Valikko
juna / pohdinta

Pyörätuolilla liikkuvan junamatka lastenvaunuvarastossa

Päivitys 1/2023: Tämä artikkeli on kirjoitettu heinäkuussa 2014. Sen jälkeen VR on lisännyt InterCity-junien aulatiloihin tilaa kasatuille lastenvaunuille, mutta näitä harvoin hyödynnetään. Tässä artikkelissa esitetty epäkohta on siis edelleen olemassa.

Lisäsin toissapäivänä sosiaalisen median kanaviini kuvan, joka herätti historiallisen kommentti- ja tykkäysmäärän. Tämä on selkeästi osoitus siitä, että ette pistä pahaksenne, vaikka matkahehkutusten lisäksi pureudun välillä myös epäkohtiin. Kaikki te lukijat ette ehkä ole sosiaalisessa mediassa ja muutenkin aihe vaatii ehkä vähän lisää avausta myös täällä, joten hypätään hetkeksi Italiasta ja aurinkoisista kesäseikkailuista junaan. Aiheeseen, joka ei todellakaan ole esillä ensimmäistä kertaa, mutta joka ansaitsee taas paikkansa keskusteluissa. Ylla olevan kuvan kuvatekstinä Facebookissa oli: ”Pidän kyllä lapsista, mutta en pistäisi pahakseni, vaikka pyörätuolin kanssa matkustavalle löytyisi junasta jokin toinenkin vaihtoehto nauttia matkasta… Terveiset junasta!”

Juna on matkustusmuodoista suosikkini ja Suomessa junamatkustaminen on pääasiassa pyörätuolin käyttäjälle hyvin vaivatonta. InterCity -juniin pääsee hyvin itsenäisesti, sillä nappia painamalla laiturin ja vaunun väliin tulee ramppi ja sisään pääsee helposti. Yksin matkustaessa lipun pyörätuolipaikalle saa ostettua VR:n nettikaupasta. Avustajan kanssa matkustaessa avustajan lippua ei saa nettikaupasta (EDIT kesäkuu 2017: Nykyään saa, kiitos siitä VR), mikä vaatii jonottamista lipunmyyntipisteessä tai kätevämpää asiointia maksullisessa puhelinpalvelussa, jossa lipun saa maksettua luottokortilla ja toimituksen helposti sähköpostiin tai kännykkään. Monissa muissa maissa matkustaminen junalla vaatii ennakkoilmoitusta pari päivää aikaisemmin, mutta Suomessa myös spontaanit junamatkat ovat helppoja toteuttaa, sillä mitään ennakkoilmoittamisia ei tarvita, kunhan pyörätuolipaikoilla vaan on tilaa, eikä tarvitse erikseen tilattavaa avustuspalvelua. Ja nyt päästään päivän polttavaan kysymykseen: onko siellä tilaa?

Sekä InterCity- että Pendolino-junissa on kaksi pyörätuolipaikkaa. Tämä tarkoittaa tyhjää lattiatilaa, joka myydään vain pyörätuolin käyttäjille. InterCityssä paikat sijaitsevat niin sanotussa palveluvaunussa, jonka yläkerrassa on lasten leikkipaikka. Tämä vaunu on ainoa, johon pyörätuolilla siis pääsee ja ainoa, jossa on nimellinen tila myös lastenvaunuille. Toinen pyörätuolipaikoista (paikka 35) on pienempi ja siihen ei pyörätuolin lisäksi mahdu juuri muuta. Toinen paikoista (paikka 33) on isompi ja siinä on pyörätuolipaikan lisäksi paikka lastenvaunuille. Lastenvaunuja paikalle mahtuu pyörätuolin lisäksi noin kahdet. Lisäksi eteisessä on matkatavarahyllyllä tilaa muutamille kokoon taittuville rattaille. Pendolinossa ei ole käsittääkseni mitään tilaa lastenvaunuille, eikä niitä mahdu pyörätuolien lisäksi pyörätuolipaikoille. Lastenvaunujen kanssa matkustavien ei tarvitse varata paikkaa vaunuille. Tai siis sellaista mahdollisuutta ei ole olemassa ja vaikka vaunuista lippua varatessa ilmoittaisikin, ei sitä käsittääkseni merkata mihinkään. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteen junaan voi tulla rajaton määrä lastenvaunuja, joille ei kuitenkaan ole tilaa. Näin kävi viimeksi torstaina ja on käynyt lukemattomia kertoja aiemminkin. Ainoa paikka, johon vaunuja voi laittaa, on käytävä ja pyörätuolipaikat. Tällä kertaa kuitenkin molemmat pyörätuolipaikat olivat varattuja, toinen minulle, toinen eräälle toiselle. Lisäksi vaunussa oli pyörätuoli, jonka käyttäjä istui normaalilla paikalla. Lastenvaunuja oli parhaimmillaan noin yhdeksät, joita lopulta koottiin ja kasattiin päällekkäin.

En missään nimessä halua luoda vastakkainasettelua pyörätuolin käyttäjien ja lastenvaunujen kanssa kulkevien välille, sillä vika ei ole kenessäkään meissä. Vika on junissa. Ostaessani paikkalipun pyörätuolipaikalle vaadin samaa kuin kaikki muutkin paikkalipun ostavat: paikan, jossa istua. Haluan hyödyntää pöytää ja sähköpistoketta, jotka lipun hintaan kuuluvat. Toisella pyörätuolipaikalla pöytää tosin ei ole. Haluan avustajan istumaan lähelleni, sillä tarvitsen häntä matkan aikana. Usein ihan oikeasti myös tarvitsen sähköpistoketta esimerkiksi sähköpyörätuolin lataamiseen. Jotkut tarvitsevat sitä hengityskoneelleen. Tämän vuoksi vaadin vaunut pois paikaltani, jos en siihen itse mahdu. Haluan matkan aikana käydä vessassa ja haluan päästä junasta oikealla pysäkillä ulos. Tämä tarkoittaa sitä, että käytävä ei voi olla vaunuja täynnä.

Ymmärrän hyvin myös vanhempia, jotka tarvitsevat lastenvaunut mukaansa, jotka yhtä lailla ovat maksaneet saadakseen mukavan junamatkan perheen kanssa ja jotka ovat ajatelleet nukuttavansa vauvan vaunuissa. Konduktöörin kuulutus tulla siirtämään vaunut pois käytävältä varmasti ärsyttää, sillä ei ole mitään paikkaa, johon vaunut siirtää.

Tämä ongelma korostuu näin kesäaikaan, mutta siihen törmää myös monesti muulloin. Kehotus matkustaa ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolella ei auta, sillä se ei usein ole mahdollista. Pidän lapsista kovasti ja teen töitäkin lasten parissa. Juna on oiva paikka läheiseen kontaktiin lasten kanssa ja heidän ihmettelyihin ja kysymyksiin vastaamiseen. Lapset tarvitsevat tietoa, jotta heistä kasvaa suvaitseva sukupolvi, joka tekee tässä yhteiskunnassa nykyistä parempia päätöksiä. Mutta VR, mitä jos vihaisin lapsia? Tai mitä jos oikeasti joskus haluaisin olla vain omissa ajatuksissani ja tuijottaa ikkunasta ulos nauttien junamatkan ykkösasiasta? Entä mitä suosittelette silloin, kun olen matkalla tärkeään konferenssiin puhumaan ja haluaisin kerätä ajatuksiani? Tai kun joudun matkustamaan työni puolesta paljon ja haluaisin hyödyntää matka-ajan töiden tekemiseen? Suosittelette ekstra-luokkaa, joka vaikuttaakin oikein hyvältä ja jonne saa lippuja tarjoushinnoin. Ai niin, sinne ei pääse.

Peräänkuulutan vaihtoehtoja. Meitä pyörätuolin käyttäjiä on paljon. Me matkustamme paljon ja toivottavasti koko ajan lisää. Meillä on yksilöllisiä matkustustarpeita. Matkustamme lasten kanssa, jolloin paikka nykyisessä palveluvaunussa on oikein hyvä asia, mutta teemme paljon myös työmatkoja ja kaipaamme omaa rauhaa. Junalla matkustaessa ei kukaan voi koskaan tietää kenen viereen päätyy. Se on matkustamisen suola. Muut voivat kuitenkin halutessaan vaihtaa paikkaa. Siitä minäkin usein haaveilen.

Lue myös:

Pyörätuoli + saattaja? Näin ostat lipun VR:n nettisivulta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

10 Comments

  • Anonyymi
    12.7.2014 at 11:49

    Ymmärrän hyvin kantasi koska itsekkin perheenä olemme matkustaaneet vastaavanlaisisissa tilanteissa junassa jos myös välillä väljemminkin;)….ongelma tosiaan on olemassa kun välillä näiltä paikoilta löytyy myös isoja maailmatkaajien rinkkoja jotka ovat hävinneet muihin vaunuihin ja välillä on rattaita invapaikoilla ja hekin hävinneet muihin vaunuihin….matkustimme usein junalla..poikani käyttää pyörätuolia ja mietinkin usein että mitenkä sellainen pyörätuolin käyttäjä edes pystyisi junaan tulemaan ilman avustajaa(tai vaikka sen kanssakkin) jos käytävät ja paikat tukossa…tehty tosiaan mekin jokunen matka ettei poikani päässyt 5h kestäneellä matkalla vessaan….Hauskaa kesää kaikille!!…nimerkillä : sopu sijaa antaa;)

    Reply
  • Rouva Niskanen
    12.7.2014 at 19:01

    No totta ihmeessä pyörätuolin käyttäjillä tulisi olla mahdollisuus rauhalliseen ja tarpeeksi tilavaan matkustuspaikkaan 🙂 Monet lastenrattaathan saa taitettua pienemmiksi, jolloin ne vievät vähemmän tilaa – on suunnittelukysymys järjestää rattaille junaan jonkinlainen "hyllykkö", jonne rattaita mahtuisi isompi määrä. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    Reply
  • Anonyymi
    13.7.2014 at 09:26

    Lisäksi oman lisämausteen matkustamiseen pyörätuolin kanssa tuo se jos sattuu olemaan olemaan koira mukana. Eli lemmikkivaunuun en pääse, kiitos portaiden. Ja pyörätuolipaikat ovat allergiavaunuja. Niinpä en ole usein matkustanut koska tilanne tilanne luo ikäviä keskusteluita.

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    13.7.2014 at 11:41

    Tiedän, että en ole kokemusteni kanssa yksin ja sitä suuremmalla syyllä VR toivottavasti alkaa ongelmalle tehdä jotain. Onneksi sopu tosiaan sijaa antaa, mutta ei se sopukaan yleensä loputtomiin riitä 🙂 Hauskaa kesää sinnekin!

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    13.7.2014 at 11:42

    Kiitos palautteesta, nykyistä huomattavasti isompi hyllykkö olisi tosiaan yksi hyvä vaihtoehto!

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    13.7.2014 at 11:44

    Ongelma on tosiaan se, että tuohon ns. palveluvaunuun ohjataan kaikki erityisryhmät. Pyörätuolin käyttäjällä on oikeus ottaa lemmikkieläin mukaan, mutta sitten tosiaan vaunu toimii myös allergiavaununa. Ymmärrän hyvin, että alat välttää matkustamista, mikä taas ei ole oikein sekään. Kiitos tämän näkökulman esiin tuonnista!

    Reply
  • Anni K.
    13.7.2014 at 17:44

    Tämä lemmikkiongelma on ollut itselläni pitkään tapetilla, sillä liikun pyörätuolilla ja omistan kaksi kissaa. Olen saanut pari vuotta ristiriitaisia vastauksia, mutta kaverillani on mustaa valkoisella VR:n asiakaspalvelusta ja siinä sanotaan että pyörätuolia käyttävän matkustajan kanssa hänen lemmikkieläimensä saa tulla palveluvaunuun, vaikkei olisikaan palveluskoira. Tämän pitäisi olla lopullinen ja virallinen kanta. VR:llä on kai intercityissä erikseen myös jotain allergiaosastoja.

    Reply
  • Etna
    17.7.2014 at 21:37

    Kiitos tästä kirjoituksesta! 🙂 Itsekin (aiemmin jopa useamman kerran viikossa) lasten rattaiden kanssa noissa tiloissa matkustavana olen monesti kans miettinyt, että miksei sille vaunulle voi varata paikaa? Että tietäisikö onko tilaa. todella kiva kasailla niitä rattaita esim. kahden (tai kolmen) pienen lapsen kanssa, joista joku saattaa nukkuakin.

    Ja pyörätuolimatkustajana tuo liikkumisen (ja paikkojen valitsemisen) rajoittuneissuus on vielä ikävämpää. Entäs sitten jos on pyörätuoli ja lapset? Miksi sen leikkitilan pitää olla toisessa kerroksessa? (tai jos se pyörätuolilla liikkuva on lapsi eikä vanhempi pysty kantaa ylös leikkitilaan?)

    Reply
  • Palmuaseman Sanna
    18.7.2014 at 09:34

    Joo nyt kun luin tarkemmin VR:n sivuja niin InterCity-junissa on "erilliset kahden ja neljän hengen allergiahytit vaunun 1 välitasolla." Tuosta lemmikin kanssa matkustamisesta on niin ikään mainittu myös nettisivuilla: "Liikuntavammainen voi matkustaa palveluvaunujen vammaispaikoilla myös lemmikkieläimen kanssa. Lemmikistä peritään tuolloin normaali lemmikkimaksu." Eli kissat mukaan vaan 🙂

    Reply
  • Maarit Karinen
    6.7.2016 at 20:21

    Hei, pitää vaan pitää hurjasti meteliä keskenään, ottaa yhteyttä Vr, laivayhtiöt, taksiyhtiöt, bussiyhtiöt ja niiden kaikkien koko henkilökunta. Tehdä järkeviä , uusia ehdotuksia, miks lastenhuone täytyy olla tokassa kerroksessa, voiks istuimia laittaa pois, että saadaan vaunuille lisää tilaa…Itse olen avustaja pyörätuolia käyttävälle ja nähnyt monenlaisia surullisia tilanteita eri kuljetusvälineissä. Jos kerran vuodessa järjestettäisiin kulkue tukemaan pyörätuolia, lastenvaunuja, keppejä, rullaatoria ja muita apuvälineitä käyttäviä ihmisiä ja heidän oikeuksiaan, tulisin sinne joka vuosi heiluttamaan banderollia.Toivon kaikille siedettävää elämää Suomessa, Maarit

    Reply

Leave a Reply