Valikko
Palmuaseman matkavinkki / risteily

Pyörätuolilla risteilylle maailman merille – vinkit suunnitteluun!

Marraskuussa 2014 viikon risteily läntisellä Karibianmerellä teki minusta välittömästi risteilijän. Halusin heti lisää ja seuraava matkani olikin 3,5 viikon mittainen Tyynenmeren ylitys Seattlesta Sydneyyn. Tätä seurasi kahden viikon risteily Välimerellä ja sitten taas 12 päivän risteily itäisellä ja eteläisellä Karibialla. Vuonna 2019 tein kaksi risteilyä matkanjohtajana Risteilykeskuksen esteettömillä risteilylomilla: Viikon Karibialla tammikuussa 2019 ja viikon Välimerellä syyskuussa 2019. Tammikuussa 2020 vietin yhdeksän päivää matkanjohtajana Karibian risteilyllä. Nämä kaikki risteilyt olen tehnyt Royal Caribbeanin laivoilla. Marraskuussa 2019 testasin ensimmäisen kerran Norwegian Cruise Linea, kun risteilin 17 päivää Intian valtamerellä, Dubaista Singaporeen Norwegian Jadella. Kaikilla näillä risteilyillä olen luonnollisesti liikkunut sähköpyörätuolillani.

Hurahdin risteilyihin monestakin syystä, joista yksi on se, että pyörätuolilla risteilylle maailman merille pääsee usein vaivattomasti. Joitakin seikkoja on kuitenkin hyvä ottaa huomioon jo matkaa suunnitellessa. Kokosin tähänastisten kokemusteni perusteella parhaat vinkit mahdollisimman esteettömän risteilyloman suunnitteluun. Kokemukseni ovat siis vain Royal Caribbeanin ja Norwegian Cruise Linen laivoilta, joita molempia voin suositella esteettömiin risteilyihin. Royal Caribbeanista tykkään kuitenki itse eniten. Royal Caribbeanin kanssa samaan perheeseen kuuluvat myös Celebrity Cruises ja Azamara Cruises, joiden uskon olevan esteettömyydeltään samaa tasoa. Kaikilla Royal Caribbeanin laivoilla esteettömyyttä on mietitty liikuntarajoitteisten, näkövammaisten, kuulovammaisten ja autistien näkökulmasta.

Maailma on täynnä risteilyjä

Tee hyvä pohjatyö ennen kuin varaat risteilyn. Aloita tutkimalla esimerkiksi Roal Caribbeanin sivuja. Suomen kielisiltä sivuilta löydät paljon tietoa, englannin kielisiltä vielä enemmän. Kattavasti suomen kielistä tietoa löydät myös esimerkiksi Risteilykeskuksen sivuilta. Karibia ja Välimeri ovat alueina tunnetuimpia risteilykohteita ainakin meille suomalaisille, mutta näiden lisäksi löytyy iso joukko muita kohteita. Laivat risteilevät esimerkiksi Alaskassa, täällä pohjoismaissa, Australiassa, Aasiassa ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Sitten on niin sanottuja siirtymäristeilyjä, joiden myötä laiva vaihtaa kotisatamaansa seuraavaksi puolivuotiskaudeksi. Sellaisen mukana ylitimme Tyynenmeren. Karibiallakin on useita eri pituisia risteilyjä ja useampia eri reittejä. Myös Välimereltä löytyy monenlaista. Kesäkaudella risteilyjä lähtee muun muassa suositusta lähtösatamasta Espanjan Barcelonasta, Italian Roomasta, Iso-Britannian Southamptonista ja Tanskan Kööpenhaminasta. Olen kirjoittanut kokemukseni Southamptonista lähtevästä risteilystä. Mieti tarkkaan mitä toivot juuri tältä risteilyltä. Toivotko enemmän leppoisaa lököttelyä vai mahdollisimman monta kohdetta samalla reissulla? Ota risteilyä valitessasi huomioon sekä laivan että kohteiden esteettömyys. Suosittelen lämpimästi kääntymään varausvaiheessa Risteilykeskuksen puoleen. Olen kouluttanut heidän henkilökuntaansa esteettömyyskysymyksissä, he ovat todellisia risteilyasiantuntijoita ja siellä osataan auttaa sopivan kokonaisuuden valinnassa. Heidän hintatakuu mahdollistaa aina myös hyvät hinnat.

IMG_1614

Pyörätuolilla risteilylle, mutta entäpä välisatamat?

Kaikki laivojen lähtösatamat ovat esteettömiä ja terminaalissa on huomioitu liikuntarajoitteiset hyvin. Erityismatkustajille on omat lähtöselvityslinjastot ja laivaan siirtymiseen saa halutessaan apua. Satamat, joissa laiva risteilyn aikana pysähtyy, voivat kuitenkin vaihdella esteettömyydeltään suurestikin. Selatessani Royal Caribbeanin sivuilla risteilyjä kiinnitän reitin kohdalla aina huomiota siihen ovatko välisatamat docked vai tendered.

Suosi risteilyjä, joissa laiva pääsee laituriin

Docked tarkoittaa sitä, että laiva pääsee kiinnittymään laituriin eli laivasta pääsee helposti ulos myös pyörätuolilla loivaa siltaa pitkin. Ennakkoon kannattaa selvittää, kuinka kaukana satama on kohteen keskustasta tai nähtävyyksistä ja mitä keinoja satamasta on päästä esteettömästi eteenpäin, jos matka ei ole kävelymatkan mittainen. Joissain satamissa laivayhtiö tarjoaa lisämaksullisessa retkitarjonnassaan myös esteettömiä retkiä. Tämä toteutuu useammassa kohteessa ja valikoima on suurempi silloin, jos pystyt siirtymään itsenäisesti pyörätuolista tavalliselle auton penkille ja/tai ottamaan muutaman askeleen. Minä en täytä noita kriteerejä, mutta olen retkeillyt sähköpyörätuolin kanssa täysin esteettömästi muun muassa Jamaicalla ja Hawaijilla Oahulla. Joskus tulee halvemmaksi, jos saa järjestettyä esteettömän retken tai invataksin käyttöön itse suoraan kohteesta. Tällöin laivayhtiöllä ei kuitenkaan ole mitään vastuuta, eikä laiva odota, jos esimerkiksi paluu laivaan syystä tai toisesta viivästyy.

IMG_5332

Vältä tendereitä

Tendered tarkoittaakin sitten huomattavasti haastavampaa, usein mahdotontakin laivasta poistumista. Tämä tarkoittaa sitä, että laiva ei kiinnity satamaan, vaan jää kauemmas merelle ja siirtyminen satamaan hoidetaan pienillä aluksilla, tendereillä. Explorer of the Seasilla Tyynenmeren ylityksessämme käytettiin laivassa mukana olleita pieniä aluksia. Laivayhtiön ohjeistus liikuntarajoitteisten osalta on, että kyytiin pääsee vain jos pystyy ottamaan muutaman askeleen eli käytännössä siirtymään tenderiin itsenäisesti. Tyynenmeren ylityksessä vastaamme tuli kaksi tenderiä vaatinutta satamaa, joista toinen oli Maui Hawaijilla. Olimme kohteessa kaksi päivää, joten halusimme todella mennä maihin. Tender-lauttaan siirryttiin alimmalta kannelta. Laivan ovelle johti portaat, joissa oli kuitenkin porrashissi. Tender-lautta tuodaan ihan laivan kylkeen kiinni. Merenkäynnistä riippuu kuinka hyvin lautta pysyy paikallaan. Hawaijilla meillä oli tyyni päivä, mutta silti lautta liikkui ja tasoero laivan ja tender-lautan välillä vaihteli 20-80 cm:n välillä. Myös pieni rako näiden kahden aluksen väliin jäi. Sähkärillä ei siis tenderiin ole asiaa, eikä ainakaan tässä tapauksessa väliin olisi turvallisesti saanut ramppia. Menin manuaalipyörätuolillani ja avustajani olivat varautuneet nostamaan minut, sillä laivayhtiön edustajat eivät voi ottaa vastuuta pyörätuolin nostamisesta. Käytännössä saimme kuitenkin mukaan monet apukädet ja pääsimme lauttaan. Mauin päässä laiturilla oli ramppi eli selvisimme hyvin eteenpäin ilman portaita, kun minut oli ensin nostettu tenderistä pois. Toinen tender-kohteemme oli Mystery Island, jossa laituri oli pitkien portaiden päässä ja saari muutenkin erittäin esteellinen (pelkkää hienoa hiekkaa), joten laivayhtiö suorastaan kielsi maihin menon, enkä kyllä olisi tilanteesta nauttinutkaan. Intian valtameren risteilyllä Norwegian Cruise Linella eteemme tuli yllättäen tenderi Thaimaan Phuketissa. Laivasta tenderiin poistuttiin laivan ulkopuolella olleita jyrkkiä ja kapeita portaita pitkin. Laivayhtiön ohjeistuksen mukaan portaita kannetaan vain, jos pyörätuoli + siinä istuva ihminen painavat yhteensä 45 kg. Tähän en pysty, mutta niin vain saimme taas käytännön tilanteessa apukäsiä ympärillemme ja minut kannettiin tenderiin, mikä oli kyllä aika hurjaa.

IMG_1989

IMG_1400

IMG_1524

Pääsääntönä voidaan pitää, että Royal Caribbeanin isoimmat Oasis-luokan laivat risteilevät vain satamiin, jossa laiva pääsee kiinnittymään laituriin. Välimerellä läntinen Välimeri on esteettömämpi kuin itäinen ja esimerkiksi Kreikan satamia kannattaa välttää. Aina on pieni mahdollisuus siihen, että suunnitelmia joudutaan muuttamaan yllättäen ja kohteessa tarvitaankin tenderiä, vaikka laivan piti kiinnittyä laituriin. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

Mitä uudempi laiva, sitä parempi esteettömyys

Royal Caribbeanilla uusi laiva tarkoittaa yleensä myös entistä isompaa laivaa. Mitä isompi laiva, sitä enempi aktiviteetteja ja yksityiskohtia, joissa on huomioitu myös esteettömyys. Jättimäisellä Oasis-luokkaan kuuluvalla Allure of the Seasilla on esimerkiksi karuselli, johon pääsee pyörätuolilla ja jokaisella viihde-esityksiä tarjoavalla näyttämöllä lukuisia pyörätuolipaikkoja. Esteettömyyden huomiointi menee koko ajan eteenpäin, joten on loogista, että uudemmilla laivoilla on voitu hyödyntää viimeisintä osaamista. Isommalla laivalla on myös enemmän tilaa (joskin myös enemmän ihmisiä). Vuonna 2001 rakennetulla, Voyager-luokan laivoihin kuuluvalla Explorer of the Seasilla huomasin kuitenkin vain joitain pieniä puutteita vuonna 2009 valmistuneeseen Allureen verrattuna. Ulkokannen yhdelle tasolle ei päässyt ja allasnostimet eivät olleet ihan niin toimivia kuin Allurella. Siinä se sitten taisi ollakin. Jopa flowriderin (=surffisimulaattori) parin portaan päässä sijaitsevan katsomon alatasolle oli Explorerilla porrashissi, vaikka myös ylemmältä tasolta näki hyvin. Olen käynyt myös pikaisella vierailulla Radiance-luokkaan kuuluvalla Brilliance of the Seas -laivalla. Upeahan sekin oli, mutta pidän enemmän laivoista, joissa elämä keskittyy Royal Promenaden eli kävelykadun ympärille ja saa laivan tuntumaan tilavammalta. Royal Promenade löytyy Voyager-luokan ja sitä uudempien luokkien laivoista.

IMG_1605

Valitse tarpeisiisi sopiva hytti

Kaikilla Royal Caribbeanin laivoilla on invahyttejä ja etenkin uusimmissa laivoissa invahyttejä löytyy kaikista hyttiluokista halvimmasta sisähytistä sviittiin saakka. Tietyn hytin voi valita varauksen yhteydessä. Allure of the Seasilla on 46 invahyttiä, Explorer of the Seasilla ainakin 26.  Sekä sisähyttimme Allure of the Seasilla että panoraamaikkunalla varustettu hyttimme Explorer of the Seasilla olivat hyvin tilavia ja viihtyisiä. Kylpyhuone oli kummassakin tilava. Kannattaa huomioida, että wc-istuimen vieressä ei yleensä ole molemminpuolisia kaiteita. Yhdysvalloissa esteettömyysmääräysten mukaista on se, että kaide on toisella puolen wc-istuinta sekä sen takana. Näin on ollut useassa hotellissa, mutta myös laivoissa, joilla olen seilannut. Nettisivuilta pystyy tarkistamaan jokaisen hytin kohdalta wc-istuimen sijoituksen eli kaiteen paikan joko oikealla tai vasemmalla puolella. Hyteissä on seinästä taittuva suihkutuoli, mutta ennakkoon pyytämällä hyttiin saa myös tukevamman suihkutuolin. Yleensä kaikissa hyteissä sängyt saa joko erikseen tai yhteen parisängyksi ja toivomuksen voi esittää jo varauksen yhteydessä. Viimeksi olin toivonut erillisiä sänkyjä, mutta hytissä odotti kuitenkin parisänky. Hyttimme siivooja kuitenkin korjasi asian nopeasti. Sängyt ovat tavallisia sänkyjä, eivät sähköisesti säädettäviä. Special Needs at Sea vuokraa laivaan sairaalasänkyjä, joiden veikkaan kuitenkin olevan hyvin arvokkaita. Laivan sängyt ovat melko korkeita ja niiden alla on tilaa esimerkiksi nostolaitteen jaloille.

IMG_0459

IMG_1608

Pyörätuolilla risteilylle - hyttejä löytyy joka lähtöön

Tarkastele kokonaiskustannuksia

Risteilyjen hinnat vaihtelevat laivan, ajankohdan, reitin ja hyttiluokan mukaan. Risteilyt ovat kohtuuhintainen tapa nähdä maailmaa, varsinkin kun ottaa huomioon, että hinta sisältää kaikki ruokailut melkolailla ympäri vuorokauden. Kokonaishintaa nostavat lennot, retket sekä kuljetukset maissa. Laivalla voi elää täysin oman budjetin mukaan. Ostoksiin ja alkoholijuomiin saa menemään rahaa, mutta toisaalta vietimme viime risteilylläkin monta päivää, jolloin rahaa ei kulunut yhtään. Esteettömän matkan osalta kokonaiskuluihin kannattaa kiinnittää huomiota. Voi esimerkiksi olla, että risteily pienemmällä laivalla Rooman Civitavecchiasta alkaen on halvempi kuin risteily isommalla laivalla Barcelonasta alkaen. Rooman lentokentältä Civitavecchiaan on kuitenkin 65 kilometriä ja invataksimatka tuolle välille on kallis. Barcelonassa satama on lähempänä eli voi olla, että saat paremman risteilyn rahalla, joka kuluu toisessa satamassa invataksikuljetuksiin. Jos joka kohteessa käyttää invataksia, myös se nostaa matkan kokonaishintaa. Voi siis olla, että kalliimpi risteily, joka menee kävelyetäisyydelle kohteiden nähtävyyksistä onkin loppupeleissä halvempi. Royal Caribbean myy lähtösatamissa myös kuljetuksia lentokenttien tai kaupungin ja sataman välillä. Erityisesti Yhdysvalloissa kyyti on mahdollista saada myös esteettömänä ja samaan hintaan kuin kaikkien muidenkin. Kannattaa siis tiedustella tätä vaihtoehtoa matkaa suunnitellessa.

IMG_5205

Huomioi laivan koko apuvälinevalinnoissasi

Laivalla on helppo liikkua myös apuvälineiden kanssa. Suurin osa ovista aukeaa itsestään tai aina on henkilökuntaa niitä availemassa. Invavessoja on joka kannella, jossa on myös toimintaa, molemmissa päissä laivaa ja kaikkien vessojen yhteydessä on myös inva-wc erikseen miehille ja naisille. Hyttikäytävät voivat olla ahtaita, mutta muuten laivat ovat tilavia. Isoimmilla laivoilla liikkuessa kannattaa ottaa huomioon laivojen suuri koko. Kansia on valtavasti ja siirtymiset paikasta toiseen voivat kerryttää päivässä liikuntaa useita kilometrejä. Jos heikosti kävelevillä käveleminen joskus heiluvassa laivassa arveluttaa, kannattaa matkaan mukaan ottaa apuvälineet. Kokolattiamatot ovat laivalla yleisesti käytössä esimerkiksi hyteissä, hyttikäytävillä ja Casinoilla. Ulkokannet taas ovat usein liukkaita, sillä uima-altaista roiskuu helposti vettä. Monista lähtösatamista voi myös vuokrata liikkumisen apuvälineitä, mikäli ne eivät muuten ole päivittäisessä käytössä.

IMG_1001

*Tätä juttua on muokattu viimeksi helmikuussa 2020. Alkuperäinen juttu sisälsi arvonnan lipuista vuoden 2017 Matkamessuille, mikä näkyy tämän jutun kommenteissa.

Lue myös kaikki muut risteilyihini maailmalla tai Suomessa liittyvät artikkelit!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

40 Comments

 • Nakke
  7.1.2017 at 15:21

  Risteilymatka on ihana ajatus, mutta enemmän kuin yksi yö ilman sähkösäätöistä sänkyä ei kyllä onnistu. Voisikohan tuota asiaa jotenkin edistää tuntemasi risteilyfirman kanssa?

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:36

   Kiitos kommentista ja hyvästä pointista! Yritin vähän googlailla ja vaikuttaa tosiaan siltä, että muiltakaan yhtiöiltä ei löydy sähkösängyllisiä hyttejä. Voin laittaa palautetta eteenpäin, jos hyttien uusimisen tai uusien laivojen myötä tällaisia sänkyjä saataisiin edes osaan hyteistä.

   Reply
 • Helena Arvio
  7.1.2017 at 15:46

  Parasta viime elokuu Jewel of Seas -risteilyllä oli viihde ja ruoka, musiikki ja teatteri, shamppajat taidehuutokaupassa.

  Reply
 • Elina
  7.1.2017 at 15:54

  Kun noin hienolle laivalle lähtee, niin siihen pitää ehdottomasti yhdistää kaukomatka! Karibianmeren kohteita tai jompaakumpaa Yhdysvaltojen rannikkoa kiertävät risteilyt houkuttelevat eniten.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:38

   Siellä lämpimillä vesillä laivat todella pääsevät oikeuksiinsa, kun ulkokannen elämästä pystyy nauttimaan täysillä 🙂

   Reply
 • Leena
  7.1.2017 at 17:00

  Mä en ole risteilylle lähtenyt vielä muualta kuin Helsingistä, jollei sisävesiristeilyjä lasketa. Välimerelle olis eri kiva päästä risteilemään :).

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:40

   Välimeri on tosiaan yllättävän monipuolinen risteilykohde! Siellä on monia laivoja, joista valita ja monen monta eri reittiä. Välimerellä on myös se hyvä puoli, että useimpiin lähtösatamiin saa hyvin halpoja lentoja 🙂

   Reply
 • Riitta Skytt
  7.1.2017 at 18:20

  En ole ollut muilla risteilyillä, kuin Ruotsin ja Tallinnan. Reissusi on ollut niin huikea, että vastaava risteily Seattlesta Sydneyhin olen lähettänyt sen sinne jonnekin tulevaisuuden toiveisiin. Tuskin millään muulla tavalla voisin ja jaksaisin enää lähteä Vanuatulle tai Uuteen-Kaledoniaan.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:41

   Suosittelen lämpimästi, se todella oli upea risteily ja reitti!

   Reply
   • Palmuaseman Sanna
    11.1.2017 at 19:38

    Onnea Riitta, yksi lippupaketeista on sinun, joten tavataan messuilla!

    Reply
 • Sirpa H
  7.1.2017 at 19:17

  Olisi ihanaa päästä välimeren risteilylle tai sitten Norjaan Hurtigen risteilylle. Kitos sinulle näistä vinkeistä. Sivuistasi on varmasti monille meistä hyötyöä ja iloa.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:41

   Kiitos Sirpa kommentistasi, toivotaan, että risteilytoiveesi vielä toteutuvat 🙂

   Reply
   • Palmuaseman Sanna
    11.1.2017 at 19:38

    Risteilytoiveita voi nyt tulla hiomaan messuille, olet nimittäin yksi arvonnan voittajista! Onnea!

    Reply
 • Suvi
  7.1.2017 at 20:21

  Viisi risteilyä Celebrity Cruisesilla manuaalituolin kanssa hyvissä merkeissä takana. Uusimmat eli Solstice-luokan laivat ovat täysin esteettömiä, muillakin laivoilla itsenäinen manuaalinkäyttäjä pärjää vallan mainiosti. Australia-Uusi-Seelanti-risteily on ollut ainakin maisemiltaan se ikimuistoisin 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:43

   Kiva kuulla hyviä kokemuksia myös Celebrityn risteilyiltä! Näin olen ajatellutkin, että varsinkin uudet laivat siellä ovat toimivia ja joskus vielä risteilen toivottavasti niilläkin laivoilla. Oi ja Australian ja Uuden-Seelannin maisemiin lähtisin taas kovin mielelläni 🙂

   Reply
   • Suvi
    8.1.2017 at 23:37

    Suosittelen kyllä Celebrityä eteenkin, jos vielä parempi ruoka ja palvelu on mieleen ja Royalia vähäisempi ”huvipuistomaisuus” miellyttää. En siis ole itse Royalilla risteillyt, mutta kaikkien Celebrityllä ”haastattelemieni” ja myös Royalilla risteilleiden ihmisten mielipide on ollut tuo. Celebtity on kuulemma myös jotenkin paljon helpompi, ei esim. tarvitse varata paikkoja teatteriin. Minun pitäisi varmaan käydä joskus Royalilla toteamassa onko asia ihan varmasti noin 😀

    Reply
 • Elina
  7.1.2017 at 22:59

  Esteettömyyden tärkeys on tullut tutuksi siskon kautta Tallinnan risteilyillä. Reissusi kuullostaa huikealta 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:45

   Kiva kun tulit kommentoimaan 🙂 Esteettömyys voi tosiaan koskettaa monilla eri tavoin. Vinkkaahan siskollesi myös pidemmille suuntautuvista risteilyistä 😉

   Reply
 • Sandra
  8.1.2017 at 09:25

  En ole vielä päässyt risteilylle (en laske Tallinnan ja Tukholman risteilyt :), haaveissa on ollut päästä Floridasta lähtevään risteilyyn. Välimeren risteily on myös käynyt mielessä.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:49

   Tällä hetkellä osaan omakohtaisesti todella suositella Floridasta lähtevää risteilyä, mutta myöhemmin tänä vuonna varmastikin Välimertakin 🙂

   Reply
 • F & I
  8.1.2017 at 09:32

  Kiitos elävästi kerrotuista matkablogeistasi. Itseäni hengityssairaana ja pöly- ja hajusteherkkänä on mietityttänyt esim. näitten valtamerialusten kokolattiamatot. Onko valikoimissa ns. allergiahyttejä?

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   8.1.2017 at 11:52

   Minäpä selvittelen, äkkiseltään sanoisin, että invahyteissä ainakaan ei ole erikseen allergiahyttejä. Siivouksen taso (kaksi kertaa päivässä) on kyllä erityisen hyvä, joten tällä pitkälläkään reissulla pölyallergiasta kärsivä matkaseuralaiseni ei saanut mitään oireita.

   Reply
 • Heltsu
  8.1.2017 at 14:02

  Olisi kiva lähteä sellaiselle risteilylle, jossa hengaripoikani avustajineen voisi nauttia matkasta esteettömästi. Hytti olisi tilava, jotta voisi käyttää nostin siirtymisessä sänkyyn. Suihkuun ja wc:hen pääsisi sujuvasti suihkutuolilla.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 20:09

   Uskoisin, että tällaisilla isoilla laivoilla tämä kaikki olisi mahdollista 🙂

   Reply
 • Sir Bandi
  8.1.2017 at 14:45

  Olen käynyt mm. Barcelonan, Forth Lauderdalen ja Miamin satamissa, mutta en ole vielä koskaan päässyt valtameriristeilijään. Risteileminen lämpimissä merivesissä toki kiinnostaisi, mutta luontoharrastajana unelmaristeilyni olisi jokilaivaristeily esim. Amazonia, Orinocoa tai jotain muuta suurta trooppista jokea pitkin. Myös Mark Twainin jalanjäljillä Misssissippin deltalla haluaisin matkata ja kerran se oli lähellä toteutua New Orleansissa ollessani, mutta jokilaivan sijasta nousin junaan? Atlantti olisi myös kiinnostavaa ylittää siirtolaishengessä ja saapua New Yorkiin.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:33

   Mahtavia unelmia, tuollaiset jokiristeilyt olisivat varmasti upeita. Esteettömyyden osalta ei tosin ehkä päästä valtameriristeilijöiden tasolle, luulisin. 🙂

   Reply
 • Sande
  8.1.2017 at 15:20

  En ole näitä Suomen perusristeilyjä lukuun ottamatta muualla seilannut, mutta lähtisin ehdottomasti Karibian suuntaan risteilemään. Tuollainen houkuttaa tulevaisuudessa, sillä noin iso laiva on varmasti muutenkin elämys. Ihanteellisessa tapauksessa Jenkkilää pääsisi samalla kiertämään muutenkin! 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:34

   Niinpä, kauemmas kun lähtee, kannattaa risteilyyn yhdistää myös oleilua satamassa. Toivottavasti pääset kokemaan tämän elämyksen!

   Reply
 • Sofia
  8.1.2017 at 21:45

  Mä olen jo pidempään haaveillut karibian risteilyistä ja useampaan kertaan hakenutkin niiden hintoja ja lähtösatamia, mutta ongelmaksi on muodostunut valinnan vaikeus. Miten erilaisista reiteistä osaa valita itselleen sopivan ja vielä eri laivoista sen houkuttelevan, kun vaihtoehtoja alkaa olla paljon ja kaikki kuulostavat hyvältä 😀

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:34

   No niinpä! 🙂 Mutta toivottavasti saat Matkamessuilta vinkkiä, olet nimittäin yksi viidestä onnekkaasta arvonnan voittajasta.

   Reply
 • Ansu
  8.1.2017 at 22:01

  Maailman meriltä ei ole kokemusta risteilyistä, mutta Itämerellä on tullut risteiltyä monet kerrat. Siellä invahytti on ollut hyvä, normaaliin hyttiin ei ole kerran manuaali mahtunut ovesta sisään, tämän joutui kokemaan, kun invahytit oli loppuunmyyty ja risteilylle oli päästävä. Nämä siis veljeni kokemuksia. Messuille hän on menossa isäni kanssa, joten heille riittäisi yksi lippu jos voitto osuu kohdalle 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:36

   Minäkin olen monesti joutunut huutelemaan ovelta, kun kaverit ovat olleet tavallisessa hytissä 😀 Invahytit tosiaan onneksi hyviä, Itämerelle minunkin matka vie taas seuraavaksi!

   Reply
 • Saila
  8.1.2017 at 23:04

  Siirtymäreitille lähtisin uudelleen. Brisbane-Singapore oli pitkä, mutta unohtimaton kokemus monipuolisine kohteineen.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:36

   Pitkä ja unohtumaton risteily kuulostaa mahtavalta! Onnea Saila, olet yksi arvonnan voittajista, nähdään messuilla!

   Reply
 • Tuula V
  9.1.2017 at 06:03

  Uskallusta puuttunut risteilyille lähtöön,paljon hyviä vinkkejä saanut jutuistasi.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   11.1.2017 at 19:37

   Kiitos Tuula kommentistasi, ihana kuulla, että juttuni ovat olleet hyödyksi!

   Reply
 • Kati
  10.1.2017 at 11:22

  Risteilylle se mieli halajaa.

  Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: