Valikko
Karibia / laiva / risteily

Esittelyssä Royal Caribbean Allure of the Seas

Tervetuloa tutustumaan upeaan Royal Caribbeanin Allure of the Seas -alukseen. Risteilin sillä itäisellä Karibialla 27.1.-3.2.2019 ollessani matkanjohtajana Risteilykeskuksen ja Palmuaseman esteettömällä risteilylomalla. Laiva oli minulle tuttu myös vuodelta 2014, jolloin vietin viikon läntisellä Karibian risteilyllä. Oikeastaan se on se, joka sai minut ihastumaan alunperin risteilyihin. Se, johon kaikkia muita laivoja on sen jälkeen verrannut. Tällä kertaa pysähdyimme viikon aikana kolmessa satamassa: Philipsburgissa Saint Maartenilla, San Juanissa Puerto Ricossa sekä Haitin Labadeessa, joka on Royal Caribbeanin yksityissaari. Kerron niistä vielä erikseen, mutta keskitytään nyt siihen, miksi Allure of the Seas on jo itsessään syy lähteä risteilemään.

Yleistä

Allure of the Seas on yksi neljästä Royal Caribbeanin Oasis-luokan laivasta. Se oli syntyessään suurin, mutta sen jälkeen Harmony of the Seas ja Symphony of the Seas ovat pistäneet ihan pikkuisen vielä paremmaksi. Allure of the Seasin isosisko on Oasis of the Seas, joka on lähes identtinen Alluren kanssa (sillä risteilemme Palmuaseman Välimeren risteilyllä syyskuussa!) Ne molemmat ovat syntyneet Suomen Turussa. Harmony ja Symphony taas eivät ja siksi ne eivät olekaan illallistarjoilijamme Hyden mielestä ihan niin hyviä. Henkilökunta arvostaa kuulemma nimenomaan Suomessa tehtyjä laivoja, sillä niillä on mietitty käytännöllisyyttä ja tehty yksityiskohdatkin kunnolla. Tätä oli luonnollisesti helppo myötäillä. Hyde kertoi myös hauskoja tarinoita siitä, kuinka lentokoneellinen työntekijöitä lennätettiin laivan valmistuttua Turkuun, eikä suurimmalla osalla ollut talvivaatteita. Siellä he sitten lumessa harjoittelivat alkusammutustaitoja ja suurimmalle osalle heistä lumi oli jotain aivan kummallista. Hyvän startin saivat kuitenkin he ja laiva, joka aloitti asiakkaiden palvelemisen vuonna 2010. Edellisen kerran sitä remontoitiin ja uudistettiin vuonna 2015, seuraavan kerran ensi vuonna.

Matkustajia laivalle mahtuu 5400, jos kaikki yöpyvät kahden hengen hyteissä, mutta kun otetaan lisävuoteetkin käyttöön, matkustajamäärä kohoaa yli kuuden tuhannen. Se on paljon se. Yllättävän vähän sitä kuitenkaan risteilyn aikana huomaa. Eniten ehkä varattuina aurinkotuoleina, mutta laiva ja kaikki siirtymät risteilyn aikana on suunniteltu niin hyvin, että ruuhkan tuntua ei synny. Okei, ensimmäisenä päivänä kaikki vielä hakevat paikkaansa ja kaikille pakolliseen pelastautumisharjoitukseen juuri ennen laivan lähtöä keräännytään usein samoille alueille, mutta sen jälkeen porukka leviää hyvin eri puolille valtavaa laivaa. Tällä hetkellä Allure of the Seas tekee viikon mittaisia Karibian risteilyjä Miamin satamasta lähtien. Toukokuussa se siirtyy risteilemään Fort Lauderdalesta, siitä Miamin läheltä. Karibian vesillä se pysyy aina maaliskuulle 2020, jolloin se ylittää Atlantin ja siirtyy kesäksi 2020 Välimerelle.

IMG_5140

IMG_4895

Hyttimme

Esteettömiä hyttejä Allurella on 46. Niitä löytyy kaikista hyttiluokista sisähytistä sviittiin. Nyt viidennellä risteilylläni olin ensimmäisen kerran parvekehytissä, hytissä numero 6630. Olen ollut aiemmilla risteilyillä oikein tyytyväinen sisähyttiin tai ikkunahyttiin, sillä ulos ihanuuteen on päässyt hetkessä menemällä kannelle. Nyt kun se parveke siinä oli niin olihan se ihana! Kovin paljon en siellä kyllä aikaa viettänyt, mutta se, että oven sai auki ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, oli ihanaa. Allurella ei ole esteettömässä hytissä sähköistä oven avausta, kuten oli Anthem of the Seasilla, mikä on harmi, sillä vapaus kulkea itse ees taas myös hytistä on ihana ja puuttui nyt. Parvekkeen ovi oli ainakin meillä tosi jäykkä eli heikoilla käsivoimilla kannattaa varautua hankaluuksiin. Yleisesti ottaen hyttimme oli kaikin puolin ihana. Kaksi erillistä sänkyä, sohva, hyvin pöytätilaa, kaappi, johon juuri saimme vaatteemme mahtumaan sekä tietenkin TV, josta katsoimme perinteiseen tapaan vain risteilyn omaa ohjelmaa. Kylpyhuoneessa oli myös kivasti laskutilaa purkeille ja putiloille niin lavuaarin vieressä kuin kaapissakin. WC-istuimen luona oli yhdysvaltalaiseen tapaan kaide toisella puolella wc-istuinta ja sen takana. Suihkussa oli seinästä taittuva istuin, mutta minä käytin suihkussa parveketuolia (yksi lisäplussa parvekehytille!) Hissiltä hyttiin oli jonkun verran matkaa ja käytävällä ohitettavana usein useammat siivouskärryt. Mahdun niiden ohi just ja just, mutta tarkkana saa olla.

IMG_4805

IMG_4747

IMG_4749

IMG_4751

Central Park, Boardwalk & Royal Promenade

Central Park ja Boardwalk ovat jotain mitä ei löydy muilta kuin Oasis-luokan laivoilta. No okei, ei löydy zipline-vaijeriliukurataakaan, mutta se ei ole minulle niin merkityksellinen. Nämä kaksi paikkaa kuitenkin ovat. Etenkin laivan sisällä sijaitseva ihan oikea puisto, merten Central Park kannella 8. Se on upea aina, mutta suosikkihetkikseni nousivat kuitenkin menneellä risteilyllä aamiaiset eli ihana bagel Café Park -kahvilassa, kirkkaan taivaan alla sekä tunnelmalliset pimeät illat, kauniisti valaistu puisto ja taustalla soittava pianisti. Central Parkin poikki on kiva kävellä illalla viimeiseksi matkalla hyttiin tai heti aamulla, vaikka se ei varsinaisesti matkan varrella olisikaan. Moni lisämaksullisista erikoisravintoloista sijaitsee siellä, eikä kivempaa paikka nauttia illallista voi laivalta löytyä.

Boardwalk kannella 6 taas sijaitsi hyttimme vieressä, joten sielläkin oli helppo ihan vain piipahtaa. Boardwalkilla ollaan niin ikään ulkona. Siellä tuoksui popcorn, siellä tanssittiin latinotansseja, fiilisteltiin tunnelmaa ja pyörittiin karusellissa. Karusellin hoitaja ei tosin tiennyt, että myös pyörätuolilla voi mennä kyytiin, mutta onneksi opin jo edellisellä risteilyllä miten se käy. Karuselliin on ramppi ja pyörätuolille tilaa tuossa kuvassa näkyvässä vaunussa. Karusellinhoitajan tehtävä vaan on pysäyttää karuselli niin, että tuo vaunu tulee rampin kohdalle. Tällä kertaa työntekijä matchaili karusellin pysähtyessä sitä muutamankin ekstrakierroksen verran, mikä ei haitannut minua yhtään. Boardwalkin päässä sijaitsee myös Aquatheater, jonne kannattaa ehdottomasti mennä ihastelemaan vesiakrobatiaesitystä.

Kannella 5 sijaitseva Royal Promenade löytyy myös monilta muilta Royal Caribbeanin laivoilta, mutta Oasis-luokan laivoilla se on tietenkin suurin ja mahtavin. Välillä ehkä myös vähän turhan meluisa, sillä tuntui, että promenaadilla oli koko ajan menossa jotkut bileet. Ensimmäistä kertaa risteilyhistoriassani jätin väliin huikeat 70-luvun bileet, sillä rytmini risteilyllä muotoutui sellaiseksi, että iltaisin väsytti jo aikaisin. Karibia-bileet onneksi sentään koin. Oasis-luokan laivojen erikoisuutena Royal Promenadilla voi astua nousevaan baariin ja nauttia drinkkiä baarin noustessa muutaman kannen poikki Central Parkiin. Promenaadi on laivan sydän, jossa sijaitsee suurin osa kaupoista, asiakaspalvelupisteitä sekä ravintoloita ja kahviloita.

IMG_4971

IMG_4797

IMG_4872

IMG_5104

IMG_4820

IMG_4854

IMG_5296

IMG_4910

IMG_4902

IMG_4987

IMG_5294

Ulkokannet

Ulkoilmasta Allure of the Seasilla pääsee nauttimaan monessa eri paikassa. Erinomaiset paikat meren tuoksusta ja auringosta nauttimiseen ovat allaskanget. Ne sijaitsevat Allure of the Seasin kansilla 15 ja 16. Kansi 15 jakautuu useaan eri alueeseen. Keskellä laivaa avautuu näkymä alas Central Parkiin ja sen molemmin puolin sijaitsevat altaat, porealtaat ja aurinkotuoleja. Laivan pääaltaaseen ja sen vieressä olevaan porealtaaseen on allasnostimet, joiden käyttämisessä henkilökunta avustaa. Yksi allasalueista on pyhitetty lapsille. Allaskannella on useampia baareja sekä lava, jolla bändi, tällä kertaa L’Evant, soitti rakastamiani rytmejä. Aurinkotuoleja on niin auringossa, varjossa kuin katoksenkin alla, jokaiselle jotain. Keulassa sijaitsee vain aikuisille tarkoitettu alue Solarium. Siellä voi niin ikään nauttia altaista ja aurinkotuoleista joko katoksen alla tai taivaan alla. Solarium jatkuu baarin muodossa myös kannelle 16. Kannen 15 peräosassa sijaitsee Sportdeck urheilukansi. Koripallokenttä, minigolf, pingispöytä ja tietenkin Flowrider-surffisimulaattori, jonka katsomoon pääsee ihanan kätevästi myös pyörätuolilla.

Kansi 16 soveltuu kaikista parhaiten auringon ottoon. Ehkä siksi se on ängetty niin täyteen aurinkotuoleja kuin mahdollista, mikä tekee jotkut käytävät todella kapeiksi kulkea pyörätuolilla. Onneksi väljempiäkin kohtia löytyy, sillä tällä kannella pääsee parhaiten kosketuksiin meren kanssa, kuulee ilakoinnin kannelta 15, mutta ei ole kuitenkaan kaiken sen keskellä. Ulkoilmasta voi nauttia myös muun muassa Central Parkissa, Boardwalkilla ja kantta 5 kiertävällä juoksuradalla.

IMG_5256

IMG_5253

IMG_5251

IMG_5252

IMG_5239

IMG_5230

IMG_5260

IMG_5234

Ruoka ja juoma

Ruokaa laivalla on kaikkialla ja milloin vain haluat. Ympäri vuorokauden saa purtavaa jostain. Juomista vesi, jotkut mehut, kahvi ja tee ovat ilmaisia, mutta muista juomista veloitetaan. Kahviloita ja baareja laivassa on useita. Aamiaiselle suurin osa suuntaa kannella 16 sijaitsevaan Windjammeriin, valtavaan buffet-ravintolaan, josta löytää aika lailla mitä vain. Rauhallisempi ja tyylikkäämpi vaihtoehto on laivan pääravintola, jossa aamiaista tarjotaan kannen 3 American Iconissa. Sielläkin on buffet, mutta lisäksi listalta voi tilata pöytiintarjoiltavia herkkuja, esimerkisi omeletteja. Solarium Bistrossa, siellä kannen 15 aikuisten Solarium-alueella, on niin ikään buffet, mutta ei niin runsas kuin Windjammerissa. Park Cafésta Central Parkista saa ihania bageleita oman maun mukaisilla täytteillä ja kaikkea muuta pientä. Siellä myös plussana upeat puitteet ja aamiainen ulkoilmassa. Sama onnistuu hampurilaisravintola Johnny Rocketissa Boardwalkilla, josta saa aamiaisaikaan listalta tilattavia aamiaisannoksia.

Parhaaksi lounaspaikaksi nousi tällä risteilyllä ehdottomasti laivan pääravintola, American Icon, jossa oli todella monipuolinen lounasvalikoima ja muun muassa ihania wokkeja oman maun mukaan paistettuna ja runsas salaattitiski, josta sai koota haluamansa salaatin. Lounasta saa toki myös Windjammerin notkuvista buffet-pöydistä, Solarium Bistrosta, urheilukannen Wipeout Cafésta tai Central Parkin Park Cafésta. Lounaaksi voi toki napata myös hodarin Boardwalkilta tai pizzapalan Promenaadin Sorrentoksesta. Noista kaikista herkkuja saa ilmaiseksi, mutta lisäksi valittavana on monta lisämaksullista erikoisravintolaa.

Näin on myös illallisella. Minä illallistin tällä kertaa ryhmämme jäsenten seurassa laivan pääravintolassa ja pidin ruuasta joka ilta. Meille oli varattuna kaksi isoa pöytää viidennen kannen Silk -ravintolasta, joka on yksi kolmesta laivan pääravintolasta. Laivan pääravintola oli uudistunut sitten viime risteilyni Allurella. Pidin valitettavasti siitä vanhasta, kolmikerroksisesta vanhaa aikaa henkivästä ravintolasta enemmän kuin uudesta, kolmesta erillisestä ravintolasta. Selkeästi suunta on kuitenkin tämä, sillä sama ratkaisu oli myös Anthem of the Seasilla. Osa porukastamme tykkäsi illallistaa mieluummin buffetissa ja osa taas hyödynsi erikoisravintoloita, joita löytyy moneen makuun. Muutama niistä sijaitsee Central Parkissa, joka on miljöönä ihana illalliselle.

IMG_5276

IMG_5280

Viihde & esitykset

Tunnustan, hyödynsin laivan tarjontaa ihan liian vähän. Pahinta on, että en käynyt katsomassa edes Mamma Mia -musikaalia! Sitä esitettiin vain muutamana ensimmäisenä iltana, eikä se oikein koskaan sopinut aikatauluihini tai jetlagiseen tilaani, jossa en mitenkään selvinnyt myöhäisillan musikaalista. Onneksi ryhmämme muut jäsenet olivat fiksumpia, hyödynsivät mahdollisuuden nähdä maksutta broadway-musikaali ja kaikki pitivät siitä kovasti. Kiitosta saivat myös muun muassa vesiakrobatia Aquatheaterissa, illat jazz-klubilla ja upea jääshow. Porukkamme esittelyssä kerroin myös ryhmämme innokkaista tanssijoista, laivan parhaista sellaisista, jotka hyödynsivät laivan tanssimahdollisuudet. Live-musiikkia oli eri puolilla laivaa pitkin päivää, komediateatterissa oli tarjolla naurut joka ilta ja DJ:n tahdissa tansittiin pitkälle yöhön. Casino kannella 4 on sekin luonnollisesti valtava. En pelannut tällä kertaa kertaakaan, vaan Casino jäi kauttakulkupaikaksi. Mahdollisuuksia on niin paljon, että välillä vähän ärsyttääkin, ettei kaikkea ehdi millään.

IMG_5291

IMG_5289

IMG_5287

Royal Caribbean App

Puhelimeen ladattava sovellus on tosi kätevä. Sieltä näkee koko ajan muun muassa risteilyohjelman ja ravintoloiden ruokalistat. Sovelluksen voi ladata jo ennen matkaa ja sitä varten täytyy tietää risteilyn varausnumero. Se ei tarvitse toimiakseen internettiä eli sitä voi hyödyntää, vaikka ei ostaisikaan laivan internetyhteyttä.

Yhteenvetona

Allure of the Seas on kaikkea. Jos päätät lähteä elämäsi aikana vain yhdelle risteilylle (mikä ei tosin koskaan pidä paikkansa, koska aina tekee mieli lisää), valitse Oasis-luokan laiva. Minä olen edellisen Allure-kokemuksen jälkeen risteillyt vähän pienemmilläkin laivoilla ja siksi laivan monipuolinen tarjonta meinasi nyt välillä vähän huimata. Silti en voisi olla onnellisempi, että pääsen kokemaan Alluren siskon Oasiksen jo syyskuussa!

IMG_4808

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply