Valikko
luonto / Saimaa / yhteistyö

Roadtrip Saimaalla: Esteetön Punkaharju

Yhteistyössä Visit Saimaa

Pieni, suuri Punkaharju. Virallisesti nykyään osa Savonlinnaa, mutta kaikki tuntevat Punkaharjun Punkaharjuna, Suomen kauneimpana luonnon huvipuistona. Edellisessä artikkelissani kerroin Hotelli ja kuntoutuskeskus Kruunupuistosta, joka on hyvä ja esteetön tukikohta Punkaharjuun tutustumiselle. Kahden Punkaharjulla viettämämme päivän aikana ehdimme nauttia paitsi Kruunupuiston tarjonnasta ja lähiympäristöstä, myös laajemmin alueen kohokohdista.

Harjualue, Suomen kansallismaisema

Ihastelimme jylhien mäntyjen välistä aukeavia järvimaisemia niin autosta kuin kävelypoluilta käsin. Harjutie, yksi Suomen kauneimmista reiteistä, kulkee Hotelli Punkaharjun ja Hotelli Kruunupuiston ohi Punkaharjun keskustaan. Ajoimme noin seitsemän kilometrin mittaisen Harjutien autolla päästä päähän ja onhan se upea! Sen kuvaaminen vaatisi dronen, jotta tien saisi kuvattua ylhäältä päin, kameran linssiin kun on vaikea autosta saada mahtumaan maiseman molemmat puolet. Parhaimmillaan se on kuitenkin omin silmin nähtynä. Tuulilasin läpi kuvaamani videopätkän löydät Palmuaseman Facebook-sivulta.

Kuljimme edes takaisin myös 2,2 kilometrin mittaisen Topeliuksen polun, joka kulkee Hotelli Kruunupuiston ja Hotelli Punkaharjun väliä. Valaistu luontopolku kiemurtelee harjualueella pitkin Valkialammen ja Kaarnalahden kauniita rantoja Harjutien länsipuolella. Reitti oli helposti kuljettavissa myös sähköpyörätuolilla. Reitin varrelle mahtui jonkin verran nousua ja laskua sekä välillä sateen tekemiä railoja tiessä, mutta hiekkatie oli tasaista ja kapeimmissakin kohdissa tarpeeksi leveä sähköpyörätuolilla kuljettavaksi. Ja ne maisemat!

IMG_0582

IMG_0575

IMG_0594

IMG_0600

Metsämuseo Lusto ja Museoravintola Nila

Kuljettuamme Topeliuksen polkua pitkin Kruunupuistosta Hotelli Punkaharjulle jatkoimme vielä kilometrin verran Suomen Metsämuseo Lustoon. Olen jo vuosia sanonut, etten ole oikein museoihminen, mutta taidan lopettaa sen. Olen nimittäin viime aikoina käynyt mitä kivoimmissa museoissa ja innostunut aina valtavasti. Niin nytkin! Metsämuseo Lusto kertoo monella tapaa ihmisen suhteesta metsään historiassa, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Erityisen mielenkiintoista oli menneisyys. Luston näyttelyistä suosikkejani olivat Miehen työ -erikoisnäyttely (kuvia myös verkossa) sekä perusnäyttelyt Suomalaisten metsät ja Vanha Savotta. Viimeisimmän ääressä viihdyimme pisimpään tutkien muun muassa uiton pienoismallia ja tukkityönjohtajan kirjanpitoa. Pidän tällaisista museoista, joissa pääsee sukeltamaan tietyn ajan ihmisten elämäntapaan ja siinä Lusto onnistui erinomaisesti.

Museokierroksen jälkeen nautimme lounaan Museoravintola Nilassa, joka on itseasiassa Hotelli Punkaharjun tunnetun keittiön toinen kohde. Se on Hotelli Punkaharjun tapaan inspiroitunut luonnosta, metsästä ja lähiseudun pientuottajista. Nila on avoinna tiistaista lauantaihin. Siellä on päivittäin lounasbuffet klo 11.00-15.30 ja lisäksi kahvilaherkkuja ja ainakin meidän vierailumme aikaan myös pizzoja. Me nautimme lounaspöydän antimista, jotka oli katettu hauskasti veneeseen. Erittäin maittavaa! Sekä Lustossa että Museoravintola Nilassa oli helppo liikkua pyörätuolilla ja inva-wc löytyi molemmista.

IMG_0610

IMG_0615

IMG_0616

IMG_0623

IMG_0631

IMG_0641

IMG_0645

IMG_0626

IMG_0634

IMG_0656

IMG_0650

IMG_0654

Hotelli Punkaharju

Ennen vierailuani tiesin Punkaharjulta lähinnä Hotelli Punkaharjun, jossa moni matkabloggaaja-ystäväni oli jo ehtinyt vierailla pelkästään ylistäen. Hotelli on ollut paikallaan jo vuodesta 1845, jolloin keisari Nikolai I määräsi paikalle rakennettavaksi metsänvartijantalon matkailijahuoneineen. Hotellista tuli Valtionhotelli vuonna 1878. Vuosien saatossa sen loistokkuus ehti jo hieman rapistua, kunnes sen upeudesta ja mahdollisuuksista vakuuttui huippumalli Saimi Hoyer, joka avasi täysin uudistuneen Hotelli Punkaharjun vuonna 2016. Siitä lähtien kansallismaisemien lisäksi myös hotelli on ollut monille syy matkata Punkaharjulle. Hotellin ja Saimin tarinaa on kirjoitettu paljon ja monia artikkeleita on koottu hotellin sivuille.

Vanha vaaleanpunainen hotellirakennus on vaikuttava näky keskellä kauneinta harjuluontoa. Hotellissa ei ole varsinaisia esteettömiä huoneita. Rakennuksen päädyssä oleva ramppi mahdollistaa kuitenkin esteettömän sisäänkäynnin ja sisääntulon yhteydessä on esteetön wc. Ennen sisäänkäyntiä pihassa on kuitenkin jyrkkä hiekkamäki. Sisääntulokerroksessa oleviin huoneisiin pääsee esteettömästi eli ne voivat sopia sellaisille liikkumisesteisille henkilöille, jotka eivät tarvitse huoneessa erityisvarusteluja. Hotelli oli vierailumme aikaan aivan täynnä, joten en päässyt kurkistamaan huoneisiin. Vaikka hotellissa ei majoittuisikaan, suosittelen lämpimästi meidän ratkaisua eli illallisen nauttimista hotellilla. Meidän illalle sattui teemailta, jossa kolmen ruokalajin illallisen nauttimisen yhteydessä nautimme sellotaiteilija Jussi Makkosen ja pianotaiteilija Nazig Azezianin upeasta konsertista. Iltaa emännöi Saimi Hoyer. Ilta oli kaikenkaikkiaan aivan ihana kokemus! Ravintolasali on upean viihtyisä. Kaikki vieraat istuivat illallispöytiin samanaikaisesti, mikä toi ihanan vanhanaikaisen glamourin ja yhteisöllisyyden tunteen. Tällaisia erikoisiltoja järjestetään hotellilla usein. Silloin vieraille tarjoillaan valmiiksi mietitty menu, muutoin käytössä on myös A la Carte -lista. Lista vaihtuu kausien mukaan ja joskus päivittäinkin, sillä kaikissa annoksissa hyödynnetään luontoa ja lähialueiden yrittäjien tarjontaa. Meidän illallisella alkuruokana nautimme kesäkurpitsaa, pääruokana ankkaa ja jälkiruokana villiruusuvanukasta.

IMG_0601

IMG_0604

IMG_0606

IMG_0689

IMG_0695

IMG_0710

IMG_0711

Kuinka Punkaharjulle pääsee?

Helsingistä on Punkaharjulle matkaa noin 340 kilometriä ja Savonlinnan keskustasta noin 35 kilometriä. Esteettömyyden näkökulmasta sanoisin, että oma auto on ihanuutta. Meillä oli lainassa ystävieni esteetön auto ja Punkaharju oli osa Suomi-roadtrippiämme. Junallakin Punkaharjulle kuitenkin pääsee ja junaseisakkeita Punkaharjulla on kaksi: Lusto ja Punkaharju. Luston junaseisakkeelta on Hotelli Punkaharjulle noin kilometrin matka, mutta Hotelli Kruunupuistolle noin kolme kilometriä. Savonlinnan ja Punkaharjun väliä kulkevassa taajamajunassa on nostin pyörätuolia varten. Pääkaupunkiseudulta tai Joensuun suunnasta tullessa voi matkustaa InterCity -junalla Parikkalaan ja vaihtaa siellä taajamajunaan.

Lisätietoa alueesta Visit Saimaan -sivuilta.

Aiemmat juttuni Saimaan alueelta:

IMG_0570

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tuo Topeliuksen polku on kyllä kaunis ja muutenkin kiva ja Hotelli Punkaharju on kyllä paikka, jossa seuraavaksi täytyy myös majoittua, kun viimeksi koronan jyllätessä se oli suljettuna.

    Reply

Leave a Reply