ihanuus näillä kahdella kohteella nimittäin kyllä on: Kävelytie Puerto Ricon ja Playa del Amadoresin rannan välillä. Se on noin kilometrin mittainen vuoren rinnettä kulkeva tie, jossa on pakko pysähtyä jatkuvasti ihastelemaan maisemia. Tuo tie on esteetön, joskin paikon jyrkkä. Erityisesti Amadoresin päässä täytyy ensin nousta jyrkkä mäki ennen kuin ylhäältä avautuvasta ihanuudesta pääsee nauttimaan. Puerto Ricon päässä on mäen sijaan erillinen, jyrkähkö ramppi. Sähköpyörätuolilla kumpikaan ei ollut ongelma. Me kävelimme reitin Amadoresista Puerto Ricoon päin, Amadoresiin menimme autolla saarikierroksen päätteeksi. Aikaa kului vajaat puoli tuntia, mutta siitä puolet meni pysähdyksiin, valokuviin ja ihastuksen huokaluihin. Reitin varrella on joitakin penkkejä, mutta ei palveluita. Kaikkea näkemäänsä voi kuitenkin sulatella esimerkiksi jäätelöannoksilla heti Puerto Ricon puolelle saapuessa (teimme näin ja suosittelen lämpimästi). Reitin varrella, tai oikeastaan sen päällä, sijaitsee hotelli Gloria Palace Amadores, jossa on esteettömiä, suihkullisia huoneita ja muun muassa nostin uima-altaaseen. Tuo hotelli on niin ikään kaikkien isojen matkatoimistojen valikoimissa ja Aurinkomatkojen hotelliesittelystä löytyy myös esteettömyystiedot. Hotellista on hissiyhteys alas kadulle ja koska sijainti on puolivälissä Puerto Ricoa ja Amadoresia, ei ole pakko tehdä valintaa näiden kahden välillä.

IMG_6400

IMG_6402

IMG_6405

IMG_6409

IMG_6415

IMG_6420

IMG_6432

ETXF5012

DWTD0338

IMG_6452

Puerto Ricon ja Amadoresin alueella on hyvin saatavana esteettömiä takseja, joissa on ramppi takana. Hotellia voi pyytää soittamaan sellaisen tai esteettömän taksin voi itse tilata Socomtaxilta. Esteetön taksi on samanhintainen kuin tavallinenkin. Me kuljimme taksilla Melonerasista Puerto Ricoon noin kahdenkymmenen kilometrin matkan ja maksoimme siitä noin 20 euroa. Apuvälineitä Gran Canarialla vuokraavat ainakin Sol Mobility ja Charter Mobility.

Onko sinulla kokemusta Puerto Ricosta tai Amadoresista? Jaa vinkkisi!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply