Valikko
luonto / Mökit ja vuokra-asunnot / Saimaa / yhteistyö

Roadtrip Saimaalla: Mökki ja esteetön norppasafari Oravissa

Yhteistyössä Visit Saimaa

Auringonlaskun norppasafari! Se oli yksi kesän Saimaa-roadtrippini eniten odottamistani aktiviteeteista, enkä sen koettuani yhtään ihmettele miksi. Olimme ensin päivän nauttineet höyrylaivaristeilystä, ihanasta lounaasta ja rantakatujen kiertelystä Savonlinnassa. Jutun siitä ja muutenkin tämän reissun taustoja löydät täältä. Illaksi jatkoimme Oraviin, jonne on Savonlinnasta matkaa noin 40 kilometriä. Oravi on suloinen kanavakylä, jossa toimii SaimaaHoliday Oravi. He tarjoavat Oravissa paljon monipuolisia palveluita, joista osan voi kokea myös esteettömästi. Esimerkiksi norppasafarin!

Toukokuu ja kesäkuun alku ovat parasta aika bongata Saimaannorppa. Silloin on norpan karvanvaihtoaika, ne nousevat kiville köllöttelemään ja norpan näkee SaimaaHoliday Oravin norpparetkillä lähes 100 prosentin varmuudella. Me olimme liikkeellä heinäkuun alussa. Silloin norpan näkeminen ei ole niin varmaa, mutta retket toteutetaan auringonlaskun aikaan, jolloin todennäköisyys norpan näkemiselle on suurin. Meidän retkemme heinäkuun toisena päivänä lähti klo 21, mutta lähtöaika muuttuu viikkojen edetessä tunti tunnilta aiemmaksi auringonlaskun aikaistuessa. Retkelle lähdetään ravintola Ruukinrannan rannasta eli vähän niin kuin Oravin ytimestä. Ravintola Ruukinrannan yhteydessä sijaitsee myös pieni kyläkauppa sekä SaimaaHoliday Oravin päämaja, josta hoituvat niin majoitus- kuin retkivarauksetkin. Nautimme ennen retkelle lähtöä Ruukinrannassa erinomaisen illallisen. Minä söin haukipizzaa ja Sophie niin ikään hauesta valmistetut Fish & Chipsit, jotka yltivät Fish & Chipsien kuumimpaan kärkeen. Ruukinrannassa on esteetön wc ja myös isolle ulkoterassille pääsee pyörätuolilla.

IMG_0358

IMG_0356

IMG_0361

IMG_0369

IMG_0371

Norppasafarit toteutetaan pääasiassa aina esteettömällä veneellä, jonka keulaportti aukeaa rampiksi siten, että kyytiin on helppo nousta pyörätuolilla. Näitä esteettömiä veneitä on Oravissa kahta kokoa. Me olimme liikkeellä isoimmalla, sillä meitä osallistujia oli kaikkiaan kymmenen. Minä asemoin sähköpyörätuolini veneen perälle, josta näin hyvin kaikkiin suuntiin. Oppaamme oli todella asiantunteva ja tiesi vuosien kokemuksella parhaat paikat nähdä norppa. Norppia kunnioitetaan täällä todella paljon. Jos epäillään norpan olevan lähellä, veneellä liikutaan hyvin hiljaa ja jos norppahavainto tehdään, veneen moottori sammutetaan. Veneellä ei koskaan rantauduta paikkaan, jossa voisi olla norpan lepopaikka. Norppia katsellaan kiikareilla kaukaa, norppia häiritsemättä. Kävimme ensin lähellä muutamaa norppien vakiopaikkaa ja kuvittelimme jo nähneemme uivan norpan. Varmaa havaintoa ei kuitenkaan ollut. Noin tunnin ajan kuljettuamme löysimme kuitenkin Teemu-norpan! Hän on alueen vanhimpia ja varustettu hyvällä ruokahalulla. Teemu on yli satakiloinen ja löytyi kiveltä köllöttelemästä. Minun on vaikea pidellä kiikareita itse ja toisen henkilön pitämänä on hyvin vaikea tarkentaa kohteeseen. Teemu-norppa näkyi onneksi myös ihan omin silmin, vaikka melko kaukana norpasta olimmekin. Alla olevassa kaukaa zoomatussa kuvassa norppa näyttää aivan kiveltä, mutta siellä se köllöttelee. Myöhemmin näimme myös yhden uivan norpan. Norppia on tällä hetkellä Saimaalla noin 400 ja kanta on onneksi ollut hitaassa kasvussa. Saimaannorppaa alettiin suojella 1980-luvulla ja silloin norppia oli huomattavasti vähemmän.

IMG_0374

IMG_0377

IMG_0383

IMG_0389

IMG_0404

IMG_0403

IMG_0417

Norppien lisäksi näimme majavien pesän sekä kalasääsken pesän. Oppaamme kertoili kivoja yksityiskohtia ja tarinoita norppien lisäksi myös näistä muista eläimistä. Koko aikaa ei kuitenkaan puhuttu, vaan tilaa jäi myös hiljaisuudelle ja aivan käsittämättömän kauniiden maisemien ihailulle. Niin kivaa kun olikin nähdä Saimaannorppa, olisin nauttinut ihan yhtä paljon, vaikka emme olisi norppaa nähneetkään. Kaunis auringonlasku, lähes tyyni järvi, pienet kauniit saaret ja ilta veden äärellä keskellä luontoa tekivät kaikista suurimman vaikutuksen. Pysähdyimme hetkeksi saareen ja veneestä sai halutessaan nousta myös rannan puolelle. Maasto oli haastavaa, joten pysyin mieluummin veneessä. Opas tarjoili kahvia, teetä ja pientä kahvipullaa. En muista teen koskaan maistuneen niin hyvältä kuin veneessä auringonlaskua katsellessa ja teen lämmittäessä muuten jo hieman jäätynyttä kehoa. Meitä oli muistutettu pukeutumaan lämpimästi ja omasta mielestämme vaatetta olikin hyvin, mutta sitä olisi voinut olla vielä enemmänkin. Lähtiessämme oli ollut lämmin, mutta auringon laskiessa ja veneen kiitäessä välillä kovaakin vauhtia, viima oli todella kylmä. Kolme tuntia meni todella nopeasti ja palasimme puoliltaöin takaisin Oraviin väsyneinä, mutta posket punaisina innostuksesta.

IMG_0434

IMG_0431

IMG_0445

IMG_0448

SaimaaHoliday Oravin norpparetki järjestetään joka ilta toukokuusta syyskuun loppuun saakka niin sanotusti takuulähtönä eli se toteutetaan, mikäli lähtijöitä on vähintään kaksi. Kolme tuntia kestävän retken hinta on aikuisilta 75 euroa ja 4-12 -vuotiailta lapsilta 40 euroa. Jos liikut pyörätuolilla tai muilla apuvälineillä, siitä kannattaa mainita varausta tehdessä, jotta esteetön vene on varmasti käytössä. Se on aina isompien ryhmien kanssa ja aina, jos retkelle tulee mukaan esteettömän veneen tarvitsija. Tämä on hyvä kuitenkin varmistaa, sillä jos on vain muutama lähtijä, jotka eivät tarvitse esteettömyyttä, saatetaan retki tehdä pienemmällä ei-esteettömällä veneellä. Esteettömät veneet kulkevat myös reittiliikenteessä Oravin ja Linnansaaren kansallipuiston välillä. Harmittaa, ettemme ehtineet käydä testaamassa Linnansaaren mahdollisuuksia. Luontoon.fi -sivustolla kerrotaan, että pääsaarella on 700 metrin mittainen liikkumisesteisille soveltuva polku ja Sammakkoniemessä esteetön käymälä, mutta sen enempää tietoa ei löydy.

IMG_0453

Yön vietimme SaimaaHoliday Oravin vuokramökissä/huvilassa. Huviloita ne ovat tasoltaan, mutta kutsun niitä nyt kotoisasti mökeiksi. Ne sijaitsevat noin kahden kilometrin päässä Ruukinrannasta ja oli ihanaa, että norppasafarin jälkeen oli niin lyhyt matka tukikohtaamme. Samanlaisia mökkejä on kaikkiaan seitsemän, me asuimme mökissä nimeltä Joutsen 2. Mökkejä ei ole esteettömiksi suunniteltu, mutta pienin sovelluksin pärjäsimme ja varmasti osa muistakin apuvälineiden käyttäjistä pärjäisi silloin, jos ei ole tarvetta tukikaiteille tai muille erityisvarusteille. Mökin etuterassille oli tuotu kaksi ramppia, joiden avulla pääsin helposti terassille. Terassilta puolestaan pääsi helposti mökin puolelle sekä vastapäätä sijaitsevaan saunaan. Mökki on todella tilava. Alakerrassa sijaitsee kaksi makuuhuonetta, joista molempiin pääsi helposti pyörätuolilla. Yläkerrassa on lisäksi kaksi makuuhuonetta. Sänkypaikkoja mökissä on kahdeksan ja lisävuoteiden avulla saadaan tarvittaessa vielä kaksi lisää, jolloin mökissä voi majoittua 10 henkilöä. Alakerrassa on olohuone ja hyvin varusteltu keittiö. Iso haaste on kuitenkin vessa. Mökin vessa sijaitsee eteisessä, etuoven vieressä. Vessa on pieni, eikä sen suunnittelussa ole huomioitu esteettömyyttä. Ilman sähköpyörätuolini jalkatelineitä mahduin lavuaarin ääreen, mutta pöntöllä käydessäni sähköpyörätuoli piti jättää oven ulkopuolelle, josta avustajani nosti minut. Nyt sillä ei ollut väliä, kun olimme mökillä kahdestaan, mutta jos olisi muitakin, olisi vaikeampaa pitää huoli vessarauhasta. Vessa onneksi sijaitsee vähän erillisessä tilassa, ei esimerkiksi keskellä olohuonetta. Itsenäisesti pyörätuolista suoraan pöntölle siirtyville henkilöille vessan koko voisi olla ongelma.

Suihkut sijaitsevat saunan yhteydessä terassin toisella puolella. Suihkutila on todella iso, mutta suihkutuolia tai tukikaiteita ei ole. Saunassa kiukaan edessä oleva tukilaude estää saunaan pääsyn suihkupyörätuolilla. Saunatilan puolella on myös wc, mutta se on mökin vessaa pienempi. Mökin sivustaa pitkin pääsin alas rantaan. Reitti oli melko luonnontilainen ja siten epätasainen, mutta sähköpyörätuolilleni tämä ei ollut ongelma. Ihanan isolla laiturilla yksi kynnys esti pääsyn aivan loppuun saakka, mutta tämä olisi helposti korjattavissa pienellä rampilla, mistä annoinkin palautetta. Rannasta avautuu aivan ihana näkymä järvelle! Rannassa on myös ihana nuotiopaikka, jossa olisimme viettäneet iltaa, jos emme olisi olleet norppasafarilla. Mökki oli hyväkuntoinen ja olisimme oikein hyvin viihtyneet pidempäänkin. Alla olevalla videolla esittelen mökin tarkemmin.

IMG_0462

IMG_0491

IMG_0467

IMG_0484

IMG_0341

IMG_0347

IMG_0492

IMG_0495

IMG_0496

IMG_0499

IMG_0338

IMG_0340

IMG_0476

IMG_0501

IMG_0502

Savonlinnan seudulla liikkuessa kannattaa ehdottomasti lisätä suunnitelmiin Oravi, joko lyhyemmin tai pidemmin, mutta kokemukseni perusteella ainakin yhden Norppasafarin verran! Lisää inspiraatiota seudulle löydät Visit Saimaan -sivuilta.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Antti Autere
    24.7.2020 at 13:10

    Mulle tuli ’kylmä’ hiki, kun menit laituria pitkin.
    Kuinka sä pääsit sieltä takaisin?
    Taidat osata ton joystik homman.

    Kiitos jutuistasi, niis on paljon infoa
    ja tunnelmia.

    Antti

    Reply

Leave a Reply