Kaupallinen yhteistyö: Särkänniemi
Särkänniemi oli aikanaan ensimmäinen asia, jonka Tampereesta tiesin. Teimme sinne luokkaretken täältä Espoosta neljännellä luokalla ja kuudennella luokalla. Ensimmäiselle retkelle silloin 17-vuotias veljeni lähti avustajakseni, kantoi minut bussiin ja viritteli sähköpyörätuolini rampeilla bussin tavaratilaan, sillä esteettömistä busseista ei oltu kuultukaan. Veljeni mukana olo oli minusta aivan älyttömän hienoa ja nosti arvostustani luokassamme. Varsinkin, kun vuosi oli 1995, Suomi oli juuri voittanut ensimmäisen jääkiekon miesten MM-kullan ja veljeni oli saanut nauhoitettua radiosta C-kasetille Den Glider In:n, joka raikasi retkibussissamme. Särkänniemessä pelasimme vimmatusti peliä, jossa delfiinit liikkuvat palloja heittelemällä. Veljeni heitti, minä kannustin. Kaksi vuotta myöhemmin retkelle osattiin jo varata hissillinen bussi. Sen jälkeen kului vuosia ennen kuin seuraavan kerran vietin päivän Särkänniemessä. Tein sinne pari kesäretkeä veljen tyttöjeni kanssa heidän ollessa pieniä, mutta nyt nuorimmainenkin heistä on jo aikuisiässä, mistä voi laskeskella edellistä Särkänniemi-visiittiäni. Tässä välissä olen onneksi laajentanut merkittävästi Tampere-kokemuksiani ja tänä kesänä lähdin tarkastelemaan myös Särkänniemeä uusin silmin.
Suhteeni huvipuistoihin on erikoinen. Rakastan niiden tunnelmaa, äänimaailmaa, makuja ja tuoksuja. Laitteista löydän kuitenkin harvoin minulle sopivaa. Lihassairauteni vuoksi lihasheikkoutta on koko kropassani ja esimerkiksi pään kannatukseni on aika olematonta. Monet huvipuistolaitteet vaativat vartalonkannatusta ja vaikka hurjimmissa laitteissa onkin koko yläkropan yli tulevat tukevat turvakaiteet, pääni heittelehtisi holtittomasti. Tämä ei kuitenkaan ole vuosien varrella täysin estänyt minua laitteisiin menemästä, mutta usein se on vaatinut kaksi ihmistä molemmille puolilleni minua kannattelemaan ja kerran ystäväni istumaan puoliksi syliini, etten päässyt putoamaan. En myöskään varaa jaloilleni yhtään ja nostamiseni laitteiden usein ahtaista väliköistä on haastavaa. Kahden avustajan ja ableSling -nostoistuimen avulla se on kuitenkin mahdollista. Tällä reissulla mukanani oli kuitenkin vain yksi avustaja ja päätin jo etukäteen keskittyä yleiseen fiilistelyyn ja tarkastelemaan laitteita siitä näkökulmasta, mikä mahdollisesti minulle tai muille apuvälineiden käyttäjille olisivat mahdollisia. Särkänniemi on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä huvipuisto. Sieltä löytyy huvipuiston lisäksi Koiramäen eläinpuisto, Näsinneula ja Akvaario (vain osin esteetön). Ja toki pelejä ja valtava määrä herkkuja! Me saimme lisäksi ihanan kuuman kesäpäivän. Tummat pilvet pörräsivät ympärillämme, mutta antoivat virkistävän sadekuuron juuri sillä hetkellä, kun olimme sisällä lounaalla.
Saapuminen Särkänniemeen
Särkänniemeen on helppo saapua monella tapaa. Tampereen rautatieasemalta ja keskustasta on kävellen/apuvälineillä matkaa Särkänniemeen hiukan reilut kaksi kilometriä. Ihan kohta alkaa liikennöidä Tampereen upea esteetön ratikka, jolla pääsee Pyynikintorin pysäkille ja siitä noin 800 metriä kävellen Särkänniemeen. Ratikka alkaa liikennöidä 9.8.2021, mutta sen kyytiin pääsee jo sitä ennen koeajoilla. Myös paikallisliikenteen bussit kulkevat Särkänniemeen. Me saavuimme tällä kertaa omalla autolla. Särkänniemessä on invapysäköintipaikat ylhäällä pääportin läheisyydessä ja isommalla välipysäköintialueella. Pysäköinti on maksutonta liikkumisesteisen pysäköintiluvalla. Pysäköintipaikoilta on pääporteille mäki.
Koiramäen eläinpuisto
Aloitimme vierailumme Koiramäestä, jossa on eläinpuisto sekä pieni Koiramäen kaupunki. Koiramäessä asuvat Mauri Kunnaksen kirjoista tutut hahmot, joita tapasimme heti sisäänkäynnillä! Koiramäki sijaitsee pääporteista vasemmalla, asfaltoidun mäen päällä. Särkänniemen alueella on mäet sekä Koiramäkeen että huvipuistoon mennessä, mikä kannattaa huomioida avustaja- ja apuvälinevalinnoissa. Koiramäki on tosi sympaattinen. Kaupunkialueen talot ovat värikkäitä, kahvilat kutsuvia ja pienet ulkopöydät suloisia. Sisään taloihin on pienet kynnykset. Sähköpyörätuoli nousi ne, mutta kynnysluiskat eivät olisi huono idea. Kaupungin alue on tasaista kivetystä. Maatilan puolella tapaa muun muassa ihania alpakoita, vuohia, muuleja, poneja, aaseja, minipossuja, lehmiä, villisikoja, lampaita ja erilaisia lintuja. Aitausten luo pääsee helposti myös apuvälineillä. Yksi pätkä lintuhäkkien luona sijaitsee hieman hankalasti mäessä. Alpakoiden luota täytyy kääntyä takaisin samaa reittiä, sillä sieltä pääsee eteenpäin vain portaita. Pienellä alueella tämä ei kuitenkaan juurikaan kierrä. Maatilan tiet ovat hiekkateitä, paikoin hieman pehmeitä. Maatilalla on lapsille monenlaista puuhaa, mutta kaikki eivät ole valitettavasti esteettömästi saavutettavissa. Tämä olisi korjattavissa ja esimerkiksi Mummulan ja Navetan ja tallin kynnyksiin saisi helposti luiskan. Myös leikkipaikkoja voisi tulevaisuudessa tarkastella esteettömyyttä tarvitsevien lasten ja vanhempien näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan Koiramäki on tosi kiva lisä Särkänniemen tarjontaan, myös aikuiselle, vaikka lapset ovatkin olleet suunnittelun lähtökohtana.
Huvipuisto
Huvipuistoalueelle laskeudutaan tasaista kaiteilla varustettua tietä pitkin. Ilo ja musiikki kuuluu heti alueelle saapuessamme. Taivaalla pyörii tummia pilviä, mutta lämpötila on korkealla. Samoin meidän tunnelma. Alueella on väljää ja helppo liikkua myös pyörätuolilla. Joka puolella pyörivien laitteiden katseleminen on hauskaa. Lapsena harmitti, jos en päässyt johonkin, enää ei. Särkänniemen sivujen laitehakuun pystyy laittamaan yhdeksi filtteriksi saavutettavuuden. Hetken innostun, että se tarkoittaisi sitä, että laitteeseen pääsee omalla pyörätuolilla. Maailmalla kun tällaisia laitteita on. Hakutuloksia katsoessani ymmärrän, ettei kyse voi olla siitä. Voi kunpa jonain päivänä olisi Suomessakin! Särkänniemen nettisivujen info-osuudessa tämä asia on kyllä avattu tarkemmin. Saavutettavuus laitteiden osalta tarkoittaa sitä, että kuuteen laitteeseen: Tornadoon, Troikaan, Karamelli-karuselliin, Crazy Bussiin, Koskiseikkailuun ja Järvikaruselliin on tehty kulkureitti, jota pitkin laitteen vaunun lähelle pääsee pyörätuolilla.
Näiden saavutettavien laitteiden saavutettavuus riippuu lopulta kuitenkin omista tarpeista. Jos pystyy ottamaan muutamia askelia, siirtyminen on kaikista helpointa ja voin kuvitella monen apuvälineitä käyttävän hurjapään nauttivan näistä laitteista. Esimerkiksi monen Särkänniemen kävijän suursuosikki Tornadoon on vaihtoehtoinen hyvin merkitty kulkureitti ja ihan vaunun viereen pääsee pyörätuolilla. Istuimet ovat kuitenkin korkealla, mikä voi tehdä itsenäisen siirtymisen pyörätuolista haastavaksi, jos ei pysty varaamaan jaloilleen. Troikassa taas epätasainen alusta ja laitealustalle oleva kynnys voivat vaikeuttaa siirtymistä. Crazy Bussiin johtaa ramppi, joka on kuitenkin kapeahko ja käännös voi olla hankala isommille apuvälineille. Toisaalta bussin kapea ovi kutsuu lähinnä lapsia, joilla on usein pienempiä apuvälineitä. Karamelli-Karusellissa on Prinsessavaunu, johon siirtyminen on helpompaa kuin hevosen selkään. Askelma karuselliin täytyy kuitenkin nousta. Oma ehdoton suosikkini on Järvikaruselli. Asfaltoitu ramppi sisäänkäynnille on jyrkkä, mutta pyörätuolin saa hyvin lähelle ja sinne minutkin saa nostettua. Karuselli nousee ylös, pyörii ja kallistuu hieman sivuttain, mutta siinä avustaja pystyy istumaan vieressäni ja tukemaan. Koskiseikkailu ei ollut meidän vierailun aikaan vielä auki, mutta on nyt auennut ja sielläkin on vaihtoehtoinen esteetön kulkureitti. Näiden saavutettaviksi listattujen laitteiden lisäksi huomasin myös muutamaan muuhun laitteeseen esteettömän kulun, jos vaan apuväline mahtuu portista. Myöskään vain lapsille suunnattuja laitteita ei ole saavutettava-listauksessa huomioitu, mutta osaan pääsee apuvälineillä lähelle.
Kaikki kohtaamamme laitetyöntekijät olivat mukavia ja kannustavia ja tunsivat esteettömät kulkureitit kyseiseen laitteeseen. Henkilöt, joiden laitteeseen siirtyminen vaatii ylimääräistä säätöä, saavat halutessaan olla laitteissa aina kaksi kierrosta peräkkäin. Laitteista Auto Racing, Tukkijoki, Trombi, MotoGee, Tyrsky ja Hype ovat sellaisia, että niihin pääsee vain, jos pystyy mahdollisessa evakuointitilanteessa kävelemään.
Näsinneula ja akvaario
Näsinneula-rakennukseen on esteetön kulku. Ylös näköalatasanteelle pääsee tilavalla elämyshissillä, jossa on valojen vaihtumista ja välkkymistä. Näköalatasanteen pystyy kiertämään apuvälineillä. Ikkunat ovat melko korkealla, joten näkyvyys pyörätuolista voi olla huono. Sähköpyörätuolissani on hissi, jonka ylös nostamalla pystyin nauttimaan maisemista eri puolille kaupunkia. Näköalatasanteella on kahvila, mutta Näsinneulan ravintola sijaitsee vielä ylempänä portaiden päässä ja sinne on vain tuolihissi. Näsinneularakennuksessa sijaitsee myös akvaario. Akvaarioon ylempään kerrokseen pääsee Näsinneulan aulasta esteettömästi, mutta alakertaan on vain portaat.
Ravintolat ja herkut
Särkänniemessä on useita ravintoloita. Ihan kaikki eivät olleet auki meidän vierailumme aikaan, mutta valinnanvaraa riitti silti. Juhannuksena avautui lisää ravintoloita ja nyt taitaa jo olla kaikki valittavissa. Me valitsimme Pizzeria Pellen, jossa oli salaatti- ja pizzabuffet. Kiinteällä maksulla sai syödä niin paljon kuin jaksoi. Pizzat olivat tosi hyviä ja vaihtoehtoja oli runsaasti. Sisäänkäynti oli esteetön ja sisällä oli pöytiä sekä ylä- että alatasolla. Alatasolle johti loiva ramppi. Pääsääntöisesti herkkukioskien luukuille pääsi ja ravintoloihin oli esteetön sisäänkäynti. Ravintola- ja herkkutarjontaan voi tutustua Särkänniemen sivuilla.
Inva-WC:t
Särkänniemen alueelta löytyy useita esteettömiä vessoja. Minulle parhaiten toimi Näsinneulan aulassa oleva tilava wc. Näsinneulassa on esteetön wc myös ylhäällä näköalatasanteella. Kurkkasin myös Koiramäen pääportin läheisyydessä olleeseen vessaan. Huvipuiston esteettömät WC:t on merkitty pyörätuolisymbolilla alueen karttaan.
Liput
Särkänniemeen on saatavilla monia eri lipputyyppejä, joihin kannattaa tutustua Särkänniemen sivuilla. Minun tilanteessa, kun laitteet eivät ole pääasia, järkevin valinta on kohderanneke, joka sisältää sisäänpääsyn kaikille Särkänniemen alueille, mutta ei pääsyä laitteisiin. Särkänniemen eri alueille voi ostaa myös yksittäisiä sisäänpääsylippuja. Jos haluaa esimerkiksi vain huvipuistoon, mutta huvilaitteet eivät innosta, voi ostaa pelkän sisäänpääsyn huvipuistoon. Se sisältää myös käynnin yhdessä huvilaitteessa (vaikka Järvikarusellissa!). Särkänniemi on Vammaiskortti-kohde ja Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta apua tarvitsevan henkilön mukaan silloin, kun kortissa on A-merkintä. Vammaiskortti on helpoin tapa osoittaa avustajan tarve, mutta myös muita keinoja on. Lue lisää Särkänniemen sivuilta. Nyt koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan vuoksi kesällä 2021 on rajoitettu kävijämääriä ja paikka tietyn päivän vierailulle täytyy varata etukäteen Särkänniemen sivuilla. Myös liput voi ja kannattaa ostaa etukäteen Särkänniemen sivuilta. Avustajan ilmaiseen mukaan tuloon oikeuttavan avustajaluvan saa paikan päällä lipunmyyntipisteiltä silloin, kun apua tarvitsevalla on Särkänniemen lipputuote.
Loppufiilikset
Meillä oli tosi kiva päivä ja huvipuistovierailu kuuluu kyllä vahvasti kesätunnelmaan. Söhköpyörätuolilla pääsi alueella hyvin liikkumaan ja osa huvilaitteista olisi mahdollisia vähän paremmalla toimintakyvyllä ja vartalonkannatuksella. Särkänniemi osoittaa, että se haluaa olla kaikille sopiva huvittelupaikka ja he haluavat kehittää esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Pidemmällä tähtäimellä potentiaalia palveluiden kehittämiseen entistä esteettömämpään suuntaan olisi paljon, jos yksityiskohtia lähdettäisiin pohtimaan yhdessä osaavan kumppanin kanssa. Jo nyt huvimuistoja kuitenkin syntyy myös esteettömyyttä tarvitseville!
No Comments